MetallicGR

Το Sneak Peek των Alder Lake CPUs της Intel

Recommended Posts

Μαζί με την ανακοίνωση 4 πρακτικά πλατφορμών επεξεργαστών, η Intel μας έδειξε τι θα συμβεί στο desktop σχετικά σύντομα επιβεβαιώνοντας μερικά features των Alder Lake.

 

Μπορεί να υπάρχει η 11η γενιά Core η οποία μένει να εμφανιστεί στην αγορά τον ερχόμενο Μάρτιο στο desktop και λίγο νωρίτερα στα gaming laptops, όμως η εταιρία εστίασε για μερικές στιγμές και στο μέλλον της αγοράς x86 με την επερχόμενη γενιά επεξεργαστών Alder Lake. Από πολυάριθμα leaks γνωρίζουμε για την ύπαρξη αυτών των CPUs οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα ενσωματώσουν δύο διαφορετικές αρχιτεκτονικές με πυρήνες τόσο υψηλών επιδόσεων όσο και χαμηλής κατανάλωσης βαδίζοντας στα χνάρια των υλοποιήσεων που συναντάμε, για παράδειγμα, στα smartphones μας.

 

Στο ένα και μοναδικό slide της παρουσίασης αναφέρονται μερικά από τα βασικά στοιχεία αυτής της οικογένειας επεξεργαστών, όπου πέρα από τις δύο νέες αρχιτεκτονικές των πυρήνων, θα πλαισιώνεται από νέα και ταχύτερα transistors ενώ στόχος της Intel είναι να κατασκευάζονται στη νεότερη λιθογραφία 10nm SuperFin, όπως συμβαίνει ήδη όσο γράφονται αυτές οι γραμμές με την νέα οικογένεια Tiger Lake H35 για φορητούς υπολογιστές. Το αποτέλεσμα θα είναι μια σειρά επεξεργαστών για την desktop πλατφόρμα με υψηλές επιδόσεις και σύμφωνα με την εταιρία θα αποτελέσουν "σημαντική καινοτομία στην x86 αρχιτεκτονική". Μεταξύ των features βλέπουμε και την ειδική αναφορά στον MIM Capacitor, μιας stacking τεχνικής για διάφορες μονάδες στο εσωτερικό ενός σύγχρονου επεξεργαστή που θα επιτρέψει την προσθήκη ενός μεγάλους αριθμού transistors στο εσωτερικό.

 

Επιπλέον, η λεγόμενη και 12η γενιά Core, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαρροών για αρκετό καιρό τώρα και ήδη γίνεται λόγος για τα φυσικά μεγαλύτερα chips, την ανάγκη για εγκατάσταση σε μεγαλύτερο socket (LGA1700) και κατ' επέκταση την ανάγκη για δημιουργία νέων μητρικών που θα μπορέσουν να τους υποστηρίξουν. Στα λοιπά specs τους οι μέχρι τώρα φήμες εστιάζουν στην ύπαρξη μέχρι και διπλού memory controller για DDR4 και DDR5 τύπου μνήμες οι οποίες θα βάλουν τις βάσεις για το μέλλον των x86 CPUs.

 

alderlake.jpg.9e089539726974a056a102e58f7b5405.jpg

 

 

 

 

Πηγή

Βρείτε μας στα Social: fb.png.1537ea4510ab3e974329f5d517730fcb.pngigram.png.2e83a1b2ece699220a0c9fb4eb1075cd.pngytube.png.e87f621f0db4c5d7de63b48f09b46c13.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now