WebHunter

Η nVidia απαντάει στη μάχη των Τιτάνων – Το DX11 όχι ακόμα στα σχέδια?

Recommended Posts

[NEWS_IMG=nVidia not ready, while ATi attacks with DirectX 11]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed608353.jpg[/NEWS_IMG]Με τον αναβρασμό των τελευταίων ημερών, ανάμεσα στην AMD/ATi και την nVidia για την έλευση της νέας γενιάς καρτών γραφικών για τους υπολογιστές μας, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την “επίσημη” απάντηση από τα “πράσινα” παιδιά και να βγάλουμε κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα από τις φήμες που κυκλοφορούν στο internet.

Το DirectX 11 από μόνο του δεν θα είναι και ο καθοριστικός λόγος για την αγορά νέας κάρτας γραφικών. Θα είναι μονάχα ένας από τους λόγους. Για αυτό και η Microsoft βρίσκεται σε συνεργασία με τη βιομηχανία για να επιτρέψει περισσότερη ελευθερία και δημιουργικότητα στο τρόπο που χτίζεις κανείς το περιεχόμενο, που είναι πάντα καλό, και τα νέα χαρακτηριστικά στο DirectX 11 πρόκειται να επιτρέψουν στους ανθρώπους να πράττουν έτσι. Αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον το λόγο, πιστεύουμε, που οι καταναλωτές θα ήθελαν για να επενδύσουν σε μια νέα GPU.

Αυτά ήταν τα λόγια του κυρίου Hara, υπεύθυνου της nVidia για τις επενδυτικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις τεχνολογίες ασφαλείας στις γερμανικές τράπεζες. Παρόλα αυτά, τα λόγια αυτά προέρχονται από μια εταιρεία, που αν γυρίσουμε λίγο χρόνια στο παρελθόν, έσπευδε να μας πείσει πως χρειάζεται να μεταβούμε σε κάρτες γραφικών συμβατές με το πρότυπο DirectX 10 για να ολοκληρώσουμε την εμπειρία των Windows Vista. Βέβαια τότε, ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε έτοιμα chip που θα υποστήριζαν τις νέες τεχνολογίες και δεν είχε κανένα λόγο να το κρύβει. Τώρα που η αντίπαλη εταιρεία αναδύθηκε από τις στάχτες της τότε σκοτεινής εποχής προσφέροντας εντός ολίγον ημερών προσιτά DirectX 11 γραφικά, διατυμπανίζει ότι αυτό δε θα αλλάξει τίποτα στην βιομηχανία?

Τώρα, γνωρίζουμε, πως οι άνθρωποι κάνουν αρκετά πράγματα στον τομέα του βίντεο, οι άνθρωποι θα κάνουν ακόμα περισσότερα στον τομέα της φωτογραφίας…Πιστεύω πως αυτό που κάνουμε θα επιτρέψει στην GPU να είναι ένας βοηθητικός επεξεργαστής στο CPU και θα προσφέρει καλύτερη εμπειρία στους χρήστες, καλύτερη αυτονομία και θα βελτιστοποιήσει λίγο παραπάνω τους υπολογιστές.

H nVidia που μέχρι τώρα είχε κάνει πάθος της να μας υπενθυμίζει πως μόνο η “ωμή” επεξεργαστική ισχύς που διαθέτουν οι κάρτες γραφικών θα μπορούσε να θεωρηθεί από τα μεγαλύτερα διαπραγματεύσιμα σημεία για την αγορά μιας GPU, τώρα αλλάζει ρώτα λέγοντας πως το σωστό λογισμικό μαζί με τις υπάρχουσες δυνατότητες των καρτών της μπορεί να ωθήσει παραπέρα την αγορά. Πλέον τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει κάποιο νέο API στον τομέα των προχωρημένων οπτικών εφέ (τόσο σε παιχνίδια, όσο και σε εφαρμογές CGI) δεν αποτελούν δέλεαρ για τους μελλοντικούς καταναλωτές.

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κύριος Hara επισήμανε πως, “η βιομηχανία των γραφικών, πιστεύω, βρίσκεται στο σημείο όπου βρισκόταν η βιομηχανία μικρο-επεξεργαστών πριν από χρόνια, όπου η AMD έκανε τη δημόσια δήλωση ότι η συχνότητα λειτουργίας δεν έχει μεγάλη σημασία πια και όλα πλέον έχουν να κάνουν με τις επιδόσεις ανά καταναλισκόμενο watt. Πιστεύω πως βρισκόμαστε στο ίδιο σταυροδρόμι στον κόσμο των γραφικών: το framerate και η ανάλυση είναι σε καλή θέση, αλλά σήμερα είναι πλέον αρκετά υψηλά και ανεβαίνοντας από τα 120 fps στα 125 fps δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του τελικού χρήστη. Ωστόσο, πιστεύω πως τα πράγματα που κάνουμε με το Stereo 3D Vision, τα PhysX, για την δημιουργία παιχνιδιών πιο ρεαλιστικών είναι παραπάνω από τα framerates και τις αναλύσεις. Η nVidia πρόκειται να δείξει με την επόμενη γενιά GPU πως η επεξεργαστική πλευρά γίνεται πλέον ολοένα και πιο σημαντική από την δημιουργία γραφικών.”

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η nVidia δεν έχει κάποιο έτοιμο προϊόν στα χέρια της για να εκδώσει στην αγορά, ενώ η AMD ετοιμάζεται για να γεμίσει την αγορά με κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς που υποστηρίζουν DirectX 11 και ενδίδουν με τα πρότυπα της βιομηχανίας για GPGPU, όπως το DirectCompute 11 και το OpenCL. Τα συμπεράσματα ασφαλώς δικά σας …

Link to comment
Share on other sites

Αναιρουν οτι ειχαν πει πριν απο 1 χρονο...

αλλα θυμουνται και συγκρινουν παρομοιες καταστασεις που ειχαν συμβει πριν 6 χρονια...

Τους Ελληνες πολιτικους μου θημιζουν...Καθε φορα λενε και θυμουντε οτι τους συμφαιρει.

Καλυτερα να μη καναν ποτε δηλωσεις...

Link to comment
Share on other sites

Για να μην κουράζεστε, να σας μεταφράσω τι είπε.

«έχουμε πάρει τα @@ μας από την ΑΤΙ, είμαστε πίσω και τεχνολογικά, και από άποψη χρόνου, και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει άμεσα, συνεπώς, θα σας πω παπαριές για να σας αποσπάσω την προσοχή, γιατί όπως λένε και οι Αμερικάνοι, we were caught with our pants down».

Νομίζω πως αυτή θα ήταν πιο ακριβής μετάφραση του κειμένου.

Γιατί, τα πάντα σε 1900 παίζουν με 120 FPS με φίλτρα από ότι φαίνεται, και το βασικό, ΔΕΝ αυξάνονται οι απαιτήσεις των παιχνιδιών, και συνεπώς αντί να δώσουμε παραπάνω καρέ, θα δώσουμε λίγο καλύτερα physics.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι οι τύποι δηλώνουν πολύ απλά και ξεκάθαρα

"Δεν έχουμε και δεν θα έχουμε DX11 κάρτες για αρκετό καιρό ακόμα."

Οπότε ακόμα και αν δούμε το GT300 σύντομα, η μαζική παραγωγή DX11 καρτών μάλλον θα αργήσει. Ετοιμαστείτε για άλλο ένα γελοίο renaming.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πως έμεσα η nvidia παίζει να είναι πάλι μπροστά σε επιδόσεις απο την ATi μιας και αφού οι κάρτες της δεν θα υποστηρίζουν DX11 δεν θα επιβαρύνονται απο τον xtra κώδικα. Ντάξει δεν θα έχεις DX11 αλλά θα έχεις 120 fps παντού.

Όπως εγώ είχα τρέξει DOOM3 σε TNT2 σε 320*240 με 8bit χρώμα και πειραγμένα textures και είχα και 60fps... :D

Πάρε ΑΤι σου λέει μετά. :P

Αλήθεια παίζει καμια εικόνα να δούμε διαφορές μεταξύ dx10-11 γιατί αν είναι αντίστοιχες μεταξύ δχ9-10 καλημέρα...

Link to comment
Share on other sites

σήμερα είναι πλέον αρκετά υψηλά και ανεβαίνοντας από τα 120 fps στα 125 fps δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του τελικού χρήστη.

Τι λε ρε μεγαλε? Με mainstream αναλύσεις 1680 x 1050 και τα 1920 x 1200 να γίνονται κοινός τόπος (HD) μέσα στην επόμενη διετία εσύ τα έχεις τα 100 + FPS για πλάκα? Ποιους κοροϊδεύεις ? Παίξε κανά crysis με πάνω από 40-50 fps και μετά συζητάμε...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now