George_o/c

CeBIT 2009: Νέα AMD Combo Motherboards από MSI και Jetway !

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649bb2ee0b490b.png[/wrapleft][wrapright]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649bb2ee0b1e26.png[/wrapright]Με τους νέους AM3 Phenom II επεξεργαστές της AMD να έχουν ήδη εμφανιστεί και την υποστήριξη DDR3 να είναι πλέον γεγονός, δύο από τις πιο γνωστές motherboard manufacturers αποφάσισαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την παρουσίαση των πρώτων combo μητρικών καρτών !

Πριν όμως συνεχίσουμε με περαιτέρω πληροφορίες για τις νέες μητρικές, να αναφερθούμε λίγο στον όρο combo όταν πρόκειται για μητρική κάρτα. Διατηρώντας πάντα την τιμή σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα combo boards επιτρέπουν στον χρήστη να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικούς τύπους μνημών, έτσι ώστε να μην χάνετε η συμβατότητα με μνήμες παλαιότερης γεννιάς. Βέβαια δεν είναι μόνο η συμβατότητα το θετικό αυτών των μητρικών, αλλά κυρίως η ευχάριστη θέση που φέρνουν τους χρήστες που έχουν ξεμείνει με κάποιο kit-άκι παλαιότερης γεννιάς αλλά δεν σκοπεύουν να προβούν σύντομα σε αναβάθμιση. Σε αυτή τη ζωή όμως τίποτα δεν είναι ρόδινο, οπότε όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν και μειονεκτήματα. Η απόδοση που έχει ένα combo board σε σχέση με αυτήν ενός "κανονικού" που υποστηρίζει ένα μόνο τύπο μνήμης είναι σχετικά χαμηλότερη. Το παραπάνω θεωρείται φυσιολογικό απ'την στιγμή που το layout της μητρικής γίνεται περίπλοκο, με τον μεγάλο αριθμό ram slots να εμποδίζουν την χρήση επιπλέον χρήσιμων χαρακτηριστικών.

Όσοι λοιπόν δεν νοιάζεστε που θα χάσετε "λιγάκι" σε επιδόσεις συνεχίστε να διαβάζετε την είδηση. Οι υπόλοιποι ... και πάλι δεν τίθεται το παραμικρό θέμα αν θέλετε να την διαβάσετε. Αναφορικά με την MSI 790GX-8D, οι θύρες υποδοχής της μνήμης είναι 8 (!), 4 για DDR2 και 4 για DDR3. Θυμηθείτε όμως τι σας είπαμε παραπάνω, "υπάρχουν και μειονεκτήματα". Οι 8 θύρες υποδοχής μνήμης έχουν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μόνο δύο θυρών x16 PCIe, δύο θυρών x1 PCIe και μίας μόνο θύρας PCI. Η κατάσταση όμως σώζεται λιγάκι αφού δηλώνουν παρουσία έξι θύρες SATA, headers για επιπλέον έξι θύρες USB και μία FireWire καθώς επίσης και κάποια overclocking buttons στην κάτω πλευρά της μητρικής. Eπιπλέον, παρατηρεί κανείς την ύπαρξη θυρών PS/2 , DVI, D-sub, HDMI, optical S/PDIF out, Ethernet και υποστήριξη 7.1-channel αναλογικού ήχου. Η μητρική δεν βρίσκεται ακόμα σε τελικό στάδιο οπότε το layout ίσως αλλάξει λίγο, κάτι όμως που σίγουρα θα κέντριζε το ενδιαφέρον αρκετών Technology fans θα ήταν η σύγκριση μεταξύ της combo και της non-combo έκδοσης !

MSI%20790GX-8D%20Memory%20Lover.jpg

image3.php?id=7013msi_790gx_8d.jpgmsi_790gx_8d.jpg

H Jetway HA09 δεν διαφέρει αρκετά σε σχέση με την 790GX-8D, παρά μόνο σε δύο σημεία. Έρχεται με μόλις 2 θύρες για DDR2 και 4 για DDR3, αφήνοντας τον απαιτούμενο χώρο για μία δεύτερη θύρα PCI. Έπειτα έχουμε επτά θύρες SATA, οκτώ USB 2.0 και ένα Debug LED display. Οι υπόλοιπες είναι ίδιες.

jetway_ha09_combo.jpg

Πριν προβούμε σε τυχόν συμπεράσματα θεωρείται αναγκαίο να δούμε παρουσιάσεις των δύο αυτών boards. Αν όμως όλα πάνε καλά, οι απανταχού χρήστες DDR2 μνημών θα χαρούν ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για DDR3.

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς καμία μα καμία υπερβολή, μιλάω απολύτως σοβαρά, τα χρώματα στα DIMM slots μου θυμίζουν τους γύφτους με τα χαμηλωμένα Navara και τις 14άρες ζάντες, που βάζουν παρδαλά neon φωτάκια στην μπροστά και πίσω πινακίδα, μπλε neon από την δεξιά πλευρά και πράσινα neon από την αριστερή ... :hehe:

5416.jpg34cb_1.JPGneon_rear_light.jpg

Μπράβο στην MSI, Funky Stuff mates ! Yo ! :hehe:

various_artists-funky_stuff_the_best_of_funk_essentials--big.jpg

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

H ψυκτρα της MSI μου θυμιζει πολυ την ψυκτρα (εως και ιδια μου φαινεται) καποιας αλλης εταιριας αλλα σκαλωσα και δεν θυμαμαι ποιανης.

GIGABYTE - DFI ?

Link to comment
Share on other sites

ΟΥΤΕ ΝΕΚΡΟΣ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΤΕΤΟΙΑ ΡΕΖΙΛΗΚΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΜΟΥ!

Και μετα ξυπνησες :time:...

Για κανενα απλο pcακι (αρα κλειστο, να μη φαινεται) κανενος παραξενου που θελει να παει σε ddr3 οταν φτηνηνουν, μια χαρα τελειες ειναι.

Προσφερουν και επαρκη ψυξη σε mosfets κτλ.

Οσο για τα χρωματακια, αν καθομουν να λεω 'α αυτος εχει πρασινο αμαξι αρα ειναι ρεζιλης' ή αντιστοιχα 'α αυτος εχει 2980169 διαφορετικα χρωματα στη μητρικη του αρα ειναι γυφτουλας', μαλλον θα ειχα περασει σε μια φαση μεγαλης ψηλομυτίασης :P :lol:

Ισα ισα, στη παρουσα φαση θα εντυπωσιαζομουν απο το ποσο πολλα ειναι τα σλοτ μνημης :)

Αν τις δωσουν σε καλες τιμες απο μενα κανενα προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now