MetallicGR

Σε νέα ύψη οι τιμές των GPU στο Amazon!

Recommended Posts

Προ λίγων ημερών και με την αύξηση της τιμής του Ethereum οι τιμές των καρτών γραφικών φτάνουν σε τρομακτικά ύψη στο Amazon.

 

 

Το σημαντικότερο είναι ότι οι περισσότερες τιμές στο Amazon.com (Αμερικάνικο) έχουν αυξηθεί από τους επίσημους πωλητές των παραπάνω εταιριών κάτι που δηλώνει την υψηλή ζήτηση που έχουν κάρτες όπως η Radeon RX 570 και η 580.

 

 

Για την ώρα οι τιμές δεν δείχνουν ανεβασμένες σε πολλά καταστήματα της Ευρώπης, αλλά λόγω της αύξησης του Ethereum τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από τα 1000€, η διαθεσιμότητα έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό από την αγορά με τις κάρτες να εμφανίζονται ως "κατόπιν παραγγελίας" σε πολλά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

 

 

Ο "πανικός" των τιμών μεταφέρεται και στις μικρότερες σε ιπποδύναμη κάρτες της αγοράς, όπως την RX 560 για το στρατόπεδο της AMD και την 1050 Ti όπου παρατηρείται αύξηση των $30 για την πρώτη και μερικές δεκάδες δολάρια για τη δεύτερη, κοιτάζοντας υλοποιήσεις από τους μεγάλους κατασκευαστές της αγοράς όπως την ASUS, την MSI και την GIGABYTE. Επιπλέον παραδείγματα είναι η RX Vega 64 που πλέον πωλείται στο Amazon προς $1500 ενώ η GTX 1080 Ti προς 1400 με $1600, όταν πριν από μερικές εβδομάδες οι τιμές τους αντίστοιχα δεν ξεπερνούσαν τα 800 με $1000.

 

 

Τα παρακάτω screenshots δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ με δεδομένο το ενδιαφέρον του κόσμου τις επόμενες ημέρες, το φαινόμενο δεν αποκλείεται να περάσει και στην Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά την αύξηση των τιμών λόγω της αυξημένης ζήτησης.

 

 

 

5a5dbe0148c54_ddffpc_rd_580copy.thumb.jpg.63fc559c6d8f736d0b306f364ca590ea.jpg

 

Screenshot_3.thumb.jpg.9e9a1ed9486e5658e29b15f58d667557.jpg

 

 

Screenshot_5.thumb.jpg.b79afa3c383433a600536613f62f0abb.jpg

 

 

Screenshot_6.thumb.jpg.7a49fc7ca53ce1c8bffb6de9ad2eb76d.jpg

 

Screenshot_7.thumb.jpg.50459fd230e3bc3592c96a5055dd324e.jpg

 

 

Screenshot_8.thumb.jpg.36175dd2b56dd9617ae1838dad63971d.jpg

 

 

Screenshot_9.thumb.jpg.9be3b2ddb9f1883be66d0c64fa0ff8e5.jpg

 

 

Screenshot_10.thumb.jpg.cec3fe54876b848064d3e9a89a83f9b5.jpg

 

 

 

 

 

 

Amazon

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

  • Like 2
  • Confused 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Ο noob κάνει ethereum mining και βγάζει 10$ την ημέρα per card, ο έξυπνος κάνει ΧΧΧ mining και βγάζει 25$ την ημέρα.

 

Στο mindfactory πάντως οι τιμές είναι ακόμα "οκ", οπότε όποιος ψάχνεται για καινούργια κάρτα σε νορμάλ ( το καταδύναμην ) τιμή, go go go :P

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και στην Ελλάδα, οι αντίστοιχες άμεσα διαθέσιμες καινούργιες κάρτες είναι ελάχιστες (π.χ. gtx 1060 6gb, 1070). Οι περισσότερες (>90%) 4-7 ημέρες (που άνετα γίνεται 1+ μήνα ή δεν ξέρουμε πότε θα έρθει) και κατόπιν παραγγελίας.

Edited by stavros
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, billpeppas said:

Ο noob κάνει ethereum mining και βγάζει 10$ την ημέρα per card, ο έξυπνος κάνει ΧΧΧ mining και βγάζει 25$ την ημέρα.

 

Στο mindfactory πάντως οι τιμές είναι ακόμα "οκ", οπότε όποιος ψάχνεται για καινούργια κάρτα σε νορμάλ ( το καταδύναμην ) τιμή, go go go :P

Απο ελλαδα δεν μπορεις να παρεις πλεον απο mf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Dimitrios1971 said:

Εγω ρε παιδια πως εχω την εντύπωση οτι οτι παει στα υψη δεν πιανει ποτε ξανα πατο; Αν πέσει σκαλώνει λίγο πριν την κορυφή σε κανα δεντρο!!!

Ακριβώς ! Αυτό έγινε με τις τιμές στις gpu, που για κάποιο λόγο μέχρι τώρα για να πάρει κάποιος 1060 ή 580  πλήρωνε 320+ €, τιμές πολύ κοντά στων 970 και 390 που πληρώναμε σχεδόν 3 χρόνια πριν(και παρόμιων αποδώσεων), για να μην το πάμε σε μεγαλύτερα price point και στεναχωριθούμε πιο πολύ !

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τι ωραία που λειτουργούν τα ολιγοπώλια. Πολύ καλό παράδειγμα για το ότι μερικές φορές η ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός δεν λειτουργούν όπως θέλουμε-νομίζουμε στην θεωρία.

Αν δεν γινόταν ο χαμός με το mining και είχε επικεντρωθεί η κοινότητα στο trading για ETH νομίζετε θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα; Το mining γίνεται επειδή είναι πιο εύκολα υπολογίσιμο-σίγουρο; Θα ήταν τελείως διαφορετικό το τοπίο αν οι περισσότεροι έκαναν trading-συνάλλαγμα και όχι-λιγότερο mining;

Δηλαδή σκέφτομαι ότι υπάρχουν 2 επιλογές όσο αφορά την ενασχόληση με crypto currency. Mining ή trading.

 

Aν κάποιος είχε δώσει 1000$ πριν ένα χρόνο και είχε αγοράσει ΕΤΗ για 10$ το ένα, σήμερα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα και απλώς κρατώντας στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του τα ETH θα είχε 100.000$ σε ETH.

 

Αν είχε πάρει με τα 1000$ 2 κάρτες γραφικών (2 GTX 1070 για παράδειγμα που είχαν περίπου 500 η μία) 12 μήνες μετά θα είχε κάνει mine 100 ΕΤΗ ώστε σήμερα να είχε πάλι 100.000$ σε ΕΤΗ;

 

Έχω κάνει υπεραπλουστευμένα μαθηματικά, το ξέρω ότι δεν βγαίνει ακριβώς έτσι ο υπολογισμός της αξίας.


Τελευταία ερώτηση-σκέψη. Τελικά το blockchain είναι μια νέα τεχνολογία και μια νέα ιδέα-ευκαιρία-ανακάλυψη για εκμετάλλευση. Όπως όλες οι τεχνολογίες το θέμα είναι πώς χρησιμοποιούνται. Το smartphone και το facebook δεν φταίνε που η γυναίκα που κοζάρεις είναι κολλημένη στο facebook και δεν ρίχνει ένα βλέμμα τριγύρω της. Ο τρόπος που έχει αποφασίσει η γυναίκα να χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες smartphone και facebook είναι το πρόβλημα. Είναι λανθασμένο το συμπέρασμά μου ότι αποφασίσαμε τελικά να χρησιμοποιήσουμε το blockchain κυρίως για να τζογάρουμε και να παίζουμε γρήγορα και ψηφιακά με αξίες (κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πληθωρισμό) και τα αποτελέσματα του τζόγου αυτού φαίνονται και στις υπόλοιπες αγορές; Μήπως πρέπει να συμπεράνουμε κάποια στιγμή ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και το ότι μετατρέπουμε σιγά σιγά την παγκόσμια οικονομία σε ένα μεγάλο παιχνίδι τζόγου αξιών είναι πρόβλημα ή δεν θα είναι καλά τα αποτελέσματα;

Link to comment
Share on other sites

δεν εχει σχεση το ολιγοπωλιο για την αυξηση των τιμων και 1000 εταιριες να υπηρχαν αν δεν υπαρχει αποθεμα και αγοραζουν με το κιβωτιο (κιβωτό ολοκληρη καλ'υτερα) ειναι λογικο οι τιμες να ανεβαινουν 

Edited by asder
Link to comment
Share on other sites

Το ολιγοπώλιο πάει στο πόσες εταιρίες έχουν την τεχνογνωσία και την ανταγωνιστικότητα για τα GPU "chips" aka μόνο nvidia και amd. Δηλαδή η gigabyte και να μπορούσε να μετατρέψει μερικές γραμμές παραγωγής από mobo σε gpu για να απαντήσει στην ζήτηση, ώστε οι miners να αγοράζουν gigabyte 1080ti κάρτες και όχι palit 1080ti, δεν μπορεί να το κάνει, γιατί ουσιαστικά αν δεν κάνω λάθος δεν μπορούν να παράγουν αρκετές κιβωτούς GP102 για τους miners. Δηλαδή "χρειάζονται" κιβωτούς από GP102 και Vega 64 και αυτό χαρακτήρισα ως ολιγοπώλιο, το ότι υπάρχουν 2 επιλογές... Ίσως να χρησιμοποιώ λάθος ονόματα βέβαια, τύπου ότι υπάρχει ολιγοπώλιο σε semiconductor fabs, δηλαδή αντι να λέω AMD ίσως πρέπει να λέω Global Foundries.

Ξέρω και συμφωνώ ότι η ζήτηση είναι αυτή που ανέβασε τις τιμές, αλλά νομίζω ότι σε μια αγορά με λίγες επιλογές οι τιμές ανεβαίνουν πολύ πιο εύκολα από ότι σε μια αγορά με πολλές επιλογές. Παράδειγμα με παρόμοια αύξηση ζήτησης για νερό, βιβλία, κινητά ή αυτοκίνητα, θα βλέπαμε την ίδια αύξηση σε τιμή που βλέπουμε στις GPU; Δεν νομίζω, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Και να μην μισοκλείσανε την κάνουλα και να είναι στα ίδια ακριβώς επίπεδα η προσφορά-παραγωγή με πριν, με την αυξημένη ζήτηση αν είσαι η global foundries τι σε συμφέρει από τα ακόλουθα; Να κρατήσεις την παραγωγή ως έχει ώστε η αυξημένη ζήτηση να διπλασιάσει τις τιμές και να μοιραστεί η αύξηση καθαρά ως κέρδος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής (glofo, amd, nvidia, evga, gigabyte, amazon κλπ) ή να αυξήσεις την παραγωγή ώστε να έχεις το ίδιο κέρδος με πριν και απλώς θα πουλήσεις περισσότερα κομμάτια; Και με αυτή την "ανήθικη" προς τους καταναλωτές συμπεριφορά, ποιός μπορεί να πει στις εταιρίες "Stop being unethical! Or else... well we will buy the thing anyways". Όπως έγινε με την google που ξεκίνησε με το moto "don't be evil" και ως alphabet κάνει τόσο censorship (πχ αλγόριθμος youtube ADpocalypse) που γελάνε-χειροκροτούν στην Κίνα. Ή όπως είναι με την amazon που τραβάνε τα βυζιά τους Ευρώπη και Αμερική για τους φόρους που (δεν) πληρώνει, τις εξαγορές που έχει κάνει και σκέφτονται να κάνουν μηνύσεις σε δικαστήρια, αλλά ο Jeff Bezos είναι ο πιο πλούσιος στον κόσμο πλέον και όλα δείχνουν ότι το 2018 θα είναι η πρώτη εταιρία στην ιστορία με αξία πάνω από ένα τρις $.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω από οικονομιά αλλά, με την αύξηση της παραγωγής, δεν αυξάνει και η τιμή και άλλων πραγμάτων λόγω ζήτησής τους (πρώτες ύλες ή τα επί μέρους parts) ? Άρα μήπως έχεις μειωμένο κέρδος λόγω αύξησης των εξόδων παραγωγής ή περεταίρω αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος ?

Link to comment
Share on other sites

Καλά μην νομίζετε ότι γράφω ως ειδικός στην οικονομία, έχω την ίδια άγνοια με τον μέσο όρο, πιθανότατα και χειρότερη. Η αύξηση στην τιμή πρώτων υλών ή επιμέρους κομματιών πάλι εξαρτάται και από την προσφορά και από την ζήτηση. Αν δηλαδή η glofo για να αυξήσει παραγωγή, αυξήσει την ζήτηση για wafers, εξαρτάται πως θα αντιδράσει με την παραγωγή της η εταιρία που εξάγει-επεξεργάζεται τις πρώτες ύλες για τα wafers πριν τα παραδώσει στην global foundries. Αν και εκεί υπάρχουν 2 εταιρίες με ολιγοπώλιο που μπορούν να επιλέξουν να κρατήσουν την παραγωγή στα ίδια επίπεδα και να αυξήσουν την τιμή που πουλάνε crystalline silicon, τότε ναι θα αυξηθούν τα έξοδα παραγωγής. Όλα φτάνουν στο σημείο του λόγου πίσω από την επιλογή. Δηλαδή αν υπάρχει όντως τεχνικός-πρακτικός λόγος που δεν μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή (παράδειγμα δεν έχουμε αρκετά εργοστάσια παραγωγής wafers) ή αν είναι τεχνητή δικαιολογία. Όσο και να "κλαίγεται" για παράδειγμα η global foundries στην SunEdison ότι αύξησε την τιμή των wafers, το θέμα είναι τι απαντήσεις είναι διαθέσιμες στην SunEdison. Απαγορεύει κάποιος την SunEdison να πει "ρε τραβάτε τα βυζιά σας όσο θέλετε, αν θέλετε περισσότερα wafers θα φάτε αύξηση στην τιμή γιατί έτσι".

Άρα πάλι κάναμε κύκλο και καταλήξαμε στις "ηθικές" αποφάσεις εταιριών και τι αντίδραση μπορούμε να έχουμε όταν ανήθικες εταιρίες έχουν ολιγοπώλιο ή μονοπώλιο.

Να τονίσω ότι δεν είναι η άποψή μου ότι οι εταιρίες δρουν ανήθικα και έχουν μόνο πλαστές δικαιολογίες. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί πρακτικοί και έγκυροι λόγοι για τις αποφάσεις που παίρνουν πολλές εταιρίες όσο αφορά παραγωγή και τιμές. Απλώς νομίζω ότι σε μια παγκόσμια και τεράστια οικονομία είναι δύσκολο να βρεις τρόπο να απαντήσεις-αντιδράσεις σε κάτι που είναι μακρυά από γνώση, πληροφορία, ηθική και έλεγχο. Δεν είναι "too big to fail" για εμένα, είναι "too big to respond to".

Τι μας λέει η αγορά στις κάρτες και μνήμες; Άυξηση 100 ευρώ επειδή η παραγωγή δεν μπορεί να απαντήσει στην αυξημένη ζήτηση. Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί 100 ευρώ και όχι 50; Μπορούμε να πούμε "Έτσι είστε; Μποϊκοτάζ μέχρι να μας δώσετε τις παλιές τιμές" Για να απαντήσουμε καλά πρέπει να τα κάνουμε πλακάκια μεταξύ μας ως καταναλωτές. Αλλά προς το παρόν βλέπω εταιρίες να έχουν την δυνατότητα να συμφωνήσουν μεταξύ τους, ενώ για καταναλωτές βλέπω το παρακάτω παράδειγμα: Οι system builders και gamers να θέλουν να αντιδράσουν στις αυξήσεις τιμών, αλλά βλέπουν τους miners να τους γράφουν όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι και να έχουν την αντίδραση: "Τι; Αύξηση στις τιμές; Άσε μας ρε, το ETH πέρασε τα 1000$, στα καρύδια μου η αναβάθμιση που θες να κάνεις και τι κάνουν οι εταιρίες! Εγώ θέλω ETH! Τέλος." Με τέτοια απάντηση πιάνουμε τα πιγούνια μας νομίζω. Και επειδή το χέρι μου ακόμα στο πιγούνι μου είναι σήμερα, συνεχίζω να γράφω εκθέσεις-post στο thread αυτό.

Τώρα όμως αφήνω το πιγούνι και βάζω να δω το netflix special του Chappelle.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now