stavros

Το πρώτο σύστημα καταγραφής ύπνου της Nokia

Recommended Posts

Η Φιλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο gadget στην κατηγορία των προϊόντων υγείας με την ονομασία “Nokia sleep”.

 

Πρόκειται για ένα προηγμένο αισθητήρα ο οποίος βρίσκεται ενσωματωμένος σε ένα λεπτό μαξιλαράκι το οποίο καταγράφει δεδομένα του σώματός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, δημιουργώντας κατά κάποιον τρόπο ένα πρότυπο ύπνου. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το gadget συγχρονίζονται μέσω Wi-Fi με το Health Mate app της Nokia, όπου αναλύονται και εξάγεται κάποιου είδους βαθμολογία του ύπνο μας (sleep score). Τα δεδομένα που καταγράφονται είναι οι κύκλοι ύπνου (sleep cycles), το ροχαλητό, καθώς και οι σημαντικότερες ζωτικές ενδείξεις του σώματος (παλμοί καρδιάς και ρυθμός αναπνοής). Επίσης, σύμφωνα με τη Nokia το Health Mate app της συνεργάζεται πλέον με την Alexa (Amazon).

 

 

2.png.498d6f9ae40a5cd28c0eb516194ec14b.png

Διάγραμμα κύκλων ύπνου (κανονικός)

 

 

Το “Nokia sleep” τοποθετείται κάθετα στο σώμα μας, στο ύψος του θώρακα κάτω από το στρώμα και συνδέεται με παροχή ρεύματος.

 

 

5a5e25ef3bccf_Screenshot(81).thumb.png.dd417d0094ae84dddb4e254763d2c6d8.png

 

 

Όμως εκτός από τα παραπάνω, το Nokia sleep δύναται να ενσωματωθεί σε ένα αυτοματοποιημένο δίκτυο IFTTT (If This, Then That), έτσι ώστε κάποιες λειτουργίες του έξυπνου σπιτιού σας (π.χ. άνοιγμα και κλείσιμο φώτων και περσίδων, ρύθμιση θερμοκρασίας, προετοιμασία καφέ, κ.α.) να πραγματοποιούνται αυτόματα, συγχρονισμένα με τον ύπνο σας. Για παράδειγμα τα φώτα να σβήνουν μόνα τους όταν ξεκινάει ο ύπνος σας ή να ετοιμάζεται ο καφές με το ξύπνημα σας. Με την παραπάνω συνδυασμένη λειτουργία μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενεργειακούς πόρους και χρήματα από τυχόν παράπλευρα έξοδα ή ακόμα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του σπιτιού προκειμένου να κοιμόμαστε «ήσυχοι». 

 

 

1.thumb.jpg.1d777645d815aca045d3a934e3983b07.jpg

 

 

 

 

Αν και σύμφωνα με μελέτες οι εμπορικοί (οικιακοί) ανιχνευτές ύπνου που διατίθενται αυτοί τη στιγμή δεν είναι και οι πιο ακριβείς, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν με ακρίβεια τα στάδια του ύπνου, ενώ έχουν κακή ακρίβεια στην ανίχνευση της αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου (λόγω ψευδών αναγνώσεων, π.χ.  αν ένας σύντροφος ή ένα κατοικίδιο ζώο κινείται στο κρεβάτι, θα μπορούσε να καταχωρηθεί ως κίνηση του κύριου χρήστη), η Nokia δηλώνει ότι το Nokia Sleep λόγω της σχεδίασης και  του τρόπου τοποθέτησής του, είναι σε θέση να διακρίνει τις κινήσεις και λειτουργίες ενός μόνο ατόμου. Επίσης, η Nokia αναφέρει πως έχει εκπαιδεύσει τους αλγόριθμους του pad έναντι κλινικών δεδομένων από τεστ πολυσωματογραφίας.

 

 

Ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξαγωγή απλών συμπερασμάτων ή ενδείξεων κάποιας πάθησης.

 

 

Το Nokia sleep αναμένεται να κυκλοφορήσει στο Q1 2018 στην τιμή των $99,95.

 

 

 

 

 

 

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now