George_o/c

AMD Phenom II Hardcore Overclocking Event - Ακόμα πιο κοντά στα 7GHz !

Recommended Posts

[news_img=AMD Phenom II Hardcore Overclocking Event]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed5ea0a7.jpg[/news_img]Μέσα στην καρδιά του ζεστού Texas βρίσκεται η πόλη Austin. Με το ψευδώνυμο "Silicon Hills", το Austin πρόκειται για την πρωτεύουσα της πολιτείας του Texas, στην οποία και στεγάζονται πάρα πολλές εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία. Ίσως η πιο λαμπρή από αυτές είναι η Advanced Micro Devices, γνωστή και ως AMD. Από τις 20 μέχρι τις 22 Μαϊου λοιπόν, η AMD προσκάλεσε μερικούς από τους πιο γνωστούς extreme overclockers παγκοσμίως με στόχο να σπάσουν όσα περισσότερα παγκόσμια ρεκόρ μπορούσαν. Κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορισμένους hand-picked AMD Phenom II X4 955, 300L υγρό άζωτο και αρκετό υγρό ήλιο προσέφεραν ένα φαντασμαγορικό θέαμα πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το φράγμα των 7GHz !

Ποιοι overclockers συμμετείχαν στο project αυτό;

bigamdvince2.th.jpg bigamdbrian2.th.jpg bigamdchris2.th.jpg bigamdmatt2.th.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Ξεκινάμε από αριστερά προς τα δεξιά με τους Vince Lucido - k|ngp|n, Brian McLachlan - chew*, Chris Morrell - Gomeler και Matthew Sembinelli - Slappa.

amdoc7.jpg

Όπως και σε όλα τα extreme αθλήματα, έτσι και στο overclocking τα records δίνουν και παίρνουν όπως επίσης και οι τρόποι ψύξης που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθούν. Ενώ μέχρι πρόσφατα oι extreme overclockers χρησιμοποιούσαν υγρό άζωτο (LN2) ώστε να φτάσουν περίπου στους -185*C βαθμούς Κελσίου την θερμοκρασία ενός επεξεργαστή, πλέον χρησιμοποιείται ακόμα και υγρό ήλιο (LHe4), το οποίο δύναται να κατεβάσει την θερμοκρασία ενός επεξεργαστή στους -235*C !

amdoc10.jpg

bigamdoc11.th.png bigamdoc32.th.png bigamdoc33.th.png

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Ο k|ngp|n χρησιμοποίησε ένα custom made κάνιστρο κατασκευασμένο ειδικά για υγρό ήλιο, το οποίο αποδίδει καλύτερα από ένα κοινό - απλό κάνιστρο για LN2. Στις παραπάνω φωτογραφίες έχετε την ευκαιρία να δείτε το κάνιστρο εν δράση (την ώρα που εξατμίζεται απότομα το υγρό ήλιο), το εσωτερικό του - απίστευτο θα έλεγα και το θερμόμετρο να μας ενημερώνει για την θερμοκρασία, η οποία βρίσκεται στους ... -230*C !

bigamdoc22.th.png bigamdoc23.th.png bigamdoc25.th.png

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Δεν είναι μόνο τα παραπάνω που τράβηξαν το ενδιαφέρον όσων παρευρίσκονταν στο event τις μέρες εκείνες, αλλά και το γεγονός ότι η AMD παρουσίασε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το πρώτο see-through LN2 pot. Ο εκπληκτικός αυτός σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο κυλίνδρους Lexan και σαν μόνωση μεταξύ τους χρησιμοποιείται grain alchohol. Όταν λοιπόν το υγρό άζωτο βράζει στον μέσα κύλινδρο, η μόνωση αυτή με το αλκοόλ επιτρέπει να βλέπουμε live το LN2 in action !

"Ωραία όλα αυτά, θα δούμε όμως και κάνα score της προκοπής;", θα μου πείτε και έχετε δίκιο. Mετά από 3 εξαντλητικές ημέρες, αμέτρητες προσπάθειες, τεράστια κατανάλωση LN2 & LHe4, ο Vince τα κατάφερε. Έχετε ξαναδεί τετραπύρηνο με εργοστασιακή συχνότητα στα 3.2GHz να εκτοξεύεται στα 6.9GHz και με τους 4 πυρήνες ενεργοποιημένους; Μιλάμε για ~116% overclock σε τετραπύρηνο, στον οποίο τονίζω παρέμειναν και οι 4 πυρήνες ενεργοποιημένοι !

amdoccpuz.jpg

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο validation link)

bigamdoc3d06.jpg

Τρίτη θέση παγκοσμίως στο 3DMark06 με 37339 score, στην κατηγορία των διπλών καρτών, με 2 x 4870X2 @ 750MHz/900MHz και τον Phenom II X4 955 @ 6470MHz με υγρό άζωτο.

Συμπεράσματα:

Μπορεί λοιπόν η AMD να μην κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 7GHz που είχε θέσει ως στόχο, έφτασε όμως πολύ κοντά πράγμα που ο καθένας μας εκτιμά ιδιαιτέρως. Αυτό που έχει σημασία είναι το ότι είδαμε πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ένας handpicked επεξεργαστής όταν επιστρατευτούν extreme λύσεις ψύξης, επιδόσεις που ίσως μεταφερθούν κάποτε και σε retail κομμάτια. Ένα μεγάλο μπράβο στην AMD, ανυπομονούμε να την δούμε και σε άλλα τέτοια event. :T:

Διαβάστε περισσότερα

εδώ ...

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Ε εντάξει, όταν πας για παγκόσμιο ποτέ δεν πάει τσάμπα το άζωτο :D Αν έπαιρναν δηλαδή 500 ακόμα στο SM2.0 και άλλα 700 στο HDR/SM3.0 θα τους χαλούσε ? :hehe:

Η πλάκα είναι ότι δεν χρησιμοποίησαν άζωτο στις κάρτες επειδή στις 24 Μαϊου που έγιναν τα score, το run αυτό ήταν WR. Και σήμερα, 6 μέρες μετά το παγκόσμιο είναι 500 πόντους παραπάνω :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Aπό 840/930 στα 1000/1070 τόσο κερδίζεις περίπου. Δίνει βέβαια και ο επεξεργαστής λίγο ...

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι το CPU Score στο 2k6 είναι ίδιο με αυτό ενός Core i7 965 @ 4870MHz :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

οι 4870Χ2 νομίζω έχουν ένα θέμα ότι σε cf δεν δίνουν πάνω από τα 750-800

Για ΟΛΑ υπάρχει λύση που την έχουν "μερικοί" και δυστηχώς ΔΕ μοιράζεται ... :(

Link to comment
Share on other sites

Για ΟΛΑ υπάρχει λύση που την έχουν "μερικοί" και δυστηχώς ΔΕ μοιράζεται ... :(

Έτσι εγκυκλοπαιδικά Γιώργο, έχει να κάνει με drivers, tweaking από το Riva και γενικά είναι software related ή κάτι άλλο;

Επίσης, δεν ξέρω αν το scaling αυτό του CrossFireX έχει βελτιωθεί καθόλου με τους καινούριους Catalyst ...

Link to comment
Share on other sites

Έχει να κάνει με sofware που επεμβαίνει στον πυρήνα (καθαρά) της κάθε κάρτας.....

Ναι με τους καινούργιους drivers υπάρχει αρκετή βελτίωση.....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now