stavros

Νέο ασφαλές και πιο γρήγορο DNS από την Cloudflare!

Recommended Posts

Οι DNS (Domain Name System) resolvers, ουσιαστικά είναι κάποιοι servers εταιρειών οι οποίοι διατίθενται για να κάνουν την περιήγησή μας στο διαδίκτυο αρκετά πιο εύκολη. Πρόκειται για servers στους οποίους υπάρχει αποθηκευμένη μια βάση δεδομένων από ονομασίες ιστοσελίδων οι οποίες συνδέονται με τις αντίστοιχες IP διευθύνσεις. Χωρίς τους DNS servers κάθε φορά που θα θέλαμε να επισκεφτούμε κάποιο website θα έπρεπε αντί την ονομασία του (π.χ.  facebook.com) να γράφουμε την IP διεύθυνση (π.χ. 157.240.20.35). Ωστόσο, οι DNS servers, ανάλογα με τις “ορέξεις” των εκάστοτε εξουσιών και ISPs, θα μπορούσαν είτε να λογοκρίνουν συγκεκριμένους ιστότοπους, είτε να παρακολουθούν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες. Οι πιο γρήγοροι και δημοφιλείς DNS servers μέχρι σήμερα είναι της Google και της OpenDNS (Cisco Systems). Μέχρι σήμερα γιατί η Cloudflare μία εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου και ασφάλειας, έρχεται να ταράξει τα νερά.

 

 

surf0.jpg.9344a7a63815af84b2d164d007995237.jpg

 

 

Μόλις, χθες η Cloudflare, ανακοίνωσε το δικό της public DNS resolver, με τον οποίο υπόσχεται την ταχύτερη απόκριση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, καθώς και  αυξημένη ασφάλεια και privacy. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσω της συνεργασίας της Cloudflare με την APNIC Labs, την υποστήριξη encrypted DNS και DNS over HTTPS, ενώ οι καταγραφές δεδομένων (data logs) διαγράφονται μετά από 24 ώρες. 

 

 

Η διεύθυνση του DNS server της Cloudflare είναι αρκετά ευκολομνημόνευτη (1.1.1.1) ως είθισται. Επίσης, η Cloudflare διαθέτει εναλλακτική διεύθυνση DNS server (1.0.0.1) για την περίπτωση που εμφανίζονται καθυστερήσεις στον πρωταρχικό. Ακόμα, η Cloudflare επέλεξε και δύο επίσης ευκολομνημόνευτες IPV6 διευθύνσεις 2606:4700:4700::1111 και 2606:4700:4700::1001.  Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η υπηρεσία είναι public, άρα και δωρεάν.

 

 

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο DNS ελεγκτή  “DNSPerf”, το 1.1.1.1 κατατάσσεται στην ταχύτερη DNS υπηρεσία παγκοσμίως, επιτυγχάνοντας μόλις 14,01 ms απόκριση (μ.ο.), ωστόσο η Cloudflare υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες στο μέλλον, κάτω των 10 ms. 

 

 

Η διαδικασία εγκατάστασης του νέου DNS resolver είναι αρκετά απλή και οι περισσότεροι προφανώς δεν έχετε αφήσει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του OS. Σε περίπτωση όμως που έχετε κάποιες αμφιβολίες για την εγκατάσταση, μπορείτε να επισκεφτείτε το σχετικό website https://1.1.1.1/, όπου παρατίθεται και σχετικό video. 

 

 

To DNS 1.1.1.1 (τέσσερις άσσοι) της Cloudflare είναι διαθέσιμο από 1/4 ή 4/1 κατά τους Αμερικανούς. Τυχαίο;  Σίγουρα όχι.

 

 

 

 

 

Πηγή, via

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now