gdp77

Ερώτηση για backup και redundancy tools στα windows 10

Recommended Posts

Αφού πήρα τα ηρεμιστικά μου, αποφάσισα να μπω σε αυτό το sub-forum να ρωτήσω σχετικά με υλοποίηση backup και redundancy plan σε windows 10.

 

Έχε χάρη που το άτομο που ζητάει τη βοήθειά μου είναι ο αδερφός μου, αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να ασχοληθώ.

 

Λοιπόν, το σύστημά του περιλαμβάνει 1 nvme 512GB με OS και εφαρμογές και 2 αρχαίους μηχανικούς για αποθήκη, έναν 500άρη και έναν 320άρη, μισογεμάτους. 

 

Με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι θέλει να σουτάρει τους μηχανικούς γιατί είναι παλιοί και θέλει μια παραπάνω ασφάλεια για τα δεδομένα του. Επίσης μου ζήτησε να του υλοποιήσω ένα backup plan για τα πάντα. Όλα αυτά με το μικρότερο δυνατό κόστος και καλή ασφάλεια.

 

Σκέφτομαι λοιπόν να τον κατευθύνω προς στην αγορά 2x3TB δίσκων (κόστος 65€ για κάθε Toshiba 3TB 7200RPM) επειδή είναι η πιο VFM λύση και δεν αξίζει να πάμε σε μικρότερη χωρητικότητα. Με αυτούς τους δύο σκέφτομαι να υλοποιήσω μέσω Storage Spaces ένα storage pool με two-way  mirror (aka RAID 1) και χρήση REFS. Ούτε καν σκέψη να χρησιμοποιήσουμε το RAID της μητρικής, καθώς είναι εντελώς βλαμμένη επιλογή imo (αν ψοφήσει η μητρική χαιρετάς τα δεδομένα σου και γενικά δεν υπάρχει εύκολη μεταφερσιμότητα). Προφανώς το pool που θα δημιουργηθεί θα έχει 3 TB χωρητικότητα που είναι υπεραρκετά. Ούτε 500-600GB δεν είναι η αποθήκη του, συνεπώς υπάρχει τεράστιος χώρος καβάντζα.

 

Τα critical δεδομένα ελάχιστων GB επιπρόσθετα θα γίνονται backup στο cloud ή σε εξωτερικό δίσκο που υπάρχει.

 

Μέχρι τώρα καλά το πάμε, αλλά θέλω να βρω και μια λύση σαν το timeshift του linux, που να κάνει αυτοματοποιημένα snapshots (incremental) όλου του δίσκου συστήματος (OS+αρχεία). Ουσιαστικά όλο το C:. Αυτά τα snapshots θέλω να τα γράφω στο storage pool με τους 2x3TB δίσκους. Επίσης θέλω αυτοματοποιημένα στο παρασκήνιο και χωρίς performance hit να γίνονται snapshots των τελευταίων 5 μηνών, των τελευταίων 2 εβδομάδων και των τελευταίων 4 ημερών. Το system restore των windows είναι manual απ'όσο γνωρίζω και δεν περιλαμβάνει και τα επιπρόσθετα αρχεία πλην λειτουργικού. Κάνω λάθος; Ένα άλλο backup and restore tool που υπάρχει στα win 10 είναι από την εποχή win7 και η MS, διαβάζω, το έχει κάνει deprecated και είναι άγνωστο μέχρι πότε θα υφίσταται. Οπότε το αποκλείουμε. Κάτι άλλο αυτοματοποιημένο στο λειτουργικό παίζει; Αν όχι, 3rd party free λύση από αξιόπιστο δημιουργό παίζει; Open source ιδανικά. Αλλά και proprietary, ας είναι, αρκεί να έχει καλό track record και να μην είναι βαρύ;

 

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας. Πλην του τελευταίου θέματος για τα snapshots, μπορείτε να προτείνετε και εναλλακτικές λύσεις στο όλο σκεπτικό μου, αν έχετε κάποια καλύτερη ιδέα.

 

Όσο πιο γρήγορα με βοηθήσετε, τόσο πιο ανώδυνη θα είναι η παρουσία μου σε αυτό το sub forum ?

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μόλις άκουσα το 'ινκρεμένταλ' κατάλαβα ότι αρχικά δε μπορείς να το κάνεις εγγενώς στα 10. :hehe:

 

Γενικά backup δε κάνω σχεδόν ποτέ αλλά όταν χρειάστηκε έχω δοκιμάσει πριν περίπου έναν χρόνο το https://www.easeus.com/backup-software/tb-free.html γιατί και έψαχνα κ εγώ κάτι αντίστοιχο με incrementals αφού καλόμαθα από το macos.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ναι έμεινα αρκετά ικανοποιημένος. Στη free έκδοση μάλιστα δεν έχεις και τόσους περιορισμούς όσο φαντάζεσαι από ένα πρόγραμμα τρίτου. Για την ακρίβεια ότι δίνεται στη home που πληρώνεις είναι έξτρα που σημαίνει ότι μια χαρά κάνεις τη δουλειά σου με τη free.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now