George_o/c

Τέλος στο λογισμικό BIOS: Ζήτω το UEFI!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Τέλος στο λογισμικό BIOS: Ζήτω το UEFI!]http://reviews.hwbox.gr/news/general_it.jpg[/NEWS_IMG]Το τέλος πλησιάζει για το απαρχαιωμένο BIOS, το λογισμικό που εκτελείται κατά την εκκίνηση των PC και προετοιμάζει το μηχάνημα για τη φόρτωση του λειτουργικού συστήματος. Ο διάδοχός του, με την ονομασία UEFI, υπόσχεται υπολογιστές που ξεκινούν σε λίγα δευτερόλεπτα. To UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα συστήματα και του χρόνου αναμένεται να γίνει το στάνταρτ για τα νέα PC, δήλωσε στο BBC ο Μαρκ Ντόραν, επικεφαλής του UEFI Forum που αναπτύσσει το νέο λογισμικό.

Το BIOS δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια, την εποχή των IBΜ PC, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί για λίγα χρόνια σε περίπου 250.000 μηχανήματα, ανέφερε ο Ντόραν. Οι δημιουργοί του «είναι έκπληκτοι όπως όλοι μας με το γεγονός ότι το BIOS είναι ακόμα ζωντανό και χρησιμοποιείται σε τόσα συστήματα. Ποτέ δεν είχε σχεδιαστεί ώστε να είναι επεκτάσιμο» επισήμανε. Η αργή ταχύτητα και οι περιορισμοί του παρωχημένου BIOS έχουν αρχίσει να εμποδίζουν την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών, παραδέχτηκε ο Μπράιαν Ρίτσαρντσον της AMI, μιας εταιρείας που αναπτύσσει λογισμικό BIOS:

«Τα όρια στα μεγέθη των οδηγών, 2 Terabyte, σύντομα θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε όσους έχουν πολλές φωτογραφίες και βίντεο στο PC» εξήγησε.

Το UEFI προσαρμόζεται στις αλλαγές του εσωτερικού σχεδιασμού και επιπλέον ενσωματώνει διαδικτυακά πρωτόκολλα που διευκολύνουν τη διαχείριση των συστημάτων από απόσταση. Αυτό πραγματικά λύνει τα χέρια των τεχνικών σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίοι συχνά πρέπει να επιβλέπουν δεκάδες έως και χιλιάδες μηχανήματα ταυτόχρονα.

Το νέο στάνταρτ βασίστηκε στην προδιαγραφή EFI που ανέπτυξε αρχικά η Intel, αργότερα όμως εξελίχθηκε σε πρότυπο της ευρύτερης βιομηχανίας υπολογιστών, ανέφερε ο Ντόραν του UEFI Group. Όπως μάλιστα εκτίμησε, με το νέο πρότυπο ο υπολογιστής θα αρχίζει να φορτώνει το λειτουργικό σύστημα σε «λίγα δευτερόλεπτα», αντί σε 25-30 δευτερόλεπτα όπως σε πολλά σημερινά PC. Εκτός από ταχύτερο, όμως, το UEFI είναι και πιο προνοητικό, καθώς έχει την εσωτερική ευελιξία που θα απαιτηθεί για την υποστήριξη νέων τεχνολογιών στα PC του μέλλοντος.

[img_ALT=Τέλος στο λογισμικό BIOS: Ζήτω το UEFI!]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614ca71b65e2dfe.jpg[/img_ALT]

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινήσαμε περί το 1997 με το EFI... φτάσαμε στο 2008... το κάναμε UEFI... και ακόμα έχουμε...

Το τέλος του BIOS όπως το ξέραμε ήρθε... ( σε κανέναν αιώνα ακόμα μπορεί να εδραιωθεί και να είναι σε όλες τις νέες mobo )

Link to comment
Share on other sites

Και απ'ότι ακουσα θα είναι σχεδόν σαν λειτουργικό, θα κουνας ποντίκι και τέτοια....

Εγώ όταν βγεί το καινούργιο, αν γίνεται, θα του περάσω θέμα να μοιάζει με το κλασικό :P

Link to comment
Share on other sites

να δουμε τι θα ειναι και αυτο και τι θα γινει με το overclocking..(παντως εχει καταντησει σπαστικο το να περιμενεις μισο λεπτο να φορτωσει το λειτουργικο και μετα σε 5 secs να σε χει βαλει μεσα ο ssd..)

Link to comment
Share on other sites

Γιατί αν επιτρέπεται; :)

μπορώ να γράψω ολόκληρο κατεβατό για αυτό το θέμα,

από προβλήματα συμβατότητας μέχρι τον πονοκέφαλο που θα πρέπει να έχουν οι προγραμματιστές με το uefi.

γενικώς, το να αλλάξεις ένα πρωτο-κωλο ή να εφαρμόσεις μια ριζικά νέα τεχνολογία πάνω σε κάτι που έχει τόσο μαζική κατανάλωση δημιουργεί ένα απρόβλεπτο φαινόμενο ντόμινο.

οι εταιρίες σίγουρα θα έχουν κάποια χασούρα από αυτό, νέοι drivers, καινούρια διαχείρηση συσκευών, να υποθέσω καινούριο firmware για μερικές συσκευές(;).

οπότε προσωπικά καταλήγω ότι όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στο τελικό προιόν και αφενώς στην τσέπη και στη ζωή του καταναλωτή.

θα μπορέσουν σε ένα χρόνο να εφαρμόσουν αυτό; εγώ δεν το πιστεύω καν, γιατί θα βρουν ένα παγόβουνο από προβλήματα ανεξάρτητα από πόσο το έχουν τελειοποιήσει σαν project.

φυσικά και δεν διαφωνώ ότι κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει αλλά όπως διαβάζω το άρθρο μου φαίνεται σαν να γίνεται βιαστικά, σαν να θέλουν να προλάβουν κάτι, το οποίο δεν μπορώ να ξέρω τι είναι.

από την άλλη σκέφτομαι, ωραία όλα αυτά αλλά το πιο λογικό θα ήταν να γίνει εφαρμογή πρώτα σε ένα μικρότερο μερίδιο αγοράς όπως είναι τα συστήματα διακομιστών, να περάσουν 2-3 χρόνια και μετά να πάνε στους επιτραπέζιους υπολογιστές.

μακάρι να βγω λάθος, που το εύχομαι, αλλά κάτι μου μυρίζει εδώ και συνήθως το μάρκετινγκ είναι αυτό που βρωμάει πολλές φορές.

δεν ξέρω αν σε καλύπτω, αλλά για να σε βοηθήσω λίγο, είχα τους ίδιους ενδοιασμούς και τότε που βγήκε το PCIE και αντικατέστησε το AGP. Εν τέλει, διάβασα έναν τύπο που έκατσε και έκανε την βρωμοδουλειά (δηλαδή χαρτί μολύβι και πολλές μαθηματικές πράξεις) και σου αποδεικνύει ότι είτε PCIE είτε AGP πάλι στα ίδια είμαστε(πάνω κάτω σε bandwidth, μεταφορά δεδομένων, etc.)

τέλος, είχαν πάρα πολλές ευκαιρίες μέσα στην δεκαετία '00-'10 να κάνουν αυτή την αλλαγή με τα τόσα socket που είδαμε ή τότε με τις νέες ddr2 που έγινε η επανάσταση ουσιαστικά στις ram, αλλά δεν το κάνανε.

δεν το απορίπτω το θέμα, αλλά είμαι επιφυλακτικός.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now