George_o/c

Intel Core i5: Μικρότερο QPI multi - Μεγαλύτερο bclock

Recommended Posts

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed603152.jpg" border="5"style="border-color: #1b1b1b" alt="Intel Core i5: Μικρότερο QPI multi - Μεγαλύτερο bclock" Hspace="10" Vspace="10" align=left />Όσο πιο πολύ πλησιάζει η επίσημη κυκλοφορία των Core i5 επεξεργαστών της Intel, όλο και κάποια φήμη η πληροφορία προστίθεται στην λίστα χαρακτηριστικών τους, με αποτέλεσμα η ανυπομονησία του αγοραστικού κοινού ολοένα να αυξάνεται. Κατάλληλη για το τί επακολουθεί νομίζω η εισαγωγή, ε ; Το Expreview έμαθε ότι η σειρά των Core i5 επεξεργαστών έρχεται με ένα λιγάκι διαφορετικό system interface εν συγκρίση με τα μεγάλα αδέρφια τους (Core i7).

Σχετικά λοιπόν με το QPI Interface ανάμεσα σε επεξεραστή και Northbridge, η Intel θα αυξήσει το QPI base frequency, χαμηλώνοντας βέβαια τον πολλαπλασιαστή (multiplier). Ένα σύντομο παράδειγμα για να έχουν όλοι κατά νου το τί ακριβώς θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Οι Core i7 χρησιμοποιούν 20+ multiplier με base frequency στα 133ΜΗz. Η ίδια συχνότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί και με το base frequency στα 166MHz και τον πολλαπλασιαστή στα 24x, εξαιτίας του θεωρητικού speed-limit στο QPI (8.00 GT/s). Έτσι στους Core i5, η Intel θα μειώσει το QPI multiplier (γύρω στα 16x), αυξάνοντας αντίστοιχα το base frequency στα 250MHz.

64a.jpg

Edited by GoriLLakoS
Link to comment
Share on other sites

θεωρητικα η μεγαλυτερη συχνοτητα δινει καλυτερες επιδοσεις αλλα στους Ι7 η διαφορα ειναι μικρη. Τωρα βεβαια εμενα μου μυριζει οτι ο λογος που η Ιντελ κατεβαζει τον πολ/στη ειναι για να περιορισει το max overclock των μικρων I5... αλλα ας περιμενουμε να δουμε τελικα τι θα γινει.

Link to comment
Share on other sites

Μετά το edit ... το άρθρο εμφανίζεται πιό σωστό.

Αλλά και πάλι οδηγεί σε λάθος συμπέρασμα όσον αφορά το Bclock του i5.

Πιθανόν αυτό να οφείλεται στην αρχική διατύπωση του expreview.

But according to our source, the QPI multiplier of Core i5 will be set lower at 16x, so you’ll get a higher BCLK around 250MHz

Το θεωρητικό όριο του QPI speed είναι 8GT/s

Μέχρι τώρα έχουμε QPI multipliers (18x - 24x)

Οπότε για να πιάσουμε το θεωρητικό όριο του QPI speed ... είχαμε 222 και 166 Bclock αντίστοιχα.

Τώρα με 16x multiplier στον i5 για να πιάσουμε το θεωρητικό max του QPI ... έχουμε περιθώριο μέχρι 250 Bclock.

Αυτό όμως δέν σημαίνει ότι το default Bclock των i5 θα είναι 250.

.... και στο μεταξύ σχεδόν όλα τα site στο νέτ που αναπαράγουν την είδηση γράφουν ακριβώς το ίδιο σχετικά με το Bclock.

@geoal

Το 16x QPI multi ... θα απελευθερώσει περισσότερο το κλοκάρισμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακριβώς θέμα QPI BUS Frequency το limit που τρώμε με διάφορους CPUs.

Και με 12x QPI Multiplier ( το υποστηρίζουνε κάμποσες μητρικές, είναι η επιλογή Fast QPI Enabled/Disabled ) δεν αλλάζει κάτι.

Σίγουρα το QPI κάπου στα 4.1GHz - 4.3GHz σκαλώνει με το παρών X58 chipset, αλλά πάλι το BCLK φαίνεται να εξαρτάται από τον συνδυασμό μητρικής και CPU ( η ίδια CPU σε άλλες mobo πιάνει είτε ψηλότερο είτε χαμηλότερο BCLK, η ίδια CPU πιάνει υψηλότερο BCLK στην 2η BloodRage από ότι στην 1η μου, etc ).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now