MetallicGR

Επιστήμονες κατάφεραν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε DNA

Recommended Posts

Μια ενδιαφέρουσα διαδικασία δοκίμασαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ όπου κατάφεραν να γράψουν και να διαβάσουν πληροφορία από ένα DNA sequence.

 

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολούσε για χρόνια τους επιστήμονες και στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί κι άλλες αντίστοιχες δοκιμές για την αξιοποίηση του DNA ως ένα μέσο αποθήκευσης πληροφορίας. Στο πείραμα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ δημιούργησαν μια κατασκευή όπου πραγματοποιεί αρχικά τη κωδικοποίηση των δεδομένων με error correction και στη πορεία συντίθεται σε μόρια DNA όπου και αποθηκεύεται. Για την αντίστροφη διαδικασία απαιτείται ένας sequencer όπου με τη βοήθεια του λογισμικού θα πραγματοποιηθεί η αποκωδικοποίηση των δεδομένων σε μια μορφή που μπορούμε να κατανοήσουμε.

 

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι επιστήμονες που δούλεψαν στο project ανέπτυξαν και ένα πρωτόκολλο μετατροπής του δυαδικού συστήματος στις βάσεις που απαρτίζουν τις αλυσίδες του DNA. Έτσι το μήνυμα 'HELLO' αποτυπώθηκε επιτυχώς ενώ ο χρόνος που χρειάστηκε για να γίνει και η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή και της ανάγνωσης του μηνύματος πήρε 21 ώρες.

 

 

 

sRNd9GuCPe49HArR.jpg.00396c1fd7b714b084d42b4235769edb.jpg

 

 

 

 

 

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social: fb.jpgtwitter.jpginsta.jpgyt.png

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πρώτη φορά που επιτυγχάνεται αποθήκευση, αλλά εδώ έχουμε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης (end to end storage device) σε DNA. Αργό και ίσως ακριβό, αλλά δεδομένου της χωρητικότητας μάλλον αποτελεί το μέλλον στην αποθήκευση δεδομένων.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now