Aggelos Giannop

Καμένη μητρική;

Recommended Posts

Έχω ένα πρόβλημα τη τελευταία εβδομάδα, κάποιες φορές πατάω να ανοίξει ο υπολογιστή αλλά δε κάνει τίποτα, η μητρική έχει το led ότι παίρνει κανονικά ρεύμα, αλλά δεν υπάρχει ούτε μισή στροφή στα ανεμηστιράκια, και για να ανοίξει πρέπει να βγάλω τελείως την κάρτα γραφικών να το ανοίξω και μετά να τη ξαναβάλω. Άλλες φορές ανοίγει και με πάει απλά στο bios και δεν βλέπει τον ssd με τα windows. Άλλαξα το καλώδιο sata του ssd μήπως έφταιγε αυτό αλλά μου κάνει τα ίδια, τα ρεύματα του τροφοδοτικού είναι όλα κομπλέ. Σκέφτηκα το πολύμπριζο, έβαλα τον υπολογιστή μόνο του στον τοίχο και πάλι τα ίδια. Όταν ανοίγει δεν έχει κάποιο θέμα με τη τροφοδοσία, και παιχνίδια παίζω χωρίς κάποιο πρόβλημα και το furmark έτρεξα και δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Τα specs είναι: asus b150 pro gaming, i7-6700, gtx 970 g1 gaming. Καμία ιδέα; 

Edited by Aggelos Giannop
Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, όταν το σύστημα σου είναι εν λειτουργία κουμπώνεις και την κάρτα γραφικών;! Μην το ξανακάνεις, απλά ΠΟΤΕ! Μια κάρτα γραφικών δεν είναι Hot Plugging Hardware να κάνεις Hot Swapping εν ώρα λειτουργίας, μπορείς να βλάψεις πολύ άσχημα την ιδιά και τα υπόλοιπα υποσυστήματα. Αυτό με τον υπολογιστή και την πρίζα. Απλά ποτέ. Το έκανες για να τεστάρεις, αλλά μην το ξανακάνεις, ναι οκ τα καινούργια τροφοδοτικά έχουν γερές εγγύησης και στάνταρ, αλλά μην. :whip:

 

 

1)     Έχεις 2 Modules στις ΡΑΜ; Aφέρεσαι το ένα και δοκίμασε να μπουτάρεις με μονή διάταξη βάση του handbook στο Slot που λένε οι οδηγίες. :read:

2)     Με όλα τα κομμάτια πάνω στην μητρική, αφαιρείς τα καλώδια του Power Button του κουτιού από την μητρική (είναι εκείνα τα μικρά λεπτά καλωδιακά στο δεξιά κάτω τμήμα της μητρικής, γραφεί πάνω PWB ή κάτι τέτοιο.) και με ένα κατσαβίδι γειώνεις το σημείο του Power Button που μόλις αφαίρεσες. Αν όλα είναι εντάξει, μια απλή επαφή θα κάνει το σύστημα να μπουταρει με την μια, ίσως είναι χαλασμένο κάποιο καλώδιο ή δεν γίνεται κάποια καλή επαφή; χου νοουζ! Δοκίμασε το.

3)     Η μητρική δείχνει ότι παίρνει ρεύμα, αυτό από μόνο του όμως δεν σημαίνει ότι είναι και όλα «οκ». Αφαιρείς το καλώδιο τροφοδοσίας από το κουτί, και κρατάς παρατεταμένο το Power Button ή αφήνεις το κατσαβίδι όπως σου είπα στο «2» για 5 δευτερόλεπτα, μέχρι να σβήσει το λεντακι της μητρικής. Ξαναβάζεις το καλώδιο τροφοδοσίας και μπουταρεις.

4)     Πολύ πιθανό θα μπορούσε επίσης να είναι και το σενάριο, η μπαταριά της μητρικής σου απλά να παρέδωσε πνεύμα. Αυτό σαν αποτέλεσμα αποτρέπει το PC σου από το να μπει στο POST-Phase (Power on Self Test) υπό κανονικές συνθήκες. Παρ όλα αυτά, αν και δεν νομίζω να καλυτερέψει η κατάσταση, κάνε καλού κακού ένα Clear CMOS (θα σε πρότρεπα και εδώ για άλλη μια φορά να ακολουθήσεις της οδηγίες του handbook!) Μια μπαταρία για μητρική είναι πάμφθηνη.

 

Τα βήματα μεταξύ τους δεν έχουν κάποια ουσιώδη σχέση, μπορείς να ξεκινήσεις με οποίο θέλεις εσύ και νιώθεις ανετά. :drinks:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και δεν έβαζα τη κάρτα όταν λειτουργούσε ο υπολογιστής, μέτρησα τα πάντα από το τροφοδοτικό και είναι κομπλέ, έχω 2χ8 gb ram, και σκέφτηκα και εγώ για τη μπαταρία, αλλά δε μου έχει ξανασυμβεί το να χρειαστεί να αλλάξω μπαταρία στη μητρική. Επίσης έχει κολλήσει στο post phase και δεν έμπαινε ούτε σε bios ούτε έκανε κάτι και για αυτό σκέφτηκα τη μητρική σαν θέμα. Θα αλλάξω από αύριο τη μπαταρία που το είχα και εγώ στο μυαλό μου και θα δούμε, ευχαριστώ για τη βοήθεια!

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, ChameZX said:

1)     Έχεις 2 Modules στις ΡΑΜ; Aφέρεσαι το ένα και δοκίμασε να μπουτάρεις με μονή διάταξη βάση του handbook στο Slot που λένε οι οδηγίες. :read:

Αυτό μου είχε συμβεί πρόσφατα σε σύστημα φίλου, ο οποίος παρήγγειλε καινούργια μητρική αλλά τελικά το θέμα ήταν σε ένα από τα δύο modules. Τελικά, έτρεχε κανονικά μόνο με το ένα module. Κακώς ο φίλος μου είχε πει ότι είχε δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς με τις μνήμες και κακώς τον εμπιστεύτηκα και εγώ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now