Archangel

[Project Chaos] Core i7 920 overclocking

Recommended Posts

Το καλοκαίρι είναι ωραίος καιρός για να δοκιμάσει κανείς ένα stable 24/7 overclocking, καθώς η αυξημένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος θα δοκιμάσουν στο έπακρο το σύστημα ψύξης. Επίσης, υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος...

Έτσι λοιπόν ξεκινάω να φτιάχνω σιγά σιγά το σύστημά μου. Αυτό θα είναι ένα project log για τον υπερχρόνισμό του Intel Core i7 920 αλλά και των υπολοίπων περιφερειακών του υπολογιστή.

Το σύστημα αποτελείτε από:

  • Ιntel Core i7 920 C0/C1
  • Gigabyte GA-EX58-UD4
  • 3x Kingston KVR1333D3N9/2GB
  • Gigabyte GTX260 GV-N26OC-896H-B
  • Western Digital 640GB WD6400AAVS Caviar GP
  • Thermaltake W0144 Purepower RX 600W
  • Coolermaster RR-UV8-XBU1-GP V8 (modded me 2 Scythe 120MM Slip Stream 1900RPM )
  • Thermaltake VH8000BWS ARMOR+ MX
  • Sony DRU-V200S DVD-RW

Φωτογραφίες

f0a61c42564945.gif 0d68b942566758.gif a5d2fa42567236.gif 1189c742567612.gif

Στόχος είναι ένα 24/7 stable σύστημα για gaming και HD video encoding

Έχοντας ήδη διαβάσει το Core i7 920 Overclocking Tutorial, αρχίζουμε τους πειραματισμούς στο BIOS. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να απενεργοποιήσουμε τις λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, αφού θα επηρεάζουν τις μετρήσεις που θα κάνουμε αλλά και την σταθερότητα του επεξεργαστή. Όταν βρούμε τελικά μια συχνότητα που μας ικανοποιεί, μπορούμε σιγά σιγά να τα ξαναενεργοποιούμε και να δοκιμάζουμε. Στην Gigabyte GA-EX58-UD4 αυτό γίνετε από την καρτέλα "MB Intelligent Tweaker (M.I.T) -> Advanced CPU Features". Επίσης πρέπει να απενεργοποιήσουμε την τεχνολόγία Intel Turbo Boost, αφού αλλιώς δεν έχουμε πλήρη έλεγχο της συχνότητας του επεξεργαστή.

4649a4aa53be992.jpg

Για να ανεβάσουμε την συχνότητα του επεξεργαστή αυτό που ανεβάζουμε είναι το Bclk, που όταν πολλαπλασιάζετε με τον CPU Clock Ratio μας δίνει την συχνότητα που επεξεργαστή (όπως παλιά έκανε το FSB). Εδώ θα πρέπει να ήμαστε προσεχτικοί, γιατί το Bclk ανεβάζει επίσης το QPI και το Memory Freq. Δηλαδή αλλάζοντας μία ρύθμιση, κάνουμε overclock τον επεξεργαστή, την μνήμη και τον memory controller. Με ένα σμπάρο, τρία τρυγόνια.

4649a4aa5406fdb.jpg

Κάθε φορά όμως, προτιμάμε να επικεντρώνουμε τις ενέργειές μας σε ένα μόνο component. Αφού λοιπόν θέλουμε να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή, είναι καλύτερο να υποχρονίζουμε τα υπόλοιπα, ώστε να ήμαστε σίγουροι, σε περίπτωση αστάθειας, τι είναι αυτό που την προκαλεί.

Το Memory Frequency υπολογίζετε από τον πολλαπλασιασμό του Bclk με το System Memory Multiplier (SPD). Με την χρήση αυτού του πολλαπλασιαστεί προσπαθούμε να φέρουμε για αρχή τις μνήμες μας, κάτω από το ονομαστικό όριο που έχει θέσει ο κατασκευαστής τους.

4649a4aa541371b.jpg

Για την Uncore Frequency, το BIOS επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν το Ratio της όποτε αυτοί θέλουν, αλλά ο i7 επεξεργαστής μας έχει ορισμένα όρια, γιατί χρειάζεται να υπολογίζουμε την ταχύτητα του Uncore με βάση κάποια συγκεκριμένη εξίσωση, που είναι είτε το 2x της ταχύτητας της μνήμης είτε το 2x+1. Στη θεωρία, όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα του Uncore, τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουμε, μιας και δίνει μια ώθηση στο bandwidth των μνημών και του επεξεργαστή.

4649a4aa541fe39.jpg

Όσων αφορά το QPI, η default τιμή για τούς 920, 940, 950 & 960 είναι 4.8 GT/s, ενώ γιά τους 965 & 975 είναι 6.4 GT/s. Μην φοβηθείτε άν δείτε στο BIOS μεγαλύτερες τιμές. Ορίστε το QPI Link Speed στο x36 για αρχή (ίσως και στο Slow Mode αν θέλετε να τεστάρετε ότι δεν ευθύνεται αυτό για κάτι) και θα του δώσουμε και λίγο ρεύμα παραπάνω.

4649a4aa53eeedd.jpg

Αφού ρυθμίσαμε όλες τις συχνότητες, το επόμενο βήμα είναι να αλλάξουμε τις τάσεις. Εδώ τα πράγματα ξεφεύγουν από την έννοια του οδηγού και γίνονται απλά παρατηρίσεις. Βλέπετε, το κάθε chip έχει διαφορετική συμπεριφορά, οπότε μόνο με πολύ testing θα καταφέρετε να βρείτε τις καλύτερες τιμές για το σύστημά σας.

Τι επηρεάζει τι όμως; Ας τα δούμε με την σειρά.

  • CPU Vcore: Είναι η τάση στους πυρήνες του επεξεργαστή. Όσο μεγαλύτερη τάση, τόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει το ρολόι, αλλά με παράλληλη αύξηση της θερμοκρασίας. Η Intel υποστηρίζει να μήν ανεβάσουμε αυτήν την τάση πάνω από 1.5V.
  • QPI/VTT & CPU PLL: Βοηθάνε στο να έχουμε πιο σταθερό σύστημα όσο ανεβάζουμε το Bclk.
  • QPI PLL: Βοηθάει όταν θέλουμε να ανεβάσουμε τον πολλαπλασιαστή του QPI.
  • MCH/ICH PCIE: Βοηθάει όταν θέλουμε να ανεβάσουμε το PCI-E bus και κατ' επέκταση την κάρτα γραφικών.
  • IOH CORE, ICH I/O & ICH CORE: Ελέγχουν την τάση του ICH10R (south-bridge). Σε περίπτωση που έχουμε αρκετούς δίσκους και ειδικά σε RAID, καλό είναι να του δώσουμε λίγο ρεύμα.
  • DRAM VOLTAGE, DRAM TERMINATION, CH-A DATA VREF, CH-B DATA VREF, CH-C DATA VREF, CH-A ADDRESS VREF, CH-B ADDRESS VREF & CH-C ADDRESS VREF: Όλες αυτές μαζί, ελέγχουν την τάση των DDR3 RAM του PC μας, επιτρέποντάς μας να την ελέγξουμε, εάν προβούμε σε κάποιο Overclocking της συχνότητάς της. ΠΡΟΣΟΧΗ Επειδή οι ι7 έχουν ενσωματωμένο memory controller πρέπει να ήμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ανεβάζουμε τάση στις μνήμες και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τάση του CPU και την τάση της μνήμης.

Αφού φτάσουμε σε ένα καλό σημείο, μπορούμε να ξαναενεργοποιήσουμε μία μία τις λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας για να πετύχουμε μειωμένη κατανάλωση όταν ο επεξεργαστής δεν κάνει κάτι (δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου που έχουμε ανοιχτό το σύστημα).

Αρκετή θεωρία όμως. Στην πράξη τώρα. Αποφάσισα να ξεκινήσω με τον επεξεργαστεί και να δώ που θα καταφέρω να τον φτάσω. Μέχρι στιγμής είμαι στα 3.8GHz και ένα σταθερό σύστημα. Άλλαξα το Bclk από 133 σε 190, το QPI Link Speed από Auto σε x36, το SPD από Auto σε x6.0 και το Uncore Frequency από Auto σε x13.

Αυτό μας δίνει:

  • Core Speed: 3800 MHz
  • DRAM Freq.: 1140 MHz
  • QPI Link: 3420 MHz = 6,84 GT/s
  • Uncore Freq.: 2470 MHz

Οι τάσεις που άλλαξα ήταν:

  • CPU Vcore: από 1.18125V σε 1.35000V
  • QPI/Vtt: από 1.17500V σε 1.25500V

Από τις λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, η μόνη που είναι απεργοποιημένη αυτή τη στιγμή είναι το "CPU Therma Monitor", αφού σε θερμοκρασίες πάνω απο 85 βαθμούς ρίχνει το CPU Vcore για να προστατεψει την CPU, αλλά στην δική μας περίπτωση αποσταθεροποιεί το σύστημα (BSOD).

Το σύστημα είναι αρκετά σταθερό όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφεία, αφού πέρα από το SuperPi32M, εκτέλεσε χωρίς σφάλματα το IntelBurnTest v2.3, το LinX 0.5.9, και εκτέλεσε 10 ώρες Prime95 In-place large FFTs Tortune Test. Θα παρατηρήσετε βέβαια και τα τεράστια ποσά θερμότητας που παράγονται αφού ο πρώτος πυρήνας ξεπέρασε στιγμιαία τους 95 βαθμούς. Βέβαια το σύστημα είναι κλειστό κουτί και η Arctic Silver 5 δεν έχει ψηθεί ακόμη (ούτε μία μέρα δεν είναι επάνω). Ίσως με λίγο tweaking στις τάσεις να ριξω κι άλλο την θερμοκρασία.

97453b42565176.gif

Για τους δυσκολόπιστους να και το CPU-Z validation

606417.png

TODO

Από 'δω και πέρα θέλω, με την βοήθειά σας, να παίξω λίγο ακόμη με την CPU για να είμαι 200% σίγουρος ότι όλα πάνε ρολόι και μετά να δούμε λίγο τις μνήμες και την GPU.

Σε λίγες μέρες θα έχω καινούργιους δίσκους για το λειτουργικό. Σκέφτομαι για Matrix RAID-0/RAID-5 ή ssd. Περισσότερα εδώ.

Επίσης, αν δεν δω χαΐρι και προκοπή από την V8, σκέφτομαι και την λύση της υδρόψυξης. Για αυτό το θέμα, σε άλλο post, αργότερα.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα τα φοβόμουν τα 90ρια στη θερμοκρασία.

Κι εμένα δεν μου αρέσουν αλλά ξέρω ότι μπορώ να πετύχω θερμοκρασίες 77-82 σε full load με αυτήν την τάση. Στο λέω γιατί έχω δεί τέτοιες στο PC μου. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν έχω κάνει καλή δουλειά με την πάστα. Αν συνεχίσουν αυτές οι θερμοκρασίες κανά δυο μέρες ακόμη, μάλλον θα ξανατοποθετήσω την V8. Πάντως με ένα γρήγορο τεστάκι (30 λεπτά prime95 και 20 Linx runs@1024MB), σήμερα μείναμε κάτω από τους 90 (πάντα για τον 1ο πυρήνα, οι άλλοι ήταν πολύ πιο χαμηλά). Επίσης πιστεύω ότι μπορώ να ρίξω την Vcore κι άλλο. Αυτό θα μου δώσει μια ανάσα "δροσιάς". Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο 1ος πυρήνας δεν έχει καλή επαφή με το κάλυμα της CPU για αυτό και ανεβάζει.

γιατί νομίζω ότι η V8 είναι καλύτερη σε πολλά tests που βλέπω?

Κι εγώ που την κακολογούσα. Δεν έχω δεί βέβαια με τα μάτια μου τι μπορεί να κάνει μια TRUE. Αν έχεις κανά link με συγκριτικά δώσε να δούμε.

Μπορείς να πάρεις τη True Black για να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Αν είναι να δώσω λεφτά για ψύξη, μάλλον θα αφήσω τον αέρα για το νερό.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now