MetallicGR

Επίσημο: Οι AMD Zen 3 CPUs θα υποστηρίζουν μητρικές X570/B550

Recommended Posts

Ακόμη μια γενιά φαίνεται πως θα υποστηρίξει το AM4 socket της AMD, όπως αυτή των Ryzen 4000 που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους.

 

Μέσα από την επίσημη παρουσίαση του chipset, έχουμε την πρώτη ένδειξη πως το B550 αλλά και το X570 της high end κατηγορίας θα υποστηρίζουν τους μελλοντικούς Zen 3 επεξεργαστές της AMD, μια απορία που δεν είχε αναφερθεί ξεκάθαρα από εκπρόσωπο της εταιρίας. Τη πληροφορία μαθαίνουμε από τα επίσημα slides της AMD που σχετίζονται με την ανακοίνωση του B550 chipset μαζί με τους νέους Ryzen 3 3100 και Ryzen 3300X που δοκιμάσαμε και στο HwBox και μητρικές βασισμένες σε αυτό θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων τον Ιούνιο, με αναμενόμενες τις καθυστερήσεις ελέω κορονοιού.

 

Εδώ γίνεται γνωστό ότι τόσο το B550 όσο και το X570 θα υποστηρίξουν κανονικά και την επόμενη γενιά επεξεργαστών της AMD, οι οποίοι θα βασίζονται στην Zen 3 αρχιτεκτονική και θα εμφανιστούν προς το τέλος του 2020, φέροντας ταυτόχρονα την επωνυμία Ryzen 4000. Σημειώνεται ότι οι τωρινοί APUs που υπάρχουν με την ίδια ονομασία αφορούν Zen 2 προϊόντα και για την ώρα βρίσκονται μόνο σε laptop form factor ενώ πλαισιώνονται από Vega GPUs. Η Zen 3 αρχιτεκτονική υπόσχεται αρκετές βελτιώσεις στη ταχύτητα αλλά και ενοποιημένη τοπική μνήμη cache για ταχύτερη πρόσβαση σε αυτή, ενώ επιπλέον βελτιώσεις στο εσωτερικό θα προσθέσουν αρκετά στο κομμάτι των επιδόσεων.

 

 

ryzen3_31_300x_review-5d5fd778.jpg.1689eb1e2c676b226daa34fe68858e49.jpg

 

148072117_Ryzen3_B550_PressDeck_UnderNDAuntilMay7at9amEDT-7copy.jpg.50ce6df3cff6b67d3115a7078a6bc7bb.jpg

 

 

 

 

 

AMD.

Βρείτε μας στα Social: fb.png.1537ea4510ab3e974329f5d517730fcb.pngigram.png.2e83a1b2ece699220a0c9fb4eb1075cd.pngytube.png.e87f621f0db4c5d7de63b48f09b46c13.png

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

https://www.hwbox.gr/forum/index.php?/topic/37940-%CE%BF%CE%B9-amd-ryzen-4000-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-b450-chipset/&do=findComment&comment=434042

Μάλλον είχα δίκαιο :hehe:
Τι έγινε AMD; Γινόμαστε Intel σιγά σιγά γιατί θέλουμε λεφτά; Χαχαχ...just sayin'

 

2 hours ago, tasos kats said:
άρα δεν θα δούμε x 670 μόνο b550 σε κάνα δίμηνο όταν γινει η παρουσίαση 

Σωστά. Κάπου το Q4. Κατά Σεπτέμβρη μεριά ανάλογα αν θα γίνει ή όχι η Computex.

  • Like 3
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

τι καλο να βγαλει ρε φιλε?? στα καλα δυνατα τσιπακια της δηλαδη απο i7 και πανω πρεπει να τα χρυσοπληρωσεις,τωρα που βγαινουν οι νεοι παρολο που θα υποστηριζουν οι i3 και i5 hyperthreading(επιτελους δοξα το θεο) θα εχουν ομως χαμηλη cashe memory,δηλαδη πιστευω οτι ενας Ryzen5 3600 εξαπυρηνος θα τους κοντραρει ανετα και μπορει να τους περναει σε καποιες δοκιμες...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Στα μεγάλα cpu πιστεύω πως σε core to core σενάριο, παρά τα 14nm vs 7nm η Intel θα έχει προβάδισμα, έστω και μικρό και με oc περιθώρια. Σε performance per euro νομίζω πως η AMD είναι αυτή που θα έχει προβάδισμα.

 

Στα μικρά και μεσαία cpu το ht της Intel θα βοηθήσει πολύ, όπως και τιμολογιακή πολιτική της Intel.

 

Δε νομίζω πως είναι και πάτος τα cpu της Intel και πάλι θα βγάλει τον βασιλιά στο gaming.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Σωστή η AMD, δεν είναι σαν την Intel που έβγαζε ανακοινώσεις με δικαιολογίες του @#$!, αφού πρώτοι οι AIBs έλεγαν ότι υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των γενεών. Οι δικαιολογίες ωστόσο εξακολουθούν να είναι ίδιου επιπέδου. Τουλάχιστον μπορείς να βάλεις προηγούμενης γενιάς επεξεργαστή σε πιο φρέσκα chipset.

 

A: AMD has no plans to introduce “Zen 3” architecture support for older chipsets. While we wish could enable full support for every processor on every chipset, the flash memory chips that store BIOS settings and support have capacity limitations. Given these limitations, and the unprecedented longevity of the AM4 socket, there will inevitably be a time and place where a transition to free up space is necessary—the AMD 500 Series chipsets are that time.

 

https://community.amd.com/community/gaming/blog/2020/05/07/the-exciting-future-of-amd-socket-am4

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς.. Τη δικαιολογία του BIOS την είπαν και στα media όταν έδειξαν το slide για τη παρουσίαση του chipset και των νέων 3100 και 3300x. Τη καταλαβαίνω είναι η αλήθεια. Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με custom BIOS νιώθει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω ασχοληθεί με costum bios, αλλά διάβασα τον Steven Walton να αναφέρει ότι υπάρχουν 400 series μητρικές που έχουν σχεδιαστεί με μεγαλύτερη χωρητικότητα για BIOS προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμβατότητά τους με τα μελλοντικά cpus.

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, stavros said:

Δεν έχω ασχοληθεί με costum bios, αλλά διάβασα τον Steven Walton να αναφέρει ότι υπάρχουν 400 series μητρικές που έχουν σχεδιαστεί με μεγαλύτερη χωρητικότητα για BIOS προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμβατότητά τους με τα μελλοντικά cpus.

 

 

 

 

Υπάρχουν και με μεγαλύτερη χωρητικότητα (MSI MAX), αλλά ούτε και αυτό θα φτάσει όταν κληθούν αυτές οι μητρικές να υποστηρίξουν 4 σειρές CPU. Σε πολλές X370 η πρώτη γενιά σταματάει να δουλεύει όταν κάνεις update για βάλεις Ryzen 3000 CPU ;)

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι το BIOS chip ο λόγος. Δεν ξέρω ποιος είναι to be honest αλλά σκεφτείτε αν βάλουν για support Χ370, Χ470, Β350, Β450, Α320 τι έχει να γίνει. Πόσα motherboards πρέπει να κάνει validate η AMD! Πόσα Agesa codes πρέπει να βγάλει για να καλύψει τα πάντα.

Εϊναι πραγματικά μεγάλο project και δεν νομίζω πως ούτε η AMD έχει τόσο δυναμικό για να το υποστηρίξει.

Link to comment
Share on other sites

Μμμ είναι-και-δεν-είναι!

 

Είναι μια καλή δικαιολογία για να μη χρειαστεί να κάνει validate πολλούς συνδυασμούς hardware όπως λες, όμως τα agesa BIOSes σαν πακέτα είναι μεγάλα σε μέγεθος οπότε και να ήθελε να φέρει 4 γενιές CPU στο X370 πχ, θα πρέπει να 'κόψει' από κάπου. Το X570 πχ δεν έχει support για πρώτη γενιά Ryzen. Δεν έχει λόγο, απλά δε χωράει right? :P

Link to comment
Share on other sites

Χωράει σε ένα BIOS αν θέλουν να το κάνουν απλά ίσως θα πρέπει να κοπούν κάποια γραφικά από το BIOS για να χωρέσουν όλα αλλά τρόπος υπάρχει. Αυτό το πρόβλημα είχε η MSI και έβγαλε τις MAX. Mπορούσε να κάνει πιο απλό, χωρίς γραφικά, το BIOS αν ήθελε αλλά είχαμε 2019...

Αλλά και να μην θες να το κάνεις αυτό απλά βγάζεις BIOS για support μόνο σε 1-2 γενιές. Εφόσον τα BIOS έχουν ξεκάθαρο description για το τι είναι τότε είναι όλα ok. Δεν είναι πρόβλημα αυτό.

Εγώ ξέρω ότι όταν μας ρώτησαν όλα το validation teams είπαν ότι θα ήταν καλό να μην γίνει ή θα χρειαστούν πολύ χρόνο.

Ακόμα και η AMD να μπορεί να χειριστεί το validation, οι motherboard vendors δεν έχουν τόσο μεγάλα teams για να κάνουν validation X CPUs επί Υ motherboards και ένα κάρο μνήμες...

Εδώ σε ενός chipset lineup και το validation συνεχίζεται και 2 και 3 μήνες μετά το launch.

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, sofos1990 said:

Αλλά και να μην θες να το κάνεις αυτό απλά βγάζεις BIOS για support μόνο σε 1-2 γενιές. Εφόσον τα BIOS έχουν ξεκάθαρο description για το τι είναι τότε είναι όλα ok.

Κάτι τέτοιο σκεφτόμουν και εγώ για τον όγκο των bios ή/και τουλάχιστον να υπήρχε συμβατότητα με τις ικανές μητρικές της σειράς 400, προκειμένου να έχει μειωμένα validations & agesa.

 

33 minutes ago, sofos1990 said:

Εγώ ξέρω ότι όταν μας ρώτησαν όλα το validation teams είπαν ότι θα ήταν καλό να μην γίνει ή θα χρειαστούν πολύ χρόνο.

Άρα, ένα από τα θέματα ήταν ο χρόνος, αλλά το "καλό θα ήταν να μη γίνει" ίσως "κρύβει" και κάτι ακόμα (π.χ. μειωμένες επιδόσεις) ?


Btw, και τόσο που κράτησε η συμβατότητα των γενεών ήταν αρκετά, απλά πιστεύω πως θα μπορούσαν να κρατήσουν ένα πλεονέκτημα για περισσότερο χρόνο, έστω ή/και κατά το ήμισυ ή λίγο πιο περίπλοκο (support μόνο σε 1-2 γενιές με description). Άσε που φέτος έχουμε την Intel να υπόσχεται συμβατότητα για δύο γενεές. Και ποιος την ακούει μετά να μας λέει "εμείς δίνουμε συμβατότητα για δύο γενεές σε σύγκριση με τον ανταγωνιστή" 🤪.

 

Υ.Γ. μόλις αγόρασα μια B450, δεν είναι για εμένα (δωράκι) αλλά και πάλι κρίμα γιατί μας καλόμαθε η AMD. 

Link to comment
Share on other sites

On 5/15/2020 at 11:01 AM, sofos1990 said:

Αυτό το πρόβλημα είχε η MSI και έβγαλε τις MAX. Mπορούσε να κάνει πιο απλό, χωρίς γραφικά, το BIOS αν ήθελε αλλά είχαμε 2019...

 

 

Έκανε και τα 2 ταυτόχρονα. :hehe:Είναι το Click BIOS Lite και θυμίζει το παλιό classic mode των Z97 με το F2. :hehe: 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now