George_o/c

NVIDIA Tegra-based Mini-Notebook spotted

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed608353.jpg[/WRAPLEFT]Φαίνεται ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η NVIDIA ώστε η Tegra να ασχοληθεί και λίγο με μεγαλύτερες πλατφόρμες απέδωσαν και μάλιστα με καλά αποτελέσματα. Η Tegra είναι ουσιαστικά μία πλήρως ενσωματωμένη αρχιτεκτονική υπολογιστών που στόχο έχει την δημιουργία όσο το δυνατόν πιο ισχυρών και πρακτικών φορητών λύσεων στο χώρο των υπολογιστών. Φανταστείτε λοιπόν την τεχνογνωσία Tegra, με τον CPU βασισμένο στην αρχιτεκτονική ARM11 σε συνδυασμό με NVIDIA επεξεργαστή γραφικών, πόσο καλά αποδίδει.

Το mini-notebook Tegra 650, είναι εξοπλισμένο επεξεργαστή που τρέχει στα 750MHz και υποστηρίζει Hardware HD Video Decoding και θύρες S-Video Out & USB. Υποστηρίζει επίσης μνήμη DDR, χρονισμένη στα 200MHz, ενώ αναφορικά με τον αποθηκευτικό χώρο του, χρησιμοποιεί ένα κανάλι IDE μαζί με έναν SSD. Εκτός όμως από το IDE Interface, το Tegra έχει τον δικό του NAND-Flash Controller ο οποίος δύναται να αποθηκεύσει μέχρι 8GB τα οποία έπειτα χρησιμοποιούνται από το σύστημα. Τα Windows CE και Linux αποτελούν τα πιθανά λειτουργικά για ένα τόσο μικρό και εύχρηστο mini-notebook, κόστους περί τα $90 - $200.

Το NVIDIA Tegra Mini-Notebook σε πρώιμο στάδιο, με λειτουργικό Windows CE

61b.jpg

61c.jpg

Prototype System Board από την NVIDIA

61a.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλο το Tegra, αλλα τo IDE interface σε συνδυασμο με την DDR1 μνημη μου εφεραν καποια αναγουλα...

Χαθηκε να "αλλαξει" απλως το γερασμενο 945 chipset με ενα με hardware HD video decoding? Ο Atomάκης μια χαρα ειναι. Δηλαδη ποσο πιο λιγο να καιει απο τα 2W ο 750ρης CPU του?

ΑΠο την αλλη θα μου πεις, "Windows CE τρεχει, επομενως ειναι 1 βημα πιο κατω απο τα netbooks". Θα εχεις δικιο βεβαια, αλλα θα σου απαντησω: Κοιτα το μεγεθος του...

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα βήματα (για να μην το πώ μπουσούλισμα) για την nVidia στο θέμα CPU. Θέλει πολλά καρβέλια ακόμα να φτάσει τον atom και μέχρι τότε ποιος ξέρει που θα είναι οι Intel & AMD. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει την VIA (στης οποίας την κατοχή ήρθε η Cyrix και η 386/486 πλατφόρμα).

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά δίνει license. Αλλά αν π.χ. σε λένε ASUS και πεις στην Intel "Θέλω Atoms να τους συνδυάσω με Nvidia chipset" την πάτησες (για να το πω ευγενικά).....

Από εκεί και πέρα το license της VIA δεν μεταβιβάζεται. Αν την εξαγοράσει η Nvidia το license παύει να ισχύει. Το ίδιο και για την AMD. Αν η AMD εξαγοραζόταν το license για Χ86 απλά θα έπαυε να ισχύει. Αυτό που μπορεί να κάνει η Nvidia είναι να χωθεί μέσα στην VIA, να σχεδιάσει από κοινού με την VIA πλατφόρμα Χ86 (cpu+chipset) και να την βγάλει στην αγορά σαν VIA hardware (υποθέτω).

Link to comment
Share on other sites

Εμμ.. το έφαγε το κεφάλι της η nVidia. Γιατί να μην δώσει το SLI στην intel ? Εδώ έδωσε το XFire η ΑΜD που ειναι και άμεσως αντίπαλος της Ιntel, και όχι μονο αυτό αλλά είδαμε και nVidia 740 chipset από την Asrock για 775 να τρέχει ΧFire....

Kαι σαν να μην έφταναν όλα αυτά πάει να ανοίξει και μέτωπο στις CPU.... μακάρι να πετύχει αλλιώς σε λίγα χρόνια βλέπω την αγορά να έχει AMD (CPU chipset GPU) πλατφορμα και Intel (cpu chipset gpu) πλατφόρμα.

Link to comment
Share on other sites

Η NVidia ήθελε να πουλάει το NForce 200 και να βγάζει λεφτά, για αυτό και δεν χάριζε το SLi. Άλλωστε το SLi ήταν το ισχυρότερο της διαπραγματευτικό χαρτί και βασικός αν όχι μοναδικός, λόγος επιλογής μιας μητρικής με NForce chipset έναντι μιας με Intel chipset. Την πάτησε όμως από το γεγονός ότι η ΑΤΙ επανήλθε μετά την σειρά HD3800 και έγινε πλήρως ανταγωνιστική με την σειρά HD4800, οπότε η επιμονή της στο να πουλάει NF 200 θα μπορούσε να της κόστιζε μεγάλο μερίδιο της αγοράς καρτών γραφικών. Άλλαξε και η αρχιτεκτονική των Intel επεξεργαστών οπότε τέθηκε θέμα με το κατά πόσο έχει το δικαίωμα να φτιάξει chipsets για i7, γενικά είναι ψιλό στριμωγμένη.

Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά ουτε για Ι5 έχει άδεια η nV. Αν ισχύει αυτό, τοτε πάλι καλά που πήγε πίσω για 6 μήνες το launch των Ι5 η Intel και μένει ζωντανή η σειρά 775 με τους Q8/Q9/E8/Ε7 και πουλά η nV 790/740 μητρικές.

Πριν 1+ χρόνο κάποιοι έβαζαν λουκέτο σε AMD (που λόγω ΡΙΙ/4χχχ έχει πάρει τα επάνω της) και η nV m@m@se με 8800 και τώρα ...

Εγώ έχω P45 + 8800GTS 512, αν μπορούσα να κάνω sli, θα έβαζα άλλη μια τέτοια (μτχ κατα προτίμιση)... Τώρα "αναγκάζομαι" να πάω σε νέα κάρτα, options 260/275/4870 1G/4890 και φυσικά παράγγειλα και περιμένω μια 4870 1G @ 160Euro. Εμένα με "έχασε" (για τώρα) και ίσως και για τον επόμενο χρόνο όπου το option της 2ης 4870 1G για XFire παίζει πολύ αν πάω σε μεγαλύτερη ανάλυση από την 1680χ1050 που είμαι τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now