gdp77

UPS CyberPower 1300VA Line Interactive CP1300EPFCLCD

Recommended Posts

Α. Εισαγωγή.

 

Εδώ και 15 χρόνια χρησιμοποιώ UPS (ένα Mustek Powermust 1000 VA). Τότε ασχολιόμουν φανατικά με oc / motherboard modifications / water cooling κτλ. (πολύ πριν μάθει και η κουτσή "Μαρία" τι είναι όλα αυτά) και τα bios updates (επίσημα και custom) ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το να γίνει διακοπή ρεύματος την ώρα του bios update ήταν κάτι που δεν ήθελες να βιώσεις με τίποτα... Το έχω πάθει και αυτό βέβαια και αντιμετωπίστηκε με ένα bios chip hot swap, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εκτός αυτού, το online gaming ήταν συνεχές και σε καμία περίπτωση δεν ήθελες να πέσει το ρεύμα την ώρα που προσπαθούσες να "κατεβάσεις" boss στο WoW. (Και αυτό το έχω πάθει και θυμάμαι χαρακτηριστικά να με ρωτάνε από το on-line chat τι είναι το beep-beep που ακουγόταν από το μικρόφωνό μου και να τους απαντάω ότι είναι το UPS γιατί είμαι χωρίς ρεύμα και πρέπει να τελειώνουμε σε 25 λεπτά γιατί τόσο battery power είχα εναπομένον). Ωραίες εποχές. Αξέχαστες... Πολύ πριν τα μνημονία (και κυρίως πολύ πριν τον γάμο ? ).

 

Πέρασαν τα χρόνια, αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις, γκριζάρισαν τα μαλλιά και το oc και το gaming είναι πια μακρινή ανάμνηση. Η χρήση του υπολογιστή είναι πλέον multimedia / ενημέρωση / επικοινωνία / δουλειά. Το UPS όλα αυτά τα χρόνια (με 2 ενδιάμεσες αλλαγές μπαταριών) με υπηρετούσε πιστά για να με προστατεύει αφενός στην πολύ ευαίσθητη διαδικασία του bios update, αλλά κυρίως διασφάλιζε τη δουλειά μου και τον εξοπλισμό μου. Δυστυχώς πριν από 3-4 εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι οι μπαταρίες ήταν πρόσφατα αλλαγμένες, άρχισε να σφυρίζει σε τυχαία διαστήματα και να ακούγεται δυνατός θόρυβος από το ανεμιστηράκι του. Συνέχιζε να τροφοδοτεί τον υπολογιστή με ρεύμα, χωρίς κάποιο εμφανές πρόβλημα, αλλά το γεγονός του σφυρίγματος με έβαζε σε υποψίες οδηγώντας με στην απόφαση να το αποσυνδέσω για πάντα και να το χαρίσω στο αντίστοιχο thread του thelab.

 

Α. Παράμετροι αγοράς και σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

 

Πέρα από όσα προανέφερα, η κατοικία μου είναι εδώ και κάποια χρόνια σε μια περιοχή με πολλά θέματα στο ρεύμα. Οι διακοπές είναι συχνές λόγω καιρικών φαινομένων και τώρα τελευταία παρουσιάστηκαν και περιπτώσεις χαμηλής τάσης, με λάμπες να αναβοσβήνουν και άλλα τέτοια ωραία. Συνεπώς, δεν υπήρχε καν σκέψη να μείνω χωρίς UPS. Η αγορά έπρεπε να είναι άμεση. Δυστυχώς η επιλογή UPS δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αφενός τα reviews είναι ελάχιστα έως καθόλου, αφετέρου έπρεπε να αποφασιστεί αν θα επέλεγα modified ή true sinewave UPS. Το παλιό μου Mustek ήταν προφανώς modified (stepped) sinewave και παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα με την τροφοδοσία του hardware με το οποίο το έχω κατά καιρούς συνδέσει. Η λειτουργία ήταν πάντα απρόσκοπτη. Βέβαια αγόραζα πάντα ποιοτικά τροφοδοτικά και δεν μπορώ να ξέρω αν ένα modified sinewave "στρεσάριζε" τον εξοπλισμό μου ή όχι. Ούτε μπορώ να ξέρω αν το UPS ήταν ο λόγος που π.χ. μια παλιά samsung οθόνη που είχα κάηκε αμέσως μετά το πέρας της τριετίας που καλυπτόταν από εγγύηση ή η ίδια η οθόνη ήταν κακής ποιότητας. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα βρεις και άρθρα που αναφέρουν ότι πρέπει να αποφεύγονται τα modified sinewave UPS, αλλά έχω βρει και άρθρα που αναφέρουν ότι τα τροφοδοτικά των υπολογιστών είναι άνιωθα στο είδος της κυματομορφής που θα δεχτούν. Τι ισχύει πραγματικά δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις να το κρίνω. Όλα αυτά όμως με είχαν βάλει σε σκέψεις.

 

Ψάχνοντας στις μηχανές αναζήτησης αρχικά για τις γνωστές μάρκες (APC, EATON) για true sinewave λύσεις σε line interactive 1000-1400VA διαπίστωσα ότι το κόστος ήταν απαγορευτικό. 500€ και βάλε για UPS δεν είχα και δεν επρόκειτο να δώσω. Οπότε άρχισα να κοιτάω για stand-by λύσεις με "approximation to sinewave" παροχή, που βρίσκονταν στα χρήματα που ήμουν διατεθειμένος να δώσω ~200€ (από τους επώνυμους κατασκευαστές πάντα). Στις αναζητήσεις μου -ευτυχώς- έπεσα πάνω σε 2 σχετικά νέους παίχτες με "καλό" όνομα που κατάφεραν να παρέχουν true sinewave λύσεις με χαμηλότερο κόστος. Η μία είναι η PowerWalker με τη σειρά PSW  και η άλλη η CyberPower με τη σειρά PFC sinewave. Για την τελευταία ακούγονται και γράφονται πιο πολλά, μια που όπως αντιλήφθηκα, έχει "ανοιχτεί" και στον χώρο της gaming κοινότητας. Λίγο αυτό, λίγο και το γεγονός ότι η σειρά true sinewave της CyberPower ήταν τύπου "tower" που το προτιμούσα και φυσικά η υποστήριξη Linux για το λογισμικό ελέγχου (δεν αγοράζω ποτέ από κανέναν κατασκευστή που δεν υποστηρίζει Linux για λόγους καταναλωτικής συνείδησης) με έκαναν να καταλήξω στο μοντέλο του τίτλου (αν και λίγο τσιμπημένο ως προς την τιμή σε σχέση με τις λύσεις της PowerWalker). 

 

Χωρίς πολλά πολλά, πραγματοποιήθηκε η σχετική έρευνα στο skroutz και τελικά αποφάσισα να αγοράσω το CyberPower 1300VA CP1300EPFCLCD, στα 202€ (ΔΕΚ 2018) από την Msystems. Η παραγγελία έφτασε στο σπίτι μου σήμερα -αυτές τις γραμμές τις γράφω με τον υπολογιστή μου συνδεδεμένο στο εν λόγω UPS- και έτσι αποφάσισα να γράψω και αυτό το unboxing/πρόχειρο review.

 

Γ. Unboxing και πρώτες εντυπώσεις.

 

Η συσκευασία δεν θα μπορούσε παρά να είναι ανθεκτική λόγω του βάρους του UPS.

 

FPgD0g5PkL3f69GEpka0P_x9Bwc8DplM4y5nJLGB

 

HZca7LwUr5AdC2k7tIiCVRIrtER3qVCI4Hf4pwe8

 

Η συσκευασία περιλάμβανε εκτός από το manual, 2 καλώδια shucko, 1 USB για σύνδεση με τον υπολογιστή και έλεγχο από το σχετικό λογισμικό, και 1 καλώδιο τηλεφώνου.

 

Το μέγεθος της συσκευής είναι compact και πολύ όμορφο, κατά την άποψή μου.

 

qgZ8LTr8GWsA-6z1RJxoiErZAX2vgUeDPIxmkRZp

 

iySRQc2N1zIoJdgMLbjspnXIxd4E9uVKmXGWJQe9

 

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα των διαστάσεων δίπλα στο HAF 932 (full tower).

 

7_LW7Lps4oEb4clHaAsJ0XVlXkNP6qWyzbolCXYY

 

Εδώ μπορείτε να δείτε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά

 

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τη λειτουργία του UPS.

 

RFsWH_fxifaBISzBnK170dpCbLJ8Ga8adV2C_0Kk

 

0OQUHK-zOhWqhPYiLC1LB4XND3k4gVOm607ppDmG

 

HQkgJLSzSf7qUA-WR7p9t-1krPaI7VQD-temW5Lt

 

qK9VtS6WaSwvSq5xDdzpAEpGX1zQIOSyKY8cU_MQ

 

G8qErBvPmjOJYGt2SjJFcfBiMB-dNq0llnvG0PPC

 

Πολύ χρήσιμο είναι το πλήκτρο display που μπορεί να σου εμφανίσει διάφορες πληροφορίες, όπως το input/output voltage, output W/VA, εναπομένων χρόνος μπαταρίας (σε λεπτά) καθώς και όλα τα παραπάνω σε ποσοστά σε σχέση με το max που μπορεί να δώσει το UPS κ.α.. To μεσαίο πλήκτρο (silence alarm) απενεργοποιεί το beeper, ενώ το τρίτο πλήκτρο (control) δίνει τη δυνατότητα να γίνει ένα άμεσο test της συσκευής για παροχή μέσω μπαταρίας. Χρήσιμες είναι και οι δυο usb θύρες για παροχή 5V/2.1Α.

 

Το UPS έχει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω λογισμικού (Windows, Mac και Linux), το οποίο όμως δεν το εγκατέστησα -ούτε και πρόκειται- γιατί δεν πρόκειται να το αξιοποιήσω/χρησιμοποιήσω, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για την ευχρηστία του.

 

Αμέλησα να γράψω και ένα πολύ πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της συσκευής: Είναι εντελώς αθόρυβο και λειτουργεί χωρίς ανεμιστήρα, πράγμα πολύ σημαντικό για γκρινιάρες συζύγους ή και τους λάτρεις της ησυχίας!

 

Στον υπολογιστή της υπογραφής μου εικονίζεται κατανάλωση ~93W (Linux Mint 19.1, 5 tabs στον chrome ανοιχτά) και αυτονομία με μπαταρία 41 λεπτά.

 

Εν κατακλείδι, για όσους η χρήση UPS κρίνεται απαραίτητη, το CyberPower 1300 CP1300EPFCLCD είναι μια εξαιρετική επιλογή, σχετικά οικονομική, με όμορφη και compact σχεδιαστική προσέγγιση, αθόρυβο και, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, ποιοτικό (η εγγύηση είναι 2ετής).  

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

ωραιο το ποστ κ αναλυτικο οσο θα επρεπε

ερωτηση
 

απο την εμπειρια σ με το προηγουμενο ups καθε ποτε εκανες αλλαγη μπαταριας ? δλδ γνωριζεις πανω κατω τον μεσο ορο ζωης ?

Link to comment
Share on other sites

ωραιο το ποστ κ αναλυτικο οσο θα επρεπε

ερωτηση
 
απο την εμπειρια σ με το προηγουμενο ups καθε ποτε εκανες αλλαγη μπαταριας ? δλδ γνωριζεις πανω κατω τον μεσο ορο ζωης ?
Προφανώς εξαρτάται από τη χρήση των μπαταριών και το είδος τους. Στο παλιό μου άλλαζα κάθε 5 χρονια περίπου.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, FarmaS said:
το κοστος μπαταριας ?

Και πάλι εξαρτάται από τα specs της μπαταρίας και την μάρκα που θα αγοράσεις. Εγώ για το ζευγάρι έδινα περίπου 40 ευρώ

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 

Edited by gdp77
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now