Recommended Posts

[news_img=Solid State Drives]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464b34a404e2758.jpg[/news_img]Η τεχνολογία αποθήκευσης σε μνήμες nand flash άρχισε να χρησιμοποιείται λίγα χρόνια πριν σε στρατιωτικές και διαστημικές εφαρμογές. Όχι όμως απόλυτα. Στην ουσία όλοι εμείς είχαμε πρόσβαση σʼ αυτή τη τεχνολογία αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι από εμάς αποκτήσαμε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή ένα USB flash drive τα όποια χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία.

Οι εταιρίες παρατήρησαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα «πουλήσει» - κάτι που βιώνουμε σήμερα- και άρχισαν να παρουσιάζουν τις δίκες τους προτάσεις.

Εμφανίστηκαν λοιπόν και εταιρίες άγνωστες στο χώρο, οι οποίες όμως, χρησιμοποίησαν την πεπατημένη οδό:

Ένας Samsung ή JMicron controller ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την διαχείριση των μνημών, μερικές μνήμες nand flash και ορίστε ο SSD μας.

Από την αρχή αποδείχτηκε ότι μια κλασική υλοποίηση που χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρίες, είχε πρόβλημα και ο λόγος γίνεται για τον JMicron JMF602A controller.

Ο συγκεκριμένος controller δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην αγορά των SSD. Λόγω μικρής cache μνήμης, ο SSD παρουσίαζε κολλήματα (stuttering) κατά την λειτουργία του. Όποιες λύσεις και να δοκιμάστηκαν αργότερα με τον συγκεκριμένο controller (εσωτερικό raid0 με προσθήκη cache, δεύτερη έκδοση JMF602B) δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τότε εμφανίστηκε η Intel.

H Ιntel λοιπόν, τον Σεπτέμβριο του 2008, παρουσίασε το πρώτο μοντέλο της στην οικογένεια των SSD. Χρησιμοποιώντας δικό της controller με cache των 16ΜΒ και έναν τρόπο διασύνδεσης των μνημών NAND του SSD περίπου σαν τον Raid0, «άνοιξε» την αγορά των SSD. Η αρχική τιμή του βέβαια, ήταν απαγορευτική για την εποχή (σχεδόν 600$ για 80GB). Kαθώς όμως τα nm υλοποίησης των nand flash μνημών έπεφταν, έπεφταν κατακόρυφα και οι τιμές.

464b40b94ea2c59.jpg

Φτάνοντας στο σήμερα, κατακλυζόμαστε καθημερινά από access times, ΜΒ/s read και write, χωρητικότητες μερικών δεκάδων GB, IOPS, ms, screenshots από διαφορετικά μετροπρογράμματα για τους SSD σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει και νέες έννοιες που λίγοι έχουν ακούσει και ακόμα λιγότεροι κατανοούν.

Διαβάζοντας στο Internet παρατηρώ κατά καιρούς μια σύγχυση όσον αφορά τους SSD και όλους τους σκληρούς δίσκους γενικότερα, για τα Megabytes/second που διαβάζουν ή γράφουν ή πόσο είναι το access time του καθενός και βλέπω ότι ο κόσμος έχει μια τάση να κοιτάζει απλά νούμερα.

Σε αυτό φυσικά αρχικά φταίνε οι εταιρίες, οι οποίες λόγω marketing συνεχίζουν και λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο (κάνουν διαφήμιση με νούμερα) και τέλος φταίει ο καταναλωτής.

Να αναφέρω απλά σε όλους ότι τα νούμερα που δείχνουν οι εταιρίες δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα σας. Τα νούμερα που ΔΕΝ δείχνουν, είναι αυτά που σας ενδιαφέρουν και θα σας εξηγήσω:

Ένας κλασικός σκληρός δίσκος, με περιστρεφόμενα platters και κεφαλές που σαρώνουν τα platters μερικές χιλιάδες φορές το λεπτό, μπορεί να διαβάσει π.χ. 100MB/s (το διαφημιζόμενο νούμερο από την εταιρία κατασκευής του, που αναφέραμε πιο πάνω).

Πότε όμως μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο;

Γιατί τα παλιά benchmarks δεν έχουν καμιά αξία σε έναν SSD;

Γιατί πολύ απλά κι εμείς λάθος benchmarks κοιτούσαμε, ειδικά όταν αφορούσαν το λειτουργικό μας σύστημα. Μια καθαρή εγκατάσταση Windows XP περιέχει περίπου 13.000 μικρά αρχεία. Αρχεία τα οποία έχουν μέγεθος από μερικά byte, μέχρι μερικά KB. Σπάνια η περίπτωση να υπάρχουν αρχεία μερικών MB.

Ένας κλασικός δίσκος λοιπόν διαβάζει όπως είπαμε με 100MB/s.

Πάντα;

464b40b94e764b5.jpg

Δεν νομίζω.

Ένας κλασικός σκληρός δίσκος διαβάζει με 100ΜΒ/s όταν πρόκειται για ένα ή περισσότερα αρχεία μερικών δεκάδων Megabytes και πάνω. Τι σημαίνει αυτό για έναν δίσκο λειτουργικού συστήματος;

Ότι ο δίσκος σας, όσο δουλεύει σαν δίσκος λειτουργικού συστήματος με τα δεκάδες χιλιάδες αρχειάκια των μερικών KB δεν πρόκειται ποτέ να δώσει τα διαφημιζόμενα από τις εταιρίες 100MB/s. Εδώ είναι και η διαφορά που έκαναν οι SSD. Αυτός είναι και ο λόγος που αγοράζονται από τους χρήστες. Ένα Solid State drive θεωρητικά μπορεί να διαβάσει και να γράψει αρκετές φορές πιο γρήγορα από έναν κλασικό δίσκο και ο λόγος είναι απλός. Στην ουσία είναι μια μνήμη, χωρίς μηχανικά μέρη, οπότε η διαφορά είναι από την αρχή εμφανής.

Διαβάστε παρακάτω για να δούμε τελικά πόσο εμφανής είναι αυτή η διαφορά...

[bREAK= Συστήματα δοκιμής και "διαγωνιζόμενοι"]

Το συγκεκριμένο review ή καλύτερα τη συγκεκριμένη παρουσίαση, δεν θέλω να την κάνω για να αναφέρω τι έμαθα διαβάζοντας στο internet περί εξέλιξης των SSDʼs και τεχνολογιών που ήρθαν και έμειναν ή ήρθαν και πέρασαν. Τη συγκεκριμένη παρουσίαση την κάνω γιατί θέλω να μπορέσει να δει ο καθένας τι είναι αυτό που θα κερδίσει, αν υπάρχει κάτι να κερδίσει φυσικά, προχωρώντας στην αγορά ενός Solid State drive.

Η παρουσίαση αυτή λοιπόν δεν θα ασχοληθεί με τα τετριμμένα. Δεν θα δείτε ανούσια αποτελέσματα από ΑΤΤΟ, HDTunePro, HDTach και iometer (benchmarks για την μέτρηση σκληρών δίσκων και SSD). Θα δείτε τι αλλάζει και πως, όταν από έναν συμβατικό δίσκο που περιστρέφει μερικά platters και σαρώνει την επιφάνεια των platters με τις κεφαλές του, θα μεταβείτε σε ένα Solid State drive με nand flash μνήμες.

Ας δούμε λοιπόν για αρχή, τα συστήματα που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την παρουσίαση.

Θα χρησιμοποιηθούν τέσσερα διαφορετικά συστήματα.

Λόγω του ότι οι ανάγκες του καθενός μας διαφέρουν, κανείς δεν έχει πάντα εγκατεστημένη στο pc του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οπότε σε αυτή την παρουσίαση θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά συστήματα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ένα high end σύστημα, ένα «ξεχασμένο» σύστημα, ένα laptop και ένα netbook.

Τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δοκιμή:

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b416dd047ee0.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=parameter_value

Τι θα δοκιμάσουμε όμως;

Οι δοκιμές περιλαμβάνουν 4 διαφορετικά Solid State drives και 4 σκληρούς δίσκους.

Οι 4 SSD θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα συστήματα και οι σκληροί σε αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν.

Δύο δίσκοι για τα δύο desktop pc, ένας δίσκος για το laptop και ένας για το netbook. Οι δίσκοι του laptop και του netbook είναι οι εργοστασιακοί δίσκοι που έρχονται τα μηχανήματα όταν τα αγοράζουμε.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι SSD και δίσκοι;

SSD

Ξεκινώντας απο αριστερά προς τα δεξιά έχουμε:

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" id="loader" width="800" align="middle" height="500"><embed base="." flashvars="paramXMLPath=http://reviews.hwbox.gr/jcd/ssdjax/gallery/param.xml" src="http://reviews.hwbox.gr/jcd/ssdjax/gallery/ssdjax.swf" quality="best" bgcolor="#121212" name="loader" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" width="800" align="middle" height="500"> </object>

(οι φωτογραφίες είναι παρμένες από τις παρακάτω ιστοσελίδες:

1, 2, 3)

1) Intel X25-E G1 32GB SLC SSD

Ο "βασιλιάς" για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η enterprise έκδοση του Χ25-Μ, διαφέρει στη διαφορετική μνήμη nand που χρησιμοποιεί (SLC) και στα περίπου 100MB/s σειριακής ταχύτητας εγγραφής που έχει παραπάνω. Τρέχουσα τιμή στην αγορά: 325?

2) Intel X25-M G2 80GB MLC SSD Postville

Γνωστός και μη εξαιρετέος SSD. Όταν η πρώτη γενιά του συγκεκριμένου SSD έκανε την εμφάνιση του πέρυσι το Σεπτέμβριο, ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά, που ακόμα και μετά από έναν χρόνο λίγοι κατασκευαστές κατάφεραν να τον ξεπεράσουν. Τρέχουσα τιμή στην αγορά: 200?

3) OCZ Agility Series 64GB MLC SSD

Με μνήμες MLC και θεωρητικές ταχύτητες 230ΜΒ/s read και 130MB/s write εμφανίστηκε μετά τους Vertex της OCZ , έχοντας Indillix Barefoot controller με MLC μνήμες της Samsung και μνήμη cache των 64ΜΒ. Τρέχουσα τιμή στην αγορά: 180?

4) Corsair X64 Extreme Series MLC SSD 64GB

Ένας νέος σχετικά SSD, με τον Barefoot controller της Indillix και θεωρητικές ταχύτητες 230MB/s read και 135MB/s write είναι μια καλή υλοποίηση από την corsair και ένας άξιος εκπρόσωπος των SSD. Τρέχουσα τιμή στην αγορά: 210?

Οι παραπάνω SSD επιλέχτηκαν με γνώμονα κυρίως τις επιδόσεις. Οι δυο Intel γιατί είναι από τους γρηγορότερους Solid State drives της αγοράς, o X64 και ο OCZ γιατί αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς SSD, αυτούς που χρησιμοποιούν την υλοποίηση της Indilix με controller Barefoot.

Οι σκληροί δίσκοι που χρησιμοποιήθηκαν στην δοκιμή:

1) WD Velociraptor 150GB 10.000 στροφές

To αγαπημένο "παιδί" της WD. Mετά τους Raptors οι οποίοι δώσανε για την εποχή τους μαθήματα ταχύτητας στα home pcʼs η Western Digital έφερε κάτι πιο νέο, πιο compact, πιο κρύο, πιο αθόρυβο και φυσικά πιο γρήγορο στους home users. Τους Velociraptors. Τρέχουσα τιμή στην αγορά: 130?

2) WD Caviar Black Series 640GB 6401ΑALS 7.200 στροφές

Από τους γρηγορότερους και πιο διαδεδομένους δίσκους που κυκλοφορούν. Όταν πρωτοβγήκε στην αγορά είχε τόσο καλό value for money που λίγοι επέλεξαν κάτι διαφορετικό. Τρέχουσα τιμή στην αγορά: 60?

3) Hitachi HTS542525K95A00 250GB, SATAII, 5.400 στροφές

Ο εργοστασιακός δίσκος που ήρθε εγκατεστημένος στο laptop της δοκιμής μας. Τρέχουσα τιμή στην αγορά: 45?

4) Toshiba MK1652GSX 160GB, SATAII, 5.400 στροφές

Ο εργοστασιακός δίσκος του netbook της δοκιμής. Τρέχουσα τιμή στην αγορά: 40?

Πάμε τώρα να δούμε με ποιον τρόπο δοκιμάστηκαν όλα αυτά τα συστήματα...

[bREAK= Μεθοδολογία και δοκιμές]

Όπως είπα και πριν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω benchmarks για να δείξω απόλυτα νούμερα σε ιδανικές συνθήκες. Πρόκειται να δείξω νούμερα καθημερινότητας. Τα μοναδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσω σαν baseline είναι το CrystalDiskMark και το boot timer και αυτό όχι για να δείξω επιδόσεις, αλλά για να δείξω επιπτώσεις. Τις επιπτώσεις ,αρνητικές ή θετικές, που μπορεί να έχουν οι καθημερινές λειτουργίες του υπολογιστή μας σε έναν SSD, αλλά και στους απλούς δίσκους. Οι δοκιμές που θα ακολουθήσουν είναι απλές και έχουν επιλεχθεί με γνώμονα τις λειτουργίες που δύναται να φέρει εις πέρας κάθε σύστημα.

Δε δοκιμάστηκαν ακριβώς τα ίδια τεστ σε όλα τα συστήματα και οι λόγοι απλοί:

1) Δε φτιάχτηκαν όλα τα συστήματα για να εξυπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό

2) Δεν έχουν το ίδιο κόστος κτήσης

Άρα σε κάθε σύστημα θα εκτελεστεί ένα πλήθος δοκιμών, που πιστεύω ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο από τους αντίστοιχους χρήστες των συστημάτων.

Οι δοκιμές περιλαμβάνουν, αντιγραφή και επικόλληση αρχείων, εγκατάσταση προγραμμάτων και παιχνιδιών, διεκπεραιώση πολλαπλών λειτουργιών.

Τα προγράμματα και παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκαν στην παρουσίαση μας.

Programs:

•CrystalDiskMark 2.2n1

•Boot Timer

•Adobe Reader 9.0

•Adobe Photoshop CS3

•Microsoft Office 2007 Enterprise SP2 Greek Edition

•WinRAR 3.90

•Windows Movie Maker 2.6

•Avira Antivirus free edition

•Acronis True Image Home 2009 build 9770

•Visual Studio 2008

Games:

•ANNO 1404

•Crysis Warhead

•Unreal Tournament 3

Αφού έγινε σε όλα τα συστήματα δοκιμή αντιγραφής-επικόλλησης και συμπίεσης-αποσυμπίεσης θα αναφέρουμε και τα test files που χρησιμοποιήθηκαν παρακάτω.

Test files:

•1 αρχείο MKV μεγέθους 7.6GB (ταινία ΗΟΜΕ 1080p)

•1 αρχείο MKV μεγέθους 4.6GB συμπιεσμένο σε 100ΜΒ parts (ταινία Matrix 720p)

•1 αρχείο ISO μεγέθους 3.7GB (Windows Vista Ultimate X64)

•1 αρχείο ISO μεγέθους 700ΜΒ (Windows XP SP3)

•1 αρχείο WMV μεγέθους 150ΜΒ (προσωπικό) για τις δοκιμές με τον Windows Movie Maker 2.6

•1 αρχείο Word 2007 μεγέθους 350MB

•1 αρχείο Visual Studio 2008, 35KB, 4.000 γραμμών κώδικα

•5 αρχεία AVI μεγέθους 626ΜΒ (ταινία Shrek 5 φορές)

•10 φωτογραφίες TIF μεγέθους 360ΜΒ η κάθε μία για δοκιμές στο Adobe Photoshop CS3

•40 έως 50 φωτογραφίες JPG (μεγέθους περίπου 3.8ΜΒ η κάθε μία) για δοκιμές στο Adobe Photoshop CS3

•15.000 TXT αρχεία μεγεθών 16ΚΒ – 64ΚΒ – 512Κ με zeros

Σε όλα τα συστήματα της δοκιμής οι σκληροί δίσκοι ή οι SSD είχαν τον ρόλο του drive με το λειτουργικό σύστημα.

Το Netbook της Toshiba δοκιμάστηκε με το εργοστασιακό λειτουργικό, Windows XP Home SP2 Greek ULCL edition.

Το Laptop της Toshiba δοκιμάστηκε με Windows XP Professional SP3 English Edition.

To Home PC-1, δοκιμάστηκε με Windows 7 Χ86 Greek RETAIL edition (32-bit).

To Home PC-2, δοκιμάστηκε με Windows 7 X64 English RETAIL Edition (64-bit).

Σε κανένα σύστημα δεν απενεργοποιήθηκε κάποιο από τα προτεινόμενα services για τους SSD, όπως π.χ. το indexing εκτός από το System Restore που απενεργοποιήθηκε σε όλα τα συστήματα και το defrag σε όσα συστήματα δοκιμάστηκαν με Windows 7 (απενεργοποιείται από default από το λειτουργικό).

Όλα τα τεστ έγιναν σε κάθε drive τοπικά, δηλαδή δεν υπήρχε συνδεδεμένο άλλο drive στο σύστημα, εκτός από το Home PC-2, το high end σύστημα της δοκιμής μας, όπου εκεί για λόγους καθαρά προσομοίωσης με την πραγματικότητα, χρησιμοποιήθηκε μια συστοιχία Raid5 πάνω σε hardware raid controller (Perc 5/i) η οποία αποτελείται από 4 δίσκους Samsung F1 103UJ του 1ΤΒ που έπαιξε τον ρόλο της αποθήκης του συστήματός μας.

Οι χρόνοι που έχουν καταγραφεί σε παιχνίδια, αντιγραφές, backup image είναι χρόνοι μετρημένοι με χρονόμετρο, εκτός των χρόνων extract-archive και Avira Antivirus που είναι χρόνοι από τα ίδια τα προγράμματα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

[bREAK= Netbook Clean Install Tests]

Οι πωλήσεις των Netbook υπολογιστών αυξάνουν συνεχώς. Υπήρχε πάντα η ανάγκη για έναν υπερφορητό υπολογιστή που θα κάνει τα πάντα με την ίδια ευκολία με ένα laptop αλλά με μεγαλύτερη φορητότητα. Έτσι κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τη δοκιμή μας ένα τέτοιο σύστημα.

Στο σύστημα είχε ενεργοποιηθεί το AHCI mode για την διασύνδεση του controller ICH7 με το drive του συστήματος.

Να σημειώσουμε απλά ότι ο Χ25-Ε λείπει από τις δοκιμές με το Netbook μας, γιατί πολύ απλά, ότι και να δοκιμάσαμε, δεν καταφέραμε να εκκινήσουμε το σύστημα με τον συγκεκριμένο SSD. Ο SSD "φορούσε" το τελευταίο firmware. Δοκιμάστηκαν άλλοι 2 ίδιοι SSD (X25-E), με το ίδιο αποτέλεσμα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το CrystalDiskMark 2.2n1 και το προγραμματάκι Boot Timer.

Το CrystalDiskMark 2.2n1 θα μας δείξει τις ταχύτητες των δίσκων σε συγκεκριμένα πεδία μετρήσεων (σειριακή ανάγνωση-εγγραφή,

τυχαία ανάγνωση-εγγραφή 512Κ, τυχαία ανάγνωση-εγγραφή 4Κ) . Το test εκτελέστηκε μετά από επανεκκίνηση του υπολογιστή, σε καθαρή εγκατάσταση μεν, αλλά με όλα τα απαραίτητα προγράμματα να τρέχουν κανονικά (drivers, firewall, antivirus, download manager).

Οι ρυθμίσεις του είχαν οριστεί ώστε το κάθε task να εκτελεστεί 3 φορές με 100ΜΒ test file.

Tο Boot Timer θα μας δείξει σε πόση ώρα εκκινεί ο υπολογιστής μας σε πραγματικές συνθήκες. Εκτελέστηκε 3 φορές σε κάθε δίσκο και βγήκε ο μέσος όρος.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2d3b5e41bcb.swf]align="middle" quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b34ce316468b.swf]align="middle" quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Αρχικά κοιτάζοντας τα νούμερα του CrystalDiskMark παρατηρούμε το «φρένο» που βάζει ο ICH7 SATA controller του netbook μας στους SSD δίσκους. Αν και είναι ικανοί για πολύ περισσότερα από 133ΜΒ/s σειριακής ανάγνωσης, εν τούτοις, δεν είναι ικανός ο controller.

Το boot timer μας δείχνει από την άλλη ότι ολόκληρο το σύστημα δεν κέρδισε και πολλά κατά την εκκίνηση του με τους SSD. 6-7 δευτερόλεπτα δεν δικαιολογούν τη διαφορά χρημάτων που ζητούν οι SSD με τον απλό δίσκο της δοκιμής μας.

Πάμε λοιπόν παρακάτω…

[bREAK= Netbook Installation και WinRAR Tests]

Δοκιμές εγκατάστασης και συμπίεσης-αποσυμπίεσης αρχείων.

Για τις δοκιμές εγκατάστασης χρησιμοποιήθηκε το Adobe Reader 9.0 και το Office 2007 SP2 Greek edition.

Για τις δοκιμές με το WinRAR χρησιμοποιήθηκε η ταινία Matrix σε 720p ανάλυση (47 αρχεία των 100ΜΒ) και μετά την αποσυμπίεση της ταινίας, την ξανασυμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Store Mode του WinRAR, πάλι σε 47 αρχεία των 100ΜΒ.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2d45d79f500.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3a0487ce94c.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Αν και η πλατφόρμα είναι αδύναμη για να υποστηρίξει τους SSD, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα υπάρξουν διαφορές. Οι SSD δείχνουν να κερδίζουν έδαφος στα συγκεκριμένα τεστ. Ειδικά η υλοποίηση της Intel, δείχνει γιατί ο κόσμος εχει προτίμηση προς αυτήν, έχοντας αισθητή διαφορά ακόμα και απο τους άλλους 2 SSD.

[bREAK= Netbook Copy Tests]

Test αντιγραφής και επικόλλησης.

Συνηθισμένη καθημερινή λειτουργία σε καθε σύστημα.

Τo ΤΧΤ test, περιλαμβάνει 15.000 αρχεία TXT που περιέχουν zeros (μηδενικά) και διαφέρουν στο μέγεθος. Έχουν χρησιμοποιηθεί μεγέθη των 16, 64 και 512Kbytes.

Τo 100MB file test είναι η αντιγραφή ενός φακέλου με την ταινία Matrix 720p συμπιεσμένη ενώ το 700MB file test είναι η ταινία Shrek σε AVI format, 5 φορές.

Τα ISO test files (700ΜΒ και 3.7GB) αναφέρονται στα ISO των Windows XP SP3 και Windows Vista Ultimate X64 αντίστοιχα.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2d45d7a75e4.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Στις δοκιμές αντιγραφής βλέπουμε περίεργα αποτελέσματα. Ναι μεν υπάρχουν διαφορές στους SSD (Intel) αλλά όχι σε όλα τα μοντέλα. Ο OCZ, αν και χρησιμοποιεί ίδια υλοποίηση με τον Corsair, δεν δικαιολογεί την χρηματική διαφορά του από τον μηχανικό δίσκο της δοκιμής μας.

[bREAK= Netbook Operation και Ending Tests]

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2da2b8b9d91.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Να λοιπόν και μερικά τεστ που οι SSD έλαμψαν. Σχεδόν 200% πιο γρήγορα ανοίγει το Word αρχείο ο πιο "αργός" SSD της δοκιμής μας σε σχέση πάντα με τον μηχανικό δίσκο. Το ίδιο ισχύει και για την αποθήκευση του ίδιου αρχείου σε Word 2003 format με διαφορά της τάξης του 75%.

Οι διαφορές στο Antivirus Scanning ολόκληρου του σκληρού δίσκου και στο backup του δίσκου με το Acronis True Image παραμένουν και αυτές πολύ μεγάλες, με τον Intel X25-M να χρειάζεται σχεδόν τον μισό χρόνο για να εκτελέσει τις ίδιες εργασίες, σε σχέση με τον μηχανικό μας δίσκο.

Ας τρέξουμε λοιπόν άλλη μία φορά τα test αναφοράς, όπως και στην αρχή, για να δούμε αν άλλαξε κάτι στις επιδόσεις των drive μας.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2d45d7aeb10.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2d45d7b25a2.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Και εδώ τελειώνουν οι δοκιμές με τη "μικρή" μας πλατφόρμα. Δεν άλλαξε κάτι από την αρχική εγκατάσταση. Τα νούμερα στο CrystalDiskMark παρέμειναν σχεδόν ίδια και η εκκίνηση του συστήματός μας επιβαρύνθηκε κατά 1-2 seconds σύμφωνα με το Boot Timer. Πιο πολύ πιθανότατα λόγω ταλαιπωρίας του λειτουργικού μας παρά των drives.

[bREAK= Laptop Clean Install Tests]

Ας ξεκινήσουμε πάλι κι εδώ με τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας, CrystalDiskMark και Boot Timer...

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573a616f.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573a9848.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Παρατηρούμε αρχικά ότι το νέο, πιο ισχυρό σύστημά μας, με καλύτερο controller (ICH8) και πιο γρήγορο επεξεργαστή, επωφελείται αρκετά απο τους SSD.

Παρατήρηση μπορεί να γίνει μόνο για το bottleneck του controller, στα 133ΜΒ/s σειριακής ταχύτητας εγγραφής (βρήκε όριο ο X25-E SLC και φαίνεται).

Ας προχωρήσουμε στα υπόλοιπα τεστ να δούμε αν το laptop μας θα ωφεληθεί στα πραγματικά τεστ...

[bREAK= Laptop Installation και WinRAR Tests]

Εγκατάσταση του Adobe Reader 9.0, του Adobe Photoshop CS3 και του MS Office 2007 SP2.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573acf5c.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Συμπίεση και αποσυμπίεση της ταινίας Matrix σε ανάλυση 720p αποτελούμενη από 47 αρχεία των 100ΜΒ.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573b0671.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Οι SSD έχουν αρχίσει να δείχνουν τα "δόντια" τους. Η διαφορά του μηχανικού δίσκου με τους SSD είναι παραπάνω από εμφανής. Ειδικά όσον αφορά τα WinRAR tests, o X25-E είναι σχεδόν 5 φορές πιο γρήγορος!!

[bREAK= Laptop Copy και Operation Tests]

Δοκιμές αντιγραφής των test files μας καθώς επίσης και δοκιμές καθημερινών λειτουργιών.

Οι δοκιμές καθημερινών λειτουργιών αποτελούνται απο:

1) Φόρτωμα στο Adobe Photoshop CS3 50 φωτογραφιών.

2) Antivirus Scanning ολόκληρου του drive μας

3) Backup του drive με το λειτουργικό μας σύστημα, τοπικά με το Acronis True Image.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573b416b.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573b7857.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Οι καθημερινές λειτουργίες αντιγραφής, δέχονται ένα καλό boost όταν στο σύστημα χρησιμοποιείται Solid State drive. Το ίδιο ισχύει και για τις καθημερινές μας λειτουργίες (Virus Scanning, Image backup). Μόνο το Adobe Photoshop δεν κέρδισε κάτι άξιο αναφοράς από την μετάβαση σε SSD. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ίδιο το πρόγραμμα και τον τρόπο που δουλεύει.

[bREAK= Laptop Multitasking Tests]

Οι δοκιμές πολλαπλών λειτουργιών είναι κάτι απλό. Το πρώτο τεστ δείχνει πώς αποκρίνεται το drive μας εκκινώντας ταυτόχρονα 4 προγράμματα (Adobe Reader 9.0, MS Word 2007, MS Excel 2007, Adobe Photoshop CS3). Οι άλλες 2 δοκιμές εκτός από το προαναφερόμενο τεστ, εκτελούν την ίδια στιγμή καθημερινές λειτουργίες, η πρώτη ανίχνευση του συστήματος για ιούς και η δεύτερη αποσυμπίεση ενός αρχείου.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573ba769.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573c55ac.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573c8cbe.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Ηχηρό το μήνυμα από τους SSD στις δοκιμές πολλαπλών λειτουργιών. Οι διαφορές πλέον έχουν αρχίσει να αυξάνουν αρκετά σε σχέση με τον μηχανικό δίσκο της δοκιμής μας, ακόμα και για τον "αργό" SSD της OCZ.

[bREAK= Laptop Ending Tests]

Τα τεστ αναφοράς για το τέλος ώστε να δούμε αν άλλαξε κάτι στο σύστημά μας...

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573cc7f1.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e5573cfb9a.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Καμία διαφορά κατά το τέλος των tests δεν έχει να μας δείξει το CrystalDiskMark σε αντίθεση με το Boot Timer, που "φωνάζει" ότι ο μηχανικός μας δίσκος μετά την ταλαιπωρία του ίδιου αλλά και του λειτουργικού συστήματος, έχασε περίπου 27 δευτερόλεπτα κατά την εκκίνηση, όταν οι SSD έχασαν μόνο 4 εως 6.

Εδώ τελειώσαμε και με τις δοκιμές του φορητού υπολογιστή μας και συνεχίζουμε πλέον στα Home pc's...

[bREAK= PC-1 Clean Install Tests]

Ξεκινάμε και πάλι με τα Clean Installation Tests να δούμε τι κερδίσαμε θεωρητικά (CrystalDiskMark) από τη μετάβαση σε SSD αλλά και τι κερδίσαμε πραγματικά (Boot Timer).

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e9179429ea.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e9179460e1.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

To CrystalDiskMark αναφέρει μεγάλες διαφορές σε σχέση με το μηχανικό μας δίσκο, ειδικά όσον αφορά τα μικρά μεγέθους αρχεία (4K) όπου παρατηρούμε διαφορές απο 150 εως 2500%.

Πρακτικά όμως το Boot Timer διαφωνεί. 75% λιγότερο χρόνο χρειάζονται οι SSD για να εκκινήσουν το σύστημα, ή αλλιώς 15 δευτερόλεπτα λιγότερα.

Πάμε παρακάτω...

[bREAK= PC-1 Installation και WinRAR Tests]

Δοκιμές εγκατάστασης και WinRAR (Extract-Archive).

Εκτός λοιπόν από τα 2 προγράμματα Adobe Photoshop CS3 και MS Office 2007 ένας υπολογιστής σπιτιού έχει συνήθως και μερικά παιχνίδια. Οπότε μετρήσαμε το χρόνο που χρειάζεται ο κάθε δίσκος για να εγκαταστήσει τo Crysis Warhead και Batman: Arkham Asylum.

Σημείωση: ο χρόνος που λείπει απο το Batman:Arkham Asylum για τον X25-E οφείλεται αποκλειστικά στο μη επαρκή χώρο του δίσκου για αποσυμπίεση του παιχνιδιού και εγκατάστασή του.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e9179497f6.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e91794d28b.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Στα 2 προγράμματα της δοκιμής οι διαφορές κατά την εγκατάσταση ειναι εμφανείς όχι τόσο στο Adobe Photoshop CS3 όσο στο MS Office 2007.

Τα πράγματα διαφερουν στην εγκατάσταση των παιχνιδιών. Εκτός του X25-E που χρειάζεται το μισό χρόνο για να εγκαταστήσει το Crysis Warhead, οι υπόλοιποι SSD αν και πιο γρήγοροι από το μηχανικό της δοκιμής μας, δεν έχουν μεγάλες διαφορές.

Στο WinRAR τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά για τους SSD. Ναι μεν οι διαφορές υπάρχουν αλλά δεν είναι τόσο εμφανείς (στην πραγματικότητα αισθητές) ώστε να δικαιολογήσουν την οικονομική διαφορά με τους μηχανικούς δίσκους.

Εξαίρεση αποτελεί ο Intel Χ25-Ε ο οποίος όμως παίζει σε δική του οικονομική κατηγορία την οποία πάλι δεν μπορεί να δικαιολογήσει (100πλασιο ποσοστό ?/GB για διπλάσιες επιδόσεις).

[bREAK= PC-1 Copy και Operation Tests]

Πάμε τώρα στις δοκιμές αντιγραφής αρχείων και καθημερινών λειτουργιών.

Όπως αναφέραμε και πιο πριν στην παρουσίασή μας δοκιμάζουμε τους δίσκους αντιγράφοντας κάποια test files από σημείο σε σημείο μέσα στον δίσκο.

Τα operation test αποτελούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη φόρτωση 40 φωτογραφιών στο Photoshop, την αποθήκευση ενός αρχείου WMV στο Windows Movie Maker, την πλήρη σάρωση του drive με το λειτουργικό σύστημα για ιούς και το backup του drive μας με το Acronis True Image.

Ας δουμε τα αποτελέσματα:

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e917950551.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e917953bfe.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Στις αντιγραφές αρχείων οι SSD εμφανίζονται απο 20 εως και 80% πιο γρήγοροι από το μηχανικό μας δίσκο, στις δοκιμές όμως με τις καθημερινές λειτουργιες τα πράγματα αλλάζουν. Το μόνο πρόγραμμα που επωφελήθηκε απο τους SSD είναι το Acronis με αξιοσημείωτες διαφορές. Το Antivirus πρόγραμμα αν και έχει διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να δικαιολογήσουν την μετάβαση σε SSD.

Το Photoshop, όπως και στα προηγούμενα συστήματα δεν κέρδισε τίποτα από τους SSD όπως επίσης και το Windows Movie Maker που το πιο πιθανό σενάριο ειναι να βρήκε bottleneck σε κάποιο άλλο υποσύστημα του υπολογιστή μας, παρά στο drive.

Συνεχίζουμε με τα multitasking tests...

[bREAK= PC-1 Multitasking Tests]

Το πρώτο τεστ περιλαμβάνει την αντιγραφή ενός αρχείου ISO 3.7GB ενώ στο σύστημα τρέχει το Antivirus Scanning.

To δεύτερο τεστ δείχνει την αποσυμπίεση ενός αρχείου την στιγμή που σαρώνουμε το σύστημα για ιούς ενω το τρίτο τεστ μας δείχνει αποτελέσματα από το φόρτωμα φωτογραφιών στο Photoshop την στιγμή που αποσυμπιέζουμε ένα αρχείο.

Ας δούμε τα αποτελέσματα:

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e917957693.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e91795ac72.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e91795df37.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Εδώ οι SSD ξανακάνουν την διαφορά. To χαμηλό access time τους επιτρέπει να διαβάζουν ταυτόχρονα από πολλά σημεία χωρίς να πέφτουν σε επιδόσεις. Αν και τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν ωφελούνται τόσο από τους SSD (Photoshop, Antivirus), όταν γίνεται πολλαπλή εκτέλεση λειτουργιών οι μηχανικοί δίσκοι πέφτουν σε επιδόσεις τόσο πολύ που οι SSD κάνουν την διαφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρόνοι για την αντιγραφή και την αποσυμπίεση των αρχείων δοκιμών παρέμειναν σχεδόν ίδιοι με τα copy και WinRAR tests αντίστοιχα, κάτι το οποίο δείχνει οτι οι SSD δεν επιρρεάστηκαν καθόλου από την ταυτόχρονη εκτέλεση και δεύτερης εργασίας.

[bREAK= PC-1 Ending Tests]

Τέλος τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε για σημείο αναφοράς στην παρουσίαση μας για το αν επιρρεάστηκε θετικά ή αρνητικά η επίδοση των drives μας.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e9179611fd.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b2e9179648e1.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Δεν υπάρχουν αισθητές διαφορές στα νούμερα, εκτός της περιέργης πτώσης των Sequential Writes του X25-E κατα 25ΜΒ/s και των 3 επιπλέον δευτερολέπτων που χρειάζεται ο μηχανικός μας δίσκος για να εκκινήσει το σύστημα.

Πάμε τέλος στο τελευταίο σύστημα της δοκιμής μας το οποίο είναι και το πιο γρήγορο....

[bREAK= PC-2 Clean Install Tests]

Αν είναι κάπου να δείξουν τα "δόντια" τους οι SSD αυτή είναι και η πλατφόρμα που έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Όλα τα parts στο συγκεκριμένο σύστημα ειναι High end, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για bottlenecks από άλλα υποσυστήματα.

Υπήρχε η δυνατότητα και στις παρακάτω δοκιμές χρησιμοποιήθηκε μια συστοιχία Raid0 με 3 Intel X25-E 32GB SLC πάνω στον ενσωματωμένο στην μητρική ICH10R controller ώστε να δούμε αν υπάρχει και αντίστοιχο scaling στις επιδόσεις των SSD όταν προσθέτουμε περισσότερα του ενός drives.

Ξεκινάμε λοιπόν με τα καθιερωμένα μετρητικά προγράμματα, CrystalDiskMark 2.2 και Boot Timer ώστε να δούμε θεωρητικά αλλά και πρακτικά τι διαφορές θα δώσει ένας ή και περισσότεροι SSD στο High End σύστημά μας...

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf43dc7.swf]quality=high width=850 height=900 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf4ab9f.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Το CrystalDiskMark λοιπόν μας δείχνει ότι οι SSD όσον αφορά τα Read tests έχουν το προβάδισμα παντού. Είτε τα αρχεία που χρησιμοποιούμε είναι μικρά σε μέγεθος με τυχαία ανάγνωση, είτε είναι μεγάλα σε μέγεθος σε σειριακή ανάγνωση.

Στα writes tests όμως τα πράγματα αλλάζουν. O Velociraptor δείχνει τι μπορούν να κάνουν οι 10.000 στροφές περιστροφής των platters με αποτέλεσμα να φτάνει ή και να ξεπερνά σε επιδόσεις τους SSD της δοκιμής μας (εκτός του πανάκριβου Χ25-Ε και την αντίστοιχη Raid συστοιχία) στα test σειριακής αλλά και τυχαίας εγγραφής 512Κ. Στο τεστ τυχαίας εγγραφής 4Κ, οι SSD λόγω του πολύ χαμηλόυ access time τους, κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Το Boot Timer τέλος δεν δείχνει να επιρρεάζεται από νούμερα εγγραφής ή ανάγνωσης αλλά μόνο από το Access Time των drives, δίνοντας προβάδισμα στους SSD, από 20 εώς 25 δευτερόλεπτα κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Να σημείωσουμε ότι η συστοιχία Raid0 με τους 3 Χ25-Ε, έχει ελάχιστη διαφορά από τους υπόλοιπους SSD στο Boot Timer.

[bREAK= PC-2 Application Installation Tests]

Εγκατάσταση προγραμμάτων και χρόνοι που χρειάστηκε το κάθε drive για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση των Adobe Reader 9.0, Adobe Photoshop CS3 και Office 2007 SP2. Ας δούμε τα νούμερα...

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf4f550.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Οι διαφορές στους χρόνους είναι πολύ μικρές. Εξαίρεση αποτελεί ο X25-E και η συστοιχία Raid0 με 3 ίδιους δίσκους, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν τη χρηματική διαφορά που ζητάνε.

[bREAK= PC-2 Game Installation και Game Load Tests]

Συνεχίζουμε με εγκατάσταση παιχνιδιών αλλά και χρόνους εκκίνησης παιχνιδιών.

Σε όλα τα παιχνίδια η ανάλυση ρυθμίστηκε στα 1920χ1080.

Στο Crysis Warhead εκκινήσαμε το single player mode και μετρήσαμε τον χρόνο που κάνει να φορτώσει η μπάρα, το ίδιο και για το ΑΝΝΟ 1404 με την διαφορά ότι εκκινήσαμε το QuickStart. Στο UT3 ξεκινήσαμε ένα Capture the Flag match στην πίστα Hydrosis σε single player mode.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf53f85.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf5a8fd.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Οι διαφορές μικρές εώς και ανύπαρκτες. Ειδικά ο Velociraptor ξεπερνά όλους τους SSD στους χρόνους εγκατάστασης των παιχνιδιών με εξαίρεση τον X25-E και την συστοιχία Raid0.

Τα πράγματα αλλάζουν στην εκκίνηση των παιχνιδιών. Όλοι οι SSD εμφανίζονται γρηγορότεροι σε σχέση με τους μηχανικούς αντιπάλους τους αλλά με μικρές διαφορές.

Στο UT3 οι χρόνοι είναι τόσο μικροί στο load του παιχνιδιού που δεν μπορούν να μας δείξουν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά.

[bREAK= PC-2 WinRar και Copy Tests]

Άλλη μία δοκιμή αποσυμπίεσης και συμπίεσης της ταινίας Matrix σε ανάλυση 720p.

47 αρχεία των 100ΜΒ αποσυμπιέστηκαν ώστε να παράγουν το MKV αρχείο και ξανασυμπιέστηκαν σε Store Mode και διαχωρισμό των αρχείων RAR σε 100ΜΒ files.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf5f32d.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Όλοι οι SSD της δοκιμής αποδείχτηκαν γρηγορότεροι στο WinRAR με τον Velociraptor όμως να ακολουθεί από πολύ κοντά. Εξαίρεση και πάλι ο Χ25-Ε και η συστοιχία Raid0 που κάνουν αισθητή διαφορά και από τους υπόλοιπους SSD της δοκιμής.

Ας δούμε και τα Copy Tests...

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf63d62.swf]quality=high width=850 height=900 parameter=parameter_value

Ας αφήσουμε έξω από τα γραφήματα τον Χ25-Ε και το αντίστοιχο Raid0.

Τι περίεργο βλέπουμε παραπάνω;

Ο Velociraptor είναι πιο γρήγορος σε όλα τα τεστ, ακόμα και σε αυτά που περιέχουν μικρά αρχεία. Άλλα μας έδειχνε το CrystalDiskMark στην αρχή της δοκιμής. Όσο το μέγεθος σειριακής ανάγνωσης και εγγραφής αυξάνει, τόσο ο δίσκος της WD μεγαλώνει και το προβάδισμά του με αποκορύφωμα το MKV αρχείο των 7.6GB, όπου εμφανίζεται από 30 εώς 50% σχεδόν πιο γρήγορος. Εδώ τα νούμερα του CrystalDiskMark (σειριακή εγγραφή) έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα.

[bREAK= PC-2 Operation Tests]

Πάμε στα καθημερινά τεστ. Image του drive με το Acronis True Image και scan του drive με το Avira Antivirus Free edition.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b41e33c60109.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Στα παραπάνω τεστ όλοι οι SSD κάνουν την διαφορά. Όλοι οι χρόνοι "κόπηκαν" σχεδόν στο μισό. Ακόμα και ο OCZ που εμφανίζεται "αδύναμος" στα υπόλοιπα τεστ, καταφέρνει να κερδίσει τους μηχανικούς αντιπάλους του αφού χρειάστηκε 160 δευτερόλεπτα λιγότερα για να ολοκληρώσει το scan του drive με το AV πρόγραμμα και 50 δευτερόλεπτα λιγότερα για το image με το Acronis.

Ας δούμε τώρα πώς συμπεριφέρονται τα drive μας και σε μερικές διεργασίες που εκτελούνται μέσα από προγράμματα...

[bREAK= PC-2 Application Tests]

Φορτώσαμε 50 φωτογραφίες .jpg από μία απλή ψηφιακή των 8MP στο Adobe Photoshop και σημειώσαμε το χρόνο που χρειάστηκε κάθε drive. Το σύνολο του μεγέθους των φωτογραφιών ήταν 159ΜΒ.

Κάναμε ακριβώς το ίδιο για 10 φωτογραφίες .tif, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος κάθε φωτογραφίας ήταν 360ΜΒ περίπου.

Με τη βοήθεια του Visual Studio 2008 φορτώσαμε ένα project 4.000 περίπου γραμμών κώδικα και κάνοντας μία αλλαγή, επιλέξαμε να το κάνουμε build. Μετρήσαμε τον χρόνο που πήρε η διαδικασία του build.

Ανοίξαμε ένα αρχείο WMV με τη χρήση του Windows Movie Maker και το κάναμε Save πάλι στο ίδιο drive. Μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε κάθε drive για την αποθήκευση του αρχείου.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3df3597016e.swf]quality=high width=850 height=800 parameter=parameter_value

Παρατηρούμε για αρχή ότι το adobe με τις πολλές φωτογραφίες μικρού μεγέθους δεν παρουσιάζει διαφορές στους χρόνους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις μεγάλες TIF φωτογραφίες. Αισθητή η διαφορά της Raid0 συστοιχίας. Μεγάλη διαφορά επίσης παρουσιάζει και ο Corsair X64 μαζί με τον Χ25-Ε.

Ο X25-M "πέφτει" πίσω από τον Velociraptor σε αυτό το τεστ, κάτι που είναι περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς τις διαφορές στις Sequential read ταχύτητες.

Διαφορές βλέπουμε και στο build του Visual Studio 2008 project. Μπορεί οι χρόνοι να φαίνονται μικροί και οι διαφορές ακόμα μικρότερες, αλλά όταν ένας προγραμματιστής φτιάχνει ένα νέο project, εκτελεί την παραπάνω εργασία, μερικές εκατοντάδες φορές, οπότε εκεί μόνο μικρές δεν θα είναι οι διαφορές.

Τέλος το Windows Movie Maker, μας δείχνει με τους χρόνους ότι δεν εξαρτάται καθόλου από τον δίσκο, κάτι που είδαμε και στις προηγούμενες πλατφόρμες.

[bREAK= PC-2 Multitasking Tests - Part 1]

Μετρήσεις πολλαπλών διεργασιών.

Ο τρόπος αύξησης των επιδόσεων στα home συστήματα έχει γίνει η χρήση πολλαπλών ίδιων resources. Διπύρηνοι, τετραπύρηνοι ή και σύντομα εξαπύρηνοι επεξεργαστές, Raid0 με πολλαπλά drives, SLI ή CrossfireX με πολλαπλές κάρτες γραφικών, Dual Channel ή Triple Channel μνήμες.

Αλήθεια, μπορούν τα σημερινά drives να ακολουθήσουν;

Ας δούμε λοιπόν πως συμπεριφέρονται οι σκληροί δίσκοι αλλά και οι SSD, όταν χρειαστεί να εκτελέσουν πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα.

Ξεκινάμε με ένα πολύ απλό τεστ.

Καθώς αποσυμπιέζουμε την ταινία Matrix σε ανάλυση 720p, φορτώνουμε ταυτόχρονα 50 φωτογραφίες στο Photoshop CS3 (ανάλυσης 8ΜΡ, συνολικού μεγέθους 159ΜΒ).

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf6cde8.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Βλέπουμε ότι ο μηχανικός Velociraptor στέκεται καλά στο συγκεκριμένο τεστ. Μπορεί οι SSD ανταγωνιστές του να είναι πιο γρήγοροι, όχι τόσο όμως ώστε να δικαιολογούν τα χρήματα που ζητάνε. Εξαίρεση και πάλι ο Χ25-Ε.

Επόμενο τεστ πολλαπλών εργασιών.

Συμπίεση της ταινίας Matrix 720p καθώς εκτελούμε ένα Antivirus Scanning του drive μας.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf71819.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Εδώ οι SSD όχι μόνο έχουν προβάδισμα, αλλά κυριολεκτικά κατέστρεψαν οτιδήποτε μηχανικό.

Το χαμηλό Access Time τους, τους επιτρέπει να εκτελέσουν τις ίδιες εργασίες στο 1/3 του χρόνου που χρειάστηκαν οι αντίπαλοι μηχανικοί δίσκοι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μηχανικοί δίσκοι χρειάζονται αρκετό περισσότερο χρόνο να εκτελέσουν τις παραπάνω διεργασίες, απ'οτι αν εκτελούνταν μία-μία.

Πάμε στην επόμενη σελίδα, συνεχίζοντας τα τεστ πολλαπλών εργασιών.

[bREAK= PC-2 Multitasking Tests - Part 2]

Συμπίεση της ταινίας Matrix 720p καθώς αντιγράφουμε ένα αρχείο μεγέθους 7.6GB.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf75e65.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Εδώ βλέπουμε ότι μηχανικοί και SSD, ζορίζονται αρκετά.

Κάθε εργασία αν γινόταν από μόνη της θα χρειαζόταν λιγότερο χρόνο απ'ότι όταν εκτελείτε παράλληλα με κάποια άλλη. Εξαίρεση η συστοιχία Raid0 με τους 3 Χ25-Ε η οποία δεν "ενοχλήθηκε" από την παράλληλη εργασία που εκτελέστηκε.

Στην συνέχεια θα δούμε πως θα ανταπεξέλθουν τα drive μας, εκτελώντας 3 εργασίες ταυτόχρονα...

Αποσυμπίεση της ταινίας Matrix 720p, καθώς εκτελούμε έλεγχο για ιούς και ταυτόχρονα αντιγράφουμε 15.000 TXT αρχεία...

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3dbf5888ed8.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Οι SSD στο σύνολό τους φαίνονται αρκετά πιο γρήγοροι από τους αντίστοιχους μηχανικούς.

Εκτελώντας όμως κάθε εργασία, μεμονομένα, είναι πιο αργοί απο 20 εως 40% περίπου με εξαίρεση της συστοιχία Raid0 που χάνει λιγότερο απο 10% σε χρόνους.

Τι κάνουν όμως αντίστοιχα οι μηχανικοί δίσκοι;

Ο Velociraptor των 10.000 RPM είναι σχεδόν 100% πιο αργός, όταν εκτελεί 3 εργασίες ταυτόχρονα ενώ ο 640αρης Western Digital 200% ή αλλιώς χρειάζεται τον 3πλασιο χρόνο για να εκτελέσει τις ίδιες εργασίες, απ'ότι αν τις εκτελούσαμε μία-μία.

Ας δούμε τέλος πως επιρρεάζονται οι χρόνοι των παιχνιδιών όταν εκτελούμε παράλληλα και κάτι ακόμα...

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf7f6ba.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Όλα τα drives χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να φορτώσουν το παιχνίδι της δοκιμής.

Οι διαφορές ναι μεν ειναι μικρές, αλλά υπάρχουν.

[bREAK= PC-2 Ending Tests]

Τελειώνουμε και με αυτό το σύστημα δοκιμών με τα κλασικά πλέον CrystalDiskMark και Boot Timer, να δούμε αν όλες αυτές οι δοκιμές επιρρέασαν σε επιδόσεις και χρόνους τα drive μας...

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b3da7bf83d81.swf]quality=high width=850 height=900 parameter=parameter_value

Και κλείνουμε με το boot timer.

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7304b40e7dd5ccbc.swf]quality=high width=850 height=637 parameter=parameter_value

Εκτός από την συστοιχία Raid0 και τον Χ25-Ε, όλα τα drives έχασαν απο 1 έως 3 δευτερόλεπτα με εξαίρεση το μηχανικό 640αρη της δοκιμής που έχασε 9, είτε από την ταλαιπωρία του λειτουργικού, είτε από την ταλαπωρία του ιδίου από τις δοκιμές.

[bREAK= Επίλογος - συμπεράσματα]

Όταν αποφάσισα να κάνω την συγκεκριμένη παρουσίαση, πίστευα ότι ο επίλογος μαζί με τα συμπεράσματά μου για τους SSD θα ήταν κάτι απλό.

Άλλωστε μιλάμε για διαφορές τεράστιες στα benchmarks και στα διαφημιζόμενα από τις εταιρίες νούμερα.

Τελειώνοντας όμως όλες τις δοκιμές, έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται τι να γράψει για κλείσιμο.

Είναι οι SSD πιο γρήγοροι από τους μηχανικούς δίσκους;

Αξίζει ένας απλός χρήστης να μεταβεί σε αυτά τα νέας τεχνολογίας drives;

Η απάντηση δυστυχώς δεν είναι απλή.

Αν οι τρέχουσες τιμές των SSD κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα με τους μηχανικούς αντιπάλους τους, τότε δεν θα είχα κάτι να σχολιάσω.Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

Γιʼαυτό είπα να κλείσω με σχόλια για την κάθε πλατφόρμα δοκιμών ξεχωριστά.

Ξεκινώντας λοιπόν από το Netbook βλέπουμε ότι σε όλα τα τεστ οι SSD κυριαρχούν. Σε άλλα τεστ οι διαφορές είναι μεγάλες, σε άλλα μικρότερες, πιθανότατα λόγω του bottleneck που δημιουργεί η αδύναμη σε επιδόσεις πλατφόρμα.

Ένας SSD ακόμα και σε αυτή τη χαμηλή επιδόσεων πλατφόρμα, δίνει άλλον αέρα. Μπορεί τα νούμερα απόλυτα να μην μπορούν να το δείξουν αλλά η αίσθηση των SSD υπάρχει συνέχεια. Το χαμηλό access time δίνει συνέχεια το παρών, προσδίδοντας μια αίσθηση αμεσότητας σε ότι κι αν σκεφτεί ο χρήστης να κάνει.

Δεν μπορούμε φυσικά να μη συνυπολογίσουμε το κόστος. Όταν ένα Νetbook κοστίζει στην αγορά από 200 έως 400?, είναι λίγο δύσκολο να μπει το χέρι στην τσέπη και να επενδύσει άλλα 200 για έναν SSD. Αυτό όμως δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ.

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι η αίσθηση και οι διαφορές στους χρόνους υπάρχουν.

464b40b94e8e622.jpg

Προχωρώντας στο laptop της δοκιμής θέλω να αναφερθώ πρώτα στους Intel SSD. Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς έχει κάνει η Intel σε αυτόν τον τομέα, αλλά υπήρχαν τεστ τα οποία έδειχναν ότι «αγαπούν» τους Intel SSD.

Συνυπολογίζοντας το κόστος, θέλω να πιστεύω ότι ο Χ25-Μ 80GB Postville είναι μια πολύ καλή και συμφέρουσα αγορά, έχοντας σχεδόν ίδια τιμή με τους άλλους δύο SSD της δοκιμής αλλά και 16GB περισσότερης χωρητικότητας. Την αίσθηση ότι μπήκε ένας SSD στο μηχάνημα την δίνουν όλοι οι SSD της δοκιμής, στα νούμερα όμως και στους χρόνους δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι.

Πάμε λοιπόν στο πρώτο home build σύστημα της δοκιμής μας, αυτό με την NF4 πλατφόρμα και τον Opteron 165.

Κι εδώ λοιπόν οι SSD έχουν το προβάδισμα παντού, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Άξιος αναφοράς λόγω επιδόσεων είναι ο X25-E, αλλά με τέτοια τιμή και τόσο μικρή χωρητικότητα είναι πολύ δύσκολη αγορά. Αν σκεφτούμε επίσης ότι ένας χρήστης με την παραπάνω πλατφόρμα δεν ανήκει στην κατηγορία enthusiast, τότε δεν υπάρχουν πιθανότητες για τέτοια επένδυση.

Οι υπόλοιποι SSD είναι πάνω-κάτω τα ίδια. Γρηγορότεροι από τον μηχανικό 640αρη WD, σε όλα τα τεστ επαληθεύουν τα νούμερα των benchmarks, άλλοτε ακριβώς και άλλοτε στο περίπου, χωρίς όμως ούτε λεπτό να δώσουν την αίσθηση ότι δεν έχουμε κουμπωμένο έναν SSD πάνω στο σύστημά μας, με άμεση απόκριση σε ότι κι αν ζητήσει ο χρήστης.

Το αν ένας τέτοιος χρήστης πρέπει να επενδύσει σε έναν SSD, αυτό το γνωρίζει ο ίδιος και το πορτοφόλι του, πάντως χαμένος από μια τέτοια επένδυση δεν θα βγει, είτε χρησιμοποιήσει τη τρέχουσα πλατφόρμα του, είτε αργότερα αναβαθμίσει σε κάτι πιο σύγχρονο.

464b40b94eb6eec.jpg

Και πάμε τέλος στην enthusiast κατηγορία με το high end σύστημα της παρουσίασης μας.

Ο reviewer λοιπόν είναι κάτοχος τριών Χ25-Ε σε διάταξη Raid0. To σίγουρο είναι ότι το scaling στις επιδόσεις και τους χρόνους δεν αντικατοπτρίζει το scaling στην τιμή, αγοράζοντας τρεις τέτοιους δίσκους. Κάτι που θα πρέπει να αναλογιστούν οι πιθανοί μελλοντικοί αγοραστές.

Πάμε στους υπόλοιπους τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι βασιλιάς συνεχίζει να είναι ο Χ25-Ε, αποδεικνύοντάς το σε κάθε δοκιμή που τον υποβάλλαμε. Η αναλογία όμως ?/GB είναι τόσο μεγάλη που τον κάνει μια όχι και τόσο συμφέρουσα αγορά. Μιλάμε όμως πάντα για τους enthusiast users και όροι όπως ?/GB και αναλογίες όπως επιδόσεις/κόστος πάνε περίπατο. Έτσι αυτός που θέλει το απόλυτο μπορεί κάλλιστα να κοιτάξει τον X25-E ή ακόμα και 2 για συστοιχία Raid0.

Οι υπόλοιποι SSD τώρα, κυμάνθηκαν πάλι στα ίδια επίπεδα. Με τον WD Velociraptor να τους ακολουθεί από κοντά στα περισσότερα τεστ, σε μερικά μάλιστα να τους ξεπερνά κιόλας, η επιλογή για αναβάθμιση είναι δύσκολη.

Προσωπικά τι πιστεύω; Κάντε την μετάβαση. Μπορεί να προσπάθησα να σας δώσω όσο περισσότερα γίνεται από απόλυτα νούμερα και μετρήσεις χρόνων, αλλά ένα πράγμα δεν μπορούν να δείξουν τα νούμερα και αυτό είναι η αίσθηση.

Ένας enthusiast user ο οποίος έχει την άνεση να αγοράσει SSD, θα αγοράσει όσο και να του κοστίσει.

Αυτοί που πιστεύουν ή νομίζουν ότι πρέπει να τα δώσουν κάπου αλλού μπορώ να τους προτείνω απλά να δουλέψουν σε ένα σύστημα με SSD. Η αίσθηση της άμεσης απόκρισης σε ότι κι αν σκεφτεί ο χρήστης να κάνει, δε μπορεί να αποδοθεί από κανένα μηχανικό δίσκο, ακόμα και σε συστοιχία Raid0.

Αυτός είναι και ο λόγος που απλοί χρήστες, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ταχύτητα, προχωρούν στην αγορά ενός SSD δίσκου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο reviewer, ακόμα και με τον Velociraptor των 10.000 στροφών το λεπτό, αισθάνθηκε δυσάρεστα καθώς λειτουργούσε το σύστημα του και έτρεχε τις δόκιμες για να δείξει τους χρόνους.

Δεν πρόκειται στην συγκεκριμένη περίπτωση να συγκρίνω τους SSD μεταξύ τους. Εκτός από τον Χ25-Ε που αναφέρθηκε πιο πάνω, που όχι μόνο έχει το όνομα αλλά και την χάρη του γρηγορότερου SSD, όλοι οι υπόλοιποι SSD θα δώσουν αυτή την διαφορετική αίσθηση στην χρήση του συστήματος στον κάθε user ότι κι αν ζητήσει…

Edited by GoriLLakoS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well done Chosen !!

Sorry, Mr. Jax7480 ήθελα να γράψω, μπερδευτικα !!!

Θα ήθελα να δω στο Ι7 σύστημα και μετρήσεις από 4χWD640 @ raid0 (κομμένο raid0 στα 40ΜΒ/δίσκο) που έρχετε στα ίδια χρήματα με έναν X25-M 80.

Χίλια μπράβο !!

Καιρό τώρα θέλω και εγώ να περάσω στην απο'κει μεριά αγοράζοντας έναν 160αρη PostVille ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ καλος Ζαχο!! (king of drives!:hehe:)

Tεραστιο κ αναλυτικο review.. :T:

δεν ξερω ρε γμτ, μπερδεμενα μας τα λενε οι SSD.

Kατ'εμε πρεπει να πεσουν και αλλο για να με δελεασουν και να περιμενω μερικα sec λιγοτερο για τα load times.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ευγε Ζαχαρια

αξιος!!!

πολυ ουσιωδες και κατατοπιστικο το review

και εξισου ομορφη και κατανοητη κι η παρουσιαση

φανταζομαι χρειαστηκες και πολυ χρονο για να γινουν οι μετρησεις

και να κατηγοριοποιηθουν κι ετσι ομορφα

αλλα Ιmho αξιζει τον κοπο

θα αποτελεσει πηγη αναφορας για παρα πολυ κοσμο

εαν καποια στιγμη βρεις το Ηardware και το χρονο

ωστε να το εμπλουτισεις

και με:

4x WD640 σπαστο raid0

3x Velociraptor σπαστο raid0

2x intel x25m raid0

στις ιδιες μετρησεις παντα

θα ηταν πραγματικα επος

και παλι μπραβο απο μενα

& keep'em coming

Υ.Γ. τα αποτελεσματα δεν μπορω να τα σχολιασω

το γεγονος οτι οσοι εχουν μεταβει σε αξιολογους ssd ομως

δεν μπορουν να ξαναγυρισουν σε μηχανικο

νομιζω τα λεει ολα

Edited by Κοπρίτης
Υ.Γ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα μπράβο στον jax προφανώς αλλά και στο πολύ αντικειμενικό του συμπέρασμα στο τέλος.

Νομίζω ότι ξεκαθαρίστηκαν πολλά πράγματα. Αν και προσωπικά θα ήθελα να δω και ένα AMD SouthBridge - ο κάθε ένας θα ήθελε να δει και κάτι διαφορετικό - νομίζω ότι είναι ότι ποιο πλήρες έχω διαβάσει όσον αφορά τους SSDs ΜΑΚΡΑΝ.

Και πάλι μπράβο!

....μόνο ουσιαστικό παράπονο και αυτό δεν έχει να κάνει με το ίδιο το review είναι το συνεχές reload που κάνει το flash στα γραφήματα και είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό.

Share this post


Link to post
Share on other sites
....μόνο ουσιαστικό παράπονο και αυτό δεν έχει να κάνει με το ίδιο το review είναι το συνεχές reload που κάνει το flash στα γραφήματα και είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό.

και νομιζα οτι μονο σε εμενα το εκανε.. Ναι, οντως πολυ εκνευριστικο!!

Σχετικα με Raid μηχανικων (σπαστο και μη-σπαστο) εχει παρουσιασει ο JC ενα με 4 Raptor-x και ο Jax με 3 velοciraptor!! ανατρεξατε για πληροφοριες!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταπληκτική δουλεία και το σημαντικότερο... με πολύ χρήσιμα συμπεράσματα!

Μπράβο!

Share this post


Link to post
Share on other sites

εύγε jax :T:

ξεκαθάρισαν πολλά πράγματα στο μυαλό μου :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaxo, ευγε! Ένα review που αποτελεί σημείο αναφοράς! Βέβαια εγώ δεν χρειαστηκε να το διαβάσω για να πειστώ, once you go SSD, you never go again HDD!

:T:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αρχικά να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά σας λόγια.

Το έργο ήταν δύσκολο αλλά νομίζω το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό.

Κι εγώ, όπως πολλά παιδιά πρότειναν, θα ήθελα να προσθέσω κι άλλα συστήματα και

περισσότερους δίσκους. Ήδη όμως το netbook και ο Opteron ήταν δανεικά συστήματα.

Δεν βρήκα κάποιον με AMD Phenom πλατφόρμα που θα μπορούσε να βοηθήσει και φυσικά να αποχωριστεί το μηχανημά του για καμιά εβδομάδα.

Μακάρι επίσης να μπορούσα να προσθέσω και συστοιχίες RAID0 με μηχανικούς δίσκους.

Αλλά έπρεπε να τηρηθούν κάποια όρια.

Ο Γοριλλάκος, που μου έστειλε και το hardware γνωρίζει... του ζήτησα αρχικά σχεδόν 10 δίσκους και SSD.

Νομίζω όμως ότι και με το συγκεκριμένο hardware, αυτό που θέλει να δει ο κάθε χρήστης, διαφορές δηλαδή ανάμεσα στις 2 τεχνολογίες, φαίνεται.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγχαρητήρια για την παρουσίαση, πολύ κατατοπιστική.

Μπράβο. Όλη η προσπάθεια μετράει και με το παραπάνω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απλα άψογος...το πιο πλήρες review που υπάρχει σε ολο το ίντερνετ χαλαρά πανω στο θέμα hdd vs ssd!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jax, καταπληκτική δουλειά !!

Καλή χρονιά να έχεις :):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ότι οι ssd είναι πολύ καλύτεροι απο τους απλούς μηχανικούς δίσκους ήταν πάντοτε ξεκάθαρο. Το καυτό ερώτημα είναι αξίζει να μεταβείς απο ραπτορ σε ssd? Θα φανεί διαφορά στις καθημερινές εργασίες?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το καυτό ερώτημα είναι αξίζει να μεταβείς απο ραπτορ σε ssd? Θα φανεί διαφορά στις καθημερινές εργασίες?
Αν εννοείς, αν αξίζουν τα παραπάνω χρήματα από τους dinoraptors σε σχέση με τα παραπάνω που προσφέρουν, τότε την απάντηση μόνο εσύ μπορείς να την δώσεις, είτε αγοράζοντας τους είτε δοκιμάζοντας τους πριν την αγορά (αν είναι δυνατό) αφού ΚΑΘΕ χρήστης έχει και διαφορετικές ανάγκες και τις "κοστολογεί" και διαφορετικά.

Αν περιμένεις την απάντηση στην ερώτηση αυτή από τον Jax7480 ή οποιονδήποτε άλλον με SSDs τότε μάλλον είτε δεν διάβασες το review είτε ο Jax7480 δεν έκανε σωστό review (που δεν το νομίζω). Ειλικρινά δεν υπάρχει καλύτερο review (από όσα έχω διαβάσει) να απαντήσει ΑΚΡΙΒΩΣ στην ερώτηση που έκανες. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το διάβασα όλο το review. Και ναι ο Jax έκανε ένα απο τα καλύτερα review που έχω διαβάσει. Οι αριθμοί όμως δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ρωτάω για την αίσθηση που έχει ο χρήστης.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το διάβασα όλο το review. Και ναι ο Jax έκανε ένα απο τα καλύτερα review που έχω διαβάσει. Οι αριθμοί όμως δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ρωτάω για την αίσθηση που έχει ο χρήστης.

To τελευταίο κομμάτι δες πάλι :

Οι υπόλοιποι SSD τώρα, κυμάνθηκαν πάλι στα ίδια επίπεδα. Με τον WD Velociraptor να τους ακολουθεί από κοντά στα περισσότερα τεστ, σε μερικά μάλιστα να τους ξεπερνά κιόλας, η επιλογή για αναβάθμιση είναι δύσκολη.

Προσωπικά τι πιστεύω; Κάντε την μετάβαση. Μπορεί να προσπάθησα να σας δώσω όσο περισσότερα γίνεται από απόλυτα νούμερα και μετρήσεις χρόνων, αλλά ένα πράγμα δεν μπορούν να δείξουν τα νούμερα και αυτό είναι η αίσθηση.

Ένας enthusiast user ο οποίος έχει την άνεση να αγοράσει SSD, θα αγοράσει όσο και να του κοστίσει.

Αυτοί που πιστεύουν ή νομίζουν ότι πρέπει να τα δώσουν κάπου αλλού μπορώ να τους προτείνω απλά να δουλέψουν σε ένα σύστημα με SSD. Η αίσθηση της άμεσης απόκρισης σε ότι κι αν σκεφτεί ο χρήστης να κάνει, δε μπορεί να αποδοθεί από κανένα μηχανικό δίσκο, ακόμα και σε συστοιχία Raid0.

Αυτός είναι και ο λόγος που απλοί χρήστες, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ταχύτητα, προχωρούν στην αγορά ενός SSD δίσκου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο reviewer, ακόμα και με τον Velociraptor των 10.000 στροφών το λεπτό, αισθάνθηκε δυσάρεστα καθώς λειτουργούσε το σύστημα του και έτρεχε τις δόκιμες για να δείξει τους χρόνους.

Δεν πρόκειται στην συγκεκριμένη περίπτωση να συγκρίνω τους SSD μεταξύ τους. Εκτός από τον Χ25-Ε που αναφέρθηκε πιο πάνω, που όχι μόνο έχει το όνομα αλλά και την χάρη του γρηγορότερου SSD, όλοι οι υπόλοιποι SSD θα δώσουν αυτή την διαφορετική αίσθηση στην χρήση του συστήματος στον κάθε user ότι κι αν ζητήσει…

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αυτός είναι και ο λόγος που ο reviewer, ακόμα και με τον Velociraptor των 10.000 στροφών το λεπτό, αισθάνθηκε δυσάρεστα καθώς λειτουργούσε το σύστημα του και έτρεχε τις δόκιμες για να δείξει τους χρόνους.

Εγω αντιθετα αισθανομαι ασχημα που εδωσα τον velociraptor μου για εναν postville. Οι διαφορες ειναι ανυπαρκτες , γλιτωσα 2-3sec στο boot time και απο εκει και περα τιποτα. Οι εφαρμογες ανοιγουν στον ιδιο χρονο με τον velociraptor (μιλαω για εφαρμογες οπως outlook, word , excel , wmp . powerdvd , winmail , nero, convertxtodvd , bsplayer. Σε εφαρμογες οπως photoshop φανταζομαι θα εχει διαφορα) , ενω η συνολικη εικονα ειναι σχεδον η ιδια. Δεν βελτιωθηκε η αποκρισιμοτητα του λειτουργικου σημαντικα , ηταν βεβαια ηδη γρηγορη και με τον velociraptor.

Επισης , δεν ειδα και καμμια διαφορα με τον ocz vertex που ειχα πριν (εκτος των benchmarks). Αποψη μου , σε συγχρονο υπολογιστη με velociraptor , με συγχρονο καλοδιατηρημενο λειτουργικο δεν αξιζει η αγορα ενος ssd σε καμμια περιπτωση. Τωρα αν καποιος εχει 100 εφαρμογες να τρεχουν στο παρασκηνιο , τοτε ναι ενας ssd θα του ηταν χρησιμος.

Δηλωνω απογοητευμενος (και εκπληκτος που δεν βλεπω τις διαφορες που λετε) , τοσο πολυ που σκεφτομαι να τον πουλησω και να ξαναπαρω velociraptor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ δεν έχω SSD, ούτε καν velociraptor. Αλλά billy23 αν ο SSD σου είναι 160άρης στείλε ένα Π.Μ. πριν τον βαλεις σε αγγελία :D

Ένα φορητό έχω δουλέψει μόνο με SSD για 2-3 ώρες αλλά τι συμπέρασμα να βγάλεις έτσι ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Billy23, νομιζω οτι εισαι ο μοναδικος ο οποιος δεν ειδε διαφορα, ειδικα στις καθημερινες εργασιες.

Ειχα Raid0 με 3 Velociraptor 150αρηδες και με 50GB partition στην αρχη του raid0.

H διαφορα στην καθημερινοτητα, απο την ημερα που εβαλα τον πρωτο μου X25-E υπηρχε.

Ακομα και τωρα, οπως λεω και στο review, μολις εβαλα τον 150αρη Velociraptor για δοκιμη, καταλαβα οτι η αισθηση αλλαξε.

Δεν προσπαθω να δικαιολογησω τα χρηματα που εχω δωσει. Ειναι κατι που δεν κανω ποτε.

Αν ηθελα να κανω κατι τετοιο, μπορουσα να δειξω στο review απειρα benchmarks οπου ΟΛΟΙ οι SSD θα εβγαιναν πιο γρηγοροι απο τους μηχανικους. Και ποιο θα ηταν το οφελος?

Κανενα. Αυτο το εχουν κανει αλλοι, πριν απο μενα. Αυτο που δεν εχει κανει σχεδον κανενας ειναι να μας πει στην καθημερινοτητα τι γινεται. Και νομιζω το παρον review λεει τα περισσοτερα, αν οχι ολα.

Σκεφτηκες ποτε οτι μπορει να μην φταιει ο postville για τις διαφορες που δεν ειδες? μηπως το υπολοιπο συστημα? μηπως αυτα που χρησιμοποιεις?

Δεν γινεται να εχουν ολοι τις ιδιες απαιτησεις. Δεν εχουν ολοι τις ιδιες αναγκες, το γραφω και στο review. O καθενας ζυγιζει τις αναγκες του και αναλογως πρατει. Αν εσυ πιστευεις οτι οι διαφορες ειναι μικρες ή ανυπαρκτες του veloci σε σχεση με τον postville, δεν προκειται να κρινει κανεις την αλλαγη που θα κανεις. Δικαιωμα σου ειναι αλλωστε.

Αυτο που δειχνει το review ειναι οτι σε συγκεκριμενες εφαρμογες, διαφορες υπαρχουν. Επισης αυτο που δεν δειχνει το review ειναι οτι διαφορα στην αισθηση υπαρχει. Νομιζω οτι εισαι ο μοναδικος, απ'οσους εχουν αγορασει SSD που δεν ειδε διαφορες. Δεν ειναι κατακριτεο, αλλα ειναι λιγο περιεργο. Ολοι οσοι προχωρησαν σε αγορα SSD, ειπαν οτι δεν ξαναγυρνουν σε μηχανικο.

Εκτος αν πιστευεις οτι ολοι βαλθηκαμε να κοροιδεψουμε τους υπολοιπους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now