George_o/c

[NEW STUFF] Intel Clarkdale & Havendale pictured !

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed603152.jpg[/WRAPLEFT]"Ήταν ένα κανονικό ανοιξιάτικο Πασχαλιάτικο ξημέρωμα - ώρα 02:00 το πρωί. Τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά για τις διακοπές του Πάσχα οπότε δεν τίθεται λόγος για την ώρα που ο εν λόγω φοιτητής βρισκόταν ακόμα στον υπολογιστή του, κάνοντας internet browsing. Όχι βέβαια ότι και σε κανονική περίοδο να βρισκόταν θα υπήρχε πρόβλημα αλλά κουβέντα να γίνεται. Ξαφνικά έγινε το θαύμα ! Στο Xtremesystems στην ενότητα Xtreme News είδε ένα thread που τον έκανε αρχικά να πέσει από την καρέκλα και έπειτα να μείνει σοκαρισμένος μπροστά στην οθόνη του. Βλέποντας ότι topic starter ήταν ο JCornell (δοκιμάζει Intel ES CPUs που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο), κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για κάποια κακόγουστη φάρσα. Αφού άνοιξε λοιπόν το thread είδε τα εξής μέσα !"

C_01.jpg

C_02.jpg

C_03.jpg[/img]

C_08.jpg

Τί ακριβώς συμβαίνει όμως με τον Havendale ? Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει ?

Όπως λοιπόν λέει και ο τίτλος, πρόκειται για τον επερχόμενο 32nm Clarkdale και τον "cancelled" 45nm Havendale της Intel. Η ιστορία των δύο αυτών έχει ως εξής. Αφού η Intel αποφάσισε να κατασκευάσει ένα CPU με IGP (Intergrated Graphics Processor = Ενσωματωμένος Επξεργαστής Γραφικών), σχεδίασε αρχικά ένα chip το οποίο ονόμασε Havendale. Ήταν ένας διπύρηνος επεξεργαστής βασισμένος στην τεχνολογία κατασκευής 45nm, με 45nm IGP. Όλα πήγαιναν μια χαρά, ο επεξεργαστής ήταν έτοιμος, βγήκαν τα πρώτα ES κομμάτια και ξεκίνησε το testing. Βλέποντας όμως η Intel ότι δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα μέχρι το τέλος 2009 - αρχές 2010 (που αρχικά δήλωσε ότι θα κυκλοφορήσει ο Havendale) να κυκλοφορήσει 32nm CPU με 45nm IGP, ακύρωσε τον Havendale και ανακοίνωσε τον Clarkdale. Ο Clarkdale είναι ένας 32nm διπύρηνος επεξεργαστής με λειτουργία Ηyperthreading και 4MB Cache. Ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι έρχεται με IGP (Intergrated Graphics Processor = Ενσωματωμένος Επεξεργαστής Γραφικών) !

Όπως λοιπόν θα παρατηρήσατε στο SuperPi 1M run που παραθέτω παραπάνω, ο Clarkdale είναι αρκετά πιο γρήγορος στο SuperPi σε σχέση με τους σημερινούς διπύρηνους (Ε8600). Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι ένας Ε6300 χρειάζεται περίπου 3200MHz προκειμένου να επιτύχει αυτό το χρόνο στο SuperPi, ένας Ε8600 περί τα 2600MHz ενώ ένας Phenom II X4 940 περί τα 3800MHz ! O Clarkdale χρειάζεται μόλις 2400MHz για τον ίδιο χρόνο, δηλαδή 200MHz λιγότερα από ότι ένας σημερινός διπύρηνος της Intel. Πολύ καλή επίδοση !

Τέλος να αναφέρουμε για όσους έχουν μπερδευτεί με τον Clarkdale και τον Gulftown, ότι ο Gulftown θα είναι ο αντικαταστάτης των i7, 6 πυρήνες - χωρίς IGP !!! Mόνο ο Clarkdale θα έχει IGP.

Θα σας κρατάμε ενήμερους συνέχεια μέσω αυτού του thread.

"Και για όσους αναρωτιέστε ποιος είναι αυτός ο φοιτητής, σας δίνω ένα hint ... Το όνομά του ξεκινάει με George και τελειώνει σε _o/c."

Special thanks to Stephan :T::)

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now