panos444

Apple Mac OS X: Συνεχής άνοδος σε ποσοστά, με τη Microsoft να πέφτει!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Apple Mac OS X: Συνεχής άνοδος σε ποσοστά, με τη Microsoft να πέφτει]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649f5289328c80.jpg[/NEWS_IMG]Μπορεί η Microsoft να αισθάνεται υπέροχα που τα Windows 7 βγήκαν και συνεχώς κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά, αλλά το ενδιαφέρον της άρχισε να στρέφεται προς τη μεριά της Apple και στο ανερχόμενο Apple Mac OS X, το οποίο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Net Applications, δείχνει να πηγαίνει εξαιρετικά καλά, σημειώνοντας ποσοστά ρεκόρ στην αγορά.

Έτσι, ενώ το λανσάρισμα των Windows 7 τα βρήκε να έχουν ήδη καταλάβει το 2,15% της αγοράς, κάτι που αξιολογείται ως υπερβολικά θετικό και πρωτοφανές για ένα λειτουργικό που κυκλοφορεί επισήμως για λιγότερο από δύο εβδομάδες, υπάρχει πρόβλημα μιας και συνολικά η Microsoft χάνει σε ποσοστά της αγοράς. Βέβαια, η παντοκρατορία της δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, μιας και παραμένει ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της αγοράς με 92,52% των λειτουργικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται να της ανήκουν, αλλά βλέπει το αναπτυσσόμενο Mac OS X να τραβάει πελάτες, κρατώντας πλέον το 5,27% της αγοράς και σίγουρα, πρέπει να έχει αρχίσει να ανησυχεί.

Από την άλλη, τα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux δυστυχώς δεν έχουν δει αντίστοιχα υψηλά ποσοστά, αφού δεν έχουν ούτε το 1% της αγοράς σε προτίμηση. Αντίστοιχη τύχη όμως δεν έχουν οι Firefox, Chrome και Safari, που βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται καθημερινά κόντρα στον Internet Explorer. Αναλυτικά, ο Internet Explorer έχει το 64,64% της αγοράς και ακολουθούν με 24,07%, 3,58% και 4,42% οι άλλοι τρεις browser που αναφέραμε, αντίστοιχα.

Edited by JC_Denton
Link to comment
Share on other sites

1) Είναι λάθος να υπολογίζουμε market share, καθώς "market" για το linux δεν υπάρχει με τη λογική ότι οι περισσότερες διανομές διανέμονται δωρεάν.

2) Αν μιλάμε για ποσοστά επί των χρηστών, το linux βρίσκεται αρκετά ψηλότερα, από το <1 % . 2-3% για καθαρή χρήση και ίσως μέχρι 6% σε περιβάλλοντα dual boot.

Link to comment
Share on other sites

Οι μετρήσεις της Net Applications, γίνονται βάσει επισκεψιμότητας σε sites για τα οποία επεξεργάζεται στατιστικά. Δεν είναι όλο το internet φυσικά, αλλά έχει πολύ μεγάλο ποσοστό, ώστε να έχει ένα καλό στατιστικό δείγμα. Δε ξέρω αν υπάρχουν, dual, triple, quad boot συστήματα, αλλά εδώ καταγράφεται ποιό χρησιμοποιεί κάποιος αφού είναι αυτό με το οποίο περιηγείται στο internet.

Όσον αφορά στον ΙΕ, αν δεν ήταν προεγκατεστημένος, θα είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των νέων χρηστών, δεν ξέρει καν ότι θα μπορούσε να βάλει άλλον, ή αν είναι καλύτερος ή όχι. Ανοίγουν τον καινούριο υπολογιστή, τον συνδέουν και έχουν internet με κάποιο πρόγραμμα. Γιατί να βάλουν άλλο; Τη δουλειά τους την κάνει.

Το Mac OSX από την άλλη, θα είχε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, αν μπορούσε να δουλέψει σε οποιοδήποτε σύστημα. Είναι πολύ φθηνότερο από τα Windows, για πολλούς είναι πολύ καλύτερο και αρκετά πιό ασφαλές. Δυστυχώς ή ευτυχώς η Apple είναι εταιρία hardware και το OS είναι κάτι που διαθέτει με τους υπολογιστές της και δε δίνεται ξεχωριστά. Δική της απόφαση, δική της πολιτική, ας αρκεστεί στα ποσοστά που έχει.

Link to comment
Share on other sites

Πες μου ότι έχεις δυνατότητα να κινηθείς "ελεύθερα" όπως στα Windows ή σε ένα οποιοδήποτε ανοιχτό OS! :hehe:

Εδώ ένας φίλος έψαχνε δυο ώρες να βρει πως να αλλάξει τη γλώσσα και να βάλει επιλογή να αλλάζει αυτή από keystroke στο πληκτρολόγιο, δε μιλάω για άλλον που έχει πρόβλημα με τους codecs και μας βγήκε η πίστη μια μέρα (αλλά δεν το παραδεχόταν ότι στα Win απλά δύο κλικ θα κάναμε και θα 'χαμε τελειώσει :P)

Γενικά, με εκνευρίζει η υποτιθέμενη "απλότητα", όταν αφαιρούν/κάνουν δαιδαλώδη πράγματα που τα θεωρώ βασικά.

Και είναι γελοίο να βλέπω κάτι κολλημένους δεξιά/αριστερά να μου λένε "ΠΟΣΟ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ", βγάζοντας επιχειρήματα που είναι...ΤΡΑΓΙΚΑ!

1) Άνθρωποι που ασχολούνται με οποιαδήποτε εργασία που απαιτεί Word/Excel απλά δε-γινεται να μου λένε ότι είναι αποδοτικοί χωρίς ένα windows-keyboard, αλλά γουστάρουν το mac χωρίς τα home/end/pageup/κτλ.

2) Άνθρωποι που ασχολούνται με γραφιστικά/σχεδιαστικά να λένε ότι δέρνουν τα καινούρια iMac. BOLLOCKS. H οθόνη είναι ένας ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ για πέταμα - όσο καλό panel έχει, τόσο το καταστρέφει το τζάμι. Πάρε μια EIZO/Samsung και κάνε τη δουλειά σου ρε άνθρωπε, πως τα κάναν έτσι?

3) Οι ίδιοι άνθρωποι να λένε ότι είναι καλύτερα τα ποντίκια της Apple από ΟΛΑ τα άλλα στο σχέδιο. w-t-f, αν δουλέψουν με κάποιον gaming-grade sensor τι θα γίνει, Αποκάλυψη?

Γενικά βλέπω ότι όταν μιλάω με Applάδες δεν υπάρχει......επιχείρημα! Με ανθρώπους που δουλεύουν Linux θα δεις πάθος για τον ανοιχτό κώδικα, οι Macάδες είναι άνευ επιχειρημάτων, "απλά είναι τέλειο" λένε :P

iRant :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Το βασικό μειονέκτημα του OSX είναι οι χρήστες του... Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε αυτό, επειδή δυσκολεύονται με το PC και θέλουν κάτι πιό εύχρηστο. Όταν όμως θέλουν να κάνουν αλλαγές σε κάποια πράγματα, πελαγώνουν... Αυτά που λες είναι 2' υπόθεση για να τα φτιάξεις.

Για την οθόνη, συμφωνώ. Κι ο φωτογράφος του γάμου μας, αυτό μου είπε: Του λείπει η Eizo... Όταν όμως τον ρώτησα γιατί δεν κάνει την επεξεργασία στο pc, αφού το έχει δίπλα στο iMac, μου είπε ότι οι χρόνοι στο Mac είναι σχεδόν μισοί... Αυτό δε μπορεί να το προσφέρει το pc ακόμα.

Ειδικά στο χώρο εικόνας/ήχου, η απόδοσή του είναι εξαιρετική και δεν το φτάνει το pc. Όχι λόγω hardware, που είναι ισχυρότερο, αλλά λόγω OS X και εφαρμογών που είναι ιδιαίτερα optimized και παίζουν άριστα. Άλλο να χαζεύεις και να διορθώνεις 2-3 φωτογραφίες από το κινητό κι άλλο να είσαι φωτογράφος και να ρετουσάρεις 3000 κάθε ΣΚ, να ετοιμάζεις 1 ώρα video κάθε ΣΚ και να εκτυπώνεις και 3-4 ψηφιακά άλμπουμ το μήνα όπου θέλεις να είναι τέλεια γιατί ο πελάτης τα πλήρωσε χρυσά (500-1000?). Δυστυχώς, αν και υποτίθεται ότι υπάρχουν οι ίδιες εφαρμογές για Win & OSX, είναι ίδιες μόνο στις δυνατότητες.

Ξέρεις ότι έχω pc, ξέρεις ότι χρησιμοποιώ Win φανατικά, ξέρεις ότι ψάχνω γενικά και ενημερώνομαι σε ότι άλλο υπάρχει, αλλά ο βασικός λόγος που τα έχω είναι τα παιχνίδια. Αν αυτό δεν υπήρχε, θα είχα Ubuntu ή OSX.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το χω ακουσει αυτο με τους χρονους επεξεργασιας και απλα δεν μπορω να το πιστεψω γιατι εχω δει αποψεις που αντικρουονται συνεχεια. Δλδ θελω να το δοκιμασω παρα πολυ αλλα δεν εχω χρονο - νομιζω οτι απλα δε στεκει.

Ξερεις γιατι π.χ. χαζευω? 3000 φωτογραφιες μεσα σε ενα Σ/Κ - Ι totally agree. ΠΩΣ δουλευαν με Mac ως τωρα, οταν ειχε περιορισμους και δεν επαιρνε ουτε καν 4 GB RAM? ΠΟΙΟΣ scratch disk 7200 rpm αντεχε τετοια φορτια? Καταλαβες τι εννοω, δεν - στεκει.

Εκτος αν - τα Windows ειναι ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ τραγικα.

Link to comment
Share on other sites

Μην μπερδεύεσαι... Οι 3000 φωτογραφίες δεν ανοίγουν όλες μαζί... ;)

Αλλά όταν σε γενική χρήση, για retouch, θέλεις 1' στο ένα μηχάνημα και 2' στο άλλο, είναι μεγάλη επιβάρυνση χρόνου. Όταν το Photoshop στα Win μετά από 200 φωτογραφίες θέλει να κάνεις restart τον υπολογιστή, επίσης χάνεις χρόνο... Αυτά είναι τα προβλήματα.

Δε λέω, τα Vista/7 έχουν κι αυτά "Time Machine". Αλλά για να το βρει ο απλός χρήστης και να καταλάβει πως δουλεύει, θέλει ψάξιμο και γνώσεις, στο OS X είναι απλό (αν και έχει κάποια bugs)

Βάλε το Premiere να περάσει φίλτρο σε 15' video και θα δεις ποιό το κάνει γρήγορα...

Άνοιξε στο Premiere 2 ώρες υλικό για να κάνεις montaz και θα δεις ποιό θα κολλήσει...

Στην καθημερινή χρήση, ελάχιστες είναι οι διαφορές. Αλλά σε παραγωγή, έχει μεγάλες διαφορές. Προσωπικά δε γνωρίζω κανέναν επαγγελματία του χώρου εικόνας/ήχου που να το γύρισε και OSX και μετά να το θεώρησε λάθος ή να γύρισε πάλι στα Win. Αντίθετα γνωρίζω αρκετά παραδείγματα που επέλεξαν Win λόγω κόστους τις περισσότερες φορές και με την 1η ευκαιρία πήραν πάλι Μac.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρείς τυχαίο ότι σχεδόν όλα τα επαγγελματικά studios έχουν mac?

Ποια επαγγελματικά studios έχουν Mac ρε συ για να δουλεύουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πανω του? Εγω ξερω για παλαβα παιδια με πολλαπλες οθονες και PC φυσικα, που το Mac το εχουν για συγκεκριμενες εργασιες λογω καποιων εργαλειων που εχει - ασε που εαν το πας και σε 3D animations και τετοια, παλι τα Apple χανουν.

Και once more: Ποιος σου ειπε οτι οι επαγγελματιες ξερουν? Ειλικρινα, υπαρχει μεγαλη συγχηση στο θεμα - δεν ειναι απαραιτητο οτι ξερουν, απλα πηραν Mac γιατι τους το παν, συμβαινει σε πολλες περιπτωσεις αυτο. Εδω σου λεω για γραφιστες που δεν ξερουν καν τι ειναι ο σενσορας και τα dpi και λενε οτι τα ποντικια της Apple ειναι υμνοι και....χαζευω!

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηξις κρίσεως... το Sony Vegas υπάρχει σε Mac OS X version ?

Ο CinemaCraft Encoder ?

Το Acid ?

Το Sonic Soft-Encode ?

Το DTS HD Master Suite Studio Edition ?

Αν όχι, πως γίνεται η δουλειά σε Mac OS X ? Αφού τα περισσότερα A/V studios χρησιμοποιούνε κάποια αν όχι όλα τα παραπάνω ?

Link to comment
Share on other sites

Ρε βάλτε Linux και χρησιμοποιείστε Windows μόνο για παιχνίδια. Εύκολα κι ωραία.

Δεν έχω κανένα λόγο να έχω multi-boot, αντίθετα έχω πολλούς λόγους να μήν έχω...

Ποια επαγγελματικά studios έχουν Mac ρε συ για να δουλεύουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πανω του? Εγω ξερω για παλαβα παιδια με πολλαπλες οθονες και PC φυσικα, που το Mac το εχουν για συγκεκριμενες εργασιες λογω καποιων εργαλειων που εχει - ασε που εαν το πας και σε 3D animations και τετοια, παλι τα Apple χανουν.

Και once more: Ποιος σου ειπε οτι οι επαγγελματιες ξερουν? Ειλικρινα, υπαρχει μεγαλη συγχηση στο θεμα - δεν ειναι απαραιτητο οτι ξερουν, απλα πηραν Mac γιατι τους το παν, συμβαινει σε πολλες περιπτωσεις αυτο. Εδω σου λεω για γραφιστες που δεν ξερουν καν τι ειναι ο σενσορας και τα dpi και λενε οτι τα ποντικια της Apple ειναι υμνοι και....χαζευω!

Γιώργο, το ότι είσαι επαγγελματίας δε σημαίνει ότι γνωρίζεις κιόλας. Αλλά δε βάζω στο ίδιο σακί γραφίστες, που δε γνωρίζουν καν υπολογιστές και τους "υποχρέωσαν" να τους χειρίζονται, από άτομα με Master σε ηχοληψία που μπορούν να σου εξηγήσουν ποιός αλγόριθμος συμπίεσης είναι καλύτερος και γιατί, που θεωρούν την επεξεργασία σε Mac παιχνίδι, ενώ στο pc, προβληματική.

Δε μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς θέλω να πω, γιατί δεν έχεις "μπει στο χορό". Κι εγώ τα ίδια έλεγα, αλλά κάποια στιγμή τα είδα από μέσα και κατάλαβα τις διαφορές.

Όσο για τα 3D, μπορεί το 3DS Max να είναι καλό, αλλά η Pixar χρησιμοποιεί Mac ;)

To RenderMan που έχουν είναι έκδοση για OSX και η φάρμα τους που γίνεται το render είναι δεκάδες συστήματα σε linux (λόγω κόστους προφανώς). Όπως λέει και η διαφήμιση, "αυτοί ξέρουν"...

Link to comment
Share on other sites

Καλά το mac είναι για κλάματα(:P), είχα κατεβάσει αρχεία απο το internet στο pc του κουμπάρου, βάζω τον δίσκο USB να τα πάρω και δεν είχε πουθενά επιλογή ¨επικόλληση¨, απλά τραγικό!!! ψάχνω στο νετ αλλά δεν βρήκα άκρη, μου σπασε τα @@. Το άλλο για τον ΙΕ συμφωνώ με τον wizard, έχει τέτοια ποσοστά γιατί είνα προεγκατεστημένος αλλιώς θα σου λεγα εγω.

Link to comment
Share on other sites

Τι να σ πω βρε μαν, εγω ξερω οτι αυτοι που φτιαχνουν μουσικη με Nuendo, FL Studio, Cubase και Reason απλα ΔΕΝ κοιτάνε το Mac παρα μονο για οταν θελουν κατι πολυ συγκεκριμενο.

Γενικα - ολοι οι "σωστοι" επαγγελματιες εχουν ΚΑΙ mac και PC. Όπως και η Pixar ;)

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηξις κρίσεως... το Sony Vegas υπάρχει σε Mac OS X version ?

Ο CinemaCraft Encoder ?

Το Acid ?

Το Sonic Soft-Encode ?

Το DTS HD Master Suite Studio Edition ?

Αν όχι, πως γίνεται η δουλειά σε Mac OS X ? Αφού τα περισσότερα A/V studios χρησιμοποιούνε κάποια αν όχι όλα τα παραπάνω ?

Βασίλη δεν ξέρω αν αυτά είναι τα καλύτερα, αλλά:

1. Τα Sony Vegas, Acid, Sonic, είναι όλα πακέτα της Sony, και φυσικά δε βγαίνουν για OSX αφού η Sony δεν έχει ανάλογα μηχανήματα. Υπάρχουν όμως πολλά ανάλογα που θεωρούνται εξίσου καλά, αν όχι και καλύτερα.

2. Τo CinemaCraft είναι plugin για το Premiere, ανεξαρτήτου έκδοσης

3. Το DTS HD MSS φυσικά και υπάρχει για OSX.

Ακριβώς και μόνο η ύπαρξη αυτών των εργαλείων για ένα τόσο μικρό ποσοστό χρηστών (5% εναντίων 92%) δείχνει ότι οι επαγγελματίες τα προτιμούν.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά στον ΙΕ, αν δεν ήταν προεγκατεστημένος, θα είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των νέων χρηστών, δεν ξέρει καν ότι θα μπορούσε να βάλει άλλον, ή αν είναι καλύτερος ή όχι.

To ίδιο ισχύει και για το ΟS

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now