GregEl

Περίεργο πρόβλημα με GTX 1080, cracked solder connection? Τι προτείνετε;

Recommended Posts

Καλησπέρα στο forum. Κάτι περιέργο συνέβει με μια 1080 στο σύστημα ενός φίλου και δεν μπορώ να βρω αιτία και να καταλάβω τι ακριβώς έχει γίνει.

Το σύστημα το έστησα εγώ και το έκανα full υδρόψυκτο με τα αλουμινένια της ΕΚ. Λειτουργούσε άψογα για 8 μήνες περίπου σταθερότατο και με καλές θερμοκρασίες.

 

Πριν μερικές μέρες εκεί που λιώνει ο φίλος στο witcher 3, σταματάει το σήμα από την κάρτα γραφικών και εμφανίζεται "no signal" στην AOC AG271QG.

Κάνει restart το pc, εμφανίζει εικόνα κανονικά αλλά όσο κάνει loading to save του witcher πετάει πάλι no signal. Μετά πετάει "no signal" ακόμα πιο σύντομα μετά το restart από το desktop.

Στο 4ο restart ενώ το σύστημα είναι εντάξει η gpu δεν βγάζει καθόλου σήμα, ούτε bios splash screen ούτε τίποτα.

 

Αρχίζουμε το troubleshooting. Κάνουμε reset defaults bios και gsync overclock στην οθόνη. Η οθόνη είναι μια χαρά, βγάζει εικόνα από άλλο σύστημα. Τροφοδοσία και το υπόλοιπο σύστημα όλα καλά φαίνονται, άρα σκεφτόμαστε η 1080 έχει το θέμα. Δοκιμάζουμε άλλες θύρες DP HDMI, τίποτα. Αφαιρούμε riser cable και βάζουμε την κάρτα απευθείας επάνω σε pci-e μητρικής, τίποτα. Με βαριά καρδιά και ξεφυσώντας, βάζουμε την stock ψύκτρα αέρα για να την στείλουμε για RMA (με το αυτοκόλλητο στη βίδα για την εγγύηση)

 

Αφού όμως έβαλα την stock ψύκτρα ήθελα να δώ αν υπάρχει έστω fan spin για να δω αν φτάνει ρεύμα 12V στην κάρτα, διότι δεν υπάρχει κάτι άλλο ενδεικτικό τροφοδοσίας επάνω στο pcb (τύπου led στο 8pin). Μια χαρά γυρίζει ο ανεμιστήρας! Ελάχιστα πιο αισιόδοξοι συνδέουμε την οθόνη και η κάρτα βγάζει κανονικά εικόνα σαν να μην έγινε τίποτα. Η κάρτα πλέον με την stock ψύκτρα λειτουργεί άψογα... χωρίς να αλλάξουμε ουσιαστικά τίποτα...

 

Ακούω ιδέες για το τι έγινε. Τίποτα δεν διόρθωσε το πρόβλημα και η κάρτα έδειχνε 100% πεθαμένη/τούβλο/bricked, μέχρι που αλλάξαμε την ψύξη.

 

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ο ίδιος είναι κάποια κόλληση σφαίρα/μπίλια-καλάι να είναι cracked κάτω από chip μνήμης για παράδειγμα. Πάει εκεί το μυαλό μου, γιατί όταν έβγαλα το waterblock είδα ότι ένα thermal pad είχε κολλήσει επάνω στο chip μνήμης περισσότερο, άρα η πίεση από το waterblock ήταν άνιση-επιπλέον σε εκείνο το σημείο. Αν είναι αυτό το αίτιο τότε γενικά η κάρτα θα είναι ασταθής, σωστά; Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξαναπετάξει no signal ακόμα και με την stock ψύκτρα. Προς το παρόν δεν έχουμε δοκιμάσει να ξαναβάλουμε το waterblock για να δούμε αν δουλεύει εντάξει όπως δούλευε 8 μήνες. Αν είναι αυτό το αίτιο, τι προτείνετε ως λύση; Αξίζει να ψάξουμε για κάτι τύπου reballing ή reflow; Προς το παρόν δεν βιαζόμαστε να βάλουμε ξανά το waterblock για να δούμε και αν θα εμφανιστεί κάποια στιγμή το πρόβλημα με την stock ψύκτρα, αλλά με τις ζέστες καλοκαιράκι νομίζω θα χρειαστεί η υδρόψυξη (η stock ψύκτρα είναι blower style).

Τι άλλο θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, GregEl said:

Ένα thermal pad είχε κολλήσει επάνω στο chip μνήμης περισσότερο, άρα η πίεση από το waterblock ήταν άνιση-επιπλέον σε εκείνο το σημείο.

 

Αυτό μου πέρασε από το μυαλό αλλά είδα να το γράφεις.

 

Το γεγονός όμως ότι το έκανε πιο συχνά όσο περνούσε η ώρα μάλλον είχε να κάνει με τον πυρήνα ή με στραβό PCB από το βάρος του αλουμινένιου waterblock.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, MetallicGR said:

 

Αυτό μου πέρασε από το μυαλό αλλά είδα να το γράφεις.

 

Το γεγονός όμως ότι το έκανε πιο συχνά όσο περνούσε η ώρα μάλλον είχε να κάνει με τον πυρήνα ή με στραβό PCB από το βάρος του αλουμινένιου waterblock.

 

Στραβό pcb από βάρος δεν πρέπει να είναι, γιατί ήταν κάθετα 8 μήνες με riser η κάρτα και το pcb δεν πιεζόταν από το βάρος του waterblock. Η πίεση ήταν από τις βίδες του waterblock και επειδή ίσως τα αλουμινένια EK δεν έχουν καλή ακρίβεια-ανοχές; Αν και δεν νομίζω...

 

GTX-1080_reference_35844.thumb.jpg.e4736ada7ca4cb8477c9c8b8a5a9b1b0.jpg

 

Στην εικόνα στα σημεία που έχω κυκλώσει τα thermal pad είχαν κολλήσει περισσότερο επάνω στα component του pcb, ειδικά στο chip της μνήμης είχε μείνει σαν gradient στο κάτω μισό το γαλάζιο χρώμα του thermal pad επάνω στο chip. Αλλά δεν φαινόταν να είναι σοβαρά υπερβολική η πίεση. Έτσι και αλλιώς με προσοχή και με το χέρι έσφιξα τις βίδες όταν έβαζα πρώτη φορά το waterblock, δεν είναι και τόσο εύκολο να δημιουργήσεις ζημία από υπερβολικό σφίξιμο με βίδες εκεί νομίζω. Δεν είναι και τεράστιες αποστάσεις για να έχει τρομερό flex και να δημιουργήσει τόσο πρόβλημα μια σφιγμένη βίδα.

 

Τι προτείνετε να κάνουμε; Μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες δοκιμές; Να ψάξουμε για κάτι άλλο; Είδα ένα reddit thread όπου ένας που είχε παρόμοιο πρόβλημα όταν έβαλε ξανά το waterblock, πάλι του έβγαζε no signal. Εμείς βέβαια για να ξαναβάλουμε το waterblock πλέον ίσως χρειαστεί να πάρουμε καινούργια thermal pads. Αν είναι η άνιση πίεση από το waterblock στα components του pcb, μήπως είναι καλύτερο να αφήσουμε την κάρτα με την stock ψύκτρα και να μην επιχειρήσουμε να ξαναβάλουμε waterblock;

 

Αν είναι η άνιση πίεση από το waterblock, αυτό είναι το λογικό "σύμπτωμα"; Ξαφνικό no signal ή θα περιμέναμε artifacts/ crashes κλπ; Προσπαθώ να σκεφτώ μήπως είναι κάπου αλλού το αίτιο, γιατί είναι περίεργο 8 μήνες με κάθετο waterblock με σταθερή πίεση από τις βίδες να έπαιζε άψογα και χωρίς αλλαγή πίεσης στην πλακέτα, ξαφνικά no signal.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now