kostas_dls

Καθάρισμα custom υδρόψυξης..

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

έφτιαξα πριν 5 μήνες το πρώτο μου υδρόψυκτο pc και ενώ όλα πηγαίνουν τέλεια είδα την πλάτη του ρεζερβουάρ να έχει πιάσει πρασινιλα..

 

Όλα είναι ek εκτός του ρεζερβουάρ το οποίο είναι phanteks glacier r220.

 

Μητρική: Asus Formula XI

GPU: MSI RTX 2080 Sea Hawk EK X

 

Χρησιμοποιώ απιονισμενο νερό με ek concentrate 1:9

 

Κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα;

 

Τι προτείνετε;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Πρασινίλα; Λίγο περίεργο. Όχι προς καφέ-γκρίζο; Πήρες κάτι δεύτερο χέρι;

Flush τα ψυγεία και το loop τα έκανες με σκέτο απιονισμένο νερό;

Γενικά έχοντας στήσει 4 διαφορετικά custom loop με 1 χρόνο τουλάχιστον χρήση υγρού στο κάθε ένα, δεν είχα πρόβλημα με καλό αρχικό ξέπλυμα. Στο ένα μου έγιναν κίτρινοι-καφέ οι σωλήνες από διάφανοι UV, αλλά ήταν επειδή ήταν μάπα ποιότητας και είχαν "χαζή" εσωτερική επένδυση, δεν έφταιγε το νερό-καθαριότητα του loop.

Ένα καλό flush να ξεπλύνει ότι σωματίδια και υγρό υπάρχει στο loop και νέο υγρό δε νομίζω ότι θα βλάψει. 10-20 ευρώ θα σου κοστίσει.

Link to comment
Share on other sites

Όλα ήταν καινούργια..

Ξέπλυνα μόνο τα ψυγεία και την αντλία, το ρεζερβουάρ όχι!

Στις φωτο θα δείτε όλη την δουλειά και όσο γίνεται την πρασινιλα..

303e07b5e8b644a196a4ff953d32b406.jpgb2a01c94ffd09dadd5e9bbdc6f3050e5.jpg0ab01624fc183baaa20c387b582c4442.jpg02823e4cc1798031e9b249be12b4ca9d.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Το waterblock της μητρικής το είχες ξεπλύνει; Είναι σαν σωματίδια που επιπλέουν κοντά στην επιφάνεια-στάθμη του νερού; Ίσως να είναι flux-σκουπιδάκια από την παραγωγή των ψυγείων ή του VRM waterblock που ξεκόλλησαν μόνο όταν πέρασε ζεστό νερό. Πολύ σπάνια το flush με κρύο νερό δεν καθαρίζει τελειώς τα πάντα. Ίσως αυτό να έγινε εδώ. Όπως είπα και πριν, 2-3 κύκλους flush με νερό για ψυγεία από φαρμακείο και μετά γέμισμα με νέο concentrate από EK νομίζω θα λύσει το πρόβλημα και δεν θα σου κοστίσει πάνω από 20 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Ούτε της μητρικής ξέπλυνα..

Δεν είναι σωματίδια που επιπλέουν, είναι κολλημένα στην πλάτη και υπάρχουν κατά σημεία και παρακάτω!

Η αλήθεια είναι ότι θέλω να αποφύγω το λύσιμο.

Υπάρχει κάποιο καθαριστικο ώστε να βαλω και μετά να κάνω flush με wfi?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Τα πράσινα μου μοιάζουν με "άλγη"  που σχηματίστηκαν σε σημείο που οι συνθήκες ευνοούσαν (κοντά στην ελεύθερη επιφάνεια με περισσότερο οξυγόνο).

 

Αυτός έχει καθαριστικά (https://www.mayhems.net/collections/cleaning). Μάλιστα στο video δείχνει ότι κάνει δουλειά και το άσπρο ξύδι και μετά μαγειρική σόδα για την επαναφορά της οξύτητας, αλλά πολύ φοβάμαι πως χωρίς να αφαιρέσεις τα Parts, δεν θα κάνεις καλή δουλειά. 

 

Η χρήση απιονισμένου βοηθάει στην αποτροπή σχηματισμού αλάτων, αλλά όχι στα άγλη. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται και βιοκτόνα (έχει και από αυτά στο mayhems).

 

Υ.Γ. Περί νερού

Αποσταγμένο νερό είναι ένα προϊόν της απόσταξης, η οποία είναι μια διαδικασία όπου το νερό εξατμίζεται, συνήθως βράζεται και ο ατμός συμπυκνώνεται σε ένα καθαρό δοχείο, με τα περισσότερα από τα στερεά προσμείξεις που άφησε πίσω. Η διαδικασία επίσης σκοτώνει και αφαιρεί βακτήρια, ιούς, βαρέα μέταλλα και ανόργανες ουσίες. Απαλλαγμένο από βακτήρια, μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού αλγών. Αποσταγμένο είναι και το WFI και ως εναλλακτική διαδικασία παραγωγής είναι η αντίστροφη όσμωση. PH = 4.5-7

 

 

Απιονισμένο νερό, από την άλλη πλευρά, είναι το νερό που έχει απαλλαγεί από τα διαλυμένα θετικά και αρνητικά ιόντα, διαφόρων αλάτων, π.χ. Na+ , NO3 – κ.ά., με αντικατάστασή τους με ΟΗ– και Η+ , αντίστοιχα. Επιτυγχάνεται μέσω απιονισμού. Μέσω αυτής της μεθόδου, ακατέργαστο νερό είναι εκτεθειμένο σε ηλεκτρικά φορτισμένα ρητίνες που έλκει και να δεσμεύει τα άλατα. Ως εκ τούτου, αφαιρούνται τα μεταλλικά ιόντα, όπως νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, χλωριούχο. Απαλλαγμένο από άλατα, δεν είναι όμως απαλλαγμένο από διαλελυμένα αέρια, οργανικές ουσίες και βακτήρια. Μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού αλάτων. PH = 6.5-7.5 (7 θεωρητικά). Με την πάροδο του χρόνου το PH αλλάζει. 

 

Υπερ–καθαρό νερό, π.χ. Suprapure, Nanopure, κ.ά., είναι το απιονισμένο νερό το απαλλαγμένο από αέρια, οργανικές ουσίες και βακτήρια με τη χρήση ρητινών υψηλής απόδοσης και φίλτρων μικροοργανισμών. Είναι εφάμιλλο του απεσταγμένου και χρησιμοποιείται στα εργαστήρια, αντί για το απεσταγμένο. 4,5€/5L

 

Edit

Πλύσιμο πριν τη χρήση των καινούργιων, δεν ξέρεις τι κουβαλάνε. Μια φορά πήγα να πιω φραπέ και πήρα ένα καινούργιο καλαμάκι, μαζί με τον καφέ ρούφηξα και μια προνύμφη που ήταν μέσα στο καλαμάκι. Από τότε πάντα τα κοιτάζω και τα φυσάω πριν τη χρήση.

Edited by stavros
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!

Λόγο διαθέσιμου χρόνου ήθελα να αποφύγω το λύσιμο..

Μπορω να ρίξω κάτι μέσα ώστε να μην προχωρήσει μέχρι να το ανοίξω σε 2-3 εβδομάδες;

Αυτό το wfi κάνει για μετά;
443e3232c4549c4f22645fb37eb11428.jpg





Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι κολλημένα στο τοίχωμα και εγώ προς άλγη νομίζω ότι είναι. Απλώς είναι σπάνιο-δύσκολο με ek concentrate που είπες ότι έχεις να αναπτυχθεί άλγη επειδή έχει "Biological growth inhibition". Αν θες να σταματήσεις την ανάπτυξη βιολογικών μικροοργανισμών που έχουν τυχόν αναπτυχθεί στο loop μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύδι, αλλά προσοχή γιατί οποιοδήποτε οξύ-καθαριστικό (όπως το ξύδι ή η αλκοόλη) επηρεάζει τα μέταλλα και τα λάστιχα/o-rings. Οπότε και ειδικό καθαριστικό να πάρεις που σκοτώνει άλγη δεν είναι καλό να το αφήσεις μέσα στο loop 2-3 εβδομάδες και να το λύσεις μετά. Εγώ θα άλλαζα το υγρό με το καθαριστικό μέσα, μετά από 1-2 ώρες κυκλοφορίας το πολύ.

 

Edit: και το mayhems blitz kit που έγινε link παραπάνω λέει 24 ώρες να κυκλοφορεί το υγρό με το καθαριστικό μέσα στο loop και μετά να κάνεις flush και να βάλεις καθαρό υγρό. Άρα 1-2 ώρες που είπα ίσως να ήταν υπερβολικό, αλλά οι 24 ώρες με τις 2-3 εβδομάδες έχουν επίσης μεγάλη διαφορά.

 

Το WFI είναι μια χαρά και μόνο του χωρίς concentrate για καθαρά-καινούργια loop, αλλά αν έχει παραμείνει οτιδήποτε ζωντανό μέσα στο loop σου με wfi σκέτο χωρίς πρόσθετο με "Biological growth inhibition" έχεις πιθανότητες να αναπτυχθεί ξανά κάτι οργανικό αργότερα.

Edited by GregEl
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έλεγα να μην κάνεις τίποτα μέχρι να το καθαρίσεις "κανονικά" στις 2-3 εβδομάδες, εκτός αν βλέπεις ότι επεκτείνεται απειλητικά. Ο λόγος μην ξεκολλήσει τίποτα από τη χλωρίδα και πάει σε σημεία που δεν πρέπει. Δεν ξέρω, υπάρχουν φίλτρα μέσα στο κύκλωμα ?

Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει και εμένα εντύπωση που με ek concentrate αναπτύχθηκε!

Φίλτρα δεν υπάρχουν αλλά αν πάνε στην αντλία;

Που μπορεί να οφείλεται η ανάπτυξη τους εφόσον υπήρχε σε σωστή αναλογία το ek?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now