stavros

Αυτά είναι τα specs του budget B550 chipset της AMD

Recommended Posts

Πολλοί από αυτούς που πραγματοποίησαν τη μετάβαση στη σειρά Ryzen 3000 επεξεργαστών της AMD, προέβησαν και στην αγορά της επίσης νέας σειράς μητρικών με X570 chipset, το οποίο είναι εφοδιασμένο με PCIe Gen 4.0 και AX WIFI. Άλλοι επέλεξαν τις προηγούμενες σειρές μητρικών X470 ή B450 οι οποίες είναι πιο προσιτές οικονομικά ή παρέμειναν σε αυτές.


Το κενό που έλειπε στη νέα σειρά μητρικών για Ryzen επεξεργαστές έρχεται να καλυφθεί από το νέο Β550 chipset, το οποίο αποτελεί την προσιτή εναλλακτική έναντι των X570 μητρικών. Ουσιαστικά αποτελεί βελτίωση του περσινού Β450 chipset. Όσον αφορά στα specs, όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα το B550 κατατάσσεται μεταξύ X570 και X470 chipsets. Παρατηρούμε την έλλειψη PCIe Gen 4 το οποίο είδαμε φέτος στις high end X570 μητρικές, ενώ σε σχέση με το budget B450 ή ακόμα με τις προγενέστερες high end μητρικές με X470 ή X370 chipset, βλέπουμε αύξηση των SATA III σε 8 ports. Μία άλλη σημαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι μητρικές με B550 θα φέρουν 8 PCIe Lanes Gen 2 και 4 PCIe Lanes Gen 3.

 

Όσον αφορά στους ΟΕΜ πριν από 5 περίπου ημέρες ο Robert Hallock, υπάλληλος της AMD διευκρίνισε σε σχετικό reddit thread πως το νέο chipset που προορίζεται για τους OEM είναι το B550A, ένα rebranded B450 chipset πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά όπως και PCIe lanes με το αρχικό μοντέλο.

 

“It has a B550A motherboard. This is a version of the PCIe Gen 3 ‘Promontory-LP’ (e.g., X470, B450) chipset specifically for use in pre-built systems (e.g. OEM customers). […] OEMs are customers, too, and they may have different needs and wants than a DIYer. Not every product decision is considered through the lens of a channel product.”

 

 

image.thumb.png.0fe3add961a7a9d9bc97a31df3420644.png

 

 

1000230648_Screenshot(73).png.faa55c6257ff284c7a3872e68eca27f3.png

 

 

Όσον αφορά στην ημερομηνία κυκλοφορίας των B550 μητρικών υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Σύμφωνα με Γερμανικό κατάστημα στον τρέχον μήνα θα δούμε pre-built συστήματα με B550A, ενώ σε παλαιότερο δημοσίευμα του DigiTimes (Ιούνιος 2019), διαβάζαμε ότι οι κατασκευαστές motherboard θα λάβουν παραγγελίες για B550 μητρικές στο 4ο τρίμηνο του 2019, κάτι το οποίο μας προτρέπει σε μία μετέπειτα κυκλοφορία τους.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social: fb.jpgtwitter.jpginsta.jpgyt.png

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι αρκετά παραπλανητική η είδηση. Το B550 θα υποστηρίζει x16 PCIe Gen4 (για κάρτα γραφικών) και x4 PCIe Gen4 για NVMe SSD, και τα δύο απευθείας από τον επεξεργαστή. Από  κει και πέρα το chipset δεν θα έχει Gen4 υποστήριξη όπως το X570. 

 

Οι πληροφορίες που αναφέρει η είδηση αφορούν στο B550A που είναι μόνο για OEMs. Όσοι θέλουν PCIe Gen4 για την κάρτα γραφικών τους και για έναν μόνο NVMe και δεν θέλουν να το χρυσοπληρώσουν σε μια Χ570 μητρική, θα έχουν και οικονομικότερη επιλογή με το B550, στις αρχές του 2020.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gdp77

 

Τα specs αφορούν στο B550 και είναι έτσι όπως αναφέρονται σε όλα τα μεγάλα και με κύρος media (Tom's HW, Guru3d, TechPoweUp, etc.) καθώς όλα έγραφαν για έλλειψη PCIe gen4 στο chipset.

 

Τώρα αυτό που αναφέρεις για υποστήριξη κάρτας γραφικών μέσω x16 PCIe Gen4 και x4 PCIe Gen4 για NVMe SSD, και τα δύο απευθείας από τον επεξεργαστή, αυτό ίσως να μπορούσε να γίνει όχι μέσω του chipset, αλλά απευθείας, πράγμα το οποίο μάλλον δεν θα το δούμε και μακάρι να διαψευσθώ. Αυτό όμως αφορά τις motherboard και όχι το τι γραμμές δίνει το chipset για το οποίο έχει γραφτεί το παραπάνω άρθρο. Το gen4 δε το περιμένουμε στο Β550, παρά τις δυνατότητες του CPU. Το feature PCIe Gen4 στο chipset ή στη μητρική λογικά θα αύξανε το συνολικό κόστος (ψύξη, ενδεχομένως PCB, κλπ) και τότε δε νομίζω πως θα μπορούσε να είναι το ίδιο budget μητρική με τις προηγούμενες.

 

MSIMEGX570ACEextra1.thumb.jpg.dbf6f545657761755ee592eac23327d1.jpg

 

 

Στα τελευταία δημοσιεύματα (Oct 18th, 2019 - Upcoming Hardware Launches 2019 (Updated)) το Β550 εξακολουθεί να εμφανίζεται με υποστήριξη PCI-Express 3.0 (not 4.0). Άν έχεις κάποια επιπλέον πληροφορία θα σε παρακαλούσα να αφήσεις το link.

 

Τέλος, όσον αφορά στο χαρακτηρισμό της είδησης ως "παραπλανητική", είναι γνωστή η έννοια της λέξης και νομίζω πως είναι τουλάχιστον ατυχής, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείται από κάποιον που κάνει την ίδια "δουλειά" (σύνταξη ειδήσεων σε forum). Ευχαρίστως θα δεχόμουν ότι κάπου έκανα λάθος, αλλά όχι ότι θέλω να ξεγελάσω ή να εξαπατήσω κάποιον.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έκανα ένα εκφραστικό λάθος:

 Εννοούσα τα B550 boards. Πράγματι το B550 δεν θα υποστηρίζει PCIe gen 4, όπως γράφω και στο post μου. Τα Β550 motherboards θα υποστηρίζουν x16 PCIe gen 4 και x4 για NVMe, που δίνει ο επεξεργαστής. 

 

Όσο για την δουλειά που λες ότι κάνω, πράγματι είμαι news poster σε άλλο forum, όμως στο hwbox γράφω πολύ πριν γίνει αυτό, όπως μαρτυρά και ο αριθμός των post μου. Δεν τοποθετήθηκα στο νήμα αυτό με την ιδιότητα του news poster σε άλλο forum και δεν καταλαβαίνω η αναφορά τι νόημα έχει. Το "η είδηση είναι παραπλανητική" αναφέρεται ακριβώς στην είδηση, την οποία την συνάντησα και εγώ και μάλιστα την αναδημοσίευσα, έχοντας ερευνήσει όμως διάφορες πηγές από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι B550 μητρικές θα έχουν υποστήριξη PCIe Gen4. Πιο κάτω είμαι και πάλι συγκεκριμένος γράφοντας "Οι πληροφορίες που αναφέρει η είδηση...". Θέλησα να μοιραστώ τη γνώση μου αυτή -σωστή ή λάθος- θα δούμε σε μερικούς μήνες, πάντως κακώς το πήρες προσωπικά.

 

On 10/17/2019 at 3:26 PM, stavros said:

Μία άλλη σημαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι μητρικές με B550 θα φέρουν 8 PCIe Lanes Gen 2 και 4 PCIe Lanes Gen 3.

Σύμφωνα με την έρευνα που εγώ έχω κάνει ούτε αυτό ισχύει. Εδώ και εσύ μπερδεύεις το chipset με τη μητρική.
Edit: Δεν μπορώ να βρω τα links αυτή τη στιγμή, οπότε το διαγράφω και μένει να δούμε με το  νέο έτος τι θα ισχύσει τελικά. 

Edited by gdp77
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Κάτι βρήκα τελικά. Για δες εδώ:

 

https://www.kitguru.net/components/cpu/james-dawson/amd-b550-chipset-missing-pcie-gen-4-ryzen-3500x-specs-detailed/


 

Quote

 

Compared with the high-end X570 boards, the B550 will offer fewer USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) connectivity ports. Since the B550 does not support PCIe Gen 4 it will be linked to the Ryzen 3000 CPU via four PCIe 3.0 lanes instead of four PCIe 4.0 lanes like X570, meaning bandwidth will be significantly lower. However, PCIe Gen 4 support should still be available to B550 users via the CPU, so B550 boards could feature a PCIe 4.0 X16 Slot and a PCIe 4.0 M.2 interface to connect high-speed PCIe 4.0 SSD drives.

 

 

 

 

 

 

Κατά την άποψή μου είναι και το μόνο που έχει λογική. Στα B550 motherboards θα υποστηρίζεται κανονικά gen4 από τον επεξεργαστή και τα υπόλοιπα θα είναι downgraded. Για όσους όμως ενδιαφέρονται (η πλειονότητα πιστεύω) για 1 gpu και 1 nvme, οι B550 μητρικές θα δίνουν όλα τα πλεονεκτήματα ταχύτητας του X570, αλλά με πολύ χαμηλό κόστος, όπως έγινε στο παρελθόν και με τα B350 και B450. Διαφορετικά το B550 δεν θα έχει κανένα νόημα και οι χρήστες μπορούν να παραμείνουν στα πάμφθηνα B450.

Edited by gdp77
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν θα αγοράζουμε B550 μιας και πολύ λίγες από κάθε oem θα έχουν υποστήριξη για το gen4 του CPU. Κατασκευαστικά, τα drivers και τα switches μεταξύ άλλων που χρειάζονται για να μεταφερθεί σωστά το σήμα θα αυξήσουν αισθητά τις τιμές των μητρικών. Όσες δεν έχουν - που θα είναι και οι πιο πολλές - θα συνεχίσουν να πωλούνται στις τιμές των τωρινών B450 (που θα εξαφανιστούν σιγά σιγά), με ένα 'premium' αφού είναι κάτι καινούριο, ενώ οι άλλες θα το γράφουν και στη συσκευασία και θα ζητούν αρκετά παραπάνω €.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, MetallicGR said:

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν θα αγοράζουμε B550 μιας και πολύ λίγες από κάθε oem θα έχουν υποστήριξη για το gen4 του CPU.

 

Έχεις κάποιο link για αυτό που γράφεις ή  έχεις κάποια πληροφόρηση εκ των έσω; Δηλαδή το γράφεις βασιζόμενος σε τι; 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/25/2019 at 9:24 AM, MetallicGR said:

Ναι είναι εκ των έσω.

Ρώτα τις πηγές σου αν βρέθηκε τρόπος να φτιάχνουν pci gen4 lanes χωρίς την ανάγκη για τόσους πολλούς re-drivers (που ανέβαζαν το κόστος), γιατί μαθαίνω ότι βρέθηκε :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, MetallicGR said:

Σούπερ ακούγεται!

Και μάλιστα θα το δούμε στις TRX4+ μητρικές, αλλιώς με τόσα lanes θα πήγαινε το κόστος στο διάολο....

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, gdp77 said:

Και μάλιστα θα το δούμε στις TRX4+ μητρικές, αλλιώς με τόσα lanes θα πήγαινε το κόστος στο διάολο....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Farkadonitis said:

 

 

Αυτά είναι τιμές προπαραγγελίας για όσους θέλουν να καβατζώσουν κομμάτια εδώ και τώρα. Δεν είναι τιμές MSRP. Μπορεί να είναι ψηλά οι τιμές, μπορεί και όχι....

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now