WebHunter

DisplayPort v.1.2: Μια κίνηση με πολλά πλεονεκτήματα

Recommended Posts

[NEWS_IMG=DisplayPort v.1.2]http://reviews.hwbox.gr/news/general_it_2.jpg[/NEWS_IMG]Αρκετά συχνά θα έχετε ακούσει για περιφερειακά υπολογιστή που διαθέτουν μια θύρα γραφικών και ήχου με την ονομασία DisplayPort, αλλά σίγουρα ελάχιστοι θα την έχετε χρησιμοποιήσει, εκτός και αν ανήκετε στην μειοψηφία που έχουν στην κατοχή τους μια κάρτα της σειράς ATi 58xx και θέλετε να εκμεταλλευτείτε πλήρως την τεχνολογία EyeFinity. Κατά βάση το DisplayPort, αποτελεί μια θύρα μεταφοράς δεδομένων (ήχου και εικόνας στην έκδοση 1.1a) που στοχεύει να επιβληθεί στην αγορά με την ανανέωση της στην έκδοση 1.2 .

Θα αναρωτιέστε τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει το DisplayPort 1.2 σε σχέση με το ήδη καθιερωμένο HDMI και ειδικά στην έκδοση 1.4; Η απάντηση είναι πολλά περισσότερα. Καταρχάς, το DisplayPort μπορεί με τη χρήση ενός μόνο καλωδίου να ενώσει μέχρι και τέσσερις οθόνες με μέγιστη ανάλυση τα 1920x1200 pixels, ενώ μέχρι δυο στην ανάλυση των 2560x1600 pixels δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς 21.6 Gbps δεδομένων. Βέβαια, αυτά είναι μόνο η αρχή! Ένα ακόμα πλεονέκτημα του είναι η μεταφορά δεδομένων Ethernet μέσα από το ίδιο καλώδιο, που δεν αποτελεί καινοτομία μιας και και το HDMI v.1.4 το υποστηρίζει, ωστόσο δύναται και η μεταφορά δεδομένων πρωτοκόλλου USB 2.0 της τάξεως των 720 Mbps.

Σύμφωνα με τη VESA (Video Electronics Standards Association) η αναβάθμιση που έγινε στο DisplayPort είναι άξια αναφοράς για ποικίλους λόγους, εκ των οποίων η δυνατότητα προστασία του Audio Copy, οι κωδικοί κατηγοριών, την ύπαρξη πολλαπλών high definition audio formats, τη δυνατότητα αυτόματου συγχρονισμού ανάμεσα σε audio και video και την υποστήριξη πολλαπλών καναλίων ήχου. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα μεταφοράς video 3D Stereo full HD, όπως και η υποστήριξη των ανάλογων στερεοσκοπικών οθόνων προβολής 3D περιεχομένου σε ανάλυση HD.

Το DisplayPort είναι πραγματικά ανοιχτό, ευέλικτο, με έφεση στην μεταφορά multimedia δεδομένων πρότυπο που είναι απαραίτητο στις αγορές των υπολογιστών, των notebooks και των οθόνων και γρήγορα συναντά εφαρμογές στις ηλεκτρονικές εφαρμογές των καταναλωτών,” αναφέρει ο Bill Lempesis, VESA's executive director. “Η έκδοση 1.2 του DisplayPort προσφέρει ένα πλήρες σετ από πλεονεκτήματα και δυνατότητες, όπου κανένα άλλο πρότυπο δεν μπορεί να παρέχει. Έχει πλήρη συμβατότητα προς τα πίσω με το v.1.1a και δεν απαιτεί καινούρια καλώδια για να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας, κάνοντας το πρότυπο επιλογής στην βιομηχανία.

Edited by WebHunter
Link to comment
Share on other sites

Το HDMI, είναι πιο παλιό σε σχέση με το DisplayPort, οπότε έχει περάσει και αυτό τα ψωμιά. Αν αναλογιστείς μονάχα ότι το HDMI βρίσκεται στην έκδοση 1.4, ενώ το DP μόλις στην 1.2 και έχει παραπάνω πλεονεκτήματα. Τεχνολογική πρόοδος..

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς, το DisplayPort μπορεί με τη χρήση ενός μόνο καλωδίου να ενώσει μέχρι και τέσσερις οθόνες με μέγιστη ανάλυση τα 1920x1200 pixels, ενώ μέχρι δυο στην ανάλυση των 2560x1600 pixels δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς 21.6 Gbps δεδομένων.

έφαγα κόλλημα, πως δλδ με ένα καλώδιο? με hub?

Link to comment
Share on other sites

Αυτες οι εικονες στο ποστ ειναι απο Display Port; θυμιζουν HDMI .:H:

nope δεν νομίζω ότι είναι Display Port, κοιτάω το καλώδιο που έχει η U2410 και έχει διαφορετικό βύσμα και αμφιβάλω αν θα αλλάξουν στην 1.2 version (το γράφει εξάλλου το άρθρο) :P

λογικα HDMI είναι...:$..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now