odim

Τιμες επεξεργαστων intel-πλακα μας κανει..

Recommended Posts

Τωρα τελευταια βλεπω σημαντικη αυξηση στις τιμες των επεξεργαστων της intel για την πλατφορμα 1151,ο i3 ξεπερασε τα 200€, ο i5 ξεπερασε τα 300€ και δεν υποστηριζουν hyperthreading,πλακα μας κανει αυτη η εταιρεια,ενω ο i7 εχει χαθει τιμολογιακα...αντιθετα η amd κρατα χαμηλες τις τιμες και οι επεξεργαστες της ειναι σχετικα αποδοτικοι,ειναι τρελη αυτη η εταιρεια(intel),δηλαδη ο i3 με 4 πυρηνες ειναι στην ιδια κατηγορια με τον ryzen 2600x με 6 πυρηνες και hyperthreading??? 

Link to comment
Share on other sites

Quote

SANTA CLARA, Calif., October 25, 2018 -- Intel Corporation today reported third-quarter 2018 financial results. Third-quarter revenue of $19.2 billion was an all-time record, up 19 percent YoY driven by broad business strength and customer preference for performance-leading products.

 

“Stronger than expected customer demand across our PC and data-centric businesses continued in the third quarter. This drove record revenue and another raise to our full-year outlook, which is now up more than six billion dollars from our January expectations. We are thrilled that in a highly competitive market, customers continue to choose Intel”

 

¯\_(ツ)_/¯

Edited by Nickzzz
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

σε ολο τον πλανητη, και σε ολες τις αγορες, ισχυει μονο ενας νομος.  ο νομος προσφορας και ζητησης.  

Καλως -Κακως, η Intel εχει το Brand Name και πουλαει ο,τι βγαζει, οσο θελει..!! 

 

μεχρι να αναγνωριστει (και παλι) η ανταγωνιστικοτητα και η αξιοπιστια της AMD, και να μπει σε ολες τις αγορες δυνατα, θελει χρονο. δεν γινεται να γινει χαλιφης, στη θεση του χαλιφη, σε μια νυχτα...!!  

 

για αυτο πρεπει να συνεχισει να ειναι ανταγωνιστικη, και με καλυτερες τιμες, ωστε σιγα σιγα να παρει ολο και μεγαλυτερο μεριδιο αγορας. 

 

 

το οτι σε 5-10 φορουμ, ξερουμε τι παιζει με την AMD-Intel, δεν ειναι δεικτης της αγορας...!! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα προσφοράς και ζήτησης είναι όλα.

 

Προσθέτω πως η ζήτηση αν δεν έχει αυξηθεί, παραμένει η ίδια ή έστω έχει μειωθεί λίγο, ενώ αντίθετα η προσφορά της Intel έχει μειωθεί, αφού για το Q4 2018 αποφάσισε να μειώσει τη διαθεσιμότητά τους στους DIY distributors προκειμένου να διασφαλίσει τους μεγάλους κατασκευαστές έτοιμων builds (PC, servers, laptops). Η μικρή διαθεσιμότητα λοιπό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής.

 

Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και πέρυσι με τους 8ης γενιάς προς το τέλος του έτους. Μικρή διαθεσιμότητα, μέχρι που έδωσε κατασκευή και σε άλλα εργοστάσια και η τιμή ίσιωσε από άνοιξη και μετά.

 

 

Τα είχε πει και ο @MetallicGR εδώ

 

Όσον αφορά στην AMD ίσως η αυξημένη ζήτηση να μην έχει φτάσει σε επίπεδα που να επηρεάζει την τιμή των προϊόντων της.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

οπως τα λεει o λουκας και ο @stavros

η ιντελ αυτη τη στιγμη εξυπηρετει πρωτα την enterprise κατηγορια, οποτε υπαρχει ελαχιστο στοκ για την mainstream. αυτο διαμορφωνει και την τιμη τους.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Να και ένα σημερινό

https://www.digitimes.com/news/a20181128PD209.html

 

Intel CPU shortfalls may ease in 1Q19, benefiting Taiwan chip vendors

 

The sources said that Intel's CPU supply shortfalls seen since the beginning of the third quarter 2018 have disrupted the shipment schedules of Taiwan PC and notebook ODMs. The US-China trade conflicts have further frustrated the supply chain players, including chipmakers, preventing them from enjoying the peak season effect in the third quarter.

 

But since Intel CPU supply shortages are expected to ease significantly in early 2019 and the US-China tariff war is likely to subside gradually, chipmakers are expected to enjoy a faster influx of orders from device customers in the first quarter of 2019, the sources said.

 

μειώσεις τιμών από 2Q 2019.

 

Υ.Γ. Αυτοί οι Κινέζοι φταίνε :hehe:

 

Edit:

5 hours ago, cabdik said:

μεχρι να αναγνωριστει (και παλι) η ανταγωνιστικοτητα και η αξιοπιστια της AMD, και να μπει σε ολες τις αγορες δυνατα, θελει χρονο. δεν γινεται να γινει χαλιφης, στη θεση του χαλιφη, σε μια νυχτα...!!  

 

Currently, Intel's CPU still has an over 80% market share in the PC market and over 95% in the datacenter sector

https://www.digitimes.com/news/a20181128PD203.html

Edited by stavros
Link to comment
Share on other sites

Φαινεται οτι η INTEL αρχιζει πλεον και εχει προβλημα κατασκευαστικο.   

 

απο την μια δεν της εκατσε η λιθογραφια των 7nm, απο την αλλη ειναι αναγκασμενη να βγαλει κατι "νεο" στην αγορα, και ψαχνει να βρει μεσοβεζικες λυσεις.  οπως.., στην ιδια λιθογραφια, να αυξησει τους πυρηνες.  παει πλεον σε 10πυρηνο...!!

 

αυτο ειναι το δειγμα γραφης που ελεγα καιρο τωρα, οτι φτανουμε σιγα σιγα στον τοιχο της λιθογραφιας του Πυριτιου. οσο κατεβαινουν τα nm, τοσο πιο δυσκολη θα ειναι η κατασκευη ενος τσιπ.   οποιος εχει το σωστο timing, σε αρχιτεκτονικη και λιθογραφια, τα επομενα χρονια θα κυριαρχησει στην αγορα..!   τουλαχιστον μεχρι να βρεθει κατι εντελως νεο.  ειτε σε υλικο κατασκευης τσιπ, ειτε σε αλλη αρχιτεκτονικη, ειτε παμε σε κβαντικους επεξεργαστες σε 5-10 χρονια...!!  αυτη τη χρονικη στιγμη, η AMD εχει το πανω χερι και κατασκευαστικα (ηδη κατεβηκε στα 7nm) και με νεοτατη αρχιτεκτονικη, αρα το μελλον -θεωρητικα- της ανηκει. το ζητουμενο ειναι, πως θα αντιδρασει η INTEL...

 

θεωρω οτι βρισκομαστε στην αρχη του τελους του πυριτιου. και σιγα σιγα θα βγουν νεα πραγματα............     ΙΔΩΜΕΝ..!! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία συζήτηση. Τροφή για σκέψη (κριτική).

 

Εν μέρη συμφωνώ.

 

2 hours ago, cabdik said:

απο την μια δεν της εκατσε η λιθογραφια των 7nm, απο την αλλη ειναι αναγκασμενη να βγαλει κατι "νεο" στην αγορα, και ψαχνει να βρει μεσοβεζικες λυσεις.  οπως.., στην ιδια λιθογραφια, να αυξησει τους πυρηνες.  παει πλεον σε 10πυρηνο...!!

Όπως φαίνεται το επόμενο upgrade της Intel στην αρχιτεκτονική είναι στα 10nm με τους Intel Ice Lake και νομίζω πως πάντα αυτός ήταν ο στόχος, παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που εγκατέλειψαν τα 10nm και τις επενδύσεις που είχαν κάνει πάνω σε αυτό. Στόχος της Intel ήταν να κάνει όσο καλύτερο optimization σε κάθε λιθογραφία. Ωστόσο φαίνεται ότι η Intel καθυστερεί στα 10nm.

 

2 hours ago, cabdik said:

αυτο ειναι το δειγμα γραφης που ελεγα καιρο τωρα, οτι φτανουμε σιγα σιγα στον τοιχο της λιθογραφιας του Πυριτιου. οσο κατεβαινουν τα nm, τοσο πιο δυσκολη θα ειναι η κατασκευη ενος τσιπ.   οποιος εχει το σωστο timing, σε αρχιτεκτονικη και λιθογραφια, τα επομενα χρονια θα κυριαρχησει στην αγορα..! 

όσοι βιάζονται να κατεβάσουν το node size, μάλλον θα βρούνε τοίχο νωρίτερα. Η Intel έχοντας μεγαλύτερο μέγεθος έχει καταφέρει και φτιάχνει ισάξιους ίσως και καλύτερους επεξεργαστές από αυτούς της AMD που έχουν και μικρότερο node size. Από εκεί και πέρα η Intel κάνοντας μικρότερα βήματα σε αυτόν τον τομέα και διατηρώντας τις επιδόσεις της μέσω των optimizations, νομίζω πως έχει μακρύτερο μέλλον.

 

2 hours ago, cabdik said:

αυτη τη χρονικη στιγμη, η AMD εχει το πανω χερι και κατασκευαστικα (ηδη κατεβηκε στα 7nm) και με νεοτατη αρχιτεκτονικη, αρα το μελλον -θεωρητικα- της ανηκει. το ζητουμενο ειναι, πως θα αντιδρασει η INTEL...

Η αντίδραση της Intel είναι δεδομένη. Κρατάει ψηλά τις επιδόσεις της, έστω και με παλαιότερη κατασκευαστική τεχνολογία. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η AMD στο μέλλον, αφού στην επόμενη γενιά θα κάνει optimization τους 7nm και μετά τί, θα πάει στα 5nm ? Θα είναι εφικτά τα 5nm ? Θα είναι το τέλος στο node size ?

 

2 hours ago, cabdik said:

τουλαχιστον μεχρι να βρεθει κατι εντελως νεο.  ειτε σε υλικο κατασκευης τσιπ, ειτε σε αλλη αρχιτεκτονικη, ειτε παμε σε κβαντικους επεξεργαστες σε 5-10 χρονια...!! 

 

Για τους κβαντικούς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις. Μπορεί να είναι πεσιμιστές, αλλά νομίζω πως κανείς δεν τους έχει αμφισβητήσει τεκμηριωμένα.

https://www.quantamagazine.org/gil-kalais-argument-against-quantum-computers-20180207/

https://spectrum.ieee.org/computing/hardware/the-case-against-quantum-computing

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@stavros, ετσι κι αλλιως, απο ο,τι εχουν δειξει οι αντιδρασεις της INTEL, απο την εμφανιση των RYZEN και μετα, ειναι οτι -μαλλον- δεν περιμενε την επιτυχια της ΖΕΝ αρχιτεκτονικης.  μαλλον περιμενε νεους "Buldozer", αλλα διαψευσθηκε. 

 

αυτη την περιοδο,  η INTEL απλα επωφελειται απο την διαφορα που ειχε, προ ZEN.  δεν συμφωνω με την αποψη σου, οτι εχει μακρυτερο μελλον.  και δεν μπορω να το στηριξω πουθενα, πλην του μεγαλου Brand name της, που δεν θα κρατησει για πολυ αν δεν παρουσιασει κατι πραγματικα νεο. 

 

συμφωνω... οτι θα προσπαθησει να "ξεζουμισει" την αρχιτεκτονικη της, ραφιναροντας την οσο παιρνει και προσθετοντας πυρηνες, αλλα..., η απεναντι πλευρα εχει ηδη φτασει εκει που παει τωρα η ιντελ. δλδ εχει ηδη πολυπυρηνους και με πολυ καλυτερο SMT μαλιστα...! το μονο που μενει, ειναι να λυσει τα θεματακια νεοτητας (επεξεργαστων ΚΑΙ πλατφορμας) και να ξεκινησει να την εξελισει....!!  και λεω να ξεκινησει, γιατι μην ξεχναμε, οτι μολις 1-1.5  χρονο ειναι στην αγορα...!!!  η πρωτη γενια ειναι η ZEN και η δευτερη πραγματικη γενια ειναι η ZEN2 που ΘΑ παρουσιαστει το 2019. 

 

αρα δεν νομιζω οτι η INTEL με την παλαιοτερη αρχιτεκτονικη, εχει μακρυτερο μελλον...!   ΔΕΝ γινεται, εκ της φυσεως...!!  ποσο θα ραφιναρει την ιδια αρχιτεκτονικη στα ιδια NM...?? μην ξεχνας οτι η αρχιτεκτονικη της INTEL, ουσιαστικα ειναι ιδια τις τελευταιες ποσες γενιες CPU.....   4-5 ..???  

 

 

ΥΓ. η AMD ειναι στα 12nm ακομα,  του χρονου θα κατεβει στα 7nm...!! 

Edited by cabdik
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Εκτος του I7 οι αλλοι δεν αξιζουν με αυτα που προσφερουν,δηλαδη πρεπει να ριξεις 400€ και πανω,για τιμες πιο κατω μονο amd κατα τη γνωμη μου,θα βγαλει και νεους ryzen απο του χρονου..τον i3 τον πηγε στους 4 πυρηνες μετα απο 10 χρονια αλλα δεν υποστηριζουν πλεον hyperthreading,ο i5 πηγε στους 6 πυρηνες μετα απο 10 χρονια και πηρε 100€ πανω στην τιμη του.....νομιζω για τον μεσο χρηστη που δε θελει να σκασει πολλα φραγκα για παιχνιδομηχανη και για ενα multimedia συστημα η amd εχει τον πρωτο λογο αυτη τη στιγμη....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ως προς την τιμή. Εγώ ήμουν από τους "τυχερούς", σε εισαγωγικά γιατί τον πήρα κάνα εξάμηνο από την κυκλοφορία του, και πήρα τον 8700k κοντά στα 320€. Αν ήταν να κάνω αναβάθμιση σήμερα προφανώς θα πήγαινα στον 2700x.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

ακριβως οπως τα λεει ο odim. 

 

ολα αυτα, ποτε εγιναν?  οταν εμφανιστηκε ο RYZEN. αλλιως ο i3 ακομα 2 πυρηνες θα ειχε..!  και εγω δεν μιλησα για τον παραγοντα "τιμη", γιατι αν βαλεις και αυτον τον παραγοντα στο παιχνιδι, ποιος θα παει να αγορασει i3- i5..?   

ο φθηνοτερος ι3 4πυρηνος εχει οσο εχει ο R5 1600  6c/12t....!!! 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

το προβλημα απ' οτι φαινεται στα 10νμ ειναι οτι δε μπορουν να πετυχουν μεγαλη παραγωγη γιατι ειναι που δυσκολη και απαιτητικη διαδικασια. τα 10νμ ουσδιαστικα ειναι το ιδιο με τα 7νμ ισως και καλυτερα της ιντελ. μολις μπορεσουν να πετυχουν διαδικασια μαζικης παραγωγης ωστε να καλυψει την αγορα θα τα βγαλουν ή θα πανε παρακατω στα 10+.  η amd απο την αλλη δεν εχει παει ολη την διαδικασια στα 7νμ αλλα μονο ενα μερος της. ισως να αντιμετωπισε δυσκολιες και να βιαστηκε να βγαλει προιοντα λογο των επενδυτων. το σιγουρο ειναι οτι δεν εχει 7νμ σε ολο το τσιπακι, αφου ενα μερος του ειναι κατασκευασμενο στα 14νμ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, παρ΄ολα αυτα ομως δειχνει οτι η κατασκευαστικη μεθοδος της TSMC στα 7nm (Fin-FET) προηγειται, καθως αν δεν κανω λαθος, και η APPLE στην TSMC κατασκευαζει τα 7nm τσιπακια της. 

 

δλδ, δειχνει να ειναι πιο σταθερη, κατασκευαστικα. γιατι δεν φτανει μονο να πετυχεις την κατασκευαστικη μεθοδο.  πρεπει να την κανεις και οσο πιο αξιοπιστη γινεται. χωρις μεγαλες απωλειες στο καθε Waffer...! 

 

εκει -μαλλον- εχει θεμα και η INTEL. στην παραγωγη "καλων" Waffers. αν εχει μεγαλες αστοχιες, δεν μπορει να παραξει τοσα κομματια CPU, ωστε να καλυψει την αγορα. 

 

η AMD απο την αλλη, προφανεστατα, εχει εντελως διαφορετικη κατασκευαστικη μεθοδο των CHIP και ειναι πιο "ελαστικη" στο τι μπορει να βαλει-βγαλει σε καθε CPU. ετσι μπορει και βαζει καποιο μερος 7nm και καποιο μερος 14-12nm.  ακομα και αυτο ειναι βελτιωση ομως...! 

 

 

ΥΓ: η TSMC εχει ηδη προγραμματισει την μεταβαση στα 5nm το 2ο μισο του 2019......!!!!! 

TSMC’s 5nm Fin Field-Effect Transistor (FinFET) process technology is optimized for both mobile and high performance computing applications. It is scheduled to start risk production in the second half of 2019. 

Compared to its 7nm FinFET Plus process, TSMC’s 5nm FinFET adopts EUV Lithography for more critical layers to reduce multi-pattern process complexity while achieving aggressive die area scaling. 
Edited by cabdik
Link to comment
Share on other sites

δεν πρεπει να ταυτιζουμε τα 7νμ των κινητων με τα τραντζιστορ των cpu/gpu.  τα πρωτα ειναι του κιλου. βασικα εχει θεμα στο πως θα παραξει πολλα καλα wafers. ακουγεται οτι θα δουμε προιοντα το '19 και αρχες '20 στους σερβερς. ισως ανακοινωσουν κατι τον δεκεμβριο στην εκδηλωση.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, conroe said:

δεν πρεπει να ταυτιζουμε τα 7νμ των κινητων με τα τραντζιστορ των cpu/gpu.  τα πρωτα ειναι του κιλου. βασικα εχει θεμα στο πως θα παραξει πολλα καλα wafers. ακουγεται οτι θα δουμε προιοντα το '19 και αρχες '20 στους σερβερς. ισως ανακοινωσουν κατι τον δεκεμβριο στην εκδηλωση.

 

ποιος τα ταυτιζει? 

 

το λεει ξεκαθαρα     "both mobile and high performance computing applications"...!! 

 

περιμενουμε νεοτερα τωρα το Δεκεμβρη..!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now