gdp77

Ερώτηση σχετικά με τάση στις πρίζες

Recommended Posts

Με αφορμή το νέο μου ups που πολλές φορές μπαίνει σε mode προστασίας γιατί η τάση πέφτει στα 201v , έκανα κάποιους ελέγχους. Αρχικά υποψιάστηκα μήπως φταίει το πολυπριζο προστασίας που προηγείται. Το απέκλεισα αυτό. Μέτρησα και με ένα βατομετρο που έχω και επιβεβαίωσα την τάση, δεν είναι πρόβλημα του ups. Σήμερα μου ήρθε φλασιά τα ξημερώματα και μέτρησα τις τάσεις σε διάφορες πρίζες του σπιτιού (έχω τριφασικό). Λοιπόν οι τάσεις έπαιζαν από 231v σε πρίζα μιας φάσης, μέχρι 221v σε πρίζα άλλης φάσης σε άλλα δωμάτια. Εκεί που έχω τον υπολογιστή (και το ups) έπαιρνα 221. Όταν ο καιρός είναι κακός και η κατανάλωση αυξημένη , η πρίζα στον υπολογιστή φτάνει μέχρι 201, έχω δει και 199 νομίζω.

 

Προφανώς λοιπόν από φάση σε φάση έχω διαφορές στην τάση. Το ερώτημα για όσους γνωρίζουν (γιατί εγώ δεν το έχω με τα ηλεκτρολογικά) είναι: Συνιστά πρόβλημα αυτή η διαφορά 10v ανάμεσα στις πρίζες του σπιτιού; Αν ναι, τι μπορεί να φταίει; Χρειάζεται να φέρω ηλεκτρολόγο ή υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω και μόνος μου;

 

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 

 

 

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μια διαφορά της τάξεως του +/-10%  είναι ανεκτή. Όσες συσκευές φέρουν το CE ειναι πιστοποιημένες για λειτουργιά απο 200 εως 240 volt. Πρόβλημα θα εχεις μακροπρόθεσμα στις ηλεκτρικές σου συσκευές (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο) αν η τάση που τροφοδοτούνται πέσει αρκετά κάτω απο 200 volt. Συνήθως πολλές συσκευές έχουν την επισήμανση 190 volt ως κατώτατο όριο ασφάλειας. (-15%).

 

Τώρα το τι φταίει είναι πολύ γενικό και θέλει αρκετό ψάξιμο. Πχ απώλειες λόγο φθοράς καλωδίων,  κύκλωμα που είναι συνδεδεμένο πάνω του μια βάρια συσκευή  και τραβάει αρκετή τάση κατά την λειτουργιά της, κακής ποιότητας ασφαλειοδιακόπτες (συνήθως κινέζικοι) ακόμα και η απόσταση απο το κεντρικό ρολόι της ΔΕΗ μπορεί υπο προϋποθέσεις να σου προκαλεί πτώση τάσεως. (Συνήθως σε μονοφασική παροχή).  

Γενικότερα όσο είσαι εντός του +/- 10%  είσαι οκ.

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now