JC_Denton

MSI N260GTX LIGHTNING Black Edition Review

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a43bd0293bfe.jpg[/wrapleft]Ας πάμε λίγο το χρόνο πίσω. Όχι υπερβολικά πολύ, ίσα-ίσα 10 χρόνια. Προσπαθήστε να θυμηθείτε (όσοι "παλιοί" μπορούν) τις τότε εποχές - τα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν μια από τις "χρυσές" εποχές των υπολογιστών, όχι μόνο σε πωλήσεις, αλλά και για τους απανταχού ενθουσιώδεις χρήστες, οι οποίοι σιγά-σιγά αυξάνονταν σε αριθμό και άρχισαν ολοένα και περισσότερο να ασχολούνται με ένα νέο "άθλημα", το οποίο ονομάστηκε Overclocking.

Αυτή η "μόδα" όπως φάνηκε μόνο παροδική δεν ήταν, μιας και το κοινό αυξανόταν συνεχώς, με νέους χρήστες όλων των ηλικιών να μπαίνουν στο χώρο και να προσπαθούν να αγγίξουν όλο και μεγαλύτερες επιδόσεις, με το ταπεινό ή μη, hardware τους. Σε αυτό το "quest" όμως, είχαν έναν αντίπαλο - τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες αντί να επικροτήσουν το Overclocking το καταδίκασαν, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση της απόδοσης των διάφορων parts, θα οδηγούσε σε πιθανή καταστροφή/αστοχία του υλικου και φυσικά, σε απώλεια κάθε είδους εγγύησης που παρείχε μέχρι τότε ο κατασκευαστής.

Όπως είπαμε όμως, οι Overclockers δεν πτοηθηκαν. Αντιθέτως προσπαθούσαν, όσο και τα χρόνια περνούσαν, να "ξεζουμίσουν" όσο γινόταν το hardware, κάνοντας τα απλά μηχανήματα να πιάνουν σε επιδόσεις αντίστοιχα πανάκριβα "τέρατα", ενώ μετέτρεπαν και τα υπερ-PC σε μηχανές παραγωγής κάθε είδους ρεκόρ, με τη χρήση των διάφορων benchmarks. Φυσικά, κάποια στιγμή ήταν βέβαιο, ότι οι εταιρείες βλέποντας όλο αυτό το σκηνικό, θα άλλαζαν άποψη για το πως αντιμετωπίζουν το o/c.

Έτσι και έγινε. Με την Intel να κάνει την αρχή (με τα Extreme Edition CPU της) και τις υπόλοιπες εταιρείες από όλους τους τομείς (CPU, GPU, m/b, RAM) να την ακολουθούν, το τοπίο άλλαξε και σήμερα έχουμε φτάσει σε σημεία που ειλικρινά, δεν "αναγνωρίζουμε" πλέον το χώρο μας. Πλέον έχουμε εταιρείες οι οποίες όχι μόνο δηλώνουν πως τα προϊόντα τους θα μας χαρίσουν ακόμα καλύτερο o/c, αλλά μας προτρέπουν στο να το κάνουμε - κάτι ανήκουστο στο παρελθόν. Βέβαια, δεν είναι όλες οι εταιρείες το ίδιο - κάποιες δεν το έχουν πάρει τόσο "ζεστά" το όλο θέμα, προσφέροντας απλά προϊόντα ίδια με τα reference των AMD και nVIDIA, ενώ κάποιες άλλες απλά δίνουν και κάποιες pre-overclocked λύσεις, πακέτο με μια ίσως καλύτερη σε απόδοση ψύκτρα.

Όχι όμως και η MSI. Και αυτό είναι που μας εκπλήσει περισσότερο, γιατί ειλικρινά δεν το περιμέναμε και σίγουρα, αν κάποιος μας το έλεγε πριν από 2 χρόνια, πολύ πιθανόν να μην τον πιστεύαμε. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε εν έτει 2007 να πιστέψει ότι μια "κλασική" mainstream εταιρεία, θα διοργανώσει Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Overclocking μέσα στο 2008, πως θα συνεχίσει την παράδοση και φέτος, αλλά και πως θα βγάλει μια νέα full custom σειρά προϊόντων, τα οποία θα μας επιτρέπουν να πειράξουμε τις τάσεις του πυρήνα και των μνημών πάνω στην κάρτα γραφικών, με σκοπό την επίτευξη του μέγιστου o/c?

464a43bad4b4fb9.jpg

Μας έπιασε λοιπόν εξ' απήνης η αγαπητή εταιρεία, κάνοντας κάτι που περιμέναμε να δούμε από πολύ μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Όχι μόνο οργανώνει πλέον διαγωνισμούς Overclocking, προμοτάροντας μαζί με τα προϊόντα της και το αγαπημένο μας "σπορ", αλλά δίνει και την ευκαιρία στους απλούς χρήστες να απολαύσουν έστω και μέχρι ένα βαθμό, την εμπειρία του να προσπαθείς να "σπρώξεις" το hardware σου στα όρια.

Σαφώς, βλέποντας τέτοιες κινήσεις να γίνονται και με την ευκαιρία που είχαμε μέσω των προκριματικών για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της MSI, είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε εκτενώς και μια MSI GTX 260 Lightning Black Edition, μια από αυτές τις πραγματικά λίγες "extreme" κάρτες γραφικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Μάλιστα, ίσως μόνο αληθινός "αντίπαλος" της σειράς αυτής, είναι οι κάρτες γραφικών της Matrix Series της ASUS, οι οποίες και αυτές παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Όμως, πιάνοντας στα χέρια μας αυτή την MSI GTX 260, είχαμε την εντύπωση πως δύσκολα κάτι θα μπορούσε να την ξεπεράσει. Μιλάμε για ένα fully custom PCB με "πεντακάθαρο" σχεδιασμό, με 10 φάσεων PWM, σημεία μέτρησης του Vcore και του Vmem, με πρόγραμμα αλλά και εξωτερικό panel από το οποίο μπορούμε να ρυθμίζουμε τις τάσεις αυτές, όλα αυτά σε ένα "Sniper Case"...είχαμε ειλικρινά ζαλιστεί! Είναι δυνατόν να είναι MSI αυτή η κάρτα γραφικών που έχουμε στα χέρια μας? Το ξέρουμε ότι ακούγεται κάπως..."άσχημο" αυτό, αλλά σίγουρα καταλαβαίνετε τι εννοούμε. Είναι η πρώτη φορά που η MSI μας εξέπληξε τόσο με ένα προϊόν της.

Και ο λόγος δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη GTX 260, αλλά και το γεγονός ότι η εταιρεία επένδυσε πάνω σε εμάς, τους ίδιους τους Overclockers, μιας και η δημιουργία της σειράς Lightning έγινε μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι της εταιρείας, ρωτώντας όλους εμάς που συμμετέχαμε στα Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα σχετικά με το πως μπορεί να βελτιωθεί, αλλά και να κατασκευάσει αληθινά extreme προϊόντα, με την συμβολή των κορυφαίων Overclockers του κόσμου!

Όλα αυτά μας έκαναν να κοιτάμε με πολύ μεγάλες προσδοκίες τη συγκεκριμένη GTX 260. Δε μας ένοιαζε απλά πόσα περισσότερα FPS θα έβγαζε στο Crysis σε σχέση με τις υπόλοιπες, μας ενδιέφερε να δούμε που μπορεί να βρίσκονται τα όριά της και φυσικά, αν θα μπορέσουμε να τα αγγίξουμε, στην προσπάθειά μας να "χτυπήσουμε" την πρωτιά στο hwbot.org.

Αυτή τη μικρή μας "περιπέτεια", θα σας την κοινοποιήσουμε στις επόμενες σελίδες. Ελπίζουμε να απολαύσετε το "ταξίδι" αυτό, όσο και εμείς!

464a43bad4d301c.jpg

[bREAK=Αναλυτικά Χαρακτηριστικά]

464a43bad4d301c.jpg

Παραδοσιακά λοιπόν, θα ξεκινήσουμε με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά της κάρτας γραφικών της δοκιμής μας, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ξεχωριστής "φύσης" της MSI GTX 260 Lightning. Όπως είπαμε και στον πρόλογο, η κάρτα αυτή μόνο συνηθισμένη δεν είναι, μιας και διαθέτει δυνατότητες που όχι μόνο δεν μπορεί κάποιος να βρει στις αντίστοιχες GTX 260, αλλά ούτε και σε κάρτες αρκετά πιο ισχυρές/ακριβές.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά, ξεκινώντας με μια μικρή ιστορία για το πως έχει η πορεία των GTX 260 στην αγορά. Στην αρχή, η nVIDIA έβγαλε την πρώτη της GTX 260 με τον πυρήνα στα 65 nm και 192 Shader Processors, κάτι που για την εποχή φαινόταν υπερ-αρκετό. Η έλευση όμως των Radeon HD 4870 έκανε επιτακτική την ανάγκη για κάτι ισχυρότερο και έτσι γεννήθηκαν οι GTX 260 με τους 216 Shader Processors, και πάλι όμως στα 65 nm. Αργότερα, προς έκπληξη πολλών, η εταιρεία έβγαλε ακόμα μια βελτιωμένη έκδοση της κάρτας, με τον πυρήνα αυτή τη φορά στα 55 nm, κερδίζοντας για ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον του κοινού. Ας δούμε τώρα τη "δικιά" μας, MSI GTX 260 Lightning και τις δυνατότητές της:

464a44a7586e7dd.jpg

464a44a7588faf3.jpg

Ψιλο-ξεκάθαρα τα πράγματα πιστεύουμε: ένα πλήρως custom σχέδιο, το οποίο διαφέρει σημαντικά από οποιαδήποτε GTX 260 υπάρχει στην αγορά. Το PCB με 10 στρώματα και όχι με 8, τα πολύ περισσότερων φάσεων PWM, η διπλάσια ποσότητα μνήμης και τα αρκετά πιο ανεβασμένα ρολόγια είναι μόνο μερικά από τα εξτρά που διαθέτει αυτή η κάρτα. Αλλά θα προσέξατε στη δεύτερη εικόνα ότι δεν υπάρχει μόνο μια τέτοια κάρτα στην αγορά, αλλά η MSI έχει βγάλει δυο διαφορετικά μοντέλα - την απλή και την Black Edition.

Ποιες είναι οι διαφορές τους? Η κάρτα της δοκιμής μας έρχεται μέσα σε ένα πανέμορφο κουτί, μια συσκευασία που σίγουρα θα τη ζηλέψουν πάρα πολλοί κατασκευαστές και ειλικρινά ήταν απορίας άξιο πως την είδαμε σε μια GPU της...MSI! Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τελείως τα τελευταία δύο χρόνια στην Ταϊβανέζικη εταιρεία, η οποία δείχνει να βαδίζει προς ένα πολύ πιο "σωστό" δρόμο πλέον, κάνοντας δουλειά αντίστοιχη με αυτή των μεγαθηρίων-αντιπάλων της.

464a44aecf4641c.jpg

Αλλά δεν είναι μόνο η πολύ "cool" συσκευασία οι διαφορές της απλής με τη Black Edition - η δεύτερη διαθέτει και το πολυσυζητημένο Airforce Panel, το οποίο είναι ένα ειδικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορούμε να πειράξουμε τις συχνότητες του πυρήνα, του Shader Core και των μνημών, αλλά και να αυξήσουμε τα Volt που θα πηγαίνουν σε κάθε ένα από αυτά τα components! Το πράγμα αρχίζει να γίνεται όντως όλο και πιο ενδιαφέρον και εμείς απλά ανυπομονούσαμε να θέσουμε υπό δοκιμή την κάρτα αλλά και τα εντυπωσιακά παρελκόμενά της, ώστε να δούμε αν όντως είναι τόσο καλά όσο ακούγονται.

Δε θα πούμε περισσότερα - άλλωστε θα δείτε και μόνοι σας ότι το υπόλοιπο Review μας έχει αρκετό "διάβασμα" και δε θέλουμε να σας κουράσουμε περισσότερο.

[bREAK=H Κάρτα Γραφικών]

464a43bad4d301c.jpg

Ήρθε η ώρα να δούμε και λίγο πιο αναλυτικά την κάρτα γραφικών και τις δυνατότητές της. Αναφέραμε προηγουμένως όλες αυτές τις αλλαγές που έχει η κάρτα, ενώ σίγουρα θα προσέξατε και την εντελώς διαφορετική ψύκτρα που φοράει πλέον η GTX 260 της MSI. Με μια πρώτη ματιά αυτό που βλέπαμε μας θύμιζε μια custom λύση, με τη χρήση μιας από τις aftermarket ψύκτρες της Zalman. Όντως, η νέα Twin Frozr ψύκτρα της MSI φέρνει πολύ στην πασίγνωστη VF-1000, έχοντας όμως 2 ανεμιστήρες που αναλαμβάνουν την ακόμα καλύτερη ψύξη της κάρτας - και πιστέψτε μας, είναι όντως αποδοτική!

464a44a14580354.jpg

Προχωρώντας παρακάτω, παρατηρούμε πως σε αυτό το "πεντακάθαρο" PCB (συγχωρέστε με που το λέω και το ξαναλέω, αλλά πρώτη φορά είδα τόσο τακτοποιημένη δουλειά) όλοι οι πυκνωτές είναι Solid Capacitors "Στρατιωτικής Κλάσης" (όπως τονίζει και η MSI - "Military Class"), αντέχοντας σημαντικά περισσότερο από τους κλασικούς ηλεκτρολυτικούς αλλά και από τους απλούς Solid Caps (2.5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!). Επιπλέον, πίσω από τα PWM βλέπουμε και τα υψηλής ανθεκτικότητας Hi-C Caps, τα οποία αντέχουν με βάση την εταιρεία έως και 20% μεγαλύτερες θερμοκρασίες, πράγμα που δίνει περισσότερη σταθερότητα κατά το Overclocking.

Μιας και μιλήσαμε για τα PWM, να επαναλάβουμε ότι αυτά είναι 10 (8+2x 1R1), κάτι που καμία GPU στον κόσμο δεν έχει, ούτε καν οι πιο ισχυρές της αγοράς (ενδεικτικά, η απλή GTX 260 έχει μόλις 6). Ο λόγος βέβαια που χρησιμοποιήθηκαν τόσων πολλών φάσεων PWM είναι για να επιτρέψουν το καλύτερο μοίρασμα της ισχύς στην κάρτα, εκτοξεύοντας τις επιδόσεις της όταν χρησιμοποιούμε extreme ψύξεις, όπως το υγρό άζωτο. Βέβαια, όπως θα δείτε και στη συνέχεια, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο ακούγονται ή οπως θα περίμεναν οι μηχανικοί της MSI, αλλά σίγουρα για πρώτο βήμα, είναι αρκετά εντυπωσιακή η προσπάθεια.

464a44a145a0eb1.jpg

Όπως σας είπαμε, η εταιρεία για να δημιουργήσει αυτή τη σειρά καρτών γραφικών, εισάκουσε τους Overclockers που έλαβαν μέρος στα δύο Events που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρώπη και Ασία. Όλα τα μέλη της Ελληνικής ομάδας είχαν ρωτηθεί και στις δύο περιπτώσεις για το τι πιστεύουν ότι θα κάνει μια κάρτα γραφικών ακόμα καλύτερη για τους Overclockers και τους Enthusiasts και για πρώτη ίσως φορά, οι γνώμες μας όντως έπιασαν τόπο. Μιας και όλοι μας είμαστε και ενθουσιώδεις Gamers, η υψηλής χωρητικότητας μνήμη ήταν και αυτή στις "must" ανάγκες μας και όπως βλέπετε, και αυτό εισακούστηκε με τα 1792 ΜΒ VRAM που διαθέτει η κάρτα. Δυστυχώς, ενώ θα το θέλαμε πολύ, οι μνήμες είναι στο 1.0 ns και όχι στα 0.8 ns, κάτι που θα τους έδινε σημαντική αύξηση επιδόσεων, αλλά σίγουρα θα αύξανε δυσθεώρητα το κόστος.

Ίσως όμως εμβαθύναμε λίγο περισσότερο από το κανονικό - ας περάσουμε στην επόμενη σελίδα, όπου μπορείτε να δείτε μερικές ακόμα λεπτομέρειες της κάρτας μας, πριν περάσουμε στο σύστημα των δοκιμών, τη μεθοδολογία και φυσικά, τις πολυαναμενόμενες δοκιμές μας.

[bREAK=Λεπτομέρειες της Κάρτας Γραφικών]

464a43bad4d301c.jpg

<table valign="top" align="left" border="0"> <tbody><tr> <td>464a44c1a6389f9.jpg

</td> </tr> </tbody></table>Ξεκινάμε την πιο λεπτομερή ματιά στην κάρτα μας φυσικά με αυτό που πρώτα αντικρύζουμε με το που την παίρνουμε στα χέρια μας – τη συσκευασία της. Όπως είπαμε και πριν, η εταιρεία έκανε την έκπληξη, χρησιμοποιώντας μια “Weapon-like Case” για την κάρτα και τα παρελκόμενά της, που μας θυμίζει τις Sniper Cases που έχουμε δει κατά καιρούς σε παιχνίδια αλλά και ταινίες. Το περίβλημά της θυμίζει δέρμα, ενώ πάνω του βρίσκεται χαραγμένο το λογότυπο της MSI με χρυσά γράμματα, κάτι που την κάνει να φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή και “εκλεπτυσμένη”.

<table valign="top" align="right" border="0"> <tbody><tr> <td>464a44c1a62f589.jpg

</td> </tr> </tbody></table>Ξεπερνώντας λοιπόν το αρχικό “σοκ” που είχαμε αντικρύζοντας μια τέτοια καλαίσθητη κίνηση, ανοίγουμε το κουτί για να δούμε και το πραγματικό αντικείμενο που μας ενδιαφέρει, το οποίο δεν είναι άλλο από την GTX 260 Lightning. Αν θυμάστε, αναφέραμε ότι μόνο η Black Edition έρχεται με το Airforce Panel και την ειδική συσκευασία – έτσι λοιπόν, το πρώτο πράγμα που αντικρύζουμε με το που ανοίγουμε το κουτί είναι η πολυπόθητη κάρτα της MSI αλλά και το Airforce Panel σε πρώτο πλάνο, κάτι που μας προϊδεάζει πολύ θετικά για τη συνέχεια, μιας και γνωρίζουμε ότι πρόκειται για κάτι “extreme”.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα περιεχόμενα της συσκευασίας. Η κάρτα έρχεται με το ειδικό manual, ένα poster το οποίο και αυτό λειτουργεί σαν εγχειρίδιο χρήσης, αλλά είναι πολύ πιο βολικό και έξυπνα δομημένο (με οδηγίες και στα Ελληνικά παρακαλώ!), το ειδικό καλώδιο για τη μεταφορά του ήχου, ένα καλώδιο mini-USB σε USB και ένα καλώδιο για τη σύνδεση του Panel εσωτερικά με το PC, με τη χρήση των θυρών USB (θα επεκταθούμε σε αυτά αργότερα).

Όλα αυτά που προαναφέραμε, είναι κρυμμένα μέσα σε ένα ειδικό “συρτάρι” που είχε το κουτί, όμορφα τακτοποιημένα και προστατευμένα – όπως και η κάρτα και το Panel – από τις βίαιες μετακινήσεις. Αν η MSI ήθελε να μας κερδίσει με την πρώτη ματιά, σίγουρα το κατάφερε. Για κάποια στιγμή μετρήσαμε 6 άτομα να “χαζεύουν” το πραγματικά ξεχωριστό Sniper Case, λέγοντας μάλιστα πως μόνο για αυτό, αν ήταν κάτοχοι της κάρτας, δε θα την πουλούσαν ποτέ. Σαφώς λοιπόν, κάποιοι στην MSI έκαναν καλή δουλειά στην προβολή του προϊόντος τους. Όμως η ουσία δεν είναι αυτή – λίγοι αγοράζουν κάρτες γραφικών με βάση την ομορφιά τους και σχεδόν κανείς δεν αγοράζει μια GPU επειδή απλά έχει όμορφη συσκευασία.

<table valign="top" align="left" border="0"> <tbody><tr> <td>464a44c1a6984ee.jpg

</td> </tr> </tbody></table>Έτσι λοιπόν, καλό είναι να περάσουμε σε αυτά που κάνουν την κάρτα μας ξεχωριστή από τις υπόλοιπες. Μιας και η συγκεκριμένη κάρτα δεν απευθύνεται απλά στον καθημερινό χρήστη, ο οποίος το μόνο που θα κάνει είναι να την τοποθετήσει στο μηχάνημά του και να παίζει παιχνίδια, αλλά στον ενθουσιώδη χρήστη, που θα τρέξει τα πιο απαιτητικά benchmarks και θα την υπερχρονίσει όσο περισσότερο μπορεί, για να πετύχει τις μέγιστες επιδόσεις στα παιχνίδια του, η εταιρεία έκανε το βήμα παραπάνω, προσφέροντας έτοιμα σημεία μέτρησης για το Vmem και το Vcore, κάνοντας το overclocking μια ακόμα ευκολότερη διαδικασία.

<table valign="top" align="right" border="0"> <tbody><tr> <td>464a44c1a6a2134.jpg

</td> </tr> </tbody></table>Αυτό λοιπόν που έκανε η MSI ήταν απλό – εισάκουσε τους Overclockers που της ζήτησαν τα measure points στις κάρτες γραφικών της, κάτι ιδιαίτερα καλό γιατί πλέον ο έμπειρος bencher δε θα χρειάζεται να ψάχνει για τα δύσκολα σημεία μέτρησης που είχαν οι κάρτες με το reference PCB. Βέβαια, ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι από εδώ και πέρα, αν αυτό το χαρακτηριστικό που πρώτη η MSI υιοθέτησε, γίνει το στάνταρ στις επόμενες γενιές των καρτών γραφικών, θα έχουμε δύο σοβαρά θετικά αποτελέσματα: Περισσότερους νέους χρήστες στην κοινότητα του Overclocking μέσω της ευκολίας που προσφέρει, αλλά και πραγματικά καθολική αναγνώριση του hobby μας, από τις εταιρείες που κάποτε το κυνηγούσαν με μανία.

Αλλά αρκετά αναλύσαμε τον “πόνο” μας για το o/c – πάμε στις απαιτήσεις ισχύος που έχει η κάρτα. Όπως είδατε και στα διαγράμματα που σας δείξαμε σε προηγούμενη σελίδα, η κάρτα έχει ένα TDP που ανέρχεται στα 225W. Τα 10 φάσεων PWM μη σας ανησυχούν – δεν πρόκειται να ζητήσουν περισσότερη ισχύ από αυτή που δίνουν τα 2x 6-pin που έχει η GTX 260 μας (όπως και οι υπόλοιπες GTX 260 της αγοράς), όσο κι αν τη ζορίσουμε (και η αλήθεια είναι, ότι ειδικά μία που είχαμε για το διαγωνισμό της MSI, την πιέσαμε αρκετά).

Οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν ότι οι δύο ανεμιστήρες της κάρτας τροφοδοτούνται από 2x 4-pin καλώδια, τα οποία καταλήγουν στο πίσω μέρος του PCB – μέσω της 4-pin σύνδεσης, η ταχύτητα τους ρυθμίζεται αυτόματα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιχνιδιού/benchmark και τη θερμοκρασία που θα σηκώσει ο πυρήνας και τα υπόλοιπα components. Αφήνοντας το πίσω μέρος της και πηγαίνοντας στο dual-slot PCI Bracket της με το χαρακτηριστικό λογότυπο της MSI, βλέπουμε και τις 3 διαφορετικές εξόδους που διαθέτει η κάρτα μας – μια DVI-D, μια D-SUB (VGA) και μια HDMI, επιτρέποντάς μας να έχουμε μεταφορά υψηλής ποιότητας ήχου και εικόνας στο PC μας (και σύμφωνα με την εταιρεία, για πρώτη φορά σε μια GTX 260).

464a48a232dd8df.jpg

<table valign="top" align="left" border="0"> <tbody><tr> <td>464a44c2005e7b7.jpg

</td> </tr> </tbody></table>Ήρθε όμως η ώρα να αφαιρεθεί και η ψύκτρα της κάρτας, ώστε να δούμε τη κρύβει από κάτω. Αυτό που πρωτοαντικρύσαμε ήταν ότι ο πυρήνας είχε εξαιρετική επαφή με την ψύκτρα μέσω της πάστας που χρησιμοποίησε η MSI, μιας και σε όλο του το εύρος το πάτημα φαινόταν άψογο. Αμέσως μετά βέβαια, το μάτι μας έπεσε πάνω στην ειδική δεύτερη ψύκτρα της κάρτας, η οποία αναλαμβάνει την ψύξη των 1792 ΜΒ μνήμης που διαθέτει, καθώς και των VRM και του Shader Core.

<table valign="top" align="right" border="0"> <tbody><tr> <td>464a44c200ed7f2.jpg

</td> </tr> </tbody></table>Εύλογη είναι βέβαια η απορία για το αν όντως κάνει δουλειά και αν είναι ικανό αυτό το σύστημα ψύξης να συγκρατήσει τον αρκετά θερμό πυρήνα μιας GTX 260 216 Cores, η οποία μάλιστα είναι και υπερχρονισμένη από το εργοστάσιο. Η αλήθεια είναι ότι εκ πρώτης όψεως, βλέποντας τα 5 επινικελωμένα χάλκινα heatpipes, τη συστοιχία των αλουμινένιων fins και τους δυο ανεμιστήρες της ψύκτρας, είμασταν σχεδόν βέβαιοι ότι θα απέδιδε καλά. Και όντως, έτσι έγινε, με βάση τις μετρήσεις μας.

Σε χώρο με θερμοκρασία περιβάλλοντος στους 29 βαθμούς (αρκετά υψηλή λόγω καλοκαιρινών θερμοκρασιών), η κάρτα στις στοκ συχνότητες μιας GTX 260 (576 MHz Core/1242 MHz Shader Core/2000 MHz Memory Clock) έπιασε μόλις 39 βαθμούς σε idle και 59 σε full load. Στους δικούς της χρονισμούς (που είναι σημαντικά υψηλότεροι – 655 MHz Core/1404 MHz Shader Core/2000 MHz Memory Clock), η MSI GTX 260 Lightning ανέβασε μόλις 2-3°C, αγγίζοντας τους 41 βαθμούς σε idle και τους 62 βαθμούς σε full load. Φυσικά, δε μείναμε μόνο σε αυτά τα νούμερα, μιας και η κάρτα κατάφερε να φτάσει τα 740 MHz Core, 1590 MHz Shader Core και στα 2240 MHz στη μνήμη, κρατώντας τις θερμοκρασίες της στους 45°C σε idle και αγγίζοντας του 70°C σε full load.

Κρίνοντας λοιπόν από το γεγονός ότι η κάρτα βρισκόταν σε χώρο με αρκετά μεγάλη θερμοκρασία περιβάλλοντος και πως (αν θυμάστε) οι GTX 260 που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει με τη στοκ τους ψύκτρα, εύκολα ξεπερνούσαν τους 80 βαθμούς (σε ορισμένα μοντέλα μάλιστα, φτάνοντας και τους 100°C!), νομίζουμε πως η MSI έκανε εξαιρετικά καλή δουλειά στον τομέα της ψύξης - μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για τον "κλασικό" πυρήνα των 65 nm και όχι για τη νέα γενιά στα 55 nm, μια επιλογή της MSI που μας παραξένεψε αλλά ίσως να οφείλεται σε κάποια cherry-picked κομματια στα 65 nm.

<table valign="top" align="left" border="0"> <tbody><tr> <td>464a44c228c957c.jpg

</td> </tr> </tbody></table>Δυστυχώς, ο τομέας του θορύβου μας απογοήτευσε ελαφρώς - όπως θα το φανταστήκατε, η κάρτα ακούγεται. Σε idle μπορεί να είναι παντελώς ήσυχη, αλλά για να παραμείνει όσο πιο ψυχρή γίνεται, η θυσία της ησυχίας ήταν απαραίτητο κακό. Μη φανταστείτε ότι κάνει και σαν τις 2900ΧΤ-black'n'decker, αλλά σίγουρα δεν είναι και αθόρυβη 100%, καθότι μπορούμε να αισθανθούμε εύκολα το θόρυβο που παράγει εάν διαθέτουμε ένα πλήρως αθόρυβο σύστημα.

<table valign="top" align="right" border="0"> <tbody><tr> <td>464a44c228d8f72.jpg

</td> </tr> </tbody></table>Δε σας κρύβουμε ότι μας παραξένεψε λίγο η τόσο καλή συμπεριφορά της ψύκτρας – σε κάποιες δοκιμές που έκαναν άλλες ιστοσελίδες ανέφεραν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με τα δεύτερα δείγματα που τους στάλθηκαν, το πρόβλημα διορθώθηκε. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό – όπως θα δείτε και στη φωτογραφία αριστερά, η επαφή της βάσης της ψύκτρας είναι ο “εφιάλτης” του lapping, μιας και θυμίζει περισσότερο την υφή ενός Lian Li παρά μιας καλά λειασμένης χάλκινης βάσης μιας αποδοτικής ψύκτρας - κι όμως, αποδίδει τόσο καλά! (φανταστείτε τι θα κάνει αν lap-αριστεί...)

Αρκετά όμως ασχοληθήκαμε με την ψύκτρα – ήρθε η ώρα να πούμε και δυο λόγια και για το Airforce Panel που συνοδεύει την Black Edition GTX 260 μας. Καταρχάς, από πλευράς εμφάνισης, το Panel αυτό έχει ένα look ανοδειωμένου βουρτσισμένου αλουμινίου, όντας όμως πλαστικό - καταφέρνει παρόλα αυτά να ξεγελάσει εύκολα το μάτι, το οποίο με μια πρώτη ματιά νομίζει πως όντως πρόκειται για ένα μεταλλικό περίβλημα καλής ποιότητας. Αυτά βέβαια περισσότερο ενδιαφέρουν αυτόν που θα το βάλει σε μια θέση 5.25" στο κουτί του, ώστε να το ελέγχει από εκεί - κάποιος όμως που είτε έχει διαφορετικού χρώματος κουτί ή απλά δε θέλει να το βάλει εκεί, τι θα κάνει? Η λύση είναι απλή - με μια απλή κίνηση, αφαιρείται από το Panel ένα τμήμα, το οποίο το κάνει πλέον να κάθεται σε κεκλιμένη θέση, ώστε να μπορούμε να το έχουμε πάνω στο γραφείο μας. Έξυπνο και βολικό.

Πως συνδέεται όμως? - οι τρόποι είναι δύο. Είτε το συνδέουμε πάνω στις εσωτερικές θύρες USB που έχει η μητρική μας (εκεί που συνδέουμε και τις USB του κουτιού μας) αν επιθυμούμε να το έχουμε σε μια θύρα 5.25" είτε συνδέοντας τη mini-USB θύρα του με μια κλασική USB πάνω στη μητρική ή το κουτί μας. Η αναγνώρισή του γίνεται άμεσα και εάν έχουμε και το ειδικό Software εγκατεστημένο, αυτό συγχρονίζει κατευθείαν τις παραμέτρους του, ώστε να είναι σε συμφωνία με αυτές του Panel. Ας δούμε όμως, τι μπορούμε να κάνουμε με το Airforce Panel στην επόμενη σελίδα, όπου θα παρουσιάσουμε και πολύ πιο αναλυτικά τις δυνατότητές του.

[break=MSI Airforce Panel]

464a43bad4d301c.jpg

Για να δούμε και λίγο πιο αναλυτικά τι είναι αυτό το περιβόητο Airforce Panel που τόσα έχουν γραφτεί γι αυτό τελευταία (ειδικότερα εξαιτίας των προκριματικών για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της MSI). Αρκετοί έσπευσαν να το λατρέψουν, άλλοι όμως παραπονέθηκαν για κάποια μικροπροβλήματα που αντιμετώπισαν - για να τα δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι λειτουργεί με σύστημα Touch - μόνο μια μικρή επαφή αρκεί για να αλλάξουμε κάποια ρύθμιση. Οι βασικές του λειτουργίες είναι 4: Ο έλεγχος των τάσεων και των συχνοτήτων του πυρήνα και των μνημών, η ρύθμιση της φωτεινότητας και της αντίθεσης, η χρήση διαφορετικών σεναρίων εξοικονόμησης ενέργειας και η επιλογή για ξεκλείδωμα των μέγιστων επιδόσεων. Το πως μπορούμε να πειράξουμε τα ρολόγια της κάρτας, τις τάσεις της αλλά και το contrast/brightness, είναι σχετικά απλό - το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε τα + και - στο Panel και θα βλέπουμε τη μεταβολή τους σε αληθινό χρόνο.

Η εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει ότι είναι το πρώτο Touch Sensitive Panel στον κόσμο, κάτι που ακονίζοντας τη μνήμη μας δεν ξέρουμε αν είναι απόλυτα σωστό, γιατί η ASUS θυμόμαστε πως είχε βγάλει ένα αντίστοιχο Panel για τις μητρικές της. Σίγουρα όμως, δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάποια κάρτα γραφικών να συνοδεύεται από ευαίσθητο στην αφή Panel, οπότε ίσως να έχουν και δίκιο στον ισχυρισμό τους.

Ας δούμε τώρα κάποιες άλλες όμορφες δυνατότητές του - αν θέλουμε να δουλέψουμε απλά σε εφαρμογές γραφείου και η GPU θα καίει άσκοπα ενέργεια, απλώς πατάμε την επιλογή "Office" και οι συχνότητες/τάσεις χαμηλώνουν, ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς να καταναλώνουμε άσκομα ρεύμα. Ακόμα καλύτερα, αν κάποιος θέλει να αφήσει το σύστημά του να κατεβάζει, μπορεί να πατήσει το "Power Saving", το οποίο ρίχνει ακόμα περισσότερο τις παραπάνω αξίες, κάνοντας την κάρτα πραγματικά να καίει όσο λιγότερη ενέργεια γίνεται, εξασφαλίζοντάς μας τη μέγιστη οικονομία.

Αν όμως από την άλλη κάποιος θέλει να παίξει ένα παιχνίδι με την κάρτα όσο πιο ψηλά χρονισμένη γίνεται, απλά κρατώντας 3 δευτερόλεπτα το χέρι του στην επιλογή "Lightning", ξεκλειδώνει το Overclocking Potential του Panel, καταφέρνοντας να ξεπεράσει ακόμα και τα ρολόγια του "Game Mode", που είναι τα 680 MHz Core/1458 MHz Shader Core/2100 MHz Memory Clock. Αν από την άλλη θέλει να γυρίσει την κάρτα στις στοκ συχνότητες μιας απλής GTX 260, μπορεί να το κάνει και αυτό απλά πατώντας το Default/Reset και αυτές θα πάνε στα 576/1242/1000. Όλα αυτά μάλιστα, μπορούμε να τα δούμε και σε αληθινό χρόνο και στο desktop μας, με το όμορφο Software που συνοδεύει την κάρτα μας, το οποίο συγχρονίζεται άμεσα με το Airforce Panel:

464a48c8e34d531.jpg

Καλή η θεωρία - στην πράξη όμως λειτουργεί τόσο καλά? Και ναι, και όχι. Βασικά, ένα είναι το κυρίως "πρόβλημα" - τα ρολόγια που μπορούμε να πιάσουμε μέσω του Panel είναι χαμηλότερα από αυτά που μπορέσαμε να αγγίξουμε μέσω του Rivatuner. Όσο κι αν προσπαθήσαμε να ξεκλειδώσουμε αυτό το κάτι παραπάνω, φαινόταν σα να μην αποκρινόταν το Panel, αλλά να έβρισκε έναν "τοίχο" επιδόσεων, κάτι που φυσικά δε συνέβη με το Rivatuner. Αυτό μας φάνηκε κάπως παράξενο είναι η αλήθεια, μιας και με το Unlocked Mode θεωρητικά θα μπορούσαμε να αγγίξουμε τα 800 MHz στον πυρήνα και τα 1620 MHz στο Shader Core (οι μνήμες δυστυχώς ανέβαιναν μέχρι μόνο τα 1050 MHz - περίεργο, μιας και σίγουρα μπορούσαν να πάνε πολύ υψηλότερα).

Όπως και να 'χει, το Panel φαίνεται πως είναι αρκετά καλό για έναν άπειρο χρήστη, μιας και με το πάτημα μόνο ορισμένων κουμπιών μπορεί να παίξει πολύ εύκολα με την GPU του, αυξάνοντας ακόμα και τις τάσεις από το default των 1.145 και 1.850 Volt για πυρήνα και μνήμες αντίστοιχα, στα 1.195 και 1.900 Volt. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που θα διαλέξει μπορούν να αποθηκευτούν για κάθε φορά που θα εκκινεί το PC του, απλά κρατώντας 3 δευτερόλεπτα το κουμπί πατημένο σε κάθε ξεχωριστή ρύθμιση, ενώ όπως είπαμε φαίνονται άμεσα στην οθόνη του υπολογιστή του, καθώς και στα φωτιζόμενα τμήματα του Panel - δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα, με το Panel και το Software στα default, στο Game Mode και σε Unlocked Mode, καθώς και 3 screenshots από το Software όταν πατήσουμε το Office Mode, το Power Saving Mode και το Reset:

464a497e116e952.jpg 464a497e1195e14.jpg 464a497e11bcb0f.jpg

464a497e11e1cd7.jpg 464a497e1231470.jpg 464a497e138727d.jpg

464a497e1274268.jpg 464a497e12b5554.jpg 464a497e13025be.jpg

Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση

Αρκετά εντυπωσιακά όλα αυτά σίγουρα - κάπου όμως υπάρχει μια δυσάρεστη έκπληξη στο πολύ ωραίο αυτό σύνολο. Αυτή είναι η απαράδεκτη ευαισθησία της αφής και όταν λέμε απαράδεκτη δεν εννοούμε να θέλει πολύ πίεση αλλά να παλεύεις απλά για να δουλέψει κάτι που σε εμάς το κατέστησε αδύνατο να το εφαρμόσουμε στο κουτί γιατί δεν ήταν πατιόταν το κουμπί ορισμένες φορές μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, σε σημείο που να καταντάει εκνευριστικό. Δυστυχώς χειριστικά αυτο-καθίσταται άχρηστο και μένει μόνο η ομορφιά και το "coolness" το οποίο προσθέτει στο κουτί μας - εκτός βέβαια αν έτυχε το Panel της δοκιμής μας να είναι ελαττωματικό.

Κατά τ' άλλα βέβαια, σε όλα τα υπόλοιπά του χαρακτηριστικά, το Panel συμπεριφερόταν άψογα στο σύστημα της δοκιμής μας. Σίγουρα μια καλή αρχή λοιπόν για την MSI, που ίσως με λίγη βελτίωση στο μέλλον, να καταφέρει να αγγίξει την τελειότητα, που όλοι μας επιθυμούμε.

[bREAK=Το σύστημα και η μεθοδολογία των δοκιμών]

464a43bad4d301c.jpg

Αρκετά τα σχόλια της προηγούμενης σελίδας και σίγουρα σε κάποιους να φάνηκαν κάπως κουραστικά. Τα καλά νέα είναι ότι τα πολλά λόγια έφτασαν περίπου στο τέλος τους, με το Review μας να μπαίνει στα πιο ενδιαφέρουσα κομμάτια του, που δεν είναι άλλα από τις δοκιμές μας πάνω στα διάφορα benchmarks και παιχνίδια. Πριν όμως ξεκινήσουμε να μιλάμε για αυτά, πρέπει να κάνουμε μια παρουσίαση του συστήματος των δοκιμών μας, καθώς και να σας δείξουμε τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε, ώστε να αποκτήσουμε μια σφαιρική άποψη για την MSI GTX 260 Lightning. Ας μη μακρυγορούμε κι ας δούμε στα γρήγορα μια επισκόπηση του συστήματος που χρησιμοποιήσαμε:

464a4959fc67dc2.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a493a6e39964.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Όπως και εσείς παρατηρείτε, το σύστημά μας αποτελείται από αρκετά parts που θεωρούνται κορυφαία για τη σημερινή εποχή, κάτι που θεωρήθηκε απαραίτητο ώστε να μην υποφέρουμε από κανενός είδους bottleneck που θα μας επηρρέαζε τις μετρήσεις και ίσως οδηγούσε σε λάθος συμπεράσματα. Το σημαντικότερο όλων βέβαια, δεν είναι το ίδιο το σύστημα, αλλά και τα μετροπρογράμματα και τα παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτή την πραγματικά επίπονη ψυχολογικά διαδικασία, δηλαδή τη διεξαγωγή των δοκιμών με πολλαπλές κάρτες γραφικών, σε διάφορες αναλύσεις και με πολλές διακυμάνσεις στα φίλτρα, ανέλαβε να την πραγματοποιήσει ο AN7 OverClocker, αποκομίζοντας πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά της κάρτας σε όλες τις συνθήκες.

Φυσικά λοιπόν, αρκετά από τα benchmarks της σουίτας της Futuremark είναι παρόντα στο Review μας, καθώς και αρκετοί νέοι τίτλοι παιχνιδιών. Ο λόγος που ξεφύγαμε κάπως από τους παραδοσιακούς τίτλους που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν είναι γιατί πλέον, τα σύγχρονα παιχνίδια που βγαίνουν στις αγορές, έχουν το καθένα μια δικιά του μηχανή γραφικών, η οποία συμπεριφέρεται διαφορετικά κάθε φορά και αλλάζει άρδην τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε. Επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε, με ένα απλό παράδειγμα.

Ανάμεσα στους πολλούς μοντέρνους τίτλους που δοκιμάσαμε (σε αναλύσεις μέχρι 1920x1200, καθότι θεωρούμε πως με την εμπειρία μας με οθόνες 30", κανείς δε θα αγόραζε μια GTX 260 για να παίζει σε αναλύσεις της τάξης των 2560x1600) βρίσκονταν το Far Cry 2, το Crysis Warhead, το Tom Clancy's H.A.W.X., καθώς και το Grand Theft Auto IV. Ενώ όλοι οι προηγούμενοι τίτλοι έτρεχαν "απροβλημάτιστα" με τις GTX 260, GTX 275 και GTX 285 μας, το Grand Theft Auto είχε μια "παραξενιά". Όσοι το έχουν παίξει, θα γνωρίζουν ότι για να ανεβάσει κάποιος το Draw Distance στα μέγιστα επίπεδα, χρειάζεται και πάρα πολυ μεγάλη ποσότητα μνήμης στην κάρτα γραφικών του (το παιχνίδι γονατίζει πανεύκολα τις πανίσχυρες GTX 295 και 4870 Χ2, οι οποίες έχουν μόνο 896 ΜΒ και 1 GB μνήμης αντίστοιχα). Όπως θα δείτε λοιπόν στη συνέχεια, οι μετρήσεις που κάναμε διέφεραν αρκετά η μία από την άλλη, μιας και η κάρτα της MSI μας επέτρεψε να έχουμε ενεργοποιημένο το Draw Distance στα όριά του σε High Quality και το παιχνίδι έπαιζε απλά άψογα - κάτι που ούτε οι GTX 275 και GTX 285 μπορούσαν να καταφέρουν.

Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα λοιπόν του τι αρχίζει σιγά-σιγά να συμβαίνει με τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις μνήμης των μοντέρνων παιχνιδιών. Αν θέλαμε, θα μπορούσαμε να βάζαμε τίτλους όπως το GTA IV, το SUpreme Commander Forged Alliance και το Flight Simulator X να τρέχουν μόνο στα Maximum, καθιστώντας στην ουσία την κάρτα της MSI απόλυτη "βασίλισσα" του συγκριτικού, μιας και οι άλλες κάρτες, λόγω έλλειψης VRAM, δε θα μπορούσαν καν να ακολουθήσουν (ή απλά το παιχνίδι, δε θα τους το επέτρεπε).

[bREAK=Futuremark Benchmarks]

464a43bad4d301c.jpg

3DMark03/05/06

Ποιος δε θυμάται να τρέχει έστω και μια φορά τα πασίγνωστα benchmarks της Futuremark (πρώην MadOnion), με σκοπό να δει πόσο ισχυρό είναι το καινούριο του σύστημα, τι αλλαγή επέφερε κάποιο καινούριο hardware ή απλά για να κοντραριστεί με κάποιο φίλο του? Τα μετροπρογράμματα αυτά είναι που δημιούργησαν και όλη αυτή την τάση για την αναζήτηση του ακόμα καλύτερου Score μέσω των διάφορων tweaks, soft/hard-mods και βέβαια, οδήγησαν στην αλλαγή που πλέον οι εταιρείες βλέπουν το hobby μας.

Τα 3DMark03, 05 και 06 έχουν το καθένα τη δικιά του ιστορία - το πρώτο έκανε πραγματική θραύση το 2003, μεταφέροντάς μας από τις αερομαχίες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και σε μια διαστημική μάχη, όλα για να δοκιμαστεί το hardware μας στα όριά του. Το benchmark βασιζόταν αρκετά στον επεξεργαστή, αλλά σίγουρα όχι όσο τα προηγούμενα όπως το 3DMark2001 και το τότε πρόσφατο Aquamark 3.

Δύο χρόνια μετά έκανε την εμφάνισή του και το 3DMark05, γρήγορα όμως παρέδωσε τα σκήπτρα στο 3DMark06, το οποίο με τα νέα γραφικά που έφερε στα τεστ, έδωσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους Overclockers. Βέβαια, πλέον φαινόταν ξεκάθαρα ότι ναι μεν ο επεξεργαστής έπαιζε μεγάλο ρόλο, αλλά η κάρτα γραφικών ήταν αυτή που σιγά-σιγά άρχιζε να μετράει περισσότερο, κάτι που φυσικά συνέβαινε και στα τότε σύγχρονα παιχνίδια.

464a4942f899f96.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4948cdae063.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Τι είδαμε λοιπόν με αυτό το πρώτο σετ δοκιμών που πραγματοποιήσαμε? Καταρχάς, το πλέον ξεκάθαρο είναι η διαφορά που έχει η απλή GTX 260 με την αντίστοιχη κάρτα της MSI, κάτι που φυσικά οφείλεται στα ανεβασμένα ρολόγια που έχει η δεύτερη. Είναι μάλιστα τόσο υψηλά χρονισμένη, που καταφέρνει να ανταγωνιστεί στα ίσια ακόμα και την πιο ισχυρή GTX 275, η οποία δείχνει πως ακόμα και οριακά, δεν μπορεί να την ξεπεράσει!

Αρκετά ενδιαφέρουσα τροπή από την αρχή του Review μας λοιπόν, μιας και όχι μόνο η GTX 260 Lightning μπορεί να κοντράρει τη GTX 275, αλλά όπως βλέπετε και μόνοι σας, τρέχοντας τα τεστ με τις συχνότητές της ανεβασμένες, μπορέσαμε να πιάσουμε (και να ξεπεράσουμε στα δύο τεστ) την πανίσχυρη GTX 285! Πραγματική έκπληξη λοιπόν τα αποτελέσματα και μας βάζουν σε σκέψεις για το τι μπορεί να μας φέρει η συνέχεια...

3DMark Vantage

Τα χρόνια πέρασαν όμως και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολγουντιανές" στιγμές στο PC του.

464a493f03db994.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a7ead21b5f94.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a7ead21b962d.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Το 3DMark Vantage μας άλλαξε τα δεδομένα, αλλά μόνο ελαφρώς. Εδώ όπως μπορείτε και μόνοι σας να δείτε, η κυριαρχία της κάρτας της MSI είναι ξεκάθαρη κόντρα στην απλή GTX 260, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα το βλέπουμε και σε κάθε σύγκριση μεταξύ των δύο GPU. Εδώ τα πράγματα ήταν ελαφρώς ίδια με τα παλαιότερα 3DMark, μιας και η κατάσταση με τη GTX 275 δεν άλλαξε, ενώ η GTX 285 ήταν ξεκάθαρα μπροστά, σε όλες τις δοκιμές - ένα σενάριο που φαίνεται αρκετά λογικό να επαναληφθεί και στα τεστ που έπονται, όπου τον λόγο θα πάρουν τα παιχνίδια.

[bREAK=Far Cry 2 & World in Conflict]

464a43bad4d301c.jpg

Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανιόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάννες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.

464a4909cb5fedf.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a48fbe9816ea.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a48fbe985911.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Πάλι σε σκέψεις μπήκαμε, και με αυτό το τεστ. Δε χρειάζεται πλέον να αναφερόμαστε στο αν και εφόσον ξεπερνά η κάρτα της MSI την αντίστοιχη "απλή" GTX 260, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας. Αυτό που μας "παραξενεύει" είναι φυσικά άλλο - οι επιδόσεις της κάρτας κόντρα στην GTX 275, οι οποίες πραγματικά είναι εξαιρετικές.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια σχεδόν πανομοιότυπη συμπεριφορά, με ελάχιστες διαφορές στα FPS, οι οποίες δίνουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη γνώμη που αρχίζουμε να σχηματίζουμε για την MSI GTX 260 Lightning. Μάλιστα, όπως βλέπετε και ιδίοις όμμασι, όταν η κάρτα υπερχρονιστεί ξεφεύγει αρκετά από τη GTX 275, προσεγγίζοντας έστω και λίγο την αρκετά πιο ισχυρή GTX 285. Θετικές οι εξελίξεις έως τώρα λοιπόν για τη "μικρή" κάρτα της MSI - ας δούμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια.

World in Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.

464a4909cb9bfad.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572cbdb7b.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a48fbe9a0e7a.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Εδώ τα συμπεράσματα και πάλι αλλάζουν, τα καλά νέα όμως για την MSI διατηρούνται. Στη σύγκριση μεταξύ των GTX 275 και της GTX 260 Lightning, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η πρώτη περνάει μπροστά είτε χρησιμοποιούμε φίλτρα είτε όχι, αλλά οι διαφορές είναι πολύ μικρές, ειδικά όταν τα φίλτρα είναι απενεργοποιημένα. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, εξακολουθεί να "χάνει" από την κλοκαρισμένη MSI, μιας και τα ρολόγια τα οποία διαλέξαμε ως 24/7 stable φαίνονται πολλά για να τα συναγωνιστεί, παρόλο που διαθέτει 24 περισσότερους ROPs.

Η έκπληξη όμως δεν ήρθε από την κόντρα της 275 με την κάρτα μας, αλλά με αυτά που κατάφερε η υπερχρονισμένη μας MSI κόντρα στη GTX 285, όπου έδειξε πως μπορεί να τη συναγωνιστεί στήθος-με-στήθος, ακόμα και όταν τα φίλτρα είναι ενεργοποιημένα, κάτι το οποίο ίσως μας δείχνει ότι η εξτρά μνήμη της κάρτας όντως είναι χρήσιμη.

[bREAK=Tom Clancy's H.A.W.X. & Unreal Tournament III]

464a43bad4d301c.jpg

Tom Clancy's H.A.W.X.

Έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους.

Όχι πια όμως - το H.A.W.X. ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν.

Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 50 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X. στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαραστημένες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon. Ίσως ο τίτλος που πρόκειται να αναβιώσει ένα για πολλούς, χαμένο είδος παιχνιδιών.

464a4909cb7cfb1.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572cafcd4.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572cb337e.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Για να δούμε λοιπόν αναλυτικά τι γίνεται και στο H.A.W.X. - αυτό που περιμέναμε ήταν κάποια έκπληξη από την GTX 260 της MSI, αν και εφόσον το benchmark ξεπερνούσε το 1 GB σε απαιτήσεις για VRAM, εξαιτίας των πολύπλοκων σκηνών που δείχνει. "Δυστυχώς" όμως για την κάρτα μας, αυτό δεν έγινε και τα αποτελέσματα ήταν λίγο-πολύ, τα κλασικά που θα περίμενε κάποιος από τη σύγκριση των συγκεκριμένων GPU.

Έτσι, όπως κι εσείς είδατε, η GTX 275 βρίσκεται ελαφρώς πιο πάνω σε επιδόσεις από τη stock MSI GTX 260 Lightning, η οποία παίρνει το "αίμα της πίσω" όταν τρέξαμε τα τεστ σε Overclocked ρυθμίσεις, πλησιάζοντας μάλιστα και τη GTX 285 αλλά φυσικά μη ξεπερνώντας την, έστω και για λίγα FPS. Όπως και να 'χει βέβαια, εμείς είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Unreal Tournament III

Ένας από τους σημαντικότερους Multiplayer FPS τίτλους των τελευταίων ετών. Η Epic έκανε ξανά το θαύμα της, με μια μηχανή γραφικών (Unreal Engine 3.0) η οποία όντας εξαιρετικά ελαφριά αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα όμορφη, αποτέλεσε το κέντρο πολλών συζητήσεων γύρω από το παιχνίδι της και το αμφιλεγόμενο τότε Crysis, που με δυσκολία έπαιζε στα Maximum Settings, ακόμα και στο καλύτερο και ακριβότερο PC.

Το UT3 όμως δεν είναι ξεχωριστό μόνο γι αυτό. Είναι από τους λίγους τίτλους που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της Image Metrics στα διάφορα cutscenes του παιχνιδιού, δίνοντας μια αλλιώτικη αληθοφάνεια στους χαρακτήρες, των οποίων η κινηση και ομιλία ήταν σε πραγματικά άλλο επίπεδο.

Έτσι, έχοντας εξαιρετικά γραφικά χωρίς να χρειάζεται υπερ-μηχανήματα για να τρέξει, ο κόσμος το αγάπησε και αφοσιώθηκε στα πάμπολλα Multiplayer Modes που έχει, τα οποία κυμαίνονται από το απλό Deathmatch μέχρι και υπερ-εξελιγμένες εκδόσεις του Capture the Flag και Assault. Όλοι οι Fans των προηγούμενων τίτλων της σειράς του Unreal σίγουρα το λάτρεψαν, ενώ καθημερινά κερδίζει και νέους οπαδούς.

464a4909cb8bde4.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572cb6a25.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572cba0f5.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Ομολογούμε πως μας κίνησαν το ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του Unreal Tournament III, για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος είναι και ο πιο εύκολος να τον μαντέψετε - για ακόμα μια φορά, η κάρτα της MSI κατάφερε και κόντραρε στα ίσια την GTX 275, η οποία μόνο την πλησίασε όταν τα φίλτρα ενεργοποιήθηκαν.

Δεν είναι αυτός όμως ο μόνος λόγος που κοιτάμε τα αποτελέσματα του τεστ με σκεπτικισμό. Όπως θα είδατε και μόνοι σας, η GTX 285 συμπεριφέρθηκε κάπως ανορθόδοξα, επιτρέποντας στην υπερχρονισμένη κάρτα μας να την ξεπεράσει με ευκολία στα τεστ δίχως τα φίλτρα στις αναλύσεις 1280x1024 και 1680x1050, αλλά όταν αυτά ενεργοποιήθηκαν, πήρε ξεκάθαρα την πρωτιά (κάτι αναμενόμενο άλλωστε).

[bREAK=Call of Juarez & Enemy Territory: Quake Wars]

464a43bad4d301c.jpg

Call of Juarez

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες "γκάφες" της nVIDIA να είναι και η περίπτωση του Call of Juarez. Ένα παιχνίδι στο οποίο οι δημιουργοί του συνεργάστηκαν πάρα πολύ με την AMD/ATi, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τις πρώτες δυνατότητες του DirectX 10, αλλά που είχε και αυτό το γνωστό λογότυπο της nVIDIA με το κλασικό "The way it's meant to be played".

Το αποτέλεσμα? Ο τίτλος έπαιζε τραγικά καλύτερα σε όλες τις κάρτες της ATi, ενώ σχεδόν πάτωνε στις αντίστοιχες της nVIDIA, κάτι που σίγουρα η εταιρεία δε θα το άφηνε να περάσει έτσι. Η λύση βέβαια, ήταν αρκετά απλή - ένα νέο patch του παιχνιδιού "εξαφάνισε" το TWIMTBP της nVIDIA και πλέον ανεπίσημα ο τίτλος, άνηκε στην ATi, η οποία χαιρόταν να το βλέπει σε κάθε Review μιας και ακόμα και οι χαμηλότερης ισχύος κάρτες της, μπορούσαν να κοντράρουν τα ανώτερα μοντέλα της nVIDIA.

Όλα αυτά βέβαια δεν απασχολούν και τόσο πολύ εμάς, που χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο τίτλο σαν Benchmark σε σχεδόν όλα τα Review των GPU μας, μιας και αυτός διαθέτει μια πολύ καλοφτιαγμένη μηχανή γραφικών, η οποία μας μεταφέρει στην Άγρια Δύση μέσα από μια περιπέτεια που ζουν o Billy Candle και ο Reverant Ray, προσφέροντάς μας στιγμές με άφθονη δράση αλλά και stealth στοιχεία. Ένας τίτλος "must" για τους φίλους της Wild West.

464a4909cb2fd7d.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572c8e9c2.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572c92835.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Το Call of Juarez σε συμπεριφορά μας θύμισε αρκετά το H.A.W.X. - όλες οι κάρτες γραφικών συμπεριφέρονταν γραμικά ανάλογα με την ανάλυση και τα φίλτρα που τους βάζαμε, με τη GTX 275 να βρίσκεται ελαφρώς πάνω από την MSI GTX 260 σε στοκ συχνότητες, ενώ η GTX 285 κυριαρχούσε, έχοντας σε μικρή απόσταση από κάτω της την υπερχρονισμένη μας κάρτα. Ένα σχετικά λογικό αποτέλεσμα, χωρίς κάποια τυχόν "παρατράγουδα".

Enemy Territory: Quake Wars

To πασίγνωστο, κυρίως λόγω του hype που είχε δημιουργηθεί γύρω του, Enemy Territory: Quake Wars, είναι ένας tactical FPS τίτλος που θυμίζει πάρα πολύ τις αντίστοιχες προσπάθειες της DICE/Electronic Arts με τα παιχνίδια της σειράς Battlefield. Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται φυσικά στην ιστορία των Quake II και Quake IV, στα οποία η ανθρωπότητα πολεμάει με τους εξωγήινους Strogg, οι οποίοι την προκάλεσαν, εισβάλλοντας αποτυχημένα στη Γη.

Στο ET:QW λοιπόν, εν αντιθέσει με τα Quake II και IV που έχουμε περάσει στην αντεπίθεση, ο παίχτης μάχεται με τους Strogg για τη σωτηρία της Γης και τη νίκη, που θα τον φέρει σε θέση να ξεκινήσει την επίθεσή του στον πλανήτη Stroggos.

Ποια είναι όμως τα τεχνολογικά επιτεύγματα του Quake Wars? Το παιχνίδι χρησιμοποιεί μια υπερ-εξελιγμένη έκδοση της μηχανής id Tech 4, την οποία είχαμε δει στο Doom III για πρώτη φορά. Με τη χρήση της τεχνολογίας MegaTexture, τα εξωτερικά περιβάλλοντα φαίνονται πολύ πιο ρεαλιστικά από τις προηγούμενες γενιές της μηχανής, ενώ φυσικά εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες του OpenGL (το αγαπημένο API του John Carmack), κάτι που χρησιμοποίησε και η Intel για να επιδείξει τις δυνατότητες του Ray Tracing στα σύγχρονα παιχνίδια.

464a4909cb5109f.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572ca4d2a.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572ca8ba0.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Το Enemy Territory: Quake Wars είναι ο τίτλος που η κάρτα της δοκιμής μας σχεδόν αρίστευσε, προσφέροντάς μας επιδόσεις που μας χάρισαν ένα χαμόγελο "επιτυχίας". Ενώ στην αρχή φαινόταν πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν παρόμοια με το Call of Juarez, μιας και η GTX 275 για ακόμα μια φορά ήταν ελαφρώς καλύτερη από την κάρτα μας στις στοκ συχνότητες, οι επιδόσεις της GTX 285 ήταν αυτές που άλλαξαν άρδην το τοπίο.

Απλά δείτε πόσο καλά κατάφερε και πήγε η Overclocked MSI GTX 260 Lightning μας κόντρα στη GTX 285 - εξαιρετικές επιδόσεις σε όλες τις αναλύσεις, με τα φίλτρα ενεργοποιημένα ή μη. Μια αναπάντεχη έκπληξη πραγματικά - αναλογιστείτε το: μια υπερχρονισμένη custom GTX 260 η οποία μπορεί να αγγίξει σε επιδόσεις την αρκετά πιο ισχυρή από default, GTX 285. Σίγουρα κάτι αξιοσημείωτο κατά την ταπεινή μας άποψη.

[bREAK=Crysis Warhead & Grand Theft Auto IV]

464a43bad4d301c.jpg

Crysis Warhead

Μετά την αναπάντεχη αλλά σίγουρα αναμενόμενη από τους ειδικούς, επιτυχία του Far Cry, η ομάδα της Crytek, δημιουργοί της CryEngine, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός ακόμα παρόμοιου τίτλου, ο οποίος θα τους έδινε τη δυνατότητα να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα γραφικά της μηχανής τους, αγγίζοντας όσο περισσότερο γίνεται το φωτορεαλισμό. Η Electronic Arts βέβαια, βλέποντας αυτό, τους "έκλεψε" από τη Ubisoft, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Crysis και η CryEngine 2.0, αφήνοντας τα δικαιώματα του Far Cry εξ' ολοκλήρου στον "αντίπαλο" Publisher (σε εισαγωγικά, γιατί ακούγεται ότι η ΕΑ κατέχει σημαντικό τμήμα της Ubisoft).

Το Crysis βγήκε λοιπόν και όντως, στον τομέα των γραφικών ήταν εξαιρετικό. Όμως, οι πωλήσεις του δεν ήταν οι αναμενόμενες για την Crytek, η οποία κατηγόρησε την πειρατεία για τα χαμηλά ποσοστά που έφερε ο τίτλος της στην αγορά. Παρολα αυτά, αυτό δεν την εμπόδισε από το να φτιάξει μια βελτιωμένη έκδοση της μηχανής της, την οποία ενσωμάτωσε στο Crysis Warhead, ένα παιχνίδι που βλέπει τα γεγονότα του original Crysis από τα μάτια του Psycho.

Μην περιμένετε κάτι διαφορετικό από το Crysis βέβαια - πάλι Κορεάτες στρατιώτες και εξωγήινους πολεμάμε σε τροπικά και παγωμένα περιβάλλοντα. Βέβαια, το Α.Ι. των αντιπάλων (ειδικά των εξωγήινων) είναι σαφώς βελτιωμένο, οι μάχες πιο καλά σκηνοθετημένες, τα οχήματα καλύτερα στην οδηγική τους συμπεριφορά, αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο: τα γραφικά του παιχνιδιού είναι βελτιωμένα, αλλά αυτό είναι πιο ελαφρύ από το Crysis, με τη χρήση αρκετών tweaks που προσέθεσαν οι άνθρωποι της Crytek. Όποιος μπορεί να το παίξει, σίγουρα θα το ευχαριστηθεί γιατί όντως πρόκειται για έναν τίτλο "χάρμα οφθαλμών".

464a4909cb40afd.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572c9725f.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572c9acf1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572ca1664.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572c9e39e.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Φτάσαμε και στον πιο βαρύ τίτλο από αυτούς που δοκιμάσαμε σε αυτό το συγκριτικό - το Crysis Warhead είναι ένα από τα ομορφότερα, αλλά και ταυτόχρονα πιο απαιτητικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, μιας και καταφέρνει με σχετική άνεση να γονατίσει ακόμα και τις ακριβότερες κάρτες γραφικών. Τι έκανε όμως με τις κάρτες της δοκιμής μας?

Πλέον συνηθίσαμε να το βλέπουμε, αλλά και να το λέμε. Η GTX 275 βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από την MSI GTX 260 στις στοκ συχνότητές της, ενώ η υπερχρονισμένη κάρτα της δοκιμής μας καταφέρνει να βρεθεί ελάχιστα κάτω από την GTX 285 σε απόδοση, σε έναν τίτλο ο οποίος είναι γνωστός για το πόσο αδηφάγος είναι σε απαιτήσεις ισχύος από τις GPU μας. Σίγουρα, μόνο που βλέπουμε ότι το παιχνίδι είναι playable στο Enthusiast σε 1680x1050 με το Anti-Aliasing στο 4x, νιώθουμε πως η κάρτα της MSI τα πάει εξαιρετικά.

Grand Theft Auto IV

Δεν υπάρχουν και πολλά λόγια για τους τίτλους της σειράς Grand Theft Auto. Κάτι που ξεκίνησε ως "αστείο" κατέληξε να γίνει παράδοση και να εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε να αποτελεί το απόλυτο στάνταρ για τα παιχνίδια του είδους - ένας τίτλος που δίνει μια ολόκληρη πόλη στη διάθεση του παίχτη για να την εξερευνήσει και να μπει στον βρώμικο παράνομο κόσμο της, μεταμορφώνοντας τον βασικό ήρωα από έναν ασήμαντο κακοποιό στο μεγαλύτερο Νονό της νύχτας.

Το 4ο μέρος της σειράς φυσικά δεν ξεφεύγει από αυτά τα παραδοσιακά στοιχεία - ο παίχτης πλέον είναι ο Niko Bellic, ένας βετεράνος του πολέμου από μια άγνωστη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος καταφθάνει στη Liberty City (ή αλλιώς, την εναλλακτική Νέα Υόρκη) και κυνηγάει το Αμερικάνικο όνειρο της δόξας και του χρήματος. Φυσικά, σε μικρό χρονικό διάστημα παρασύρεται από τον υπόκοσμο, μέσα στον οποίο θα βρει τη ζωή του να αλλάζει σημαντικά.

Το GTA IV είναι ακόμα ένας τίτλος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Motion Capture της Image Metrics, για όσο πιο ρεαλιστικές κινήσεις και εκφράσεις γίνεται, ενώ κλασικά, όπως όλα τα GTA, μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε ένα 3rd Person Shooter, οδηγώντας διάφορα οχήματα μέσα στην πόλη και εξερευνώντας κάθε πτυχή της. Οι πωλήσεις του, για ακόμα μια φορά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 εκατομμύρια κόπιες σε όλες τις κονσόλες. Αν υπάρχει κάποιος must τίτλος για όλους τους ενήλικους Gamers, αυτός είναι το GTA 4.

464a4909cb6f8d3.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a49572cac637.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Το Grand Theft Auto IV είναι ο τίτλος στον οποίο θα εστιάσουμε αρκετά παραπάνω, μιας και όπως σας είπαμε σε προηγούμενη σελίδα, εδώ η διαθέσιμη μνήμη των καρτών γραφικών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όπως θα είδατε από τις δοκιμές μας, η GTX 275 και η GTX 285 καταφέρνουν να βρίσκονται ελαφρά ψηλότερα από την κάρτα μας, είτε σε στοκ είτε σε υπερχρονισμένες συνθήκες.

Τα αποτελέσματα αυτά όμως, οφείλουμε να σας πούμε ότι είναι πλασματικά. Ποιος ο λόγος θα μας πείτε που τα δείχνουμε τότε? Η εξήγηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ απλή - αυτό που στην ουσία δείχνουμε είναι ότι η κάρτα της MSI, με τα γραφικά του παιχνιδιού στο Maximum, μπορεί να τρέξει το παιχνίδι τόσο άνετα, ώστε να προσεγγίζει σε επιδόσεις τις ισχυρότερες GPU, οι οποίες όμως έτρεχαν το παιχνίδι σε αρκετά χαμηλότερες ρυθμίσεις!

Για να καταλάβετε και καλύτερα τι εννοούμε, αναλογιστείτε ότι το παιχνίδι με την κάρτα της MSI έτρεχε με το View Distance στο 100, ενώ η GTX 275 αναγκαστικά είχε αυτή τη ρυθμιση στο 16! Μάλιστα, ούτε καν η GTX 285 γλίτωσε από το "διασυρμό", μιας και το "μόλις" 1 GB RAM της, δεν της επέτρεψε να τα πάει και πολύ καλύτερα, έχοντας τη ρύθμιση αυτή στο 31, αφού το παιχνίδι απλά δεν της επέτρεπε να ανεβάσει τα γραφικά παραπάνω.

Έτσι, θεωρούμε πως άνετα η "βασιλισσα" του GTA IV ήταν η κάρτα της δοκιμής μας, μιας και στα γραφικά που έπαιζε αυτή, οι άλλες απλά αδυνατούσαν να ακολουθήσουν - και σκεφτείτε ότι ούτε καν οι GTX 295 και 4870X2 θα μπορούσαν να αναπαράγουν τόση πολύ λεπτομέρεια. Να λοιπόν που η περισσότερη VRAM, όντως αρχίζει να δείχνει τα πραγματικά της πλεονεκτήματα.

Οι ρυθμίσεις στις GTX 275, GTX 285 και MSI GTX 260 Lightning:

464a49757c20f98.jpg 464a49757bd1fe0.jpg 464a49757c5ebb4.jpg

To μήνυμα που δε μας επέτρεπε να αυξήσουμε περαιτέρω τις ρυθμίσεις στις GTX 260, GTX 275 και GTX 285:

464a49757cdd2d5.jpg 464a49757c9c007.jpg

[bREAK=hwbot.org Records]

464a43bad4d301c.jpg

Όπως σας είπαμε και στην πρώτη σελίδα του Review μας, η κάρτα γραφικών της δοκιμής αυτής είναι φτιαγμένη με βαση τις απαιτήσεις των κορυφαίων Overclocker του κόσμου - λογικό και επόμενο είναι, να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές της δυνατότητες σε αληθινά extreme συνθήκες και αν είναι ικανή να σαρώσει τα ρεκόρ του hwbot.org με τις επιδόσεις της.

Αυτός ο στόχος που θέσαμε, σίγουρα μόνο εύκολος δεν είναι. Μπορεί για ορισμένους benchers το να φτάσουν στην κορυφή να αποτελεί μια πρόκληση την οποία εύκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν, χρειάζεται όμως να διαθέτουν και το κατάλληλο hardware - θα μπορέσει η MSI να μας παρέχει αυτό ακριβώς που προσμένουμε από μια extreme κάρτα γραφικών, με τη GTX 260 Lightning Black Edition?

Την απορία αυτή είχαν και οι Έλληνες Overclockers που αντίκρυσαν την κάρτα της εταιρείας. Με μια πρώτη ματιά τα πράγματα φαίνονταν πολύ θετικά, αν όμως δεν μπει το υγρό άζωτο στα κάνιστρα, κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Θα μπορέσουν όλα αυτά τα PWM και οι πυκνωτές "στρατιωτικής κλάσης" να μας δώσουν αυτό που αποζητάμε?

Ας ξεκινήσουμε με τις προσπάθειες που κατέβαλε ο φίλος μας και ανερχόμενος στην κατάταξη του hwbot, crio, δοκιμάζοντας την κάρτα στο 3DMark01. Τα πράγματα μπορεί να πήγαν καλά, όμως το περιθώριο για βελτίωση είναι πολύ μεγάλο - και θα σας εξηγήσουμε ευθύς αμέσως το γιατί.

Όλες οι κάρτες που δοκιμάστηκαν (4 στον αριθμό) υπέφεραν από ένα σημαντικό Coldbug, το οποίο με δυσκολία τις επέτρεπε να κατέβουν κάτω από τους -25°C και να φτάσουν τα 850+ MHz στον πυρήνα τους. Δυστυχώς, η GTX 260 της MSI δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είναι βγαλμένη από το εργοστάσιο, να παίξει σωστά σε συνθήκες υψηλών αρνητικών θερμοκρασιών. Έτσι, οι δοκιμές του crio συνεχίστηκαν με αερόψυξη στην κάρτα, με την οποία όμως εύκολα κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στο 3DMark01 (hwbot.org - crio's Aquamark score), αλλά και την 5η θέση στο Aquamark 3 - αν μάλιστα δεν αντιμετωπίζαμε ένα πρόβλημα με coldboot, σίγουρα θα είχαμε πιάσει και κάποια ανώτερη θέση (hwbot.org - crio's 3Dmark 2001 score)!

To Παγκόσμιο Ρεκόρ στο 3DMark01 με GTX 260:

4824a490e3a26321.jpg

Η πέμπτη θέση στο Aquamark 3:

4824a490e3a4c07d.jpg

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ - τα καλύτερα έρχονται στη συνέχεια και έρχονται από το ζευγάρι των Overclockers που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού που διοργανώνει η MSI στο Μόναχο! Φυσικά, μιλάμε για τους hipro5 και gprhellas, οι οποίοι από αρκετούς θεωρούνται οι καλύτεροι Overclockers στην Ελλάδα και από τους καλύτερους στον κόσμο. Τι κατάφεραν λοιπόν να κάνουν σε αυτή την κάρτα, ώστε να μας εκπλήξουν τόσο?

Το λόγο πήρε ο hipro5, o οποίος μελετώντας τη GPU κατάφερε να σκεφτεί και να κάνει πάνω της 7 (!) hardmods, τα οποία της επέτρεψαν να φτάσει σχεδόν τα 1000 MHz στον πυρήνα (!), στέλνοντας το Coldbug της αρκετά χαμηλότερα. Εκεί βέβαια, τα πράγματα ήταν πάρα πολύ απλά για τους φίλους μας, οι οποίοι κατέκτησαν με χαρακτηριστική ευκολία το Παγκόσμιο στο απαιτητικό 3DMark Vantage (hwbot.org - gprhellas's 3DMark Vantage - Performance score)!

To Παγκόσμιο Ρεκόρ στο 3DMark Vantage με GTX 260:

464a48b9ae8cae8.jpg

Όπως βλέπετε λοιπόν, η GTX 260 της MSI μπορεί δυστυχώς να μην μπορεί να μας δώσει αυτό ακριβώς που περιμέναμε σε extreme συνθήκες εάν δε mod-αριστεί, αλλά με την άφθονη εμπειρία ενός ζευγαριού ανθρώπων που έχουν μεγάλη αγάπη για το Overclocking, μπορεί να φτάσει να διεκδικήσει όλα τα χρυσά κυπελλάκια των παγκοσμιων ρεκόρ στο hwbot.org. Φυσικά, μέχρι να τελειώσει ο διαγωνισμός της MSI, περισσότερες λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες mods δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε, μιας και αυτές θα παραμείνουν έως τότε μυστικές. Το σίγουρο είναι ότι μετά το πέρας του διαγωνισμού, θα προσπαθήσουμε εκ νέου να παλέψουμε και για τα υπόλοιπα ρεκόρ, τα οποία αν κρίνουμε από αυτά που είδαμε ως τώρα από τους hipro5 και gprhellas, θα τα κατακτήσουμε με σχετική ευκολία!

[bREAK=Επίλογος - Συμπεράσματα]

464a43bad4d301c.jpg

Σίγουρα πολλά τα όσα διαβάσατε και σε αυτή την παρουσίασή μας και ίσως να μην το περιμένατε κιόλας, ότι μια GTX 260 τέτοια εποχή θα κατάφερνε να μας κερδίσει τόσο πολύ, ώστε να αφιερώσουμε τόσο πολύ χρόνο πάνω της και να πραγματοποιήσουμε ένα τόσο εκτενές Review, στο οποίο θα αναλύαμε κάθε χαρακτηριστικό της σε ίσως και κουραστικό βαθμό.

Αυτό όμως ήταν το αποτέλεσμα της έκπληξης που μας προκάλεσε η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών της MSI - μια απρόσμενη κίνηση από μια εταιρεία χωρίς κανένα παρελθόν σε αυτό το χώρο. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να είμαστε αδαείς για να μην καταλάβουμε ότι κάποια στιγμή, θα γινόταν και αυτό - δεν μπορεί μια κατασκευάστρια να επενδύει τόσα πολλά στο Overclocking, διοργανώνοντας Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, χωρίς να έχει σκοπό να "χτυπήσει" και αυτή την αγορά δυνατά, στην ουσία προσπαθώντας να εκθρονίσει τα "ιερά τέρατα" του χώρου και να τους πάρει την πρώτη θέση.

Σε λίγες μέρες μάλιστα, η Ελληνική ομάδα θα βρεθεί στη Γερμανία και το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου θα διεξαχθεί και ο Πανευρωπαϊκός Τελικός, από τον οποίο εξασφαλίζουμε με μια κάλή θέση, τα εισητήρια και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα, ξανά στην Taiwan. Βλέπετε λοιπόν ότι η MSI μεταμορφώθηκε σχεδόν πλήρως, από μια αδιάφορη πριν εταιρεία σε κάτι που μας κινεί το ενδιαφέρον και μας κάνει να αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο κοιτούσαμε τα προϊόντα της.

464a49ecd5b98ba.jpg

Είναι όμως δικαιολογημένο αυτό ή απλά "τυφλωθήκαμε" από τους κεραυνούς της MSI GTX 260 Lightning Black Edition, τα Sniper Cases και τα Airforce Panel? Πόσο καλή είναι πραγματικά η δουλειά που έκανε η εταιρεία, πέραν της όλης προσπάθειας εντυπωσιασμού, η οποία ειλικρινά σας το λέμε, σε αρκετούς από εμάς πέτυχε?

Για να το κρίνουμε αυτό, οφείλουμε να δούμε την κάρτα από τα μάτια διαφορετικών ατόμων/χρηστών, ξεκινώντας με αυτούς οι οποίοι τη "δημιούργησαν", δηλαδή τους ενθουσιώδεις Overclockers και Benchers, οι οποίοι αποζητούν να ξεζουμίσουν ακόμα και το τελευταίο MHz από τον πυρήνα, τις μνήμες και τον Shader Core της. Πόσο ικανοποιημένοι μπορεί να είναι αυτοί οι χρήστες από την τόσο πολλά υποσχόμενη κάρτα με τα τόσα PWM, τα Volt Measure Points και όλα τα υπόλοιπα καλούδια?

Όσο κι αν θέλουμε να δηλώσουμε ενθουσιασμένοι - δεν είμαστε. Από τη μια μας απογοήτευσε το χαμηλό Coldbug, από την άλλη ο πυρήνας που δεν ήταν στα 55 nm, γενικά είχαμε μια πικρία. Όταν όμως την είδαμε να πηγαίνει με άνεση κοντά στα 1000 MHz με την εφαρμογή των mods του hipro5, τότε το χαμόγελο εμφανίστηκε στα χείλη μας και ξέραμε ότι η κάρτα είχε αρκετά να δώσει ακόμα, αλλά όντας η πρώτη μόλις προσπάθεια των μηχανικών της MSI, δεν ήταν τελειοποιημένη (κάτι που περιμένουμε να δούμε από τις επόμενες γενιές, όπως την επερχόμενη GTX 275 Lightning Black Edition).

Πάμε όμως και στον απλό καθημερινό χρήστη, ο οποίος θα πάρει την κάρτα για να παίζει τα παιχνίδια του σε όσο καλύτερες ρυθμίσεις γίνεται, έχοντας μια smooth εμπειρία καθ'όλη τη διάρκεια - θα μείνει ικανοποιημένος από τη GTX 260 της MSI?

Θα λέγαμε απόλυτα, αλλά υπάρχει κάτι που μας εμποδίζει. Αυτό δεν είναι ούτε οι παραξενιές του Airforce Panel - κάποια στιγμή θα το ρυθμίσει και θα το αφήσει ήσυχο - ούτε το γεγονός ότι ίσως χρειαστεί το Rivatuner για να την πάει λίγο υψηλότερα. Αυτό που ενδιαφέρει τον χρήστη αυτόν είναι κάτι ασήμαντο για τους Overclockers - ο θόρυβος, κάτι στο οποίο δυστυχώς η κάρτα μας δεν αρίστευσε. Έστω και αυτή η ελαφριά συχνότητα που βγάζουν οι ανεμιστήρες της σε Full Load είναι ικανή να αποτρέψει έναν επίδοξο αγοραστή, ο οποίος αποζητά το πλήρως αθόρυβο PC και δε θέλει τίποτα να του χαλάσει την ησυχία του, εκτός ίσως από τις πολλαπλές εκρήξεις στο H.A.W.X.

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν? Σίγουρα δεν πρόκειται για μια 100% άψογη δουλειά, αλλά σε απολύτως καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι δε μείναμε ικανοποιημένοι. Η κάρτα άνετα με λίγο o/c ξεπερνάει τη GTX 275 σε επιδόσεις, ενώ ακόμα και στις στοκ συχνότητές της την κοντράρει πολύ εύκολα - όπως είδατε άλλωστε, όταν ήταν υπερχρονισμένη, κατάφερε να αγγίξει ακόμα και την πολύ πιο ισχυρή GTX 285!

Σαφώς λοιπόν, το HWBOX Recommended από εμάς θα το πάρει, με ευκολία μάλιστα. Απλά όλα αυτά που προαναφέραμε, θα θέλαμε να τα δούμε να διορθώνονται και να βελτιώνονται σε τέτοιο βαθμό, που στα επόμενα Review μας για αντίστοιχα προϊόντα της σειράς Lightning, δε θα χωρά καμία αμφιβολία για το αν η κάρτα άξιζε ή όχι.

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην MSI για τη φιλότιμη προσπάθεια και αναμένουμε με αγωνία τα επόμενά της βήματα, σε αυτό το δύσκολο ταξίδι που ξεκίνησε. Εμείς κάπου εδώ θα σας αφήσουμε και ελπίζουμε να ευχαριστηθήκατε αυτή την παρουσίαση, όσο και εμείς.

464a4a029e26768.jpg

[bREAK=Photo Gallery]

464a43bad4d301c.jpg

Για ακόμα μια φορά σε αυτό το τμήμα της παρουσίασής μας, θα σας δείξουμε σχεδόν όλες τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την κάρτα γραφικών της MSI, μέσα στις οποίες μπορείτε από τα διάφορα πλάνα να εξερευνήσετε σχεδόν κάθε πτυχή της GPU - καλές αναζητήσεις!

Η σακούλα μέσα στην οποία μας ήρθε η GTX 260 Lightning, μαζί με μερικά δώρα της MSI:

464a44c1a614fc0.jpg

H συσκευασία της MSI GTX 260 Lightning Black Edition:

464a44c1a6389f9.jpg 464a44c1a61d487.jpg 464a44c1a625d37.jpg 464a44c1a62f589.jpg

H κάρτα γραφικών σε διάφορα πλάνα:

464a44c1a641e60.jpg 464a44c1a64b2c3.jpg 464a44c1a654b1e.jpg 464a44c1a65e36d.jpg

464a44c1a6673e8.jpg 464a44c1a670082.jpg 464a44c1a6794ed.jpg 464a44c1a6844a9.jpg

464a44c20032088.jpg 464a44c2003cc7e.jpg 464a44c200458f5.jpg 464a44c2005184e.jpg

Λεπτομέρειες από την κάρτα γραφικών:

464a44c1a6984ee.jpg 464a44c1a6a2134.jpg 464a44c1a6ac532.jpg

464a44c1a6b55b2.jpg 464a44c1a6bee11.jpg 464a44c1a6c8a3c.jpg

Αφαιρώντας την ψύκτρα:

464a44c2005e7b7.jpg 464a44c200677cd.jpg 464a44c2006f8b2.jpg 464a44c2007cf8e.jpg

464a44c20088712.jpg 464a44c20095ddc.jpg 464a44c200a0b33.jpg 464a44c200adc9e.jpg

464a44c200bd695.jpg 464a44c200cb913.jpg 464a44c200d45b3.jpg 464a44c200de9c0.jpg

464a44c200e62c3.jpg 464a44c200ed7f2.jpg 464a44c20100ad8.jpg 464a44c20108403.jpg

464a44c228c149a.jpg 464a44c228c957c.jpg

Το Airforce Panel:

464a44c228d1274.jpg 464a44c228d8f72.jpg 464a44c228e0c6d.jpg 464a44c228e857f.jpg

464a44c228f027a.jpg 464a497e116e952.jpg 464a497e1195e14.jpg 464a497e11bcb0f.jpg

--------------------

464a43bad4d301c.jpg

Edited by GoriLLakoS
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μάρεσε παρα πολύ στην συγκεκριμένη κάρτα είναι το σίδερο που έχουν τοποθετήσει πάνω από τις μνήμες mosfet και λοιπά.Έτσι δεν θα χρειάζεται να τοποθετείς ψυχτράκια όταν βάλεις νερό!Και να έχεις τον φόβο μην πέσουν/ξεκολλήσουν!

JC τέλειο το review μπράβο για μια ακόμα φορα έσκισες!!

Link to comment
Share on other sites

Mπράβο ομάδα.Κυριώς μεγάλο μπράβο στο JCdenton για τα εξαιρετικά κείμενα και στο AN7 που μέσα σε τρεις μέρες έβγαλε όλα τα τεστ.Και οι δύο τους επέθαναν πάνω σε ενα keyboard.

Το review απλά τα σπάει,είναι απίστευτο.

ΜΠΡΑΒΟ

Link to comment
Share on other sites

Super Review.....και μπράβο σε όλα τα παιδιά, οι φώτος είναι MASTERPIECE

Μια ερώτηση απλά.......εκεί που πετάει το μύνημα μπερί μνήμης VIDEO,

έλεγε το ίδιο και στην LIGHTNING ? (γιατί αναφέρεται πιο πάνω ότι το έβγαζε και στις 3 κάρτες)

Δηλαδή με 1.8 μνήμη και πάλι γέμιζε (ή δεν έφτανε) ή απλά δεν έβλεπε το λειτουργικό όλη την διαθέσιμη μνήμη της κάρτας ?

Link to comment
Share on other sites

Super Review.....και μπράβο σε όλα τα παιδιά, οι φώτος είναι MASTERPIECE

Κάτι καταφέρνει να κάνει το Canonάκι μου τελικά και το έβριζα :kiss:...

Μια ερώτηση απλά.......εκεί που πετάει το μύνημα μπερί μνήμης VIDEO,

έλεγε το ίδιο και στην LIGHTNING ? (γιατί αναφέρεται πιο πάνω ότι το έβγαζε και στις 3 κάρτες)

Δηλαδή με 1.8 μνήμη και πάλι γέμιζε (ή δεν έφτανε) ή απλά δεν έβλεπε το λειτουργικό όλη την διαθέσιμη μνήμη της κάρτας ?

Οι GTX 260 (η απλή), GTX 275 και GTX 285 είχαν ΟΛΕΣ πρόβλημα.

Η κάρτα της MSI έπαιζε με τη ρύθμιση στο 100 χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα ;)

Link to comment
Share on other sites

Κάτι καταφέρνει να κάνει το Canonάκι μου τελικά και το έβριζα :kiss:...

Οι GTX 260 (η απλή), GTX 275 και GTX 285 είχαν ΟΛΕΣ πρόβλημα.

Η κάρτα της MSI έπαιζε με τη ρύθμιση στο 100 χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα ;)

Να μην το βρίζεις είναι καλό, κι ότι θες έχουμε και δυνατό CONNE στην CANON.

Αντε να δούμε τι ψάρια θα πιάσει η 285 με 2GB μόλις την ανάψω γιατί ακόμα την

βλέπω να κάθεται.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε είσαι ωραίος, ΠΟΛΥ καλο το review.

Gratz και απο εμένα, καταπληκτική η δουλειά που γίνεται εδώ.

άραγε με την απλή 260-216 πάς τις συχνότητες αυτες χωρις να ψήσεις τίποτα...

Link to comment
Share on other sites

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΙ ΦΟΒΕΡΟΣ GEORGE,

Δεν μπορω να σε φανταστω κάπως υποδεέστερο πλέον - έχεις ανεβάσει τα spec - πάρα πολύ.

(απλά σκέψου ένα αντίστοιχο review πριν 3 με 4 χρόνια και ...τι να συγκρίνεις ούτε flash δεν υπήρχε τότε ...) τι tom's hardware και πράσινα δαμάσκηνα....

ΕΣΚΙΣΕΣ ΡΕΕΕΕΕ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ7 ΕΤΣΙ.....ΚΑΝΟΝΙΚΑ)

(ΝΑ ΑΝΤΕΧΕ ΚΑΙ MINUS TEMP H ΚΑΡΤΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ....)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλός JC, όπως επίσης και η κάρτα :T:. Ανεβαίνει πολύ η MSI. Στο panel με χάλασε λίγο που παίρνει το USB από πάνω, γιατί πιστεύω ότι θα φαίνεται άσχημα επάνω σε ένα γραφείο. Ίσως αν είχε την έξοδο από πίσω να ήταν καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλός JC, όπως επίσης και η κάρτα :T:. Ανεβαίνει πολύ η MSI. Στο panel με χάλασε λίγο που παίρνει το USB από πάνω, γιατί πιστεύω ότι θα φαίνεται άσχημα επάνω σε ένα γραφείο. Ίσως αν είχε την έξοδο από πίσω να ήταν καλύτερα.

Έχει ένα 3pin απο πίσω για εσωτερικη σύνδεση μέσω των εσωτερικλων θυρών usb της μητρικής

Link to comment
Share on other sites

Το review σου JC είναι παράδειγμα προς μίμηση!! Εχώ διαβάσει πολλά από ξένα site

αλλά σα και τα δικά σου κανείς. Αύτα που έχεις πει σε 14 σελίδες σε άλλα site θα χρείαζονταν

24.

Πόλλα μπράβο σε όλη την ομάδα που βοήθησε στο review και συγχαρήτηρια για τα ρεκορ!!!

Link to comment
Share on other sites

(ΝΑ ΑΝΤΕΧΕ ΚΑΙ MINUS TEMP H ΚΑΡΤΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ....)

George, μέσα απο εσάς που όλη μέρα λιώνεται σε αυτά, περιμένει η MSI να βελτιώσει τις High End κάρτες τις σαν την Lighting .

Ήδη ο Hipro5 μετά το event στο Μόναχο(που θα πάτε παρέα με τον JC_Reporten) θα τους δώσει την μόντα για να πάιζει σε πολλά minus. Ίσως καταφέρουν να το κάνουν να δουλέψει ίσως όχι, αλλά αυτό είναι που τους αρέσει και γιάυτό τα κάνουν όλα αυτά .

Συμφωνώ με τον racer πώς είναι λίγο καγκούρικα τα LED, και στην Lighting 3 που θα βγάλουν επάνω σε 275 κάρτα, ίσως τα κάνουν όλα μπλέ. Κάνουν,βλέπουν,μαζέυουν εντυπώσεις και εξελίσονται.

Εμένα στα μάτια μου η MSI ήταν μια αδιάφορη εταιρία και ξαφνικά τον τελευταίο χρόνο έχει ανέβει πολύ μα πολύ στα μάτια μου ! Μια καλή μητρική να βγάλει στο θέμα overckock του τύπου Rampage Extreme II και θα έχει κάνει στροφή 180 μοίρες στα μάτια μου ! Στις κάρτες θεωρώ πως έχει κάνει πολύ καλή προσπάθεια και συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά !

Όσον αφορά το review, για μία ακόμα φορά φαίνεται πώς το δίδυμο JC-AN7 ή σε ένωσω JC7Overclocker μπορεί να συνδιαστεί πολύ καλά και όλο έχει νέες ιδέες !

Τα νέα γραφήμματα μου αρέσουν πάρα παπάρα πολύ και την σύγκριση την κάνανε τα παιδιά να ξέρετε γιατί σε άλλο review είχε πέσει λίγο "κράξιμο" πώς ένα stand alone review σε τέτοιου είδους υλικά ναι μεν είναι καλό αλλά η σύγκριση του δίνει κάτι το παραπάνω. :T:

Τέλος, προσωπική μου άποψή είναι πώ η διαφορά ??? μεταξύ 260 και 275 βγάζει νικητή την 260 με λίγο OC. Ίσως και η διαφορά των 100? μεταξύ σε 260 και 285 κάνει την 260 πιο προσιτή σε έναν gamer που δεν αναζητάει το τέλειο τέλειο !

Πολύ ωράια δουλεια παλίκαροι :T::D

Link to comment
Share on other sites

JC και AN7, πραγματικά άψογοι. Το review καταπληκτικό, δεν ξέρω αν αφήσατε λεπτομέρεια απ'έξω...εμένα παντως με γεμισε από κάθε άποψη. Συγχαρητήρια...

Η κάρτα απίστευτη για τα δεδομένα της!

Μπράβο και πάλι!!!

Link to comment
Share on other sites

Η κάρτα ειναι master piece. Εχουν βαλει 10 φάσεις, heatsinks παντού, τι να λέμε τώρα. . . καλα και το μαυρο κουτι της Πανδώρας είναι πολύ μούρικο. Αξιζει τα χρήματά της.

Το review τρομακτικά καλό. Τα κείμενα ηταν ωραία, οι φωτογραφίες επίσης και τα τεστ gg.

George + Akis have been promoted. Κατι ακουσα οτι τα παιδια, τα ζητάει το Anandtech :P

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά, για άλλη φορά δώσατε τα ρέστα σας παίδες! Είστε reviewers με πρότυπα που ξεφεύγουν πολύ απτά συνηθισμένα και ανεβάζετε τον πήχη πολύ ψηλά. Η κάρτα μου άρεσε πολύ, κρίμα που δεν ανεβαίνει τόσο όσο η Asus ή η EVGA! Πιστεύω με τον καιρό να βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα (O/C) η MSI γιατί καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και σίγουρα καταφέρνει να ανεβάζει διαρκώς το προφίλ της κατακόρυφα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Είχα διαβάσει αρκετό απ'το review πριν δημοσιευτεί, τώρα το τελείωσα όλo και εντάξει ... απίστευτη προσπάθεια, απίστευτο αποτέλεσμα, απίστευτη κάρτα γραφικών ! Παράδειγμα για όλους εμάς τους μικρούς που προσπαθούμε :T:

Keep up the good work. :drinks:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now