George_o/c

Intel Ephraim/Postville/Postville Refresh/Taylorsville SSDs Specs Inside

Recommended Posts

[news_img=Intel Postville SSD]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed603152.jpg[/news_img]Όλοι νομίζω γνωρίζετε ότι αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή το λανσάρισμα των επερχόμενων "Postville" SSDs της Intel. Όπως συμβαίνει λοιπόν και κάθε φορά που πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν - ένα προϊόν που θα επιφέρει "ιστορικές" αλλαγές στην μέχρι τώρα πορεία των σκληρών δίσκων, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Όλες οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με την τεχνολογία, ανεξαρτήτως του αν είναι μικρές ή μεγάλες, σίγουρα όλο και κάτι θα γράψουν για τους Postville.

Ποιο όμως είναι το μεγάλο αρνητικό που προκύπτει από τα προαναφερθέντα δεδομένα; Επειδή η πλειοψηφία των sites έχουν στα χέρια τους την μερική αλήθεια ή πολλές φορές απλά "ξερές" φήμες, σε κανένα από αυτά δεν έχει ανακοινωθεί με ακρίβεια περί τίνος πρόκειται ! Εμείς απ' την πλευρά μας παρακολουθούσαμε υπομονετικά τα δρώμενα, έχοντας λάβει παράλληλα ένα Intel Confidential PDF με ό,τι πληροφορίες σας ενδιαφέρουν. Ως συνέπεια του προηγουμένου, στις παραγράφους που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να σας γνωστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, με μοναδικό σκοπό την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση όλων σας.

Ας ξεκινήσουμε με μία σύντομη αναφορά στους Intel SSDs που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στην αγορά, τους λεγόμενους Ephraim δηλαδή. Είναι κατασκευασμένοι στα 50nm (NAND = MD516 - εξού και τα 50nm) και περιέχουν components στων οποίων την παραγωγή η Intel έκανε χρήση υλικών που προέρχονται από αλογόνα. Από 'κει και πέρα, αναφορικά με τις επιδόσεις τους, οι τυχαίες εγγραφές 4KB ανέρχονται στα 3.3K IOPS, ενώ τα latencies ανάγνωσης και εγγραφής στα 85μs και 115μs αντίστοιχα. Τέλος, οι τιμές τους στο εξωτερικό διαμορφώθηκαν γύρω στα $350 για τους 80GB και $600 - $700 για τα 160GB μοντέλα.

Πριν όμως συνεχίσουμε, θεωρώ σωστό να διευκρινίσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει ένα σεβαστό ποσό ενοχλητικών comments που έχουν να κάνουν με αυτό το halogen που χρησιμοποιούν οι Ephraim. Αλογόνα ονομάζονται τα χημικά στοιχεία φθόριο, χλώριο, βρώμιο, ιώδιο και άστατο. Πρόκειται για αμέταλλα, τα οποία όταν αντιδρούν με μέταλλα απελευθερώνονται διάφορες τοξικές χημικές ουσίες, βλαβερές για τον άνθρωπο. Στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών χρησιμοποιούνται κυρίως μικρές ποσότητες επιτεταρτοξειδίου του μολύβδου (παραλλαγή του μολύβδου) σε διάφορα micro-electronic τμήματα του προϊόντος. Παρόλο που η νομοθεσία δεν περιορίζει τις εταιρείες σχετικά με την χρήση του παραπάνω χημικού στοιχείου (επειδή ακριβώς δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου), η ίδια η Intel αποφάσισε το 2008 να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να διακόψει 100% την χρήση αλογονιδίων. Μέχρι στιγμής έχει περιορίσει την χρήση τους, στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, κατά 95%.

Μπαίνουμε σιγά-σιγά στο ψητό όπως καταλάβατε. Για να δούμε τι σκοπεύει να κάνει η Intel με τους SSDs της, ένα γενικό RoadMap με λίγα λόγια. Η νέα οικογένεια που θα καταφθάσει στα ράφια των καταστημάτων σε λίγο καιρό, οι Postville θα είναι κατασκευασμένοι με λιθογραφική μέθοδο 34nm. Έπειτα, όχι πολύ αργότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα κυκλοφορήσει μια νέα σειρά Intel SSDs - η Postville Refresh, με τεχνολογία κατασκευής 34nm επίσης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2010, θα επέλθει ξανά ένα ολικό lifting, με τους Taylorsville και τα 2xnm τους (φημολογείται ότι θα έλθουν στα 22nm) να καραδοκούν.

Έτσι οι σειρές είναι τρεις στον αριθμό και από ότι φαίνεται θα παραμείνουν όπως είναι ακόμα και όταν καταφθάσουν οι Taylorsville. Πιο αναλυτικά οι σειρές θα είναι οι:

Intel X25-E (2.5" Single-Level Cell SSD)

Intel X25-M (2.5" Multi-Level Cell SSD)

Intel X18-M (2.5" Multi-Level Cell SSD)

Εδώ έχετε την ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά στο RoadMap της Intel μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2010

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a689b93674d8.jpg" alt="Intel SSD RoadMap" />

(πατήστε πάνω στην φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση

Πολλά έχουν ειπωθεί και για τις διαφορές μεταξύ των Ephraim και των Postville ... Αν πάρουμε τα δεδομένα του Intel PDF και κατασκευάζουμε ένα διάγραμμα, θα μοιάζει κάπως έτσι:

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a6918e16806a.jpg" alt="Intel Ephraim Postville Differences" />

Στην gallery που ακολουθεί δύναται να δείτε φωτογραφίες με την παραπάνω θεματολογία (Ephraim vs Postville, 1.8" & 2.5"), όπως επίσης και ορισμένες του Postville Refresh. Λίγα λόγια για το gallery μιας και το κάνουμε για πρώτη φορά ! Στο flash, μπορείτε να βλέπετε τις φωτογραφίες με όποια σειρά θέλετε, ή να πατήσετε play (σαν παρουσίαση power point), ενώ υπάρχει επιλογή και για full screen (έχουμε ανεβάσει τις φωτογραφίες σε μεγάλη ανάλυση).

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" id="loader" width="800" align="middle" height="600">

<embed base="." flashvars="paramXMLPath=http://reviews.hwbox.gr/jcd/newsimg/intel/param.xml" src="http://reviews.hwbox.gr/jcd/newsimg/intel/intel.swf" quality="best" bgcolor="#121212" name="loader" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" width="800" align="middle" height="600"> </object>

Από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι οι αλλαγές που κάνουν την διαφορά είναι οι εξής:

-> 34nm NAND Flash

-> Αλλαγή του voltage regulator ώστε να αντέχει περισσότερο φορτίο

-> Αύξηση της χωριτικότητας της SDRAM από 16 σε 32MB

-> Νέος ASIC Controller (Eastham)

-> Το αναβαθμισμένο OCPL (Off Centered Parting Line) που αυμξάνει το μήκος των καλωδίων και διευκολύνει την κυκλοφορία & απαγωγή της θερμοκρασίας

-> Το PCB των Postville είναι από μόνο του μεγάλο πλεονέκτημα + του ότι είναι halogen free

Firmware

Αν όλες αυτές οι πληροφορίες σας φαίνονται λίγες, μείνετε μαζί μας, το πρόγραμμα συνεχίζεται. Δεν είδαμε ακόμα τίποτα πάνω στον τομέα του Firmware. Έχουμε έναν single ARM processor ο οποίος είναι κατάλληλα επανδρωμένος με 96KB instruction SRAM και 32KB data SRAM. Η εξωτερική DRAM που αναφέρθηκε παραπάνω (32MB) δεν χρησιμοποιείται για caching ή buffering, παρά μόνο για μεγάλες ποσότητες internal δεδομένων ! Προκειμένου να φτάσει το firmware σε τόσο εξελιγμένο στάδιο, χρειάζεται οπωσδήποτε υποστήριξη από το σωστό hardware. Η Intel φυσικά δεν παρέλειψε τίποτα, για αυτό το λόγο οι επιδόσεις εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα. Πιο αναλυτικά, βοήθησαν αρκετά:

-> NAND channel command concurrency assist

-> NAND command processing assist

-> Buffer management

-> SATA Interface

-> ATA command processing

-> Shared hardware ECC corrector

-> AES Engine για την encryption engine

Όσοι ενδιαφέρονται να κατανοήσουν την σχέση του Interface με τα HW Blocks, ας ρίξουν μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a6918e17ad45.jpg" alt="Intel Postville Interface with HW Blocks" />

Security

Όσον αφορά τους κωδικούς. Όταν ο χρήστης δώσει ένα κωδικό, αυτός αρχικά καταγράφεται και στη συνέχει αποθηκεύεται, μέσω του SHA-256. Κατά την διάρκεια του ξεκλειδώματος του σκληρού δίσκου, ο κωδικός σκανάρεται πάλι μέσω του SHA-256, γίνεται σύγκριση δηλαδή μεταξύ αυτού που αρχικά έδωσε ο χρήστης και του τρέχοντος. Οι κωδικοί, είτε είναι user passwords, είτε είναι master passwords, αποθηκεύονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, απλά σε διαφορετικά hashed values για να ξεχωρίζονται από τον SHA-256.

Σχετικά με το erasing, όσοι ενδιαφέρεστε, για cast a glance here:

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a6918e1aa2d2.jpg" alt="Intel Postville SSD" />

Power and Performance

Μετά από αυτό το Μαραθώνιο, φτάσαμε αισίως στην τελική ευθεία. Καλά όλα τα προηγούμενα, αλλά τι γίνεται στην πραγματικότητα; Θα δούμε τελικά διαφορές σε σχέση με τους Ephraim; Σας παραθέτουμε αυτούσιους τους πίνακες από το PDF, εξάλλου όπως έλεγαν και οι παλιοί, μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Παρακαλώ να μην ακουστούν διάφορα ... Ό,τι βλέπετε εσείς, λάβαμε εμείς.

Μπορεί οι διαφορές στην ανάγνωση να μην είναι αξιοσημείωτες, αλλά για κοιτάξτε τι γίνεται στην εγγραφή ! Ξεκάθαρα, νικητές είναι οι Postville !

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a6927f668d27.jpg" alt="Intel 34nm Postville SSD" />

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a6927f68043a.jpg" alt="Intel 34nm Postville SSD" />

Επίλογος

Τι κρατάμε από όλο αυτό το κουραστικό κείμενο που έγραψε εκείνος ο ενοχλητικός ο George_o/c ... :D

1) Οι Postville και οι Postville Refresh υπόσχονται μικρότερο ASP τώρα με τους 34nm NAND

2) Συνεχής βελτίωση του board level design ώστε να αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ η αξιοπιστία

3) Οι 80GB Postville έχουν επιδόσεις παραπλήσιες με αυτές των Ephraim

4) Οι 160GB Postville έχουν προφανώς καλύτερες επιδόσεις

5) Αύξηση της πυκνότητας και ακόμα περισσότερα security features με τους Postville Refresh

Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας για ακόμα μία φορά, 'till next time ;).

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Να υποθέσω ότι Taylorsville και SATA3 Θα πάνε μαζί στο H2 2010;

το δίλημμα μου είναι

λειτουργικό και games σε 2 χ80GB-G2 ή 1 x160;;;;;;; το μεγαλύτερο write του raid δεν θα είναι "αντιληπτό" για αυτή την λειτουργία, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

πολυ ομορφη, κατατοπιστικη και ευαναγνωστη η παρουσιαση

και φυσικα πολυτιμες οι πληροφοριες.

ευγε παιδες...:T:

(ακους εκει "εφραιμ"... λετε σε λιγο να δουμε και "christodoulous GC3")

Link to comment
Share on other sites

Δυσκολα.... για samsung/indilinx/wd. Eίχα την ελπίδα ότι μέσα από την νέα αυτή τεχνολογία μπορούν να ξεπηδήσουν μερικές "μικρές" εταιρίες και να κάνουν κάποια διαφορά (όπως η Indilinx)...

Έτσι όπως φαίνεται η Intel θα το κάνει παιχνίδι για πάρτη της όπως με τους επεξεργαστές με τον 2ο να ιδρώνει.

Κατά τα άλλα, 2χ160 :rulez: :rulez: :rulez:

Link to comment
Share on other sites

γιατι τοσο ακριβα ρε παιδια? και οι χωριτηκοτητες τους παλι μικρες... γιατι να μην παρω δηλαδη εναν seagate 1TB 7200.12 με πολυ λιγοτερα λεφτα...

Link to comment
Share on other sites

γιατι τοσο ακριβα ρε παιδια? και οι χωριτηκοτητες τους παλι μικρες... γιατι να μην παρω δηλαδη εναν seagate 1TB 7200.12 με πολυ λιγοτερα λεφτα...

Συμφωνω κι εγω. Ακομα και ο Velociraptor καλυτερος ειναι με 200? και 300GB... Εχει και 10.000 στροφες. Αυτοι οι δισκοι ποσες εχουν???

Link to comment
Share on other sites

Αυτοι οι δισκοι ποσες εχουν???

Μηδέν/none/nada. Δεν είναι μηχανικοί/περιστρεφόμενοι δίσκοι. Δεν είναι καν δίσκοι. Είναι 10 NAND-flash chips τοποθετημένα πάνω σε ένα pcb με έναν ελεγκτή και μία SATA διεπαφή. Οι ταχύτητες αλλά κυρίως το latency που προσφέρουν δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν μηχανικό δίσκο. Παίζουν σε άλλη κατηγορία.

Για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τους SSD: http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

Για πιο τεχνική ανάλυση: http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3531

Παρουσίαση του Intel X25-M με συγκριτικά διαγράμματα σε σχέση με άλλους SSD και τον Velociraptor: http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3607

Link to comment
Share on other sites

Jax εσύ μπορεί να γνωρίζεις καλά το θέμα (όντας κάτοχος ενός) αλλά ο dark ίσως όχι.

P.S. Η αλήθεια είναι ότι δεν πήρα πρέφα σε ποιόν το είπα :P Keep Up the spirit....

Link to comment
Share on other sites

Μειωσεις τιμών απο OCZ

http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3608

----------------------

Edit: η Intel έχει και την αβάντα από την MS για τα Se7en : http://www.tomshardware.com/news/Intel-CPU-Windows-7-Optimizations,8337.html

Joakim Lialias, Intel's Alliance Manager for Microsoft explained on the new Partner blog some of the optimizations: ...... ...... "Also, Intel and Microsoft jointly analyzed the boot/shutdown/sleep/resume times on Intel platforms during the development of Windows 7 to identify opportunities to optimize Intel drivers and BIOS as well as Windows 7," Lialias continued. "Our mutual goal was to provide the most responsive compute experience possible. Another key part of the performance and responsiveness was our collaboration to optimize Intel Solid State Drive technology for Windows 7."
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now