Qnap TS-269L Review

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud

Κοιτώντας τον τίτλο του σημερινού review, κάποιοι από εσας θα σκεφτείτε "μα καλά, πάλι review από NAS; όχι και τόσο ενδιαφέρον". Η αλήθεια είναι πως αυτός ο διακριτός ρόλος που έχουν τα NAS επιτρέπει να κάνουν σχεδόν όλα την ίδια δουλειά, τις περισσότερες φορές αρκετά καλά. Τι περισσότερο να περιμένει κανείς από ένα NAS, το οποίο συνήθως κάθεται σε μια γωνιά δίπλα από το router / switch μας, περιμένοντας να λάβει ή να "σερβίρει" περιεχόμενο προς όλους τους clients του δικτύου μας; Κοιτώντας τον τίτλο του σημερινού review, κάποιοι από εσας θα σκεφτείτε "μα καλά, πάλι review από NAS; όχι και τόσο ενδιαφέρον". Η αλήθεια είναι πως αυτός ο διακριτός ρόλος που έχουν τα NAS επιτρέπει να κάνουν σχεδόν όλα την ίδια δουλειά, τις περισσότερες φορές αρκετά καλά. Τι περισσότερο να περιμένει κανείς από ένα NAS, το οποίο συνήθως κάθεται σε μια γωνιά δίπλα από το router / switch μας, περιμένοντας να λάβει ή να "σερβίρει" περιεχόμενο προς όλους τους clients του δικτύου μας;

Εδώ έρχεται η Qnap να μας υπενθυμίσει πως, με τις συσκευές να γίνονται ολοένα και δυνατότερες, αποκτούν κέρδη όχι μόνο ως προς το απόλυτο performance, αλλά γενικότερα γίνονται αρκετά πιο "έξυπνες" μέσω του εξελιγμένου τους software. Και η αλήθεια είναι πως μέχρι πριν κάποιο καιρό, τo interface ενός NAS δεν επεκτεινόταν περισσότερο πέρα από το administrative panel τους. Έτσι, η Qnap έχτισε, σχεδόν από την αρχή, το νέο και εξελιγμένο software της, το QTS 4.0, το οποίο προσθέτει PC-like χαρακτηριστικά σε μια μονάδα που δεν αποτελεί ένα απλό NAS, αλλά και ένα εξελιγμένο media player το οποίο έχει φυσική παρουσία τόσο στο δίκτυό σας, όσο και στο Cloud αλλά ακόμα και δίπλα από την τηλεόρασή σας!





Το σημερινό review θα έχει το approach από έναν χρήστη ο οποίος πάντα επιζητούσε μια μονάδα εξωτερικής αποθήκευσης, αλλά τα απλά NASes δεν τον κάλυπταν. Θα προσπαθήσω να οικοιοποιηθώ όσο κατά το δυνατόν περισσότερο το TS-269L το οποίο έφτασε στα χέρια μου, να το εντάξω ως αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής μου ζωής, αναδεικνύοντας όλες του τις χάρες και παίρνοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων του!

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud





Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud




Όταν το πακέτο παραδόθηκε στα χέρια μας δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά το παρουσιαστικό του. Ανοίγοντας το, συναντήσαμε την κύρια μονάδα, το TS - 269L, ένα NAS το οποίο έχει την δυνατότητα προθήκης μέχρι και 2 δίσκων. Στα υπόλοιπα της συσκευασίας βρήκαμε την συνοδευτική μονάδα τροφοδοσίας, ένα εξωτερικό power-brick όπως ακριβώς στα περισσότερα laptops. Έπειτα, υπάρχει και το συνοδευτικό remote controller, το τηλεχειριστήριο που θα αναδείξει το TS -269L όταν αυτό εγκατασταθεί δίπλα στην high-def τηλεόρασή σας. Τέλος, το συνοδευτικό DVD σας παρέχει όλα τα προγράμματα που θα σας βοηθήσουν στο γρήγορο σετάρισμα της νέας συσκευής σας, και τέλος 8 βίδες συγκράτησης για την εγκατάσταση των σκληρών σας δίσκων στα drive bays.

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Μπορεί να μην είχαμε μεγάλες προσδοκίες, σίγουρα όμως το TS -269L μας εξέπληξε ευχάριστα. Μιλάμε για μια σχεδόν εξ'ολοκλήρου μεταλλική κατασκευή, ενώ τα πλαστικά μέρη περιορίζονται μόνο στην πρόσοψή του και γενικότερα όπου είναι αναγκαίο! Ξεκινώντας από την πρόσοψη λοιπόν, θα συναντήσουμε 4 διαγνωστικά LED, 2 για την δραστηριότητα των δίσκων και δυο για εκείνη των ethernet ports. Ακριβώς από κάτω υπάρχει το κουμπί Power το οποίο ενσωματώνει και το αντίστοιχο Power LED. Έπειτα θα συναντήσουμε την μπροστινή USB 2.0 θύρα η οποία συνοδεύεται από το One-touch copy button, αμφότερα όμως είναι παραμετροποιήσιμα ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους μέσα από το QTS 4.0 software. Φυσικά, δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε στα 2 drive bays που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος μέρος της πρόσοψης. Τα συρτάρια αναλαμβάνουν να κουμπώσουν άμεσα με τα interfaces τον δίσκο, ενώ με ένα κλιπ θα ασφαλίσουν το συρτάρι στην θέση του για πάντα!

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Στο πίσω μέρος του TS -269L συναντήσαμε μια πληθώρα I/O ports, όπως θα δείτε και στην παρακάτω λίστα, ενώ ξεχωρίζει και ο 80mm ανεμιστήρας που θα διώξει όλη την παραγόμενη θερμότητα από το εσωτερικό της μονάδας.



Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Φυσικά και αποπειραθήκαμε να δούμε τι κρύβεται στο εσωτερικό του TS -269L. Αν κάτι μας εκπλήσσει πλέον είναι φυσικά πως δεν έχουμε κάποιον τυχαίο μικρο-ελεγκτή, αλλά ένα πλήρες x86 σύστημα. Το TS -269L έχει τον Intel Atom Dual Core D2500, έναν διπύρηνο με hyperthreading (2 cores, 4 threads) low power CPU στα 1.86GHz, ενώ συνοδεύεται από 1GB DDR3 1033MHz μνήμης σε μορφή SO-DIMM, ενώ υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέχρι τα 3GB. Μιλάμε φυσικά για ένα πλήρες σύστημα με μητρική, επεξεργαστή και μνήμη! Η Qnap θέλησε να διασφαλίσει πως το TS -269L θα μπορεί να είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες αρκετών χρηστών ταυτόχρονα, αφήνοντας οποιοδήποτε bottleneck εντός των πλαισίων των υποδομών του δικτύου (καλώδια, routers, switches).

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Τέλος η μονάδα στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια που θα περιορίσουν στο μέγιστο τις... ανεπιθύμητες μετακινήσεις της μονάδας.

Πάμε να στήσουμε το TS -269L!







Για να έχετε στα σχέδιά σας μια μονάδα εξωτερικής αποθήκευσης όπως το TS -269L, προφανώς και έχετε και κάποιους δίσκους διαθέσιμους...σωστά; Αν ναι, η εγκατάστασή τους στην μονάδα είναι εύκολη διαδικασία. Αυτό που θα χρειαστεί είναι με τις παρεχόμενες να σφίξτε τον δίσκο πάνω στο bay και, με σηκωμένο το κλιπ το σύρετε προς τα μέσα. Μόλις βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος "κούμπωσε" στο bay, απλώς κατεβάζετε το κλιπ και είστε έτοιμοι. Η QNAP αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο πρώτος δίσκος είναι πάντα το αριστερό bay, ενώ ο δεύτερος στο δεξί. Όσον αφορά την μορφοποίηση και το initialization του δίσκου, θα αναφερθούμε παρακάτω.

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Ύστερα, ορθό είναι να κάνετε ένα μικρό σχεδιασμό για το δίκτυό σας. Έτσι πρέπει να απαριθμήσετε των αριθμό των δικτυακών σας συσκευών, καθώς κάθε μια από αυτές θα λάβει την δική της IP address, ένα σημαντικό κομμάτι στην πλαισίωση του προσωπικού σας δικτύου. Ένα μικρό σχεδιάγραμμα της τοπολογίας του δικτύου σας θα σας βοηθήσει ώστε να οπτικοποιήσετε την διάταξη του και θα σας διευκολύνει στην βέλτιστη διαχείριση του. Για να εκμεταλλευτείτε το μέγιστο των δυνατοτήτων του TS -469L θα πρέπει να κάνετε χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού. Κυρίως πρέπει να έχετε στην κατοχή σας κάποιο Gigabit enabled router / switch και έπειτα τα καλώδια σας πρέπει να είναι τουλάχιστον κατηγορίας 5e. Η απαρίθμηση των συσκευών όπως αναφέρθηκε νωρίτερα έχει τον δικό του ρόλο, καθώς μας βοηθά να ξεχωρίσουμε καλύτερα ποιες συσκευές του δικτύου είναι gigabit enabled και ποιες όχι, ώστε να εκμεταλλευτείτε το μέγιστο αυτών. Το παρακάτω διάγραμμα της τοπολογίας του δικτύου των δοκιμών ίσως σας βοηθήσει περισσότερο.






Η διάταξη αυτή του δίκτυο φτιάχτηκε με σκοπό να εξομοιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες ενός σύγχρονου οικιακού δικτύου, όπου πέρα από τα σταθερά desktop συστήματα, υπάρχουν και ασύρματες συσκευές όπως τα smartphones και tablets. Όλες αυτές οι τερματικές συσκευές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα περιεχόμενα του file server του δικτύου μας, ρόλο που έχει αναλάβει το TS-269L. Η μονάδα της Qnap θα φροντίσει να σερβίρει με περιεχόμενο, είτε αφορά media είτε απλά αρχεία, όλα τα τερματικά. Προφανώς, μεταφορά media περιεχομένου σημαίνει και μεγαλύτερες απαιτήσεις σε bandwidth. Το δίκτυο του παραδείγματός μας σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε τα σταθερά συστήματα να έχουν σταθερές (static) IP διευθύνσεις, ενώ για τις φορητές συσκευές την διευθυνσιοδότηση αναλαμβάνει ο DHCP server στο Gateway μας. Η λογική πίσω από αυτό κρύβει ένα ιδιαίτερο αλλά παράλληλα σημαντικό στοιχείο: παρόλο που ο DHCP server ισχύει για όλα τα τερματικά, όταν στις σταθερές συσκευές ορίζουμε Static IP τότε θα λαμβάνουν πάντα αυτές που έχουμε ορίσει εμείς. Ποιο το όφελος; Τα σταθερά συστήματα, όπως ο File Server που έχει αναλάβει το TS -269L να έχουν πάντα την ίδια IP. Και αν τα Network aliases δουλεύουν μια χαρά στα Windows Shares, στα Samba (SMB) Shares θα προκύψει πρόβλημα αν ο δρομολογητής μας επανεκκινηθεί, καθώς οι ΙΡ διευθύνσεις θα αλλάξουν. Προς το παρόν όμως, εφόσον μιλάμε για την πρώτη εκκίνηση του TS -269L, η ΙΡ διεύθυνση που θα λάβει θα είναι και η πρώτη διαθέσιμη του DHCP server, την οποία δεν την γνωρίζουμε.

Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση του TS -269L στο δίκτυό μας. Για τον σκοπό αυτό, η Qnap διαθέτει την εφαρμογή QFinder - όπου μετά την εγκατάστασή του χρησιμοποιούμε το εύκολο GUI του για να αναζητήσουμε το νέο μέλος του δικτύου μας. Σημειώνουμε την ΙΡ διεύθυνσή του και την εισάγουμε στον browser μας, ώστε να ξεκινήσουμε την διαδικασία των αρχικών ρυθμίσεων. Μετά τις εισαγωγικές ρυθμίσεις για το όνομα της συσκευής και τη διαμόρφωση του/των δίσκων, το TS -269L είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δίκτυό μας!




Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Μια από τις μεγάλες αλλαγές που έκανε η Qnap είναι το QTS 4.0. Η Qnap υποστηρίζει πως με αυτήν την έκδοση του software της αλλάζει δραματικά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα NAS σήμερα. Αμέσως λοιπόν τις πρώτες ρυθμίσεις, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω!

Αν και το TS-269L δεν μου πρότεινε αυτόματη αναβάθμιση μέσω του updater του, εντούτοις η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Κατεβάζετε από την αντίστοιχη σελίδα της Qnap την έκδοση 4.0 στον υπολογιστή σας, και αφού κάνετε extract την εικόνα από το zip αρχείο, επιλέγετε από το Admin Panel την διαδρομή της εικόνας. Μετά από δυο-τρία κλικ, η διαδικασία ξεκινάει. Η αναβάθμιση θα κρατήσει γύρω στα 10 λεπτά και θα επανεκκινήσει το TS-269L αυτόματα. Μετά από αυτό είστε έτοιμοι!

Μετά την αναβάθμιση, μου προκλήθηκε μια ευχάριστη έκπληξη. Από τις στατικές σελίδες που έβλεπα στο QTS 3.0, ξαφνικά πέρασα σε ένα browser -based παραθυρικό περιβάλλον διαχείρισης, με notifications, task bar, side panel καθώς και εικονίδια στο desktop. Όλη μου η εμπειρία μεταμορφώθηκε! Το UI έγινε ασύγκριτα καλύτερο, πιο εντυπωσιακό, πιο κοντά θα έλεγα σε ένα proper desktop OS! Και όλα αυτά γίνονται στον browser της επιλογής σας! Το UI είναι πλήρως λειτουργικό. Το drag n drop δουλεύει σωστά, ο file explorer είναι ενσωματωμένος και αρκετά εύκολος στην χρήση του, η εμπειρία του multitasking είναι απροβλημάτιστη και οι κινήσεις αρκετά smooth. Τα παράθυρα έχουν κουμπιά μεγιστοποίησης-ελαχιστοποίησης ενώ μπορούν να μετακινηθούν να αλλάξουν μέγεθος οπουδήποτε στον χώρο του browser. Όλα αυτά μέσω HTML και javascript!

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Εξ' ορισμού, τα προ-εγκατεστημένα προγράμματα είναι τα music center, photo center, file center και download center, ενώ για οτιδήποτε μπορείτε να αναζητήσετε την τύχη σας στο App Center. Ναι! Το TS-269L υποστηρίζει την εγκατάσταση επιπλέον εφαρμογών μέσα από ένα όμορφο UI.



  • Music Station:


Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Με το πάτημα της συντόμευσης του Music Station ένα νέο παράθυρο εμφανίζεται, και πρόκειται ένα Web Music Player. Η λειτουργικότητα του Music Station είναι αρκετά κοντά στα επίπεδα του... iTunes αλλά το Music Station έχει την δυνατότητα να οργανώνει και να αναπαράγει όλα τα διαθέσιμα αρχεία μουσικής που φιλοξενούνται εντός του TS-269L - ή για να είμαστε πιο ακριβής, σε οποιουσδήποτε φακέλους έχει δικαιώματα πρόσβασης ο κάθε χρήστης. Το Music Station οργανώνει όλη την μουσική βιβλιοθήκη σας καθ' οποιοδήποτε τρόπο επιθυμείτε, ενώ τέλος δεν λείπουν οι παραδοσιακές λειτουργίες όπως η δημιουργία playlists!. Επίσης, το Music Station επιτρέπει και την δημιουργία Ιδιωτικής (κρυφής) Συλλογής, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται και ξεχωριστός uploader! Bonus, η εισαγωγή και αναπαραγωγή αρχείων από το Qsync και διάφορα εξωτερικά μέσα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ τέλος ξεχωρίζει και η διασύνδεση με την γνωστή υπηρεσία TuneIn Radio για να ακούσετε από χιλιάδες ιντερνετικά ραδιόφωνα απ' όλο τον πλανήτη!


  • Photo Station:


Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Όπως αντίστοιχα από το Music Station, το Photo Station αναλαμβάνει την οργάνωση και προβολή των φωτογραφιών σας ή και των video που αποθηκεύσατε στο TS-269L! Το Photo Station θα σας εμφανίσει την συλλογή σας όπως ακριβώς την ζητήσετε. Αρκετά θετικό στοιχείο αποτελεί και το panel πληροφοριών, καθώς μπορεί να σας εμφανίσει γρήγορες πληροφορίες από τα meta data της φωτογραφίας καθώς και προεπισκόπιση της, επιτρέπει την καλύτερη οργάνωση μέσω της εισαγωγής tags και authors και φυσικά το sharing αποτελεί αναπόσπαστη λειτουργία του Photo Station καθώς μπορεί να γίνει σε εύκολα και γρήγορα βήματα! Κλικάροντας την φωτογραφία μας μπορούμε να δούμε μια πλήρη προεπισκόπιση στον browser μας. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας custom slideshows, μια παρόμοια λειτουργία όπως η playlists, μόνο που αφορούν... τις φωτογραφίες!

Και δεν τελειώσαμε! Η λειτουργία sharing μας επιτρέπει, μέσα από τις επιλογές του χρήστη, το "στήσιμο" και την δημιουργία web galleries! Σκεφτείτε πως με πολύ απλά βήματα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας...Flickr, με ένα web page αντίστοιχων δυνατοτήτων, και όλα αυτά φυσικά γίνονται host στο TS-269L σας! Και αν ακόμα και αυτό δεν σας εντυπωσίασε, το Photo Station επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία των εικόνων μας μέσω του Pixlr.com, ενός web based image manipulator!


  • Video Station:


Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Θέλετε το δικό σας Youtube? Το έχετε! Αυτή τη φορά, το Video Station δεν αποτελεί μια εφαρμογή εντός του QTS 4.0, αλλά μια web υπηρεσία που φιλοξενείται από το TS-269L. Το Video Station μπορεί να δημιουργήσει την ιδιωτική σελίδα σας στο web ενώ οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν όλα τα δημοσιευμένα σας βίντεο. Με το που ανεβάσετε το βίντεό σας στην κατάλληλη τοποθεσία, το NAS σας θα ξεκινήσει αυτομάτως την μετατροπή του σε Web Video! Φυσικά, η προβολή γίνεται μέσα από τον ενσωματωμένο FLV Player ενώ υπάρχει και η δυνατότητα likes, dislikes και σχολίων!


  • File Station:


Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Δεν νοείται ένα ολοκληρωμένο NAS χωρίς έναν εξαιρετικό File explorer. Το File Station σας επιτρέπει να δείτε και να αναζητήσετε όλα τα αρχεία που έχετε αποθηκεύσει στο TS-269L NAS σας, ανάλογα φυσικά με τα δικαιώματα του κάθε χρήστη. Η οργάνωση των αρχείων είναι η τυπική που περιμένουμε από έναν file explorer, ο οποίος παράλληλα διαθέτει και τον δικό του file uploader. Πάντως η λειτουργικότητα είναι εξαιρετική, με το δεξί κλικ να παρέχει το context μενού και το drag 'n' drop να λειτουργεί όπως ακριβώς στο OS σας, με άκρως ικανοποιητική συμβατότητα! Κλείνοντας, το File Station μπορεί και παρέχει την λειτουργία File Sharing δημιουργώντας direct download links από την συσκευή σας!


  • Download Station:


Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Ένα NAS δεν θα μπορούσε να μην μετατραπεί σε ένα αυτόνομο "κατεβαστήρι"! Το Download Station αποτελεί την εφαρμογή που θα επιτρέψει στο TS-269L να έχει και αυτόν τον ρόλο. Σε ένα παράθυρο με Interface παρόμοιο με το γνωστό σε όλους μας BitTorrent έχετε την δυνατότητα να κατεβάσετε αρχεία από τις διάφορες web p2p platforms, κοινώς οτιδήποτε αφορά Torrents, Magnet και φυσικά αρχεία από πηγές όπως το HTTP (web) και Rapidshare. Οι ρυθμίσεις δεν φτάνουν σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο αλλά είναι ικανοποιητικές ώστε να ρυθμίσετε το νέο σας "κατεβαστήρι" να μην καταλαμβάνει όλους τους πόρους του δικτύου σας. Φυσικά, η επιλογή του φακέλου αποθήκευσης είναι μια εύκολη διαδικασία. Όλα τα προαναφερθέντα πρωτόκολλα υποστηρίζονται εξαιρετικά.

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Αν δεν σας αρκεί η PC-less εμπειρία που προσφέρει το Download Station, η Qnap προσφέρει και την ξεχωριστή εφαρμογή QGet για Windows και OSX. Μετά τις σχετικές ρυθμίσεις και την σύνδεση με το Qnap NAS σας, το QGet σας προσφέρει την ίδια εμπειρία διαχείρισης με το web interface, μόνο που αυτή την φορά έχετε την δυνατότητα να το κάνετε απ' ευθείας από μια εφαρμογή στο λειτουργικό σας, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε τον browser σας!


  • App Center:


Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Και αν όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για εσάς, τότε η Qnap έρχεται να σας συμπληρώσει με το App Center. Το Κέντρο εφαρμογών αποτελεί και έναν σημαντικό κόμβο στο QTS 4.0 καθώς παρέχονται διάφορες εφαρμογές που επεκτείνουν τις δυνατότητες του TS-269L! Η οργάνωση των εφαρμογών γίνεται φυσικά αναλόγως με το είδος της εφαρμογής, όπως ακριβώς και στα γνωστότερα Application Centers όπως το Google Play και το App Store. Μέσα από ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών ξεχωρίσαμε τις εφαρμογές για διασύνδεση με τις Cloud Υπηρεσίες Google Drive και DropBox, την εφαρμογή της Wordpress για να φιλοξενήσετε το blog σας από το από το ίδιο σας το NAS (!) καθώς ακόμα και το EyeOS,ένα brower-based λειτουργικό σύστημα με αρκετές εφαρμογές! Τέλος το App Center διαθέτει και τον updater του όπου οι εφαρμογές σας αναβαθμίζονται!


  • Συνολικά


Το QTS 4.0 άλλαξε την εμπειρία χρήσης του TS-269L! Μετά την αναβάθμιση, αισθάνθηκα πλήρη ικανοποίηση, σε βαθμό που έκανε το TS-269L να μοιάζει με διαφορετική συσκευή! Είναι όμορφο όταν η συσκευή σου υποστηρίζεται κατά τέτοιον τρόπο, που η αναβάθμιση του software έδωσε άλλες δυνατότητες. Κάπου αρχίζεις και εκτιμάς λίγο περισσότερο την τιμή αυτών των συσκευών.
Φυσικά, όλα αυτά δεν γίνονται για το ευκολότερο administration της συσκευής, αλλά έχουν ως κύριο στόχο την καλύτερη εμπειρία απομακρυσμένης πρόσβασης, εκεί όπου οι εξωτερικοί χρήστες μπορούν να συνδεθούν μόνο μέσω του browser τους. Τι να πει κανείς για την λειτουργία του Video Station και των υπολοίπων εφαρμογών! Είναι απλά εξαιρετικές. Στόχος λοιπόν είναι το καλύτερο Cloud Intergration, κάτι που θα αναλύσουμε σε επόμενο κεφάλαιο.

Εξερευνήστε το QTS 4.0 και όλες τις λειτουργίες του, εδώ: http://www.qnap.com/event/qts_4.0_v2/index.php

Μπορείτε να δοκιμάσετε ελεύθερα το QTS 4.0 στις παρακάτω διευθύνσεις:

Demo 1 - Europe
Live Demo 2 - Asia
Live Demo 3 - USA

Account: qnap
Password: qnap





Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως και οι λειτουργικές δυνατότητες του QNAP έχουν λίγο πολύ διασαφηνιστεί και μένει μονάχα ένα ερώτημα, θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις 5-10 ή και περισσότερων παράλληλων users που θα ζητάνε συνεχώς δεδομένα, άρα και συνεχόμενες αιτήσεις προς το NAS; Η απάντηση μας έρχεται παρακάτω με ένα πλήθος μετρήσεων που καταφέραμε να κάνουμε σε όλες τις δυνατές συνδέσεις των 1-4 δίσκων που είναι ικανό να χωρέσει. Θα ξεκινήσουμε όμως με κάποιες επεξηγήσεις, ώστε να υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς.

Όλες οι δοκιμές που έγιναν για το συγκεκριμένο δοκιμαστικό ήταν σε καθαρά ελεγχόμενο και κλειστό (δικτυακά) περιβάλλον, για να αποφεύγονται ενοχλήσεις από άλλους χρήστες, όπως και από παρεμβολές που μπορεί να υπάρχουν από συνδέσεις προς το internet, UPnP συσκευές και εξωτερικούς DNS servers. Σκοπός μας ήταν να βρούμε το μέγιστο των δυνατοτήτων στις μεταφορές με μια γραμμή Gigabit Ethernet. Δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τη λειτουργία του Load Balancing, μιας και το switch που είχαμε στη διάθεση μας δεν υποστηρίζει τέτοιο πρότυπο, οπότε το δεύτερο link έπαιζε το ρόλο failover ή multi IP connection (όταν φτάσαμε στο σημείο να ενώσουμε και το υπόλοιπο δίκτυο με το NAS). Αναφορικά, χρησιμοποιήσαμε switch της Netgear με 1 Gbps σύνδεση ανά κανάλι και 32 Gbps bandwidth.

Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι και ο υπολογιστής των δοκιμών μας. Για να εξαλείψουμε κάθε καθυστέρηση στις εγγραφές και τις αναγνώσεις μας, επιστρατεύσαμε λειτουργικό Windows 8 x64 και η πραγματοποίηση όλων των δοκιμών έγινε πάνω σε έναν Kingston HyperX 240 GB που σίγουρα μπορεί να έχει ανώτερες επιδόσεις από τα δεδομένα που μπορούν να ταξιδέψουν μέσω 1 Gbps γραμμής. Να διευκρινίσουμε πως το 1 Gbps ισοδυναμεί με 125 MB/sec (σε εξαιρετικές συνθήκες - όχι burst rates) και εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις κάρτες δικτύου που χρησιμοποιούνται, από την απόσταση του καλωδίου και από την ποιότητα του. Και από τις δυο πλευρές υπάρχουν Intel Nic's, ενώ για τη διασύνδεση NAS-switch και switch-PC χρησιμοποιήθηκαν τα καλώδια που υπήρχαν στο πακέτο του QNAP. Για να είμαστε ακριβείς, τα καλώδια είναι κατηγορίας cat5E με UTP σύνδεση στις άκρες.







Σύστημα Δοκιμών    
  CPU ::  Intel Sandy Bridge 2500K @ 4.0 GHz
  Motherboard ::  Asus Maximus IV Gene-Z
  Ram ::  4 x 4 GB G.Skill Ripjaws X 1600 MHz
  VGA ::  Sapphire 5850
  CPU Cooler ::  Stock Intel Cooler
  PSU ::  CoolerMaster M850
  Storage Device ::
  • 2 x Vertex 2 60 GB @ Raid 0
  • Plextor M5 Pro 128 GB
  5.25" Device ::  1 x DVD drive
  OS Platform ::  Windows 7 x64 Ultimate




Ξεκινήσαμε τρέχοντας ένα απλό CrystalDiskMark 3.0.2. Προσπαθήσαμε να δούμε με δυο διαφορετικά runs τι επιπτώσεις θα έχει στην απόδοση του TS-269L. Για να δούμε:

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Σχετικά μικρές οι διαφορές μεταξύ τους, αλλά το κοινό μοτίβο είναι πως το TS-269L δεν μπορεί να θεωρηθεί "τέρας" επιδόσεων, αλλά οι ταχύτητες αυτές σαφώς αφενός και περιορίζονται από το bandwidth του δικτύου και το overhead. Παρ' όλα αυτά, κάτι που μας προκαλεί το ενδιαφέρον είναι πως τα Writes είναι σαφώς ανώτερα από τα Reads, κάτι το οποίο είχαμε συναντήσει και σε άλλες μονάδες της Qnap.

Έτσι περάσαμε άμεσα στην αμέσως επόμενη και πιο ουσιαστική δοκιμή. Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο χρήσης, δεν καταφύγαμε σε ακόμα ένα έτοιμο benchmark, αλλά προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας. Δημιουργήσαμε έναν φάκελο "Payload" που περιείχε αρκετά αρχεία γενικής χρήσης, όπως έγγραφα, εικόνες, μουσική και ταινίες. Πάμε να δούμε τα περιεχόμενά του:


  • Photos: 392 jpg (900 MiB)
  • Music: 993 mp3 (3.58 GiB)
  • Text: 10000 txt, docx & xlsx (92.3 GiB)
  • Videos SD: 3 x avi (2.04 GiB)
  • Videos HD: 1x mkv (15.3 GiB)
  • Total: 21,9 GiB



Για να μετρήσουμε τις επιδόσεις, μεταφέραμε τον κάθε φάκελο ξεχωριστά και χρονομετρήσαμε την διάρκεια μεταφοράς του. Έπειτα, διαιρώντας το συνολικό μέγεθος με τον χρόνο, βρίσκουμε ένα πραγματικό average mb/s. Να σημειώσουμε πως μετρήσαμε και τις δύο διαδρομές: Από το desktop προς το TS -269L, και αντίστροφα. Τα αποτελέσματα παρατίθενται παρακάτω:

Upload to TS-269L:


Download to TS-269L:


Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, και εδώ έχουμε μια σχετική επαλήθευση των προηγούμενων αποτελεσμάτων. Δεν συναντήσαμε κάτι το ιδιαιτέρως παράδοξο στις εγγραφές, εκτός ίσως από τον χρόνο του φακέλου Text - εκεί θα δούμε πως μιλάμε για ταχύτητες εγγραφής λιγότερες από 1 ΜiΒ/s - όπως είναι λογικό σε κάθε μηχανικό μέσο αποθήκευσης. Το ίδιο μοτίβο συναντήσαμε και στις αναγνώσεις, μόνο που εδώ τα αποτελέσματα ήταν σαφώς "ένα κλικ" πιο αργά, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μας υποψίες. Παρόλα αυτά, σίγουρα το Gigabit δίκτυο αρκεί για να αξιοποιήσει το TS -269L, αν και σαφώς θα επιζητούσαμε καλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης.





Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Μια από τις πιο ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει η Qnap στις QTS 4.0 συσκευές της, είναι η ενοποίηση με το Cloud. Αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω του QTS 4.0, αλλά απαιτούνται αρκετές υποδομές ώστε να στηριχθεί αυτή η υπηρεσία. Έτσι, η Qnap ενεργοποιεί το Cloud στις συσκευές της και διαθέτει την δική της DNS (Domain Name Service) πλατφόρμα, προσφέροντας στους κατόχους της ένα εύκολο URL από το οποίο θα έχουν πρόσβαση στο NAS τους... από όλο τον πλανήτη! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ρυθμίσετε καταλλήλως το modem/router σας ώστε να δέχεται εξωτερικές συνδέσεις ή ακόμα καλύτερα αν υποστηρίζει σωστά το UPnP, τότε η υπόθεση είναι εύκολη διαδικασία.

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Αν και μερικές φορές οι ασυμβατότητες μεταξύ δικτυακού εξοπλισμού είναι εκνευριστικές, εδώ έρχεται και το σημείο που θα στηρίξουμε για μια ακόμα φορά πως χρειάζεστε και ένα ικανοποιητικό modem/router το οποίο θα έχετε αρκετές δυνατότητες διαχείρισης. Δυστυχώς, επειδή γνωρίζουμε πως δεν είναι πάντα η βέλτιστη δυνατή λύση, φροντίστε ώστε να βρείτε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο router σας ώστε η υπηρεσία να είναι προσβάσιμη. Πάντως, το UPnP είναι η πιο εύκολη λύση.
Από εκεί και πέρα έχετε να κάνετε δυο απλά πράγματα: Να δηλώσετε το δικό σας DNS και να ενεργοποιήσετε τις web υπηρεσίες μέσα από την εφαρμογή myQNAPcloud. Με την εγγραφή σας, αποκτάτε αυτομάτως ένα url του στυλ username.myqnapcloud.com. Έπειτα, το NAS σας είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του παγκοσμίως!


Έχετε δυο δυνατότητες πρόσβασης προς την συσκευή σας, μέσω του browser: είτε εισάγοντας απευθείας στον browser το URL που αποκτήσατε, είτε μεταβαίνοντας στο www.myqnapcloud.com και εισάγοντας το username σας, βλέπετε τις δημοσιευμένες υπηρεσίες. Είστε έτοιμοι! Αν δε, κοιτάξετε περισσότερο σε βάθος τις ρυθμίσεις του εξοπλισμού σας, μπορείτε να πετύχετε εύκολα υπηρεσίες όπως VPN, FTP, SSH, Telnet και ακόμα περισσότερα.
Μόλις όλα ρυθμιστούν σωστά, δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι. Αν δεν διαθέτετε σύνδεση με Static IP, η υπηρεσία myQNAPcloud λειτουργεί όπως ακριβώς οποιαδήποτε dynamic DNS υπηρεσία, μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να ενημερώνετε εσείς την υπηρεσία ξανά και ξανά με την καινούρια IP. Σε κάθε νέα IP που λαμβάνετε, μόλις το NAS σας καταφέρει και βρει διέξοδο στο Internet θα ενημερώσει το myQNAPcloud με την νέα διεύθυνση, αυτόματα!

The test


Κατά την διάρκεια των δοκιμών, και μετά το στήσιμο της δικής μου cloud υπηρεσίας, ανέθεσα στους συναδέλφους μου στο HwBox ένα απλό έργο: Να μεταβούν σε ένα δικό μου link, και χρησιμοποιώντας το File Station να ανεβάσουν σε ξεχωριστούς φακέλους οτιδήποτε αρχείο επιθυμούν, παρέχοντάς τους μάλιστα συγκεκριμένα accounts που είχα δημιουργήσει, και τα οποία είχαν συγκεκριμένα δικαιώματα πρόσβασης σε κάποιους φακέλους και πρόσβαση σε 4 επιλεγμένες εφαρμογές. Τέλος, μπορούσαν να παρακολουθήσουν κάποιο βίντεο της επιλογής τους μέσα από το Video Station.

Στόχος αυτού του πειράματος ήταν πως θα συμπεριφερθεί TS-269L όταν ο αριθμός των χρηστών είναι περισσότερος από 1, τον κάτοχό του. Σκεφτείτε ότι θα θέλατε να αναθέσετε και σε άλλους συνεργάτες σας αποθηκευτικό χώρο, χωρίς να είναι απαραίτητο τα αρχεία τους να μπλέκονται με τα δικά σας, ιδιωτικά αρχεία. Τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση;

Το TS-269L μαζί με το QTS 4.0 συμπεριφέρθηκαν άψογα στο πείραμα. Μετά από μερικές μέρες είχα τα αρχεία των συναδέλφων μου συγκεντρωμένα στο δικό μου NAS! Ο Caution επέλεξε να μου δείξει ένα δείγμα των μουσικών του επιλογών, ο Webhunter μοιράστηκε μερικά wallpapers, ο George_o/c μοιράστηκε κάποιες φωτογραφίες και ο MetallicGR με τον Thanosj3 μερικές χρήσιμες εφαρμογές. Όλα πήγαν άψογα! Ταυτόχρονα, όλοι έκριναν θετικά το UI του QTS 4.0, καθώς τους φάνηκε αρκετά όμορφο και user-friendly ενώ η διαδικασία uploading ήταν απλούστατη μόλις με ένα drag 'n' drop. Εξαιρετικά!

QSync - Build your own Dropbox

Και αν δεν σας φτάνει το cloud intergration που προσφέρει το QTS 4.0, η Qnap προσφέρει ακόμα μια εφαρμογή, το Qsync. Το Qsync διατίθεται τόσο για Windows, OSX και linux και δεν διαφέρει σε τίποτα σε σχέση με τα αντίστοιχα Dropbox και Google Drive, που αναλαμβάνουν τον συγχρονισμό φακέλων μεταξύ του υπολογιστή σας και του "νέφους". Μόνο που εδώ δεν μπαίνει στην μέση κάποιος ενδιάμεσος host, αλλά τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η ίδια σας η συσκευή!

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud



Μετά την εγκατάσταση της Desktop εφαρμογής, ολοκληρώνετε την διαδικασία είτε εισάγοντας την τοπική IP του TS-269L σας είτε το dynDNS URL του, καθώς και το account σας. Πλέον, το Qsync θα αναλαμβάνει τον αυτόματο συγχρονισμό του επιλεγμένου φακέλου σας, ενώ έχετε την δυνατότητα να εναποθέσετε οτιδήποτε είδους αρχεία και φακέλους επιθυμείτε χωρίς περιορισμούς! Τέλος, δεν λείπουν οι δυνατότητες για άμεσο sharing με άλλους εγγεγραμμένους χρήστες στο TS-269L σας, μια υπόθεση μερικών κλικ. Αυτό ήταν! Πλέον φιλοξενείτε το δικό σας... Dropbox από το δικό σας δίκτυο, χωρίς τους περίεργους περιορισμούς ή τα ζητήματα ασφαλείας αυτών των υπηρεσιών!





Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud



Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι διαθέτουν μια κινητή συσκευή ανά πάσα στιγμή και ώρα μαζί τους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ανάλογες προδιαγραφές διασύνδεσης με το πολυπόθητο NAS. Η εταιρεία έχει επιμεληθεί στη δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών εφαρμογών, τόσο για κινητά με λειτουργικό Android, όσο και για αυτά με iOS, ώστε η απομακρυσμένη διαχείριση ή αναπαραγωγή των ψηφιακών μας αρχείων να μη διαφέρει από το couchsurfing! Όλες οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μέσω WiFi, όσο και με μέσω 3G συνδέοντας διαφορετικά κανάλια λειτουργιών. Το κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων είναι πως απαιτούν login, ενώ μπορούν να σώσουν τα credentials για μελλοντική χρήση. Ο έλεγχος όλων των υπηρεσιών ποτέ δεν ήταν τόσο απλός.


Qfile
Το όνομα της εφαρμογής προδίδει άμεσα τη λειτουργία της. Το Qfile είναι ένας file explorer με δυνατότητα αναπαραγωγής και διαχείρισης αρχείων απευθείας από το Turbo NAS. Περαιτέρω, επιτρέπει την εύκολη διαμοίραση των αρχείων μέσω email ή SMS δημιουργώντας ένα αίτημα download για τον παραλήπτη ή ως συνημμένο αρχείο. Εντύπωση προκαλεί η δυνατότητα για offline availability των αρχείων και απευθείας αναπαραγωγή μέσα από την εφαρμογή.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmanager
Ο Qmanager είναι άλλο ένα εύχρηστο εργαλείο διαχείρισης του Qnap TS-469 Pro μέσα από το κινητό ή το iPod. Διαθέτει απλό layout παρουσιάζοντας άμεσα τη χρήση του επεξεργαστή και της μνήμης ram, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον χρήστη να εκκινήσει ή να τερματίσει applications, να δει το download status ή το σημείο που έχει φτάσει το backup κάθε είδους. Η λειτουργία του είναι απλή και η ενημέρωση των προβαλλόμενων πληροφοριών άμεση.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmobile
Ο τέλειος multimedia player εν κινήσει. Το Qmobile επιτρέπει στον χρήστη να συνδεθεί με το NAS και να αναπαράγει εύκολα αρχεία εικόνων, μουσικής ή βίντεο απευθείας στην κινητή του συσκευή. Επιπλέον, διαθέτει άμεσο upload tool για φωτογραφίες διευκολύνοντας έτσι την μεταφορά των αγαπημένων σας στιγμών κατευθείαν σε μια τοποθεσία.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Vmobile
Ένας κατάσκοπος από απόσταση! Το VMobile μπορεί να συνδεθεί με το οικιακό/εταιρικό δίκτυο και να δείξει live την εικόνα από τις κάμερες που έχετε συνδεδεμένες στο NAS σας. Πλέον δεν χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, ούτε ο υπολογιστής. Όλα όμορφα και νοικοκυρεμένα στη φορητή σας συσκευή.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+

QMusic
Ακόμα μια εφαρμογή αναπαραγωγής; Μα φυσικά και όχι. Το QMusic έρχεται να "δέσει" το smartphone ή το tablet σας με το Qnap NAS σας! Το QMusic επιτρέπει το streaming της συλλογής σας από το NAS σας στην φορητή σας συσκευή. Η εφαρμογή υποστηρίζει την αναπαραγωγή αρχείων MP3, AAC και WAV ενώ τέλος προσφέρεται η δημιουργία playlists καθώς και η λήψη των επιλεγμένων κομματιών σας στο smartphone σας για offline playback!


Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+





Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Άλλες εφαρμογές: Παρ' όλο που οι εφαρμογές της Qnap μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις λειτουργίες του NAS σας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και οι μοναδικές που συνεργάζονται με το TS-269L. Καθ' ότι τα Samba Shares είναι built-in δυνατότητα στο TS-269L, ίσως μας αρκεί και ένας αντίστοιχος File Explorer με δικτυακές ικανότητες. Αυτός που συνεργάστηκε άψογα και ταυτόχρονα έχει εξαιρετικές δυνατότητες, είναι και ο πασίγνωστος ES File Explorer μαζί με όλες τις ενσωματωμένες δυνατότητές του. Η σύνδεση με τον File Server μας έγινε γρήγορα και απλά, καθώς τα μόνα στοιχεία που απαιτούνται είναι η IP διεύθυνση του καθώς και ο λογαριασμός πρόσβασής μας.

Windows Phone 8

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud



Αν και η Qnap δεν υποστηρίζει επισήμως το smartphone OS της Microsoft, εν τέλει βαλθήκαμε να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε το Windows Phone smartphone των δοκιμών μας μαζί με το TS-269L. Αρχικά φανταστήκαμε πως μας αρκούσε επίσης κάποιος δικτυακός File Explorer, όμως η αρχική αναζήτηση δεν μας ενθουσίασε και τόσο καθώς μας επέστρεψε αμφίβολα αποτελέσματα. Δοκιμάζοντας όμως το keyword "Qnap" εμφανίστηκε η εφαρμογή QnapSync, ένα app γραμμένο από ανεξάρτητο προγραμματιστή, και το οποίο αξιοποιούσε πλήρως τις δυνατότητες οποιουδήποτε Qnap NAS! Η λειτουργικότητά της εφαρμογής ήταν αρκετά καλή, ακολουθώντας την σχεδιαστική γραμμή της Microsoft όσον αφορά την σχεδίαση των εφαρμογών στα λειτουργικά της. Με αυτόν τον "επίσημο-ανεπίσημο" τρόπο, μπορέσαμε και υποστηρίξαμε και Windows Phone συσκευή στο δίκτυό μας!

Συνολικά: Όλες οι εφαρμογές της Qnap είναι αρκετά καλογραμμένες και μπορούν να αξιοποιήσουν στα μέγιστα τα NAS της εταιρίας! Να πω την προσωπική μου γνώμη όμως, θα μπορούσαν όλες αυτές οι εφαρμογές να είναι ενοποιημένες σε μία, από την άλλη όμως σκέφτομαι πως η Qnap δεν στοχεύει στο να εγκαταστήσετε όλες τις εφαρμογές της αν δεν σκοπεύετε να τις αξιοποιήσετε. Πάντως τα συγκεκριμένα apps, και ιδιαίτερα το QMusic, ήταν εφαρμογές οι οποίες επέτρεπαν την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του tablet και του Smartphone, σε βαθμό το οποίο σιγά-σιγά σιγά με έκαναν να μην σκέφτομαι και ιδιαίτερα την αγορά εξωτερική κάρτα μνήμης, έχοντας κατά νου ότι έχω την απαραίτητη "ντουλάπα αποθήκευσης" από την οποία μπορώ να αντλώ, να εναποθέτω και να αναπαράγω on-the-fly οτιδήποτε είδους αρχεία. Και πάνω απ' όλα, εξάλειψε την ανάγκη μου για συγχρονισμό αυστηρά και απαραίτητα μόνο μέσω USB καλωδίου και διεύρυνε την αποθηκευτική ικανότητα της συσκευής μας!





Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Πολλές φορές τείνω να οργανώνω τα συστήματα που έχω στην κατοχή μου ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο διακριτούς ρόλους: Άλλο είναι το σύστημα δοκιμών, άλλο το gaming rig, διαφορετικό το HTPC και κάπου καταχωνιασμένο σε μια αποθήκη, ο File Server. Θα ήταν πιο βολικό όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, κάποια από αυτά τα συστήματα να συνδυάζονται, όμως σε αρκετές περιπτώσεις το OS που απαιτείται μπορεί να είναι διαφορετικό. Και αυτό δεν επιτρέπει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα. Εδώ έρχεται το TS-269L όμως να μας δείξει τον διαφορετικό δρόμο!





Εξ' αρχής, δυο πράγματα μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Μιλάω φυσικά για την έξοδο HDMI σε συνδυασμό με το τηλεχειριστήριο που παρέχεται στην συσκευασία. Και NAS και media player ταυτόχρονα; Και όμως, το QTS 4.0 έρχεται να μας το αποδείξει. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το TS-269L είναι ένα NAS του οποίου το hardware δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ένα desktop σύστημα x86 αρχιτεκτονικής. Αυτό του επιτρέπει να τρέχει ένα custom λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε Linux kernel και το οποίο τρέχει όλους τους Network deamons που προσφέρουν τις δικτυακές υπηρεσίες. Παρ' όλα αυτά υπάρχει και ένα υποσύστημα γραφικών το οποίο είναι έτοιμο να προσφέρει γραφικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή συνδεθεί σε κάποια τηλεόραση μέσω του HDMI. Μπορεί στο παρελθόν να έχω υποβάλλει αρκετές ενστάσεις όσον αφορά την ποιότητα εικόνας που μπορεί να παρέχει το πρότυπο HDMI, από την μία όμως αναγνωρίζω πως αποτελεί το νούμερο 1 στάνταρ διασύνδεσης για High-Def τηλεοράσεις (*sigh*) από την άλλη το hardware του TS-269L δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιο ανώτερο πρότυπο.

Πριν περιπλανηθούμε σε High Definition περιπέτειες με το TS-269L στην τηλεόρασή μας, πρέπει αρχικά να το προετοιμάσουμε. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να συνδεθούμε στο Admin Panel και μέσω του App Center να κατεβάσουμε το HD Station. To HD Station είναι η σουίτα που θα επιτρέψει στο TS-269L να προβάλλει το περιεχόμενό του στην τηλεόρασή μας. Έπειτα έχουμε 3 εφαρμογές που μπορούμε να προσθέσουμε, το XBMC (XBox Media Center), Google Chrome και Youtube. Συστήνω ανεπιφύλακτα να κατεβάσετε και τις 3! Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ήρθε η ώρα να θέσουμε στο source της τηλεόρασης μας το HDMI.

Με την εκκίνηση του TS-269L και το καλώδιο HDMI συνδεδεμένο στην οθόνη, η μονάδα μοιάζει περισσότερο με mini-PC παρά με NAS! Έχοντας ανοιχτή την οθόνη μας σε όλη την διάρκεια της εκκίνησης, είδαμε να εμφανίζονται κανονικά BIOS POST καθώς και το φόρτωμα του OS. Έπειτα από λίγα λεπτά, το dashboard του HD Station ήταν έτοιμο στις οθόνες μας.

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Ας δούμε επιγραμματικά τις διαθέσιμες λειτουργίες!

XBox Media Center (XBMC)

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Να πω την αλήθεια, ο λόγος που δεν έδειχνα την απόλυτη συμπάθεια στα dedicated media players είναι πως έδειχναν αρκετές φορές να είναι περιορισμένα, είτε από πλευράς υποστήριξης codec και containers είτε σε αργό hardware που δεν έκαναν την πλοήγηση την καλύτερη δυνατή. Εδώ η Qnap έκανε κάτι άκρως λογικό: Αντί να επενδύει πολλά στο τμήμα ανάπτυξης ώστε να φτιάξει ένα Software αναπαραγωγής που να είναι και λειτουργικό αλλά και να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, επέλεξε μια πιο σοφή λύση: να κάνει την συσκευή της να υποστηρίξει ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια Software σε αυτόν τον τομέα. Δεν μιλάω για κάτι άλλο από το γνωστό σε όλους μας XBMC.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί XBMC, να πούμε πως ξεκίνησε από το 2001 και το πρώτο XBox, όπου τότε μετέτρεψε την κονσόλα από μια απλή παιχνιδομηχανή σε ένα πλήρες media player. Έκτοτε το project μεγάλωσε και έγινε η πρώτη επιλογή στους κατόχους custom home theatre συστημάτων. Το XBMC είναι ένα πλήρες Shell το οποίο αναλαμβάνει την αναπαραγωγή media στην τηλεόρασή μας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Ένα μεγάλο αβαντάζ του είναι το modularity του, καθώς μπορεί να δεχτεί πάρα πολλά add-ons που επεκτείνουν τις δυνατότητές του, όπως για παράδειγμα την προσθήκη παρακολούθησης module free Live Internet Tv για παρακολούθηση εκατοντάδων καναλιών ανά τον κόσμο, υπηρεσίες streaming μουσικής (πχ Spotify), καθώς και premium υπηρεσίες όπως Netflix και Hulu. Κοινώς το XBMC μπορεί να γίνει το streaming center του σπιτιού σας!

Έχοντας επαφή με το XMBC και στο παρελθόν, δεν δυσκολεύτηκα να το φέρω στα μέτρα μου. Κατεβάζοντας το αγαπημένο μου θέμα, το Xeebo ένα Βoxee-style theme, είχα ένα interface που απλά μου άρεσε και είναι πλήρως λειτουργικό και μίνιμαλ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το default θέμα δεν είναι εντάξει.

Η πλοήγηση γύρω από το XBMC μέσω του χειριστηρίου είναι αρκετά βολική και όλες οι χρήσιμες λειτουργίες είναι εντός του τηλεκοντρόλ. Πέρα από το δικό του, το TS-269L δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να υποστηρίξει και άλλα γνωστά Remotes όπως αυτά που απευθύνονται στα Windows Media Center.

Όσον αφορά την αναπαραγωγή περιεχομένου, δεν συνάντησα το οποιοδήποτε πρόβλημα! Όλες οι αναπαραγωγές, ανεξαρτήτου φορμά δεν παρουσιασαν το παραμικρό πρόβλημα - κόλλημα. Το XMBC δεν είχε πρόβλημα να αναπαράγει οποιοδήποτε περιεχόμενο είτε τοπικό είτε δικτυακό! Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει θέμα με το encoding κάποιων srt υποτίτλων, αλλά ο player του XBMC έχει δικό του add-on το οποίο ψάχνει και βρίσκει τους κατάλληλους υπότιτλους για εσάς!

Τέλος, εκτός από τα διαφορετικά remote controls που υποστηρίζει το TS-269L, έχετε και άλλες δυο επιλογές. Είτε μπορείτε να συνδέσετε κάποιο πληκτρολόγιο και ποντίκι στις USB θύρες, ώστε να έχετε καλύτερο experience, είτε μπορείτε να κατεβάσετε το XBMC remote στο smartphone σας, όπου αφού ταιριάξετε τις ρυθμίσεις του XBMC και της συσκευής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας όπως ακριβώς κάποιο τηλεχειριστήριο, ενώ μπορείτε να δείτε και διάφορες πληροφορίες όπως το τι βρίσκεται στην λίστα αναπαραγωγής, και να προσπελάσετε και να αναπαράγετε οποιοδήποτε περιεχόμενο μπορεί να σερβίρει το TS-269L, είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα!

Youtube

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Λίγα λόγια εδώ πέρα. Η εφαρμογή για το Youtube δεν αποτελεί κάτι άλλο από μια απλή ενσωμάτωση του Youtube TV, μια υπηρεσία ενημερώθηκε πρόσφατα. Το UI είναι απλοϊκό, αλλά δεν χάνετε σε τίποτα την λειτουργικότητά του, καθώς αν κάνετε sign in έχετε όλα τα διαθέσιμα subscibtions του λογαριασμού σας. Και πάλι, δεν συναντήσαμε κάποιο πρόβλημα στην αναπαραγωγή HD περιεχομένου.

Google Chrome

Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the CloudQnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud


Αυτό που μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα είναι η εφαρμογή του Google Chrome για το HD Station. Για να το χρησιμοποιήσετε πρέπει απαραιτήτως να συνδέσετε ποντίκι και πληκτρολόγιο, αλλά από κει και πέρα δεν έχετε τίποτα να χάσετε σε σχέση με την εμπειρία χρήσης σε desktop. Ο Chrome είναι ο πιο πλήρης browser και δουλεύει απροβλημάτιστα. Έτσι είχαμε την δυνατότητα να δούμε τις ενημερώσεις μας στα social media, να δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο του HwBox, να δούμε ή να ακούσουμε από το Youtube (ο flash player υποστηρίζεται κανονικότατα!), να γράψουμε κείμενα στο Office suite του Google Drive. Με αυτά και με εκείνα, άλλαξε ο τρόπος που αντιμετώπιζα το TS-269L: πλεον είχα μπροστά μου ένα αξιόλογο HTPC με όλες τις web browsing δυνατότητες! Μήπως τελικά δεν είναι απλά ένα NAS;

Κλείνοντας, να πούμε πως το TS-269L δεν υποστηρίζει μόνο πληκτρολόγια, ποντίκια και τηλεκοντρολ ως input interfaces, αλλά για τους χρήστες iPhone υπάρχει και η εφαρμογή Qremote, που μετατρέπει την συσκευή σας σε καταδεικτικό αφής καθώς και πληκτρολόγιο. Χειριστείτε το TS-269L όπως ακριβώς σας αρέσει.

Συνολικά, το HD Station σαφώς και μας εντυπωσίασε, όμως μπορεί να βελτιωθεί και άλλο! Και όταν λέμε να βελτιωθεί, απλά αναμένουμε από την Qnap να μας παρέχει ακόμα περισσότερες εφαρμογές!





Qnap Turbo NAS TS-269L Review: Living in the Cloud




Η έννοια της δικτυακής αποθήκευσης έχει αρχίσει να αποκτάει διαφορετική χροιά. Ενώ μέχρι στιγμής γνωρίζαμε τις απλές υπηρεσίες file hosting όπου μπορούσαμε να αποθηκεύουμε τα αρχεία μας σε μια απλή, στατική διαδικτυακή "ντουλάπα", με την αύξηση του bandwidth έγιναν εφικτές ολοένα και πιο διαδραστικές web εφαρμογές. Μια από αυτή είναι το Cloud Storage, το νέο "trend" της (δια)δικτυακής αποθήκευσης. Υπηρεσίες όπως το Dropbox, Google Drive και Skydrive επιχείρησαν να επεκτείνουν λίγο περισσότερο τις αποθηκευτικές μας επιλογές, τις περισσότερες φορές ακόμα και δωρεάν ως δώρο που διατηρούμε λογαριασμό στην υπηρεσία τους. Προσωπικά, πιστεύω πως για διαμοιρασμό απλών αρχείων και εγγράφων αυτές οι υπηρεσίες είναι οι καταλληλότερες, καθώς το επίπεδο του intergration τόσο στις web πλατφόρμες τους όσο ακόμα και στα OSes προσφέρει αρκετές ευκολίες και ...99.9% ακεραιότητα δεδομένων. Ναι, χρησιμοποιώντας αυτές τις υπηρεσίες, είναι σχεδόν αδύνατο να χάσετε τα δεδομένα σας από φθορά ή καταστροφή κάποιου σκληρού δίσκου. Το redanduncy αυτών των υπηρεσιών είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο.

Όμως αυτές οι υπηρεσίες έχουν τα δικά τους ελλατώμματα. Πρώτο και κυριότερο, έχουν ελλιπές αποθηκευτικό χώρο, είτε μιλάμε για δωρεάν υπηρεσία, είτε για συνδρομητική. Τι γίνεται λοιπόν όταν οι αποθηκευτικές μας ανάγκες αυξηθούν; Να είστε σίγουροι πως με το πλήθος του ψηφιακού περιεχομένου που έχουμε στην κατοχή μας πλέον, είτε μιλάμε για φωτογραφίες είτε για βίντεο, το Cloud Storage μπορεί να φανεί και αργό (ελέω up speed ταχυτήτων) ή/και ελλιπές σε αποθηκευτικό χώρο. Και τέλος, τι γίνεται όταν παραδίδουμε τα δεδομένα μας σε τρίτους; Και πως αυτοί τα διαχειρίζονται;

Κάπου εδώ, αρχίζει και αποκτάει περισσότερο νόημα το NAS. Και όχι κάποιο "απλό" NAS, αλλά μια έξυπνη, δικτυακή συσκευή, που μπορεί να αποθηκεύσει τα δεδομένα μας και να φροντίσει να μας τα σερβίρει οποιαδήποτε στιγμή το απαιτήσουμε, τόσο εντός όσο και εκτός του ιδιωτικού δικτύου μας. Και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του TS-269L που μας κέρδισε: ότι μπορεί να σταθεί ως μια αυτόνομη οντότητα σε αυτό το χαοτικό δίκτυο υπολογιστών, αυτό που οι Μηχανικοί αποκαλούν ως "Νέφος" (Cloud) και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί το μάθαμε ως Internetz. Και πράγματι, με μόλις λίγα απλά βήματα, το TS-269L ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ΠΑΝΤΟΥ, σε όλο το world wide web, ενώ οι υπηρεσίες της Qnap διευκολύνουν στο μέγιστο την μετατροπή της συσκευής σας από απλό NAS, στο δικό σας πλήρως ελεγχόμενο Cloud Storage.

Αλλά ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η αγορά του TS-269L θα σας στοιχίσει τουλάχιστον 450? +ΦΠΑ, ενώ συνδυάζοντάς το με δυο δίσκους των 2 ΤΒ προσθέτετε κάπου κοντά στα 200? στο συνολικό κόστος. Με ένα σύνολο περί τα 650? αποκτάτε μια πλήρως δικτυακή συσκευή με εξαιρετικές δυνατότητες, επεκτασιμότητα και ευκολία στην διαχείρισή της, και πάνω απ' όλα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας σχεδόν από παντού. Καλά ως εδώ, μόνο που το κόστος μπορεί να μοιάζει σχετικά υψηλό. Ας δούμε όμως και τις υπόλοιπες Cloud Storage επιλογές: περίπου σε αυτά τα χρήματα μπορείτε να αποκτήσετε 1 ΤΒ cloud storage, με την διαφορά πως κάθε χρόνο πρέπει να ανανεώνετε την συνδρομή σας! Κοινώς, πληρώνετε πολύ περισσότερα για να μπορέσετε να έχετε λιγότερο χώρο και αρκετά περιορισμένες δυνατότητες. Κάπου εκεί, το κόστος του TS-269L, μαζί με τους δίσκους του, φαντάζει πάρα πολύ πιο λογικό.

Και αν επεκταθήκαμε πολύ στην διαδικτυακή του μεριά, θα προσπαθήσουμε να σας υπενθυμίσουμε όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες του TS-269L. Αλλά που να πρωτοσταθούμε; Στο εξαιρετικό QTS 4.0 με το πανέμορφο και πλήρως λειτουργικό web GUI του; Στο App Center και στην εγκατάσταση πρόσθετων δυνατοτήτων; Η ακόμα και την παρεχόμενη δυνατότητα για δημιουργία CCTV; Μήπως στο QSync ή στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό Home Theater PC;

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το TS-269L δεν είναι απλά ένα NAS. Με την αγορά του αποκτάτε και ένα αντάξιο HTPC το οποίο όχι μόνο έχει την δυνατότητα να αναπαράγει ταινίες και βίντεο, αλλά μπορείτε και να πλοηγηθείτε στο Internet! Κοινώς, το TS-269L πέρα από NAS, είναι και ένα mini PC τηλεόρασης, σε μέγεθος κάτι περισσότερο από έναν δίσκο 3,5". Tι παραπάνω να ζητήσει κανείς; Μπορείτε να τοποθετήσετε το TS-269L δίπλα από την τηλεόρασή σας, και να έχετε εκεί ταυτόχρονα το κατεβαστήρι σας, τον File Server σας, το media player σας καθώς και ένα τυπικό browsing σύστημα, σε ένα μέγεθος και design που μπορεί άνετα και διακριτικά να σταθεί στο σαλόνι.

Μια συσκευή που τα πλεονεκτήματά της είναι τόσα πολλά, και με μοναδικό χτυπητό μειονέκτημα τον θορυβώδη ανεμιστήρα της, δεν μπορείς να της προσάψεις αρνητικά σχόλια. Αντίθετα, αξίζουν στην Qnap πολλά συγχαρητήρια, γιατί με την προσπάθειά της έδωσε στα NAS της μια άλλη έννοια, αυτή της έξυπνης δικτυακής συσκευής με εξαιρετική φιλικότητα στην χρήση της. Η Qnap ανέβασε τον πήχη σε μια κατηγορία όπου ο ανταγωνισμός είναι έντονος.

Κλείνοντας, θα εστίαζα σε ένα σημείο, το κατά πόσο το TS-269L δικαιολογεί τα χρήματά του . Για να το θέσω ρεαλιστικά, μπορείτε και μόνοι σας να φτιάξετε ένα NAS / File Server / Media Server / HTPC / whatever απαιτήσεις ή υπηρεσίες έχετε από το ιδιωτικό σας δίκτυο, και η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να καταφέρετε να φτιάξετε ένα δικό σας custom σύστημα που να προσφέρει όλα τα παραπάνω. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η σύνθεση του hardware ή το form factor που θα καταλήξει αυτό το σύστημα, αλλά ο χρόνος και ο κόπος που θα δαπανήσετε για να φτιάξετε ώστε το σύστημά σας να παρέχει -έστω και κατά προσέγγιση- τις υπηρεσίες που προσφέρει το TS-269L μαζί με το QTS 4.0, out of the box. Θα δυσκολευτείτε αρκετά, αν δεν απογοητευτείτε σύντομα.

Αν το TS-269L θα καταφέρει να κάνει το Dropbox και τις λοιπές υπηρεσίες πέρα; Σαφώς όχι, εγώ τουλάχιστον δεν θα έλεγα όχι σε κανέναν δωρεάν αποθηκευτικό χώρο. Αλλά μπορεί να τις υποβαθμίσει τόσο, ώστε να πέσουν στο επίπεδο του εφεδρικού. Πλέον έχω το δικό μου Cloud Storage το οποίο μπορώ να το διαχειρίζομαι καθ'όποιον τρόπο θέλω, να αποθηκεύω τα δεδομένα των αναγκών μου και να τα μοιράζομαι σε όποιον επιθυμώ, απ' οπουδήποτε και όλα αυτά μπορώ να τα προβάλω στην τηλεόρασή μου ή σε όποια συσκευή το ζητήσω. Όλα αυτά από μια μόλις μονάδα! Συνδυάστε αυτή την συσκευή με όλο τον εξοπλισμό που της αρμόζει, και δεν θα σας απογοητεύσει ούτε στιγμή!

Stay HwBoxed!






Ευχαριστούμε θερμά την Qnap για την παραχώρηση του δείγματος!