gdp77

(Σοβαρή) συζήτηση για home backup policy

Recommended Posts

Λοιπόν ανοίγω το θέμα στο Linux subforum γιατί θα αναφερθώ και στο ZFS (για όσους δεν ξέρουν, απλά καθιστά το "απλό" raid ξεπερασμένο...) που υποστηρίζεται σε linux και απ'όσο γνωρίζω όχι σε windows, αλλά και οι ιδέες/απόψεις των windows users είναι ευπρόσδεκτες.

 

Ξεκινάω με το setup μου:

1) SSD για λειτουργικό, εφαρμογές και προσωρινό χώρο εργασίας.

2) μηχανικός WD black 640GB δεκαετίας με τον φάκελο των projects μου (από το 2003, ίσως και παλιότερα) περίπου 100GB, φάκελο games μεταφέρσιμο με απλό copy/paste, και διάφορα άλλα πραγματάκια, σχεδόν 60% γεμάτος

3) μηχανικός Samsung (από την εποχή που η Samsung έφτιαχνε μηχανικούς) 500GB ταινιοθήκη, γεμάτος. 10ετίας και αυτός

4) μηχανικός seagate 1ΤΒ για backup εντός του pc. Εδώ είναι αποθηκευμένα περιοδικά critical data π.χ. images του SSD για recovery, images του laptop για recovery, τα οικογενειακά videos για πρωτεύον backup, το αρχείο των projects μου (που προανέφερα στον WD) και δυστυχώς άρχισα να τον χρησιμοποιώ και για ταινιοθήκη δεδομένου ότι ο Samsung είναι γεμάτος. Ο δίσκος είναι περίπου στο 70% της χωρητικότητάς του γεμάτος.

5) εξωτερικός μηχανικός seagate 1ΤΒ για backup critical data όσων προαναφέρθηκαν. Είναι μονίμως εκτός σύνδεσης με το pc και εκτός ρεύματος. Συνδέεται μια φορά τον μήνα για να παίρνω backup και όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι offline.

 

Τα προβλήματα που έχω και θέλω να αντιμετωπίσω είναι τα εξής:

α) Θέλω να αυτοματοποιήσω το backup. Μέχρι τώρα όλα γίνονται manual και μου τρώνε χρόνο.

β) Η ταινιοθήκη (samsung 500GB) είναι γεμάτη και πλέον χρησιμοποιώ χώρο από τον δίσκο backup (και από τον 2ο δίσκο του laptop). Εν ολίγοις χρειάζομαι αναβάθμιση σε αποθηκευτικό χώρο...

γ) Έχω πολλούς μηχανικούς στο main pc και θέλω να τους περιορίσω.

δ) Δεν υπάρχει backup της ταινιοθήκης (δεν θα πεθάνω αν την χάσω, αλλά επειδή υπάρχουν και παλιές ταινίες που δεν βρίσκω εύκολα, θα ήθελα να υπάρξει backup κυρίως για συναισθηματικούς λόγους).

 

Συγκεντρωτικά έχω περίπου 1,5ΤΒ ωφέλιμα δεδομένα εκ των οποίων περίπου τα μισά γίνονται backup. 

 

Η λύση που σκέφτομαι είναι να αγοραστούν 2x3TB μηχανικοί προς αντικατάσταση των 3 δίσκων που έχω εντός του pc και να παίξουν σε ZFS mirror pool. Έτσι αυξάνω τον ωφέλιμο χώρο μου περίπου κατά 100% και αυτοματοποιώ το πρωτεύον backup δεδομένου ότι θα παίζουν σε mirror pool, ενώ παράλληλα τα πάντα όλα -και η ταινιοθήκη-  θα υπάρχουν σε αντίγραφο.  Για δευτερεύον backup θα διατηρηθεί ο εξωτερικός 1ΤΒ που έχω, φυσικά πάντα off-line. Τα 3ΤΒ κοστίζουν περίπου 65€/δίσκο και είναι το sweet spot. Τα 4ΤΒ ψιλοξεφεύγουν (για μένα), αλλά μέχρι να πάρω την απόφαση να κάνω την μετάβαση, μπορεί να έχουν πέσει και άλλο οι τιμές τους και τελικά να επιλέξω 2x4TB που θα μου δώσουν και άλλον αέρα.

 

Το μοναδικό πρόβλημα που βλέπω στην παραπάνω λύση είναι ότι το ZFS δεν είναι προσβάσιμο (αξιόπιστα χωρίς κίνδυνο corruption) από τα windows. Αυτό σημαίνει ότι ο φάκελος games δεν θα είναι προσβάσιμος. Ως έχουν τα πράγματα στα windows μπαίνω 1-2 φορές τον χρόνο (και αυτό πλέον μόνο για να κάνω updates). Δεδομένων των εκρηκτικών εξελίξεων με proton και lutris (για όσους δεν ξέρουν, αυτά τα 2 λογισμικά επιτρέπουν σχεδόν το 80% των AAA games να παίζουν στο linux), μάλλον στο μέλλον το windows partition θα το διώξω εντελώς, απλά τηρώ στάση αναμονής προς το παρόν μήπως και κάποια στιγμή ξαναπαίξω κάποιο παιχνίδι (εδώ και αρκετούς μήνες το ΑΑΑ gaming είναι παρελθόν για μένα). 

 

Έχω σκεφτεί και τη λύση NAS, αλλά προς το παρόν δεν θέλω μια επιπλέον συσκευή/υπολογιστή always on. Όταν στο μέλλον καταφέρω να λύσω το πρόβλημα της gigabit δικτύωσης σε όλο το σπίτι μου, τότε θα επανεξετάσω τη λύση NAS. Άλλωστε το ZFS υποστηρίζεται από freeNAS οπότε αν ποτέ στήσω κάποιον file/media server θα μπορώ να το κάνω με τους ίδιους δίσκους χωρίς δυσκολία.

 

Εσείς τι λέτε για όλα αυτά; Ποιο backup policy χρησιμοποιείτε; Περιμένω απόψεις και ιδέες μήπως και προτιμήσω κάποια άλλη καλύτερη λύση από αυτήν που σκέφτομαι.

Link to comment
Share on other sites

H αυτοματοποιηση του backup μαλλον λυνεται με μερικα cronjobs η αυτό https://www.scootersoftware.com/index.php

 

Για το προβλημα του zfs και windows μπορω να σκεφτώ μόνο την λύση του  WSL.

 

επισης απότι ξερω οι σκληροί των 3ΤΒ είναι έχουν πολύ μεγάλα failure rates

Edited by asder
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now