JC_Denton

Παρουσίαση: PNY nVIDIA Quadro FX 4800

Recommended Posts

[news_img=PNY nVIDIA Quadro FX 4800 Review]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fce6a84d2c.jpg[/news_img]Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε όλοι μας αναρρωτηθεί τι ακριβώς είναι αυτές οι λεγόμενες "επαγγελματικές κάρτες γραφικών", που όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία 3-διάστατων γραφικών, δείχνουν να εξυμνούν. Το παράδοξο στην όλη ιστορία είναι η απίστευτα υψηλές τιμές τους, που αρκετοί δεν μπορούν να καταλάβουν πως δικαιολογούνται. Όσες φορές έχουμε κοιτάξει τέτοιες κάρτες γραφικών στο παρελθόν, έχουμε δει ότι βασίζονται ακριβώς πάνω σε ήδη υπάρχουσες GPU, οι οποίες όμως κοστίζουν το 1/10 ή και λιγότερο των χρημάτων - φανταστείτε ότι η κορυφαία επαγγελματική κάρτα κοστίζει περί τα 3.500?!

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τις κάρτες αυτές τόσο ακριβές? Που δικαιολογείται το κόστος τους και γιατί οι "guru" των γραφικών παθαίνουν "σοκ" βλέποντας τα καινούρια μοντέλα, κάθε φορά που τα specs τους βγαίνουν στην επιφάνεια? Και τι ακριβώς ρόλο έπαιξε το CUDA της nVIDIA στην όλη ιστορία?

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Σκεφτείτε τους επεξεργαστές μας και τις SSE εντολές τους. Αρκετές φορές έχουμε δει την Intel να κυριαρχεί στα Video Encoding κόντρα στην AMD, κάτι το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στα περισσότερα και πιο αναβαθμισμένα πακέτα εντολών SSE που διαθέτουν οι CPU της. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει, ειδικά με το OpenGL, και με τις επαγγελματικές κάρτες γραφικών. Οι εντολές που ενσωματώνουν δεν υπάρχουν στα απλά μοντέλα, ούτε καν στις πανάκριβες high-end GPU, με αποτέλεσμα να προσφέρουν έναν αληθινό καταιγισμό επιδόσεων, όταν μιλάμε για εφαρμογές όπως το 3DStudio Max, το Maya, το Lightwave 3D, κτλ.

Ποιες είναι όμως αυτές οι κάρτες γραφικών που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες και πόσο κοστίζουν τα κορυφαία μοντέλα?

Επί σειρά ετών, και η ATi και η nVIDIA έβγαζαν στις Professional σειρές τους προϊόντα, τα οποία απευθύνονταν στον καθαρό επαγγελματία. Τα ονόματα FireMV/FireGL και Quadro σίγουρα θα σας θυμίζουν κάτι μιας και είναι βέβαιο ότι τα έχετε ακούσει σε κάποια είδηση του παρόντος ή παρελθόντος. Αυτές οι κάρτες, κάθε μία φτιαγμένη για διαφορετικό σκοπό (άλλες για 2-διάστατα γραφικά, άλλες για επεξεργασία φωτογραφίας και video, άλλες για 3D), έχουν τιμές οι οποίες κάνουν τα μάτια μας να γουρλώνουν από την έκπληξη και το σοκ που παθαίνουμε - η κάρτα της δοκιμής μας π.χ. είναι μια "διαφορετική" GTX 260, η οποία κοστίζει 2.000?!

464a1ea1579165e.jpg

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν μιλάμε για "παιχνιδάκια". Ειδικά όταν η ίδια η nVIDIA έχει δαπανήσει τόσα πολλά χρήματα και χρόνο στο να κάνει άλματα προόδου με τη γλώσσα προγραμματισμού CUDA, η οποία μετέτρεψε τις κάρτες γραφικών αυτές σε πραγματικά εργοστάσια δύναμης, όταν πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκατοντάδες διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων της επεξεργασίας μαθηματικών μοντέλων για δεκάδες επιστήμες, όπως η Γεωφυσική, η Σεισμολογία, η Ιατρική, η Μικροβιολογία, η Αστροφυσική κ.ο.κ.

Είναι τόση μάλιστα η αφοσίωση της εταιρείας πάνω στο CUDA, που έχει κατ' επανάληψη προσπαθήσει να τονίσει τα τεράστια ωφέλη που θα έχουμε από τη GPU Acceleration, με δηλώσεις ακόμα και του ίδιου του Προέδρου και CEO της Jen Hsun Huang, συνεντεύξεις του οποίου έχουμε μεταφράσει στο παρελθόν. Στην ουσία, το μέλλον των υπολογιστών κρύβεται μέσα στην τεχνολογία των καρτών γραφικών και είναι κάτι που και η nVIDIA και η ATi, δείχνουν να προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο, πριν μπει στο παιχνίδι και ο κολοσσός της Intel, με τον πολυπύρηνο x86 επεξεργαστή του Larrabee.

Μακρυγορήσαμε όμως και δεν πρέπει. Ο σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι να δείτε τι ακριβώς μπορεί να κάνει μια τέτοια κάρτα γραφικών σε σχέση με τις απλές μας GPU. Έτσι, με το που η PNY μας προσέφερε ένα δείγμα από μια nVIDIA Quadro FX 4800 πριν 2 μέρες, εμείς αμέσως θεωρήσαμε πως δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη - η κάρτα έπρεπε οπωσδήποτε να δοκιμαστεί και να παρουσιαστεί, ώστε να καταλάβουμε και εμείς, αλλά και εσείς, τους λόγους για τους οποίους αυτές οι κάρτες, θεωρούνται το ζενίθ των επιδόσεων σε επαγγελματικό επίπεδο.

Δε σας κρατάμε άλλο λοιπόν, ακολουθεί αρκετό διάβασμα και στη συνέχεια άλλωστε. Ελπίζουμε να απολαύσετε και αυτή την παρουσίασή μας.

[break=Αναλυτικά Χαρακτηριστικά]

464a1eac32dfccf.png

Ας ξεκινήσουμε αυτή την παρουσίαση με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά της Quadro FX 4800, δίνοντας και λίγο έμφαση στις διαφορές που έχει από τα υπόλοιπα high-end μοντέλα, αλλά και από τις "απλές" κάρτες γραφικών του εμπορίου.

Όπως σας τονίσαμε και προηγουμένως, η FX 4800 δεν είναι κάτι άλλο από μια ειδικά μορφοποιημένη GeForce GTX 260. Μάλιστα, μη νομίζετε ότι μιλάμε για καμιά κάρτα με 216 cores και ανεβασμένες συχνότητες - η κάρτα διαθέτει 192 επεξεργαστικούς πυρήνες, 384-bit memory interface (αντί για 448-bit) και 1.5 GB μνήμης, χαρακτηριστικά τα οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν της δίνουν τα πρωτεία στα όποια benchmarks ή παιχνίδια.

Φυσικά όμως, η κάρτα δεν βγήκε για να παίζει κάποιος παιχνίδια ή να τρέχει 3DMark. Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της πριν εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο:

464a1fc1418db01.jpg

Βλέπετε ότι μιλάμε για μια "κλασική" GTX 260 πρώτης γενιάς, αν εξαιρέσουμε τα διπλά DisplayPorts, την έξοδο Stereo και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες, είναι φυσικά η δυνατότητα που έχει στο να επεξεργάζεται τα 3-διάστατα γραφικά με τρόπο απαράμιλλο, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τις ενσωματωμένες ειδικές εντολές που διαθέτει. Σκεφτείτε απλά ότι για την πραγματοποίηση της σύγκρισης, ο γραφών επιστράτευσε και τις 2x nVIDIA GeForce GTX 295 που διέθετε σε διάταξη Quad-SLi, ώστε να δούμε τι μπορούν να καταφέρουν κόντρα στην επαγγελματική κάρτα των 2.000? σε μια πληθώρα δοκιμών που κάναμε.

Όπως είπαμε και παραπάνω όμως, δεν είναι η FX 4800 το μοναδικό μοντέλο που υπάρχει στην αγορά. Η ανώτερή της, η πανίσχυρη Quadro FX 5800 των 3.500?, είναι μια μορφοποιημένη GeForce GTX 280, η οποία διαθέτει 4 GB μνήμης, για ακόμα πιο απαιτητικές εφαρμογές, σε επαγγελματικά studio παραγωγής 3D γραφικών. Φυσικά, δεν είναι οι πρώτες κάρτες που έχει βγάλει η εταιρεία - στο παρελθόν, μοντέλα όπως η GeForce 7950 GX2 και η GeForce 8800 GTX έχουν χρησιμοποιηθεί για να "χτιστούν" πάνω τους αντίστοιχα μοντέλα των Quadro FX, προσφέροντας και τότε τις κορυφαίες λύσεις για τους επαγγελματίες, μαζί με τις κάρτες της σειράς FireGL.

Όμως τελευταία, πολλοί μιλάνε για το GPU Acceleration στη σουίτα της Adobe, τονίζοντας τις μεγάλες διαφορές που έχει στο Photoshop αλλά και στο HD Encoding, μέσω των προγραμμάτων της εταιρείας. Γι αυτό το λόγο, η nVIDIA έβγαλε ακόμα μία GPU, η οποία είναι η λεγόμενη Quadro CX, αποκλειστικά φτιαγμένη για όσους εργάζονται με τα δημοφιλή προγράμματα της Adobe. Το αν και εφόσο η κάρτα της δοκιμής μας θα δώσει κάποια ώθηση σε αυτές τις εφαρμογές, θα το δείτε στη συνέχεια.

464a1e638cd12ec.jpg

Βέβαια, πάντα για τους περισσότερους από εμάς, ο παράγοντας επιδόσεις/κόστος είναι αυτός που μας κάνει να παίρνουμε την τελική απόφαση για το αν θα προβούμε στην αγορά κάποιου προϊόντος ή όχι. Όταν οι Quadro FX 4800 και η CX κοστίζουν 2.000? η καθεμία, ακόμα και για έναν επαγγελματία τα χρήματα φαντάζουν αρκετά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι οι κάρτες είναι υπερτιμημένες και κάποτε τείναμε να συμφωνήσουμε.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα? Μην ξεχνάμε ότι το σύστημα της δοκιμής μας διαθέτει και 2x GTX 295 που κοστίζουν 1.000? - πως θα τα πάνε κόντρα στην καθαρά επαγγελματική κάρτα? Μήπως εν τέλει, αυτά τα λεφτά τα αξίζουν οι Quadro και θα δούμε ασύλληπτες διαφορές σε σχέση με τις απλές GPU? Μήπως τελικά, το υπέρογκο κόστος, δικαιολογείται...?

[break=H Κάρτα Γραφικών]

464a1eac32dfccf.png

Ας περάσουμε όμως τώρα σε μια πιο λεπτομερή ματιά στην κάρτα γραφικών. Αναφέραμε πριν ότι η Quadro FX 4800 είναι μια ελαφρώς αλλαγμένη GTX 260 - που όμως εντοπίζονται οι κύριες διαφορές, εκτός από την ενσωμάτωση των εξελιγμένων πακέτων εντολών, τα οποία επιτρέπουν την ταχύτερη επεξεργασία 3D γραφικών?

Αφήνοντας τις εξωτερικές συνδέσεις για την επόμενη σελίδα, ας μείνουμε στο "καθαρά" hardware κομμάτι της κάρτας. Ο πυρήνας που χρησιμοποιεί, είναι ο κλασικός G200 που είχε και η GTX 260. Έτσι, το ότι η κάρτα είναι επαγγελματική, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστεί και Overclocking - όπως είδαμε, ένα περίπου 20-25% αύξησης στις συχνότητες του πυρήνα και των μνημών είναι εφικτό (από τα 600 MHz στα 740 MHz για τον πυρήνα και από τα 725 MHz στα 1000 MHz για τις μνήμες), με αποτέλεσμα η κάρτα να αποδίδει εμφανώς καλύτερα στις δοκιμές μας. Βέβαια, αυτό εμείς το κάναμε καθότι έχουμε στο "αίμα" μας το Overclocking, αλλά κάτι τέτοιο σχεδόν "απαγορεύεται" για τους επαγγελματίες, μιας και το παραμικρό λάθος στους υπολογισμούς εξαιτίας του o/c, ίσως να αποβεί μοιραίο για τη δουλειά τους.

464a1fbc551894b.jpg

Προχωρώντας λοιπόν παρακάτω, πρέπει να τονίσουμε ότι η κάρτα έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος μετάδοσης δεδομένων από και προς τη μνήμη της, από τις απλές GPU. Μπορεί το θεωρητικό bandwidth να είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με αυτό μιας GTX 260, αφού και είναι 384-bit αντί για 448-bit και οι μνήμες της λειτουργούν σε αρκετά χαμηλότερες συχνότητες, δεν είναι όμως το ίδιο όταν μιλάμε για τη διαχείριση δεδομένων μέσα στη μνήμη, όπου εκεί είναι που παίρνει "κεφάλι" η Quadro.

Εκτός αυτού, η κάρτα μπορεί να παράγει 30-bit χρώματος (10-bit ανά χρώμα), ενώ αντέχει αναλύσεις που ξεπερνάνε κατά πολύ τα 2560x1600, αγγίζοντας τα 3840x2400 @ 24Hz. Σαφώς, αφού μιλάμε για κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επαγγελματικές εφαρμογές του Linux, η nVIDIA υπόσχεται υποστήριξη και εκεί, με Multi-GPU υποστήριξη, για χρήση τους σε SLi διάταξη.

464a1fbc54f1def.jpg

Βλέπετε λοιπόν και από τις φωτογραφίες, ότι σίγουρα δε μιλάμε για μια απλή GPU, κάτι που είναι εμφανές αν την είχατε και μπροστά σας, όπως κι εμείς. Πραγματικά χωρίς να λέμε υπερβολές, είναι από τις ελάχιστες φορές που ένα "κλασικό" πράσινο PCB μας κέρδισε τόσο. Φαινόταν σαν να είχε δωθεί ιδιαίτερη σημασία στην επεξεργασία του, ίσως εξαιτίας του ότι είναι πολλαπλών στρώσεων, για ακόμα καλύτερη ανθεκτικότητα και αντοχή στο χρόνο και τις θερμοκρασιακές καταπονήσεις.

Ας προχωρήσουμε όμως και στην επόμενη σελίδα, όπου θα αναλύσουμε περισσότερο κάποιες από τις λεπτομέρειες που προσέξαμε πάνω στην Quadro FX 4800, πριν φτάσουμε και στα πολυπόθητα benchmarks.

[bREAK=Λεπτομέρειες της Κάρτας Γραφικών]

464a1eac32dfccf.png

<table border="0" align="left" valign="top"> <tr> <td><img style="margin:6px;background-color:#1B1B1B;border:1px solid #1B1B1B;padding:4px;" src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fc03ce65bc.jpg" alt="PNY nVIDIA Quadro FX 4800 Box" align="left"><br />

</td> </tr> </table>Όπως και στην πληθώρα των Review πάνω σε κάρτες γραφικών, έτσι και εδώ θα ξεκινήσουμε με μια φωτογραφία του κουτιού το οποίο φιλοξενεί την PNY nVIDIA Quadro FX 4800. Όταν το πρωτοαντικρύσαμε στα εργαστήρια του HWBOX, αρχικά νομίζαμε ότι ήταν ένα κλασικό κουτί μιας ακόμα κάρτας γραφικών. Προσέχοντας όμως λίγο περισσότερο το λογότυπο και αντικρύζοντας το "Quadro FX", κατευθείαν μείναμε έκπληκτοι και άμεσα τρέξαμε να δούμε στο Google τις δυνατότητές της και φυσικά...την τιμή της. Ήταν θέμα χρόνου πριν ο γραφών την "αρπάξει" στην κυριολεξία, ώστε να πραγματοποιήσει τις δοκιμές του πάνω της.

Φυσικά, πάνω στο κουτί, η εταιρεία έχει φροντίσει ώστε να αναφέρει όλες τις εφαρμογές οι οποίες υποστηρίζουν την κάρτα και επωφελούνται από τις δυνατότητές της. Προγράμματα της Autodesk, της Adobe, της Apple και πληθώρας άλλων εταιρειών αναφέρονται πάνω στο κουτί, πράγμα που φυσικά προϊδεάζει τον πιθανό αγοραστή της για το τι πρόκειται να βιώσει, βάζοντάς τη στον υπολογιστή ή Workstation του.

<table border="0" align="right" valign="top"> <tr> <td><img style="margin:6px;background-color:#1B1B1B;border:1px solid #1B1B1B;padding:4px;" src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fc03ced6fe.jpg" alt="PNY nVIDIA Quadro FX 4800 Bundle" align="left"><br />

</td> </tr> </table>Ανοίγωντας το κουτί της κάρτας, μέσα βρίσκουμε μια πραγματικά πανέμορφη GPU. Είναι από τις λίγες φορές που θαυμάζαμε έτσι μια κάρτα - αυτός ο λιτός σχεδιασμός της ψύκτρας της, μαζί με το χρώμα του "παγωμένου μετάλλου" με το οποίο ήταν βαμμένη, μας άφησε σχεδόν άφωνους αρχικά.

Κοιτώντας το bundle μετά, βρήκαμε τον κλασικό adapter από 2x 4-pin Molex καλώδια σε ένα 6-pin PCI-Express καλώδιο τροφοδοσίας, που φυσικά είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της Quadro FX 4800. Η κατανάλωσή της, αν και δεν είναι πολύ μεγάλη (~150 Watt), σίγουρα χρειάζεται την παραπάνω ισχύ, μιας και οι γραμμές των PCI-Express 1.0 και PCI-Express 2.0 δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 125 Watt @ maximum, οπότε η χρήση της εξτρά τροφοδοσίας κρίνεται απαραίτητη.

Μέσα στη συσκευασία υπήρχε και ένας adapter από DisplayPort se DVI-D, ένας για DVI-D σε VGA, καθώς και η ειδική πλακέτα πάνω στην οποία συνδέεται το Genlock/Framelock, μια ειδική κάρτα που χρησιμοποιείται για το συγχρονισμό των καρτών σε εξωτερικές πηγές και άλλα PC. Επίσης, όπως είναι φυσικό, μέσα στο κουτί, μπορούσαμε να βρούμε και το CD με τους οδηγούς της εταιρείας, όπως και το Manual που συνόδευε την κάρτα γραφικών.

<table border="0" align="left" valign="top"> <tr> <td><img style="margin:6px;background-color:#1B1B1B;border:1px solid #1B1B1B;padding:4px;" src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fc03d397e8.jpg" alt="PNY nVIDIA Quadro FX 4800 Cooler" align="left"><br />

</td> </tr> </table>Ας δούμε όμως και την ίδια την FX 4800. Η επαγγελματική GPU είναι φτιαγμένη με γνώμονα την ποιότητα και αυτό φαίνεται με το που την παίρνει κάποιος στα χέρια του. Το ασημένιο φινίρισμα σε συνοδεία με το αλουμινένιο backplate για την ακόμα καλύτερη ψύξη του πίσω τμήματος του PCB και των μνημών, προσδίδουν στην κάρτα έναν ξεχωριστό χαρακτήρα που δύσκολα θα βρούμε σε απλές κάρτες του εμπορίου.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως κατάφερε ένα απλό "ασημένιο look" να κάνει την κάρτα τόσο πιο όμορφη στα μάτια μας, από μια απλή GTX 260, των οποίων ο σχεδιασμός μοιάζει πως είναι πανομοιότυπος - κάτι το οποίο έπρεπε να το ερευνήσουμε. Βγάζοντας λοιπόν το σύστημα ψύξης, οι υποψίες μας βγήκαν αληθινές, μιας και η ψύκτρα που χρησιμοποιεί η FX 4800 είναι σχεδόν ολόιδια με αυτή μιας GTX 260, χρησιμοποιώντας χαλκό στην επαφή με τον πυρήνα και αλουμινένια fins για καλύτερη διάδοση της θερμότητας.

<table border="0" align="right" valign="top"> <tr> <td><img style="margin:6px;background-color:#1B1B1B;border:1px solid #1B1B1B;padding:4px;" src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fc03d4209b.jpg" alt="PNY nVIDIA Quadro FX 4800 Cooler" align="left"><br />

</td> </tr> </table>Η μεταφορά της θερμότητας από τον πυρήνα προς τη χάλκινη βάση γίνεται με τη χρήση μιας ειδικής θερμοαγώγιμης πάστας, ενώ από τις μνήμες προς το υπόλοιπο σύστημα ψύξης, με τα ειδικά thermal pads που εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιούν οι εταιρείες κατασκευής καρτών γραφικών. Αντίστοιχα, το ίδιο γίνεται και σε ορισμένα από τα VRM, τα οποία γνωρίζουμε ότι μπορεί να αγγίξουν πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, ίσως ακόμα μεγαλύτερες και από αυτές του ίδιου του πυρήνα!

Περαιτέρω, η nVIDIA φρόντισε ώστε το σύστημα ψύξης να είναι όσο πιο αθόρυβο γίνεται, πράγμα που το αντιληφθήκαμε και κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας. Ακόμα και σε 3DMark Vantage ή στο Far Cry 2, η κάρτα ήταν εντελώς αθόρυβη, ενώ οι θερμοκρασίες που ανέπτυξε (με τη θερμοκρασία του χώρου να αγγίζει τους 24°C), ήταν μόλις λίγο πάνω από τους 60°C, κάτι αξιοσημείωτο για το σύστημα ψύξης αυτό. Μια ακόμα λεπτομέρεια, είναι η πλήρης κάλυψη του αλουμινένιου backplate με ειδικά αυτοκόλλητα, τα οποία αποτρέπουν τα ατυχήματα από βραχυκύκλωμα με κάποιο από τα τμήματα του PCB.

<table border="0" align="left" valign="top"> <tr> <td><img style="margin:6px;background-color:#1B1B1B;border:1px solid #1B1B1B;padding:4px;" src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fc03d65eb9.jpg" alt="PNY nVIDIA Quadro FX 4800 6-Pin SLi Connector" align="left"><br />

</td> </tr> </table>Τέλος, ίσως οι παρατηρητικοί να προσέξουν κάτι στα καλώδια που βγαίνουν από την ψύκτρα, καθότι δεν είναι μόνο το ένα 4-pin καλώδιο που τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα, αλλά ακόμα ένα αντίστοιχο, στην απέναντι πλευρά της κάρτας. Αυτό το καλώδιο, εάν το ακολουθήσουμε, θα δούμε ότι καταλήγει στην τροφοδοσία της εξόδου Stereo, που ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν για να κάνουν τη δουλειά τους σε 3D περιβάλλοντα.

Όπως είπαμε και πιο πριν, η κάρτα είναι εφοδιασμένη με διπλό DisplayPort, το οποίο μπορεί σε κάθε του θύρα να υποστηρίξει αναλύσεις της τάξης των 2560x1600 pixels στα 60 Hz, μια θύρα DVI-D η οποία είναι ικανή να σηκώσει αναλύσεις έως και 3840x2400 pixels στα 24 Hz, καθώς και μια θύρα Stereo. Φυσικά, η κάρτα γραφικών υποστηρίζει Multi-GPU, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα να συνδέσουμε 2 ή και περισσότερες παρόμοιες κάρτες για ακόμα ταχύτερη επεξεργασία γραφικών, σε διάταξη SLi. Η θύρα μάλιστα του SLi όπως θα δείτε και στη φωτογραφία αριστερά, είναι καλυμμένη από ένα ελαστικό "καπάκι", το οποίο είναι βαμμένο και αυτό ασημένιο, στο χρώμα της κάρτας, έτσι ώστε να δένει με το υπόλοιπο σύνολο.

<table border="0" align="right" valign="top"> <tr> <td><img style="margin:6px;background-color:#1B1B1B;border:1px solid #1B1B1B;padding:4px;" src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fc03d322be.jpg" alt="PNY nVIDIA Quadro FX 4800 6-Pin SDI Connector" align="left"><br />

</td> </tr> </table>Δεν είναι όμως αυτό, το μόνο που καλύπτει αυτό το καπάκι. Βλέπετε, η κάρτα υποστηρίζει τη χρήση ειδικών καρτών που λέγονται SDI cards, οι οποίες χρησιμεύουν σε μια πληθώρα εφαρμογών. Κύριά τους δουλειά είναι το να πραγματοποιούν Video Compositing σε αληθινό χρόνο, κάτι το οποίο βρίσκει εφαρμογή στα τηλεοπτικά κανάλια, όπου η αναπαραγωγή γραφικών σε αληθινό χρόνο κατά τη διάρκεια ενός δελτίου ειδήσεων ή ενός δελτίου καιρού είναι κάτι το σύνηθες και χρειάζεται αρκετή επεξεργαστική ισχύ, ώστε να γίνει με όσο πιο ομαλό και όμορφο τρόπο γίνεται.

Εκτός όμως από αυτές τις εφαρμογές, μέσω αυτού του connector μπορεί να συνδεθεί και μια G-Sync κάρτα, η οποία είναι ικανή να συγχρονίσει πολλαπλές οθόνες στο να δείχνουν αυτά που βλέπουμε εμείς στη δικιά μας. Το τρυκ στο όλο εγχείρημα είναι ότι αυτό μπορεί να χρησιμεύσει στα Video-Wall, όπου εκεί ο συγχρονισμός της εικόνας χωρίς αυτή την εξτρά κάρτα, θα ήταν σχεδόν αδύνατος.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά στην ουσία δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να υπάρχουν σε απλές κάρτες γραφικών, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τόσες πολλές οθόνες όσες αυτές που έχει ένα Video Wall, δεν ενδιαφέρονται για τα γραφικά του καινούριου Need For Speed, αλλά για τη δουλειά τους, ως καθαροί επαγγελματίες. Εκεί στοχεύουν λοιπόν και αυτές οι GPU - δεν είναι αυτό όμως αρκετό για να δικαιολογήσει το εξαιρετικά υψηλό κόστος τους. Άλλωστε η συγκεκριμένη υποτίθεται ότι φτιάχτηκε για να μας δώσει τις απόλυτες επιδόσεις σε 3D Rendering - θα το καταφέρει άραγε?

Ας περάσουμε στην επόμενη σελίδα, όπου θα δούμε το σύστημα της δοκιμής μας και τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε, πριν περάσουμε στα αποτελέσματα των τεστ μας.

[bREAK=Το σύστημα και η μεθοδολογία των δοκιμών]

464a1eac32dfccf.png

Για τη δοκιμή μιας επαγγελματικής κάρτας γραφικών, θεωρήσαμε απαραίτητη τη χρήση ενός πανίσχυρου συστήματος, το οποίο θα χρησίμευε ως πλατφόρμα δοκιμών. Μιας και στην κατοχή μας είχαμε τα απαραίτητα κομμάτια, γρήγορα στήθηκε ένα testbed το οποίο αντιπροσωπεύει αρκετά από τα επαγγελματικά PC που υπάρχουν στην αγορά. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι εξαρτήματα διαθέτει το σύστημά μας:

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a2010d252f3c.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Η εγκατάσταση της κάρτας ήταν θέμα ορισμένων δευτερολέπτων, μιας και δεν έχει καμία απολύτως "ειδική" διεργασία που να χρειάζεται για να μπει στο PC μας - όπως και όλες οι κάρτες γραφικών, έτσι και αυτή κούμπωσε πάνω στην PCI-Express 2.0 θύρα και ήταν έτοιμη για να δουλέψει.

Αξιοσημείωτη είναι και η ευκολία που είχαμε κατά την εγκατάσταση των απαραίτητων οδηγών για την Quadro FX 4800 της PNY. Η κάρτα αναγνωρίστηκε άμεσα από τη δοκιμαστική έκδοση των Windows 7 που διαθέτουμε και η εγκατάσταση ήταν θέμα ορισμένων λεπτών και ενός απαραίτητου restart. Κανένα conflict, απολύτως τίποτα εκτός από το όνομά της στον Device Manager δε μαρτυρούσε ότι μέσα στο PC μας είχαμε και μια κάρτα των 2.000?.

Τα GPU-z από τις GTX 295 και την FX 4800:

464a1e9b82f0734.png464a1e9b830b71b.png

Οι drivers 185.85 της nVIDIA μετά και την εγκατάσταση της Quadro FX 4800:

464a1e9b83199b8.png

Όπως βλέπετε και μόνοι σας, τα πράγματα είναι απόλυτα "φυσιολογικά". Οι drivers είναι σχεδόν ολόιδιοι σε συμπεριφορά, η κάρτα μπορεί να γίνει κανονικότατα Overclock με τη χρήση είτε του nTune είτε του Rivatuner, ενώ οι επιλογές που υπάρχουν σε όλες τις σύγχρονες GPU της nVIDIA είναι και εδώ ενεργές. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να αφαιρέσουμε τελείως το VSync, ώστε να μην έχουμε το παραμικρό "μπούκωμα" επιδόσεων κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Ποιες ήταν όμως αυτές οι δοκιμές? Καταρχάς χρησιμοποιήσαμε το SpecViewPerf10.0, ένα ειδικό benchmark που εξομοιώνει τη δουλειά που κάνουν τα δημοφιλέστερα προγράμματα επεξεργασίας 3-διάστατων γραφικών, όπως το Maya, το Catia, το 3DStudio Max κ.ά. Έπειτα, σειρά είχε το Adobe Photoshop CS4, του οποίου τις επιδόσεις μετρήσαμε με το PSBench 7, με δείγματα εικόνων στα 50 ΜΒ και 500 ΜΒ. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα Synthetic Benchmarks, όπως είναι το Cinebench R10 και το 3DMark Vantage, το οποίο τρέξαμε στο Performance Preset. Τέλος, μιας και ήταν ήδη εγκατεστημένο στον SSD μας, διαλέξαμε να τρέξουμε και το Far Cry 2, το bench του οποίου ρυθμίσαμε στα 1680x1050 pixels, με 4x AA και φυσικά τις λεπτομέρειες στο Ultra-High quality.

Ας μην κωλυσιεργούμε άλλο λοιπόν - σειρά έχουν οι δοκιμές.

[bREAK=Επιδόσεις σε 3D Rendering]

464a1eac32dfccf.png

Ξεκινάμε τις δοκιμές μας φυσικά με αυτό για το οποίο φτιάχτηκε η κάρτα γραφικών που μας έδωσε η PNY - την επεξεργασία, κατασκευή και animation 3-διάστατων γραφικών με τη χρήση όλων αυτών των δημοφιλών εφαρμογών που διαλέγουν όλοι οι κορυφαίοι σχεδιαστές ανά τον κόσμο.

Όπως είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα, για να δοκιμάσουμε τις επιδόσεις της Quadro FX 4800 κόντρα στις διπλές GTX 295, χρησιμοποιήσαμε τη σουίτα της SPECopc. Το Benchmark έχει αρκετά σκέλη, αλλά εμείς διαλέξαμε τα 2 βασικά: το single-threaded bench, το οποίο δοκιμάζει τις ικανότητες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών κατά τη διάρκεια μιας σειράς τεστ στα 1280x1024 pixels, καθώς και το x64 multi-threaded bench, το οποίο στρεσσάρει ακόμα περισσότερο τον επεξεργαστή, κάνοντας πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα πάνω στα ίδια τεστ. Για να δούμε πως τα πήγαν οι κάρτες μας:

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1e922c36157.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1e922c32aa2.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

Από τις λίγες φορές που τα αποτελέσματα είναι τόσο ξεκάθαρα. Μιλάμε για έναν απόλυτο καταιγισμό επιδόσεων, μια αληθινά εκπληκτικά μεγάλη διαφορά. Όταν βλέπαμε το benchmark να τρέχει, στην ουσία δεν πιστεύαμε το πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η διαφορά.

Για όλα αυτά φυσικά ευθύνονται αυτά τα πακέτα εντολών, για τα οποία μιλήσαμε προηγουμένως. Η Quadro FX 4800 με το που ανίχνευσε την ανάγκη για χρήση τους, ανέλαβε την επεξεργασία από μόνη της, κάνοντας τις διπλές GTX 295 να την κοιτάνε πραγματικά με απορία, μιας και οι ίδιες δε διαθέτουν αυτές τις εξειδικευμένες εντολές, που κάνουν την Quadro τόσο ισχυρή. Ειλικρινά - ξανακοιτάξτε τα διαγράμματα! Σε ορισμένα σημεία είναι πάνω από 10 φορές ταχύτερη από τις 295, που απλά δεν είναι ικανές να ακολουθήσουν, μιας και στην ουσία, απλά δίναν σήμα στην οθόνη κατά τη διάρκεια του τεστ.

Μην μπερδεύεστε - αν οι 295 είχαν τις εντολές αυτές μέσα τους, θα μιλούσαμε για "βιασμό" της FX 4800. Δεν είναι όμως απλό να φτιαχτεί μια GPU για επαγγελματίες, μιας και το παραμικρό λάθος κοστίζει πάρα πολύ ακριβά - οπότε η κάθε εταιρεία είναι κάτι παραπάνω από προσεχτική κατά την ανάπτυξη των Professional μοντέλων της.

Έτσι, κατά την προσωπική μας άποψη, η κάρτα ήδη δικαιολόγησε το κόστος της, ότι κι αν κάνει στα υπόλοιπα τεστ.

[bREAK=Επιδόσεις σε Επεξεργασία Εικόνας]

464a1eac32dfccf.png

Για να δούμε και εδώ λοιπόν τι γίνεται. Μετά από το αληθινό "σοκ" που πάθαμε με τις επιδόσεις σε 3D, για να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί και στο Photoshop. Βέβαια, είμαστε επιφυλακτικοί, μιας και για να έχει η nVIDIA την Quadro CX ως την απαραίτητη κάρτα για να συνοδεύει τον επαγγελματία που εργάζεται στη σουίτα της Adobe, ίσως η FX 4800 μας να μην δώσει την αναμενόμενη ώθηση, παρόλο που είναι GPU Accelerated το Photoshop CS4.

Έτσι, αποφασίσαμε να μάθουμε - ανοίξαμε το CS4 και εισάγαμε το τεστ PSBench 7, το οποίο τρέχει μια σειρά εφέ και transformations πάνω σε μια δεδομένη εικόνα και εμείς απλά καταγράφουμε το χρόνο που κάνει μέχρι να τελειώσει το κάθε φίλτρο/εντολή. Βέβαια, καθότι το benchmark έχει μια εικόνα των 50 MB ως default για τις δοκιμές του, που όπως θα δείτε, μπορούσε να την επεξεργαστεί το PC μας σε κλάσματα του δευτερολέπτου, διαλέξαμε να βάλουμε και μια πιο μεγάλη, της τάξης των 500 MB, ώστε να δούμε αν θα εντοπίσουμε κάποια εμφανή διαφορά. Σημειώνουμε εδώ ότι φυσικά το GPU Acceleration ήταν ανοιχτό και οι δοκιμές γινόντουσαν 3 φορές για κάθε φίλτρο/εντολή, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικές.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fb9216aadd.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fb9216d9ca.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fb921704bf.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1fb92172fb7.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Ελπίζουμε να μη σας κουράσαμε με όλα αυτά τα νούμερα, αλλά έτσι κι αλλιώς το συμπέρασμα είναι ίδιο - απολύτως καμία διαφορά, είτε είχαμε τις 295 είτε την FX 4800. Ο λόγος γι αυτό είναι εξαιτίας του γεγονότος ότι και στο Photoshop (και ειδικότερα στο HD Encoding της Adobe), υπάρχουν συγκεκριμένα πακέτα εντολών που επιταχύνουν τη διαδικασία επεξεργασίας. Ενώ λοιπόν μέσα στο πρόγραμμα διαπιστώσαμε μια καλύτερη "ευελιξία" της FX 4800 όταν κάναμε zoom ή scroll στις εικόνες, δεν είχαμε κάποια διαφορά επιδόσεων σε σχέση με τις GTX 295 στο χρόνο που έκαναν τα εφέ μέχρι να περαστούν.

Το παραδεχόμαστε ότι απογοητευτήκαμε κάπως, μιας και περιμέναμε έστω και μια μικρή διαφορά, αλλά δυστυχώς δεν την είδαμε. Φυσικά, η κάρτα αυτή δε βγήκε για το Photoshop αλλά για 3D Rendering, στο οποίο και αρίστευσε.

[bREAK=Επιδόσεις σε PC Games και Benchmarks]

464a1eac32dfccf.png

Πάμε και στο πιο "διασκεδαστικό" τμήμα της παρουσίασής μας, που είναι οι δοκιμές μας πάνω στα 3DMark Vantage (P), Cinebench R10 και Far Cry 2. Φυσικά, μην περιμένετε την Quadro FX 4800 να ξεκλειδώσει κάποιον "Optimus Prime" από μέσα της και να ξεπεράσει σε επιδόσεις τις GTX 295 σε Quad-SLi! Αυτό που θέλαμε να δούμε είναι το κατά πόσο είναι ικανή έστω και να τρέξει ένα παιχνίδι, ενώ φυσικά είμασταν περίεργοι να δούμε και το score της στο OpenGL τεστ του Cinebench, καθώς και στο CPU test του 3DMark Vantage, με τη χρήση PhysX.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1e94c717553.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα στο 3DMark Vantage. Η διπλές κάρτες ξεδίπλωσαν όλη τη δύναμή τους, βγάζοντας ένα εξωφρενικό score σε σχέση με αυτό που βγάζει η FX 4800. Αυτό ήταν φυσικό, αφού πρόκειται για μια "κομμένη" GTX 260 όσον αφορά τις μοντέρνες μηχανές γραφικών των παιχνιδιών που παίζουμε - είναι λογικό οι διπλές GTX 295 να είναι τόσο μπροστά.

Στο PhysX όμως, τα πράγματα άλλαξαν - αν προσέξετε το CPU Score, η κάρτα μας σκόραρε αρκετά κοντά στο Quad-SLi των 295, πράγμα που δεν είναι φυσιολογικό, αν ήταν και οι 4 πυρήνες τους ενεργοί. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η κάρτα είναι τόσο ισχυρή στο GPU Acceleration ώστε να μπορεί να κοντράρει τους τέσσερις πυρήνες ενός Quad-SLi?

Σαφώς και δε συμβαίνει αυτό - όχι ότι θέλουμε να υποβαθμίσουμε την FX 4800, κάθε άλλο. Απλά η ομάδα της Futuremark έχει βάλει όριο τον έναν πυρήνα στο CPU test και γι αυτό το λόγο, η κόντρα στην ουσία είναι μεταξύ της FX 4800 και ενός πυρήνα από τις 295, εξ'ου και το παραπλήσιο σκορ. Ας περάσουμε όμως στο Cinebench R10:

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1e96609822f.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

Το Cinebench R10, εκτός των δημοφιλών CPU test που διαθέτει, τα οποία μας χρησίμευσαν αρκετά στο παρελθόν στο να αξιολογήσουμε τους πολυπύρηνους επεξεργαστές μας, έχει και ένα OpenGL test, στο οποίο εκτός από τον επεξεργαστή, μετράει λίγο και η κάρτα γραφικών μας. Εκεί μάλλον οφείλεται αυτή η μικρή διαφορά που βλέπουμε μεταξύ των 295 και της FX 4800, με αυτό το μικρό προβάδισμα της 2ης. Πάμε να δούμε και το Far Cry 2 τώρα:

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1e96609b8d6.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a1e96609ef83.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

Και εδώ τα αποτελέσματα είναι απόλυτα αναμενόμενα. Οι 295 δείχνουν την αξία τους ως Gaming Graphics Cards, κάτι το οποίο δεν είναι η Quadro FX 4800. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο ύψος της, παίζοντας το παιχνίδι σχετικά ομαλά, ακόμα και με το FSAA στο 4x. Καθόλου άσχημα για μια "κομμένη" GTX 260.

[bREAK=Επίλογος - Συμπεράσματα]

464a1eac32dfccf.png

Κάπου εδώ λοιπόν φτάσαμε και στον επίλογο της σημερινής μας παρουσίασης. Σίγουρα η αίσθηση που μας άφησε η 2η κορυφαία επαγγελματική κάρτα γραφικών της nVIDIA είναι κάτι παραπάνω από όμορφη, αν και ομολογούμε ότι έχουμε κάπως ανάμεικτα συναισθήματα. Μη νομίζετε ότι δε μείναμε ικανοποιημένοι, κάθε άλλο. Απλά θεωρούμε ότι παρόλο που αυτό το Review είναι ένα από τα "αγαπημένα" μας, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο, εάν είχαμε στη διάθεσή μας μια αντίστοιχη κάρτα γραφικών της ATi, μέσω της οποίας θα κάναμε και απευθείας σύγκριση, σε πιο εξειδικευμένα θέματα, με την Quadro FX 4800.

Βέβαια, αυτές οι κάρτες κοστίζουν μια μικρή περιουσία και είναι αρκετά δυσεύρετες - όπως και να χει όμως, η δική μας φιλοσοφία είναι η αναζήτηση του τέλειου, οπότε υποσχόμαστε ότι τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε έτσι ώστε στο μέλλον, να βρούμε μια αντίστοιχη ATi ή nVIDIA GPU, με την οποία να κάνουμε και το πραγματικό συγκριτικό στον τομέα των επαγγελματικών 3-διάστατων γραφικών. Στην ουσία, αυτό είναι το μοναδικό μας "παράπονο", ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κάτι ακόμα καλύτερο.

Όπως και να χει όμως, αυτό δε μας εμπόδισε από το να εντυπωσιαστούμε ειλικρινά από την κάρτα της δοκιμής μας. Η ΡΝΥ μας έκανε το καλύτερο "δώρο", δανείζοντάς μας μια τέτοια GPU για δοκιμές. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, ειδικά όταν είδαμε το απόλυτο..."pwnage" στις επιδόσεις στα 3D Renders. Εκεί η κάρτα μας "κέρδισε" αληθινά, προσφέροντάς μας την αιτία για την οποία και κοστίζει τόσο.

464a1ff2151e7c8.jpg

Πλέον, θεωρούμε ότι ένας αληθινός επαγγελματίας, σχεδόν οφείλει να αγοράσει μια επαγγελματική GPU για να κάνει ταχύτερα τη δουλειά του, μιας και δε μιλάμε για μια απλή αύξηση της τάξης του 1.5-2.0x, αλλά ορισμένες φορές έως και πάνω από 10x σε ταχύτητα επεξεργασίας (και σκεφτείτε πως διαθέταμε ένα από τα κορυφαία συστήματα που μπορεί κάποιος να αποκτήσει σήμερα).

Αξίζει λοιπόν η Quadro FX 4800 αυτά τα ~2.000?. Εδώ δε μιλάμε για μια GTX 295 των 500?, η οποία στο φινάλε είναι ένα μέσο διασκέδασης, μιλάμε για τη δουλειά του καθενός - και 10 φορές πάνω σε επιδόσεις, είναι ένα πολύ μεγάλο άλμα που αξίζει τη θυσία ενός σημαντικού ποσού από τον επαγγελματία που θέλει να δει τη δουλειά του να γίνεται πολύ πιο αποδοτική. Μπράβο λοιπόν στην nVIDIA που δημιούργησε κάτι τέτοιο και για την προώθηση του CUDA, το οποίο μαζί με το OpenCL στο μέλλον, ίσως αλλάξουν άρδην το τοπίο στους υπολογιστές.

Εμείς κάπου εδώ σας αφήνουμε. Επιφυλασσόμεθα για την εύρεση μιας ή και περισσότερων αν μας επιτραπεί, τέτοιων επαγγελματικών λύσεων και από τα δύο στρατόπεδα, με σκοπό να σας δείξουμε πως ανταγωνίζονται και μεταξύ τους, οι δύο εταιρείες. Προς το παρόν, σας αφήνουμε, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρώτη μας εμπειρία με μια τέτοια GPU.

(Δεν τελειώσαμε όμως ακόμα - κάντε κλικ και στην επόμενη σελίδα...)

[bREAK=Photo Gallery]

464a1eac32dfccf.png

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε για πρώτη φορά μια "δοκιμή" σε ένα νέο τρόπο διαχείρισης των παρουσιάσεών μας. Όλοι μας ξέρουμε πως με τις καλές φωτογραφικές μηχανές, ένα αντικείμενο μπορεί να αναδειχθεί εξαιρετικά όμοφα και καλαίσθητα. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες (έως και εκατοντάδες!) φωτογραφίες, οι οποίες εξαιτίας της επιθυμίας μας να σας τις δείξουμε, κάνουν το Review κουραστικό, γεμίζοντάς το με πολλές σελίδες.

Αυτό που σκεφτήκαμε λοιπόν είναι σε κάθε Review μας, να σας δείχνουμε τα απολύτως απαραίτητα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αλλά στο τέλος να έχουμε μια Photo Gallery, μέσα στην οποία θα μπορείτε να βρείτε όλες τις φωτογραφίες που τραβήχθηκαν, ώστε να μπορούν όσοι το επιθυμούν, να ρίξουν και μια πιο κοντινή ή καλλιτεχνική ματιά στο αντικείμενο που παρουσιάζαμε.

Ελπίζουμε αυτή η ιδέα να σας αρέσει και να την εφαρμόσουμε σιγά-σιγά και στα επερχόμενα Review μας :)

Το κουτί της PNY Quadro FX 4800:

464a1fc164b8d82.jpg 464a1fc03cdf09a.jpg 464a1fc03ce65bc.jpg

Τα παρελκόμενα της συσκευασίας:

464a1fc03ced6fe.jpg 464a1fc03d00603.jpg

Δύο απόψεις από την κάρτα γραφικών:

464a1fc03d50709.jpg 464a1fc03d5784f.jpg

Δύο απόψεις από το PCB της κάρτα γραφικών:

464a1fc03d07745.jpg 464a1fc03d0ec71.jpg

Λεπτομέρειες από τον πυρήνα, τις μνήμες και τους SLi και SDI connectors:

464a1fc03d22cb3.jpg 464a1fc03d2a5c4.jpg 464a1fc03d322be.jpg

Το σύστημα ψύξης της κάρτας:

464a1fc03d397e8.jpg 464a1fc03d4209b.jpg

Το 6-pin τροφοδοσίας και το καπάκι του SLi connector:

464a1fc03d5e98f.jpg 464a1fc03d65eb9.jpg

-------------------------------

464a1eac32dfccf.png

Edited by JC_Denton
Link to comment
Share on other sites

Ωραία η καρτούλα...

Τρελό το πόση διαφορά έχει στις εφαρμογές που κάνουν render, για κάποιες εντολές που η nV τις έχει απλά κλειδωμένες απ τα απλά GPU.

Η κάρτα είναι βασισμένη στον πυρήνα της GTX260 και δείτε ξύλο που ρίχνει στις 295...

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα πολυ ωραιο review ! συγχαρητηρια ,αψογη δουλεια :bravo:

Η αγορα της ειναι μονοδρομος για τον επαγγελματια με αυτες τις επιδοσεις φωτια, το χρωματακι και η ψυξη σκιζουν :rolleyes: , Θα μου αρεσε στις μετρησεις να υπηρχε επιπλεον μια κανονικη GTX260 και δοκιμες με μια GTX295 .

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό review Γιώργο.Ειλικρινά είναι το κάτι άλλο.

Πολύ καλή η ιδέα με τις μαζεμές φωτό στο τέλος.Κάνει το review πολύ πιο "καθαρό" και ευανάγνωστο.

Συγχαρητήρια λοιπόν για την απίθανη δουλειά και μακάρι να το δει η Pny και να στείλει και τη μεγάλη της αδερφούλα.....:D:D

(Όσο για την κάρτα ένα θα πω : :eek::eek:)

Link to comment
Share on other sites

:whoohoo: Εξωφρενικές επιδόσεις σε Μaya και Catia, όπως το είπες Ζορζ, πραγματικός βιασμός των 2 x GTX295 @ SLi ! :eek: H πιο θεαματική - by far - διαφορά ήταν στο SW, το οποίο βέβαια δεν έχω ιδέα ποιο είναι :P

Εξαιρετική παρουσίαση :T:, για άλλη μια φορά τους αφήνεις όλους άναυδους. Όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Oliver :

Keep reviewing it :D
Link to comment
Share on other sites

Παρα πολυ ωραιο review!

Θεωρω οτι στα παιχνιδια σταθηκε αξιοπρεπως, καθως ητο συγκρινομενη με οχι μια, αλλα τεσσερις καρτες.

Βεβαια ποσο brutal power εχουν αυτες οι καρτες, και απλα παραμενει κλειδωμενο στις εκδοσεις που αγοραζουμε εμεις ειναι κατι παραπανω απο εμφανες μετα απο αυτο το review. ;)

Πολυ ωραιο παιδες, πολυ ωραια και η καρτα (2k? ε??), πολυ ωραιος και ο νεος ο τροπος παρουσιασης με τις εικονες σαν clickable thumbnails στο τελος.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλο το review.

Οι 2χ295 στο SpecViewPerf απλα κανανε hosting τα PCI express slots και αυτο φανηκε απο τα νουμερα.

Εχω την εντυπωση οτι παλιοτερα (δεν θυμαμαι σε ποια σειρα καρτων γραφικων) ειχαν βγει modded drivers της Nvidia που μετετρεπαν τις απλες καρτες γραφικων της σειρας σε FX Quadro.

Το review παρα πολυ καλο, πιστευω οτι οι φωτο μεσα στο review πρεπει να ειναι ακομα λιγοτερες και στο τελος να τις δειχνετε ολες μαζεμενες. Πολυ καλη αποφαση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παίδες :D :D

Πραγματικά το θεωρώ ίσως το πιο καλαίσθητο review που έχω κάνει, είναι αρκετά ξεκούραστο στα μάτια μου. Μακάρι να είχα και μετρήσεις με κάποια FireGL να είχαμε και σύγκριση, αλλά θα γίνει κι αυτό στο μέλλον ελπίζω :D

Χαίρομαι που σας άρεσε η ιδέα με την Gallery, θα προσπαθήσουμε να το ενσωματώσουμε σε όλα τα καινούρια Review (ίσως 1-2 επερχόμενα να μην το έχουν γιατί είναι σχεδόν έτοιμα με τον "παλιό" τρόπο, αλλά στο μέλλον θα γίνει ο στάνταρ τρόπος ;)).

Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια :):):)

Link to comment
Share on other sites

:righton:

Πολύ ωραίο review! ένα ωραίο "άνοιγμα" σας σε μια κατηγορία π πολλοί αγνοούσαν κ εσείς την παρουσιάσατε αναλυτικά και to the point ταυτόχρονα!!

θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα μπορέσετε να κάνετε και review σε πιο οικονομικές PNY FX QUADRO (i.e. FX580 & FX1800), γ ν διαπιστώσουμε αν υπάρχει πραγματικό πλεονέκτημα απέναντι στις gaming κάρτες γ τους χομπίστες των 3D.

πολύ ωραίο κ το νέο στυλ παρουσίασης φώτο. προσωπικά θα προτιμούσα να μην τις καταργήσετε τελείως από το κείμενο. λίγες εικόνες στη μέση του κειμένου είναι ευχάριστες, όπως π.χ. στο συγκεκριμένο.

Link to comment
Share on other sites

πολύ ωραίο κ το νέο στυλ παρουσίασης φώτο. προσωπικά θα προτιμούσα να μην τις καταργήσετε τελείως από το κείμενο. λίγες εικόνες στη μέση του κειμένου είναι ευχάριστες, όπως π.χ. στο συγκεκριμένο.

Σωστότατος ;)

Kαλό είναι μες στο κείμενο να υπάρχουν και λίγες φωτογραφίες ώστε να μην κουράζεται ο αναγνώστης. Νομίζω το balance που έχει το συγκεκριμένο review, σε συνδυασμό με ακόμα λίγες φωτογραφίες στο photo gallery είναι πολύ καλό :)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς, στην ουσία έτσι όπως το βλέπω το review είναι σχεδόν το 100% αυτού που ήθελα να πετύχω - έχει η VBulletin να μας δώσει ακόμα :D :D

Link to comment
Share on other sites

Άψογος Γιώργο, πολύ ευανάγνωστο το review!

Και η κάρτα σκίζει - 1η φορά που κάθισα και διάβασα για επαγγελματική κάρτα...:D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now