Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth

Το γεγονός πως τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι μόδα, το γνωρίζουμε όλοι πλέον. Ο λόγος για τον οποίο έγιναν αρκετά διαδεδομένα οφείλεται σε μια αρκετά σημαντική παράμετρο: Ναι μεν η βιομηχανία πίεσε αρκετά με την παραγωγή, αλλά χωρίς την ύπαρξη αγοραστικού κοινού όλα τα παραπάνω θα ήταν άκυρα!
Το γεγονός πως τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι μόδα, το γνωρίζουμε όλοι πλέον. Ο λόγος για τον οποίο έγιναν αρκετά διαδεδομένα οφείλεται σε μια αρκετά σημαντική παράμετρο: Ναι μεν η βιομηχανία πίεσε αρκετά με την παραγωγή, αλλά χωρίς την ύπαρξη αγοραστικού κοινού όλα τα παραπάνω θα ήταν άκυρα!

Κάπως έτσι λοιπόν, το πληκτρολόγιο έχει πάψει να είναι μια απλή συσκευή εισόδου. Με την εξάπλωση του gaming, είτε αυτό λέγεται online είτε single player, υπήρξε και η ανάγκη για ειδικευμένα περιφερειακά. Και τι καλύτερο από το να βελτιώσουμε το πιο σίγουρο και απαραίτητο περιφερειακό που θα συναντήσουμε σε κάθε PC! Μέσα σε όλες αυτές τις πιθανές λύσεις, εμφανίστηκαν και τα Ten keyless μηχανικά πληκτρολόγια, μια κατηγορία compact πληκτρολογίων, ή για να το πούμε διαφορετικά, χειριστηρίων με layout πληκτρολογίου!

Η Cooler Master με το gaming brand της, την CM Storm, έκανε και πάλι την εμφάνισή της! Στο γραφείο μας έχουμε αυτήν την φορά το CM Storm Quick Fire TK Stealth, ένα Ten keyless μηχανικό πληκτρολόγιο με διακριτική εμφάνιση!







[/TR]



Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth



Cooler Master Storm Trigger: Pull The TriggerΤα μηχανικά πληκτρολόγια δεν ενσωματώνουν κάποια νέα τεχνολογία. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τα είδαμε στις αγορές, αλλά ανέκαθεν κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας! Βέβαια, το υψηλό κόστος κατασκευής τους, έκανε τις εταιρίες να παράγουν μαζικά τα πληκτρολόγια μεμβρανών, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να μην έχει καν ακούσει για τα μηχανικά πληκτρολόγια. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τις απαιτήσεις των Gamers να έχουν ανέβει και με τα κοινά πληκτρολόγια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές, οι κατασκευάστριες εταιρείες μπήκαν σε σκέψεις για το επόμενο βήμα στα Gaming Keyboards. Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία μηχανικών πληκτρολογίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όπου καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να κατασκευάζουν πληκτρολόγια αυτού τύπου. Πως όμως δουλεύουν τα μηχανικά πληκτρολόγια και ποια χαρακτηριστικά τα διαφοροποιούν από αυτά των μεμβρανών;

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, βασίζονται στη χρήση ενός ελατηρίου κάτω από κάθε πλήκτρο τους. Στο εσωτερικό των πλήκτρων (switch), υπάρχει ένα ελατήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατοχύρωση της εντολής. Η διαφορά από τα Membrane (μεμβράνη) ή τα Rubber Dome (καουτσούκ) keyboard, σε έναν απλό χρήστη μπορεί να είναι από αισθητή, έως μηδαμινή ή και ανούσια. Ένας φανατικός Gamer όμως, δίχως υπερβολή, θα καταλάβει την διαφορά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκτός από τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν τα μηχανικά πληκτρολόγια, η αμεσότητα που δίνουν στον χρήστη είναι κάτι μοναδικό. Η απόσταση η οποία χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πατήματος είναι αισθητά μικρότερη, δίνοντας την δυνατότητα στον gamer να χρησιμοποιεί παραπάνω πλήκτρα το δευτερόλεπτο. Όσοι βρίσκεστε έξω από τον χορό και νομίζεται πως όλα αυτά είναι υπερβολικά, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον Gamer. Ένα από τα κλασικά παράπονα των παικτών FPS (First Person Shooter) είναι η καθυστέρηση απόκρισης του πλήκτρου. Έτσι χάνονται πολύτιμα ms τα οποία ισοδυναμούν σε “deaths”!

Έχοντας μιλήσει πιο πάνω για τα switches, καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να αναλύσουμε τα διάφορα είδη που υπάρχουν. Από τη στιγμή που τα μηχανικά πληκτρολόγια απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, θα πρέπει να μπορούν να τους προσφέρουν την δυνατότητα παραμετροποίησης. Δίχως αυτήν, οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να νιώσουν το keyboard σαν προέκταση του χεριού τους. Συνεπώς, οι διακόπτες παίζουν μεγάλο ρόλο στον «χαρακτήρα» του πληκτρολογίου.

Η Cherry, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής switch γερμανικής προέλευσης. Αυτή συνεργάζεται με τους περισσότερους κατασκευαστές πληκτρολογίων, παρέχοντάς τους ποιοτικούς διακόπτες για όλες τις ανάγκες. Ανάμεσα στα πολλά είδη διακοπτών που προσφέρει η Cherry, εμείς θα αναλύσουμε την σειρά MX, την Gaming δηλαδή σειρά, την οποία φοράνε τα πληκτρολόγια που θα μας απασχολήσουν.

Η Cherry παρέχει πέντε ειδή MΧ διακοπτών:


Cherry MX Brown Switches

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth

Τα κύρια χαρακτηριστικά των διακοπτών είναι το βάρος πίεσης, η απόσταση πίεσης, ο ήχος και το tactile. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το βρίσκουμε στους Brown, White και Blue switches και στην ουσία είναι ένα feedback του διακόπτη στον χρήση για το πως πατήθηκε το πλήκτρο. Συγκεκριμένα, οι καφέ διακόπτες έχουν βάρος πίεσης 45g και η απόσταση που χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πλήκτρου είναι 2mm. Θεωρούνται γενικού τύπου διακόπτες, έχοντας χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο Gaming, είτε στην καθημερινή χρήση.

Cherry MX Black Switches

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth

Cherry MΧ Black βρίσκονται στην κατηγορία των Linear switches, το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά την πίεση του πλήκτρου. Θεωρούνται Gaming switches καθώς χρειάζεται αισθητή πίεση (40-80g) για την κατοχύρωση της εντολής και έτσι δεν είναι τα ιδανικά για γράψιμο κειμένων. Η απόσταση που χρειάζεται για την ενεργοποίηση του γράμματος είναι 2mm. Ένα από τα χαρακτηριστικά των μαύρων διακοπτών είναι η smooth επαναφορά τους, καθώς το σημείο ενεργοποίησης ταυτίζεται με το σημείο επαναφοράς τους.

Cherry MX Red Switches



Τα MX Red switches είναι φτιαγμένα για Gaming. Με την πίεση να πέφτει στα 45g από τα MΧ Black, τα κόκκινα switches διακρίνονται για την αμεσότητα τους, που σε συνδυασμό με την απόσταση ενεργοποίησης των 2mm, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Gamers. Εδώ, να επισημάνουμε πως καλό θα ήταν πριν τα αγοράσετε, να μπείτε στην διαδικασία της δοκιμής, καθώς είναι αρκετά «ελαφριά» συγκριτικά τόσο με τα υπόλοιπα switches όσο και με τα άλλα πλήκτρα των keyboard, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα για παράδειγμα στη συγγραφή κειμένων.

Cherry MΧ WhiteSwitches

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth

Άλλο ένα tactical switch. Οι λευκοί διακόπτες έχουν το σκληρότερο ελατήριο στην σειρά MΧ. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η πίεση, αφού χρειάζονται 55g κατά την ενεργοποίηση του διακόπτη. Επίσης, η έντονη αίσθηση του εμποδίου (tactile) τους κάνει αρκετά ιδιαίτερους συγκριτικά με τα υπόλοιπα switches. Είναι αρκετά δυσεύρετοι, αφού λίγες εταιρίες τους παρέχουν με τα πληκτρολόγια τους.

Cherry MX Blue Switches

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth

Τέλος αφήσαμε τα «κουμπιά της γραφομηχανής». Έχοντας τον πιο ιδιαίτερο θόρυβο, τα Blue Switches είναι ιδανικά για γράψιμο μεγάλων κειμένων. Έχουν και αυτά feedback μέσου του tactile και εάν δεν έχετε πρόβλημα με τον ήχο τους μπορούν να σας κάνουν να λατρέψετε. Πίεση ενεργοποίησης 50g, 2mm απόσταση ενεργοποίησης και έναν ιδιαίτερο ήχο κατά το πάτημα (ή αλλιώς "Clicky") είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου switch που αναλύουμε.


Περί Key Roll Over...

Έχοντας πλέον αναλύσει τους βασικούς τύπους switches, ας μιλήσουμε για το KRO ή Key Roll Over. Το KRO είναι εξίσου σημαντικό στους gamers όσο και τα switches που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κρίσιμες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να πατήσει πάνω από 4 κουμπιά την ίδια χρονική στιγμή για να μπορέσει να «αποκτήσει πλήρη έλεγχο του χαρακτήρα του». Τα κοινά πληκτρολόγια μεμβρανών, δεν αντιλαμβάνονται πάνω από 3 χαρακτήρες ταυτόχρονα και έτσι αφήνουν τους παίκτες “στο κρύο του λουτρού” σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλά Gaming πληκτρολόγια χρησιμοποιούν λογισμικό για την αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί κάποια “native” λύση. Από την άλλη μεριά τα Mechanical Keyboards δεν έχουν περιορισμούς από άποψη τεχνολογίας. Αν το πληκτρολόγιο μας είναι συνδεδεμένο σε Usb port τότε έχουμε στην διάθεσή μας 6 πλήκτρα για ταυτόχρονη χρήση (6KRO), ενώ σε PS2 δεν έχουμε κανένα όριο (NKRO).



Κρατώντας την παράδοση που έχει η Cherry στα πληκτρολόγια για περισσότερο από 60 χρόνια, έχουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη συλλογή από switches (διακόπτες) που στοχεύουν σε διαφορετικούς χρήστες και διαφέρουν τόσο στην δύναμη που απαιτείται για να πατηθεί το πλήκτρο, όσο και στον clicky ήχο που παράγουν όταν η εντολή εγγράφεται (key press registered).

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Cooler Master Storm έχει τοποθετήσει στο Quickfire TK Stealth, Brown MX switches. Όμως εδώ πρόκειται να συναντήσουμε το κύριο χαρακτηριστικό του Quickfire TK Stealth, με τα γράμματα να μην είναι η προτεραιότητα του συγκεκριμένου πληκτρολογίου! Η ονομασία "Stealth" προκύπτει από το γεγονός πως τα keycaps του Quickfire TK Stealth είναι στην επιφάνειά τους μαύρα, χωρίς το γράμμα ή την λειτουργία του πλήκτρου, κάτι που έχει τοποθετηθεί στην μπροστινή πλευρά του keycap, ώστε να είναι διακριτικό αλλά ταυτόχρονα και λειτουργικό. Ταυτόχρονα, το Quick Fire TK Stealth διατρέχει λιγότερες πιθανότητες να ξεβάψουν οι χαρακτήρες από τα keycaps!

Ανοίγοντας το κουτί του Quickfire TK Stealth αποκαλύπτονται τα λίγα συνοδευτικά, όπως το documentation, το USB καλώδιο και το key remover για αφαίρεση του "καπέλου" από το πλήκτρο.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Το Quickfire TK Stealth συνεχίζει την παράδοση από τον... "δίδυμο αδελφό" του, το απλό Quickfire TK. Έτσι το Quickfire TK Stealth πρόκειται για ένα 10 key-less πληκτρολόγιο, με Cherry MX Switches. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι τα 10 key-less πληκτρολόγια, με πολύ σύντομα λόγια πρόκειται για πληκτρολόγια των οποίων έχει αφαιρεθεί η στήλη πλήκτρων μεταξύ γραμμάτων και numpad. Φυσικά μιλάμε για τα πλήκτρα Insert, Delete, Home, End, Page Up και Page down καθώς και τα Arrow keys. Τα πλήκτρα αυτά έχουν συγχωνευτεί στο numpad, που ούτως η άλλως υπήρχαν αυτές οι λειτουργίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού μήκους του πληκτρολογίου, και πιο συγκεκριμένα στα 377.5mm, διευκολύνοντας έτσι τον χρήστη που δεν έχει ανάγκη όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου - ναι σωστά καταλάβατε, το Quickfire TK Stealth είναι ένα πληκτρολόγιο βελτιστοποιημένο για Gaming. Ταυτόχρονα, το βάρος του Quick Fire TK Stealth παραμένει λίγο πιο κάτω από το Κιλό - και πιο συγκεκριμένα στα 934 γραμμάρια.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth



Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Το Quickfire TK Stealth κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις, με όλες να διαθέτουν την ίδια εμφάνιση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των Cherry MX Switches μεταξύ Red, Blue και Brown (πληροφορίες για τα είδη των switches θα συναντήσετε στην προηγούμενη σελίδα). Στην διάθεσή μας είχαμε το SGK-4021-GKCM1 SKU του πληκτρολογίου, που διαθέτει τους "Καφέ" διακόπτες. Οι Cherry MX Brown switches είναι η "μέση λύση" καθώς κρίνονται ικανοί τόσο για πληκτρολόγηση όσο και για gaming, ενώ δεν παράγουν τον ενοχλητικό, "clicky" ήχο των Blue, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται σε περιβάλλον με πολλούς εργαζόμενους. Επιπλέον, οι Brown MX διακόπτες απαιτούν περίπου 55g πίεσης για να ενεργοποιηθεί το πάτημα του πλήκτρου επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα περί πληκτρολόγησης. Όλα τα πλήκτρα είναι Cherry MX Brown, ενώ να σημειώσουμε πως στα μακρύτερα πλήκτρα χρησιμοποιούνται και Cherry Stabilizers.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth
Cherry MX Brown Switches


Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Ένα από τα κεντρικά σημεία του Quickfire TK Stealth είναι ίσως απρόσμενο για ένα πληκτρολόγιο. Μιλάμε φυσικά για το πλήκτρο Num Lock, που φυσικά υπάρχει σε όλα τα πληκτρολόγια, αλλά σε ένα 10 key-less πληκτρολόγιο έχει δραματικό ρόλο. Το πλήκτρο Num Lock εναλλάσσει την λειτουργία του numpad, μετατρέποντας τα πλήκτρα 0, 00, "." και 2 σε Arow Keys καθώς και τα υπόλοιπα πλήκτρα σε Home, Insert κλπ. Για να διακρίνετε την λειτουργία, με την απενεργοποίηση του Num Lock τα Arrow Keys θα φωτίσουν μέσω των ενσωματωμένων LEDs που υπάρχουν στα πλήκτρα αυτά.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Στα Function Keys έχουν ενσωματωθεί επίσης μερικές χρήσιμες λειτουργίες. Παραδοσιακά, τα F1-F12 χωρίζονται σε τρεις τετράδες. Το πρώτο σετ παραμένει αχρησιμοποίητο, ενώ στο δεύτερο έχουν ενσωματωθεί τα Media Playback Keys (Play-Pause, Stop, Back & Forward), ενώ για τα F9, F10 και F11 υπάρχουν τα Volume Controls (Mute, Volume Up, Volume Down). Για την ενεργοποίηση των παραπάνω λειτουργιών απαιτείται ο συνδυασμός με το πλήκτρο Fn που βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl. Τέλος, το F12 είναι το πλήκτρο F-Lock, όπου με τον συνδυασμό Fn+F12 μπορείτε να τον ενεργοποιήσετε. Εάν το κάνετε τότε στα δυο αυτά πλήκτρα θα ενεργοποιηθεί το LED τους, και τότε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Function Keys χωρίς την χρήση του πλήκτρου Fn!

Το Quick Fire TK Stealth υποστηρίζει επίσης την λειτουργία N-key Roll Over (NKRO), με την οποία εάν συνδεθεί σε USB θύρα (που θα έπρεπε), τότε μπορείτε να πατάτε όσα πλήκτρα ταυτόχρονα επιθυμείτε. Θεωρητικά, με αυτήν την λειτουργία μπορούν να ενεργοποιηθούν όλα τα πλήκτρα την ίδια χρονική στιγμή. Για λόγους συμβατότητας όμως, η Cooler Master ενσωμάτωσε και το 6-key Roll Over, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πατήσετε περισσότερα από 6 πλήκτρα ταυτόχρονα. Ένα χαρακτηριστικό που ενσωματώθηκε κυρίως για λόγους συμβατότητας με παλαιότερες μητρικές που δεν αναγνώριζαν πληκτρολόγια με NKRO.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Λιτή και απέριττη η κάτω όψη του Quickfire TK Stealth. Δυο ποδαράκια μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κλίση του πληκτρολογίου, 4 rubber pads θα φροντίσουν για το βέλτιστο grip του Quickfire TK Stealth σε οποιαδήποτε επιφάνεια επαφής, ενώ επίσης η Cooler Master επέλεξε να ενσωματώσει και μερικές αυλακώσεις για καλύτερη διαχείριση του καλωδίου.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Η υποδοχή του USB είναι τοποθετημένη στο κέντρο και κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται από ποια πλευρά του πληκτρολογίου μπορεί να "βγει" το καλώδιο: είτε παραδοσιακά από το κέντρο, είτε από την δεξιά ή την αριστερή πλευρά του Quickfire TK Stealth, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη σε περίπτωση που τον ενοχλούν οι περίεργες κλίσεις που μπορεί να πάρει το καλώδιο.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Η Cooler Master επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κάποιο USB Hub ή Audio Pass-through. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε ένα mini b USB connector το οποίο είναι επιχρυσωμένο. Θυμίζουμε πως ο χρυσός δεν είναι καλός αγωγός του ρεύματος, όμως η μικρότερη σκληρότητά του του επιτρέπει τα βύσματα να παίρνουν την μορφή της υποδοχής, το οποίο συνεπάγεται σε καλύτερη επαφή των connectors. Τέλος, το παρεχόμενο καλώδιο του Quickfire TK Stealth είναι braided και έχει μήκος τα 1,8 μέτρα.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Προχωράμε με την εμπειρία χρήσης του QuickFire TK Stealth!


Εργονομία - Layout
Ας ασχοληθούμε λίγο με την εργονομία του Quickfire TK Stealth. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι ένα Ten keyless πληκτρολόγιο, που σημαίνει ότι διαθέτει δέκα πλήκτρα λιγότερα σε σχέση με τα παραδοσιακά Standard 101/102 keyboards. Με την αφαίρεση των "περιττών" πλήκτρων, το Quickfire TK Stealth έχει λιγότερο πλάτος, πράγμα που από άποψης εργονομίας συμφέρει λόγω του μικρότερου ανοίγματος που μπορούν να έχουν τα χέρια του χρήστη.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Παρότι Ten Keyless, το Quickfire TK Stealth δεν σημαίνει ότι κάνει οικονομία στην έξτρα λειτουργικότητα. Αναφερθήκαμε στην προηγούμενη σελίδα σχετικά με την διάταξη των Function Keys (F1-F12) και τις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν. Εκεί που θα επικεντρωθούμε είναι στην λειτουργικότητά τους: η θέση του Fn Key βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl πλήκτρο. Ο συνδυασμός Fn και Function keys είναι αρκετά βολικός, καθότι οι περισσότερες χρήσιμες λειτουργίες βρίσκονται στο δεξί μέρος του πληκτρολογίου, αρκετά κοντά ώστε οι απαιτούμενοι συνδυασμοί να γίνουν μόνο με το ένα χέρι. Παρ' όλα αυτά δεν είναι απαραίτητη η χρήση του συνδυασμού, καθώς ο συνδυασμός Fn + F12 θα σας δώσει την λειτουργία F lock. Εάν νιώθετε πως δεν σας χρησιμεύουν και ιδιαίτερα τα Function keys ως έχουν, μπορείτε να το έχετε μόνιμα ενεργοποιημένο, και τα multimedia καθώς και τα volume keys να αποκτήσουν νόημα dedicated πλήκτρων.

Κατά τα λοιπά, το layout του Quickfire TK Stealth δεν θα μπερδέψει κανέναν. Το Backspace έχει ικανοποιητικό μέγεθος όπως και τα δυο Shift, ενώ το Enter είναι μονής γραμμής και όχι full sized.

Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με την θέση των χεριών στο Quickfire TK Stealth. Το κατώτερο ύψος του πληκτρολογίου ανέρχεται στο 1 εκατοστό, ενώ δεν παρέχεται κάποιο wrist wrest. Ως εκ τούτου, ο καρπός είναι πάντα ακουμπισμένος στο γραφείο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πολύωρη χρήση μπορεί να κουράσει - τα πάντα είναι όμως θέμα συνήθειας. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσει η αύξηση της κλίσης του πληκτρολογίου μέσω των παρεχόμενων stands.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealthCooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Πληκτρολόγηση

To Quickfire TK Stealth όσο και αν είναι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, ως Ten keyless έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Όσον αφορά την επεξεργασία κειμένου, το Quickfire TK Stealth δεν είναι προσανατολισμένο γι' αυτή την χρήση. Η έλλειψη dedicated arrow keys μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σε ορισμένες περιπτώσεις. Ακόμα όμως και αν απενεργοποιήσετε το numpad και κρατήσετε τα arrow keys και τα text keys, η επεξεργασία και εισαγωγή αριθμητικών χαρακτήρων είναι σημαντικά μειωμένη και θα πρέπει να περιοριστείτε στην πρώτη σειρά των πλήκτρων - όχι και η πιο βολική λύση.

Αναφορικά με τα Cherry MX Brown Switches μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι. Η ταχύτητα πληκτρολόγησης ήταν αρκετά καλή, το ίδιο και η ποιότητα και το feedback των συγκεκριμένων πλήκτρων. Τα Brown switches είναι αρκετά μαλακά στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί πάνω τους, ενώ όπως θα δείτε στο παρακάτω γραφικό απαιτείται μόλις 3mm για την ενεργοποίηση του. Το σημείο τερματισμού είναι λίγο παρακάτω και απαιτεί ακόμα 2-3 mm, αλλά είναι και το μόνο σημείο το οποίο θα σας δώσει πολλαπλά πατήματα του ίδιου πλήκτρου. Επίσης αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός της χρήσης των Cherry Stabilizers, όπου στα μακρύτερα πλήκτρα (Space, Shift, Backspace) η αίσθηση του κλικ είναι αρκετά πιο αισθητή.

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


Η συνολική αίσθηση κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Σε αντίθεση με το CM Storm Trigger Z, το Quickfire TK Stealth μας άφησε μια περισσότερο πλαστική αίσθηση. Πάντως, η στιβαρότητα και το βάρος του είναι άμεσα αντιληπτά και ικανοποιητικά σε αίσθηση, ενώ τα Cherry MX Brown ίσως έχουν τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ ασκούμενης πίεσης και tacktile feedback. Κατά την πληκτρολόγηση δεν είναι ανάγκη να τερματίσετε το πλήκτρο, αρκεί να συνηθίσετε το σημείο ενεργοποίησης του πλήκτρου, κάτι που μπορεί να αυξήσει και την ταχύτητα πληκτρολόγησης. Επίσης, το feedback μας απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω πατήματα πλήκτρων.

Gaming

Δεν είναι απαραίτητο πως ένα gaming πληκτρολόγιο θα σας κάνει απαραίτητα και καλύτερους παίκτες. Όμως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει το γενικότερο experience του χρήστη κατά το gaming. Μπορεί να μην υπάρχουν ενσωματωμένα Macro keys ή reprogrammable buttons, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί ένα εξαιρετικό gaming χειριστήριο. Η διάταξη του πληκτρολογίου προδιαθέτει σαφέστατα την εκτενή χρήση των WASD πλήκτρων σε FPS ή TPS παιχνίδια. Παιχνίδια όμως με εκτενής συνδυασμούς πλήκτρων απέδωσαν εξίσου ικανοποιητικά.

Κλείνοντας, τα Brown Switches βοήθησαν ως κάποιον βαθμό στην αποφυγή των περιττών πλήκτρων. Παράλληλα σε αυτό συνδράμουν και τα έξτρα χαρακτηριστικά του Quickfire TK Stealth όπως το anti-ghosting και το N-Key Rollover.

Ήχος
Τελειώνοντας με την γενική αξιολόγηση, πάμε να δούμε τον ήχο που παρήγαγε το Quick Fire TK Stealth. Για να δοκιμάσουμε τον συγκεκριμένο τομέα, πληκτρολογήσαμε σε διάφορα πληκτρολόγια το ίδιο κείμενο:

“Αυτό είναι ένα τεστ κείμενο. Κατά την διάρκεια αυτού του τεστ κειμένου προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τον ήχο που παρήγαγε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο.”

Την ίδια στιγμή, με την χρήση της εφαρμογής Sound Meter καταγράψαμε στο Smartphone μας τα σχετικά επίπεδα θορύβου που παρήγαγαν τα πληκτρολόγια, όπως επίσης και ένα ηχητικό κλιπ. Το μικρόφωνο τοποθετήθηκε σε απόσταση 1 μέτρου, ενώ το db Meter σε απόσταση 30 εκατοστών.





Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο σε αντιπαραβολή με δυο μεμβράνης, ένα με λεπτά πλήκτρα και ένα με κανονικά. Όπως θα παρατηρήσετε από τον παραπάνω πίνακα, το Quickfire TK Stealth παρήγαγε σχεδόν 10dΒ παραπάνω θόρυβο, πράγμα αναμενόμενο για ένα μηχανικό πληκτρολόγιο! Δεν ήταν όμως το πιο θορυβώδες πληκτρολόγιο που συναντήσαμε, καθώς το CM Storm Trigger Z συνεχίζει να είναι σε μια κλίμακα πιο ψηλά λόγω της πιο σκληρής - μεταλλικής υφής και κατασκευής του.


Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth: Proper choice


Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth
Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε την τελική μας άποψη για το CM Storm Quickfire TK Stealth. Ένα Ten Keyless πληκτρολόγιο που μας εξέπληξε με την διακριτική παρουσία του αλλά και τις δυνατές gaming επιδόσεις.

Γιατί Ten keyless ως επιλογή; Ένα πληκτρολόγιο δεν είναι απαραίτητο να πληρεί τον ρόλο του... εισαγωγέα κειμένου. Σε συνδυασμό με ένα εξίσου gaming mouse, τα HID (Human interface Device) ενός PC μπορούν να μετατραπούν σε υπερ-εξειδικευμένα gaming χειριστήρια! Όπως και σε κάθε νέο περιφερειακό, χρειάστηκε να αφιερώσω χρόνο ώστε να προσαρμοστώ στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο. Παρʼ όλα αυτά, Quickfire TK Stealth είναι ένα απλό πληκτρολόγιο, χωρίς συμπληρωματικό software και με απλές λειτουργίες, προσαρμοσμένο για Gaming. Ως εκ τούτου, η καμπύλη εκμάθησής του είναι αρκετά... "απότομη". Ειδική μνεία θα δώσουμε και στα Cherry MX Brown Switches, τα οποία προσφέρουν την καλύτερη ισορροπία μεταξύ tactile feedback, πίεσης και θορύβου.

Το Quickfire TK Stealth θα το συναντήσουμε στην Ελληνική αγορά με τιμή που ξεκινά από τα 89?. Τιμή υψηλή για κάποιον που δεν ενδιαφέρεται άμεσα, αλλά για αυτόν τον οποίο επιθυμεί να αυξήσει κατακόρυφα τις gaming εμπειρίες του, το Quickfire TK Stealth είναι μια από τις πιο δυνατές επιλογές!

Cooler Master Storm Quick Fire TK Stealth Review: Fire fast, stay stealth


[/TD]


[/TR]

[/TABLE]















Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!