WebHunter

[IDF 2009] Light-Peak, νέα τεχνολογία επικοινωνιών!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Intel show Light-Peak]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed603152.jpg[/NEWS_IMG]Δεν είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην καρδιά των γεγονότων του Intel Developer Forum 2009, ωστόσο ακούμε και διαβάζουμε για τα καλύτερα. Μάλιστα, σήμερα, ο Dadi Perlmutter, υπεύθυνος της Intel Architecture Group, μεταβίβασε πολλά από τα επερχόμενα σχέδια της εταιρείας. Βέβαια, ο κύριος όγκος της ομιλίας τους αφορούσε τους επεξεργαστές τεχνολογίας Intel Core i7 που θα τοποθετηθούν σε φορητούς υπολογιστές, αναφέρθηκε και σε άλλα πράγματα, όπως ανανεωμένες εκδόσεις του vPro, solid state δίσκους και το WiMax, για το τέλος, όμως, άφησε το κερασάκι στην τούρτα, το Light-Peak.

Τι ακριβώς είναι αυτή η τεχνολογία; Πρόκειται για μια νέα μέθοδο επικοινωνίας με τη χρήση οπτικών ινών για να μεταδίδουν δεδομένα μεταξύ διαφόρων συσκευών. Θα μου πείτε, “Και τι το καινούριο προσφέρει, τεχνολογίες οπτικών ινών έχουμε εδώ και αρκετό καιρό!” Το Light-Peak είναι κάτι παραπάνω, μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάτι παραπάνω από ένα interface διαδικτυακής επικοινωνίας. Για την ακρίβεια, είναι ένα πρωτόκολλο που μπορεί να μεταφέρει ήχο και εικόνα, μέσα από ένα απλό καλώδιο με ταχύτητες έως και 10 GB/sec σε αποστάσεις μέχρι 100 μέτρων.

Κάτι παρόμοιο έχουμε δει από τη Matrox (συγκεκριμένα το Extio), ωστόσο η Intel υποστηρίζει ότι πρόκειται για πιο ευπροσάρμοστο και με τη δυνατότητα χρήσης λιγότερων συνδέσεων μέσα σε πολύ λεπτούς φορητούς υπολογιστές προϊόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως λιγότεροι περιορισμοί τίθενται λόγω μείωσης του μεγέθους κατασκευής.

Ήδη η Sony έχει δηλώσει επιθυμία να εφαρμόσει την τεχνολογία στα δικά της φορητά μηχανήματα, με τη φωνή του Ryosuke Akahane, αναπληρωτή διευθυντή του επαγγελματικού τμήματος Vaio, “H Sony είναι πολύ συγκινημένη με τις δυνατότητες της τεχνολογίας Light-Peak που η Intel αναπτύσσει και πιστεύει ότι θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια νέα γενιά από συσκευές με συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων.” Δε γνωρίζουμε αν η τεχνολογία θα γίνει άμεσα διαθέσιμη στο κοινό, αλλά σίγουρα μην περιμένετε να τη δείτε για τα επόμενα χρόνια, μιας και το διαθέσιμο hardware είναι ακόμα σε υποανάπτυκτο επίπεδο.

[img_ALT=Intel Light-Peak laser off]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/1354abbb11a7568a.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Intel Light-Peak laser on]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/1354abbb11a8be7c.jpg[/img_ALT]

Link to comment
Share on other sites

Τα i7 notebooks τα απέρριψα γιατί είναι γνωστή τεχνολογία, και ήδη υπάρχουν μερικά reviews στο internet που δείχνουν το τι μπορούν να κάνουν. Για τέτοια κανάλια επικοινωνίας, μέσω φωτός δεν είχε γίνει καμιά αναφορά ποτέ. :T:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now