WebHunter

Έρχεται και ο αντικαταστάτης του μικρού Core i7!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Intel presents the successor of Core i7 920!]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed603152.jpg[/NEWS_IMG]17 Νοεμβρίου 2008 – η μέρα όπου η Intel παρουσίασε στο κοινό το επόμενο όπλο της στην αγορά των επεξεργαστών. Αυτή η μέρα σημάδεψε την τεχνολογική ανάπτυξη από τότε και σίγουρα συγκίνησε αρκετούς με τα άλματα που προσέφερε. Την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε και ο Core i7 920 C0. Το χρονικό διάστημα που έμελλε να μείνει απαράλλαχτος ήταν μικρό, και όντως από 2 Μαρτίου προχώρησε στο stepping D0. Σήμερα, ούτε ένα χρόνο από την κυκλοφορία του, ετοιμάζεται να μας αφήσει στα άδυτα της ιστορίας των υπολογιστών.

Ο Intel Core i7 920, ένας από τους ελκυστικούς επεξεργαστές για μετάβαση στη νέα πλατφόρμα ετοιμάζει το δρόμο για τον διάδοχο του, που δε θα μπορούσε να μην αποτελεί μετεξέλιξη του. Το όνομα του Core i7 930! Τι νέο θα δούμε στο συγκεκριμένο επεξεργαστή; Καταρχάς η συχνότητα λειτουργίας του ορίζεται ελαφρώς υψηλότερα, αγγίζοντας τα 2.88 GHz (σε σχέση με τα 2.66 GHz του 920), θα διαθέτει τέσσερις φυσικούς πυρήνες και υποστήριξη για multi-threading (σύνολο οχτώ threads) και πιθανώς θα κατασκευάζεται με λιθογραφία 32 nm. Η άφιξη του θα γίνει σύντομα, μιας και θα το δούμε στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Ένα ακόμα καλό νέο είναι πως η τιμή του θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τον τωρινό Core i7-920 πράγμα το οποίο θα σημαίνει πως οι τιμές των Core i5 860 και 870 θα χρειαστεί να πέσουν, ώστε η πλατφόρμα LGA 1156 να αποτελεί συμφέρουσα λύση. Η δικιά σας επιλογή ποια θα είναι για την αρχή του νέου έτους;

Link to comment
Share on other sites

Οι μητρικές παραμένουν ίδιες, x58 LGA 1366! Απλά θα θες και ένα BIOS upgrade

Δεν έχω δει το roadmap ακόμα, οπότε δε μπορώ να σου πω σίγουρα! Αν και η Intel είχε αναφέρει ότι δε σκοπεύει να κρατήσει επεξεργαστή πάνω από 6μηνο. Όλοι θα κόβονται ...

Link to comment
Share on other sites

Για να μην αναφέρει τπτ δεν θα θέλει άλλη μητρική:)

Και λογικό είναι από τι στιγμή που λέγεται i7 930...Και να αλλάξει η εσωτερική του αρχιτεκτονική(32nm)

το socket δεν αλλάζει;)

Link to comment
Share on other sites

υπερβολές, ο 920 θα είναι σχεδόν 1.5 χρόνο στην αγορά όταν θα βγει ο 930 :P

Όπως αναφέρω και στο άρθρο, δεν έχει κλείσει ακόμα 1 χρόνο στην αγορά!Θέλει 20 μέρες ακόμα ;P..

Link to comment
Share on other sites

Όπως αναφέρω και στο άρθρο, δεν έχει κλείσει ακόμα 1 χρόνο στην αγορά!Θέλει 20 μέρες ακόμα ;P..

ναι αλλά ο 930 βγαίνει πρώτο τρίμηνο 2010, τότε ο 920 θα έχει κλείσει σχεδόν 1.5 χρόνο όπως έγραψα

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα είναι 32nm, βλακείες του bit-tech είναι αυτές. Δεν υπήρχε λόγος να αναφέρουν κάτι τέτοιο, μόνο σύγχυση θα προκαλούσαν. Από την άλλη όμως, ο webhunter έγραψε πιθανώς, όχι σίγουρα.

At 2.88GHz it'll be a drop-in quad-core, eight thread upgrade for current LGA 1366 motherboards, although we're yet to find out whether this will be a 45nm or 32nm part.

Από την πλευρά του bit-tech τώρα. Πρόκειται για σάλτσα που θα γεμίσει λίγο παραπάνω το κείμενο και θα προσθέσει πολλά posts ανθρώπων που αναρωτιούνται αν όντως παίζει να έλθει στα 32nm. Δεν θα έρθει στα 32nm, αλλά στα 45nm και αυτό είναι τελεσίδικο. Και θα είναι D0 revision φυσικά. :) Η Intel επισήμως ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ 32nm στο Q1 2010. Ορίστε μερικές πληροφορίες από το http://www.hwbox.gr/news/6425-i-epelasi-ton-32nm-molis-arxise-core-i5-650-4-7ghz-prime95-stable.html thread. Δώστε σημασία στα Bold.

Κατά τα λεγόμενα της νεότερης ενημέρωσης από την Intel, οι Gulftown (LGA1366 32nm επεξεργαστές) θα κυκλοφορήσουν τέλη του Q2 2010, δηλαδή Μάη - Ιούνιο. Αυτό είναι το δεδομένο προς το παρόν. Ασχέτως αν οι διάφορες φήμες που ακούγονται, εκθειάζουν πως θα δούμε Gulftown τον Φεβρουάριο, ίσως ακόμα και τον Ιανουάριο του 2010. Επισήμως, η Intel δεν ανέφερε ποτέ, τίποτα για Q1 2010.

Πάμε τώρα στην τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί προς τιμήν τους. Word on the street says, ότι θα παίξουν γύρω στα $999, ίσως και λιγάκι παραπάνω. Τι εννοώ με το "word on the street"; Άτομα που δουλεύουν σε κατασκευάστριες εταιρείες μητρικών καρτών (κυρίως στην Ταϊβάν), άτομα που έχουν δοκιμάσει Gulftown επεξεργαστές και μεγάλα τεχνολογικά περιοδικά του χώρου. Ειδικά η πρώτη πηγή, θεωρείται αρκετά αξιόπιστη, αν κρίνουμε από παρόμοιες συγκυρίες του παρελθόντος. Oι Xeon, λογικά θα κοστίσουν κατιτίς παραπάνω.

Ο memory controller τώρα είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Αυτό το 800-1333 που είπες, με έβαλε σε σκέψεις να σου πω την αλήθεια. Επισήμως, οι 45nm Bloomfield επεξεργαστές δεν υποστηρίζουν DDR3-1333, τουλάχιστον αυτό μπορώ να δω στα intel specs @ intel website. Οι Gulftown όμως, δεν έχουν το ίδιο minimum UCLK / Memory ratio. Δηλαδή είναι πιθανόν το εύρος 800-1333 που λες να μικρύνει προς όφελός μας και να γίνει 1066-1333. Από ότι όμως έχω καταλάβει (πρόκειται για την προσωπική μου άποψη), τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν με μια μοναδική αλλαγή: DDR3-1066 Triple Channel για τους Gulftown και DDR3-1333 Dual Channel για τους Lynnfield. Έτσι το minimum UCLK / Memory ratio αλλάζει για τους Gulftown, παραμένοντας ταυτόχρονα ίδιο για την P55 πλατφόρμα.

Απ' την στιγμή που θα κυκλοφορήσουν οι Gulftown (όποια κι αν είναι αυτή, δεν μας απασχολεί), η αγορά επεξεργαστών της Intel θα διαμορφωθεί κάπως έτσι:

32nm LGA1156 Dual Cores (Core i3 5xx, Core i5 6xx etc etc)

45nm LGA1366 Quad Cores (Core i7 9xx + όποια άλλη σειρά κυκλοφορήσει) και οι ήδη υπάρχοντες 45nm LGA1156 Quad Cores (Core i5 7xx, 8xx)

32nm LGA1366 Hexa Cores

Με λίγα λόγια, οι τετραπύρηνοι παραμένουν "ίδιοι" (στο περίπου τελοσπάντων), ενώ οι Gulftown θα εξοπλίσουν τον στόλο με νέους διπύρηνους και εξαπύρηνους. Η επόμενη ουσιαστική αλλαγή αρχιτεκτονικής και τετραπύρηνων επεξεργαστών θα έρθει με τους Sandy Bridge (4-8cores).

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now