Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240 Review: Cool Factor!

Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240 Review: Cool Factor!

Πόσο αντιεπαγγελματικό θα ήταν αν παραδεχόμασταν ότι έχουν υπάρξει φορές που πριν ακόμα πιάσουμε στα χέρια μας ένα προϊόν, πριν ακόμα διαβάσουμε γι' αυτό σε κάποιο μακρόσυρτο e-mail του κατασκευαστή, αρκεί ένα εύηχο όνομα για να μας δώσει μια πρώτη θετική προδιάθεση; Γιατί κακά τα ψέματα, όπως όντας άντρας προδιαθέτεις διαφορετικά αν ονομάζεσαι "Λέλος" και αλλιώς αν ονομάζεσαι "Τάσος" (κάθε ομοιότητα...) έτσι και αν είσαι AIO υδρόψυξη προδιαθέτεις διαφορετικά αν ονομάζεσαι "Η100" και αλλιώς αν ονομάζεσαι "Maelstorm"! Τι λέξη! Δύνη. Στρόβιλος! Αν το cool factor έχει επιπτώσεις στην απόδοση, αυτό το 240mm ΑΙΟ cooler από την Deepcool, θα πρέπει να μας δώσει θερμοκρασίες υπό του μηδενός, στο σημερινό μας review!
Πόσο αντιεπαγγελματικό θα ήταν αν παραδεχόμασταν ότι έχουν υπάρξει φορές που πριν ακόμα πιάσουμε στα χέρια μας ένα προϊόν, πριν ακόμα διαβάσουμε γι' αυτό σε κάποιο μακρόσυρτο e-mail του κατασκευαστή, αρκεί ένα εύηχο όνομα για να μας δώσει μια πρώτη θετική προδιάθεση; Γιατί κακά τα ψέματα, όπως όντας άντρας προδιαθέτεις διαφορετικά αν ονομάζεσαι "Λέλος" και αλλιώς αν ονομάζεσαι "Τάσος" (κάθε ομοιότητα...) έτσι και αν είσαι AIO υδρόψυξη προδιαθέτεις διαφορετικά αν ονομάζεσαι "Η100" και αλλιώς αν ονομάζεσαι "Maelstorm"! Τι λέξη! Δύνη. Στρόβιλος! Αν το cool factor έχει επιπτώσεις στην απόδοση, αυτό το 240mm ΑΙΟ cooler από την Deepcool, θα πρέπει να μας δώσει θερμοκρασίες υπό του μηδενός, στο σημερινό μας review!

Και ενώ σίγουρα δεν μπορείς να κρίνεις ένα ΑΙΟ από το εξώφυλλό του, η Deepcool Gamer Storm δείχνει να ενδιαφέρεται πραγματικά τόσο για τις επιδόσεις όσο και για τα looks των προϊόντων της. Από την συσκευασία μέχρι τους κόκκινους ανεμιστήρες, η Maelstorm 240 θέλει να προκαλέσει από το ράφι μέχρι και την εγκατάσταση στο σύστημά σας. Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό, μιας και όπως υπάρχει μια αγορά που την απασχολεί το διακριτικό και το generic looking, έτσι υπάρχει και μια gaming αγορά που τα χρώματα, οι φωτισμοί και εν γένει το διαφορετικό, την συγκινούν και κατευθύνουν τις επιλογές της.





















Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240 Review: Cool Factor!






Και μιλώντας για design, η συσκευασία αποτελεί την πρώτη ουσιαστική επαφή με ένα προϊόν, οπότε οι κατασκευαστές οφείλουν να ξεκινούν από εκεί, αν θέλουν να ξεχωρίσουν. Μαύρο και κόκκινο, ασημένιες λεπτομέρειες και το γνώριμο λογότυπο της Gamer Storm σειράς επικρατούν στην πρόσοψη του κουτιού, ενώ στις υπόλοιπες πλευρές υπάρχουν specs και διαστάσεις, αλλά πάντα με κάπως minimal αισθητική και το μαύρο να επικρατεί και εκεί.








Ανοίγοντας το κουτί τα πράγματα δείχνουν τυπικά για μονάδες τέτοιων διαστάσεων, με την κυρίως μονάδα να είναι αρκετά προστατευμένη ενώ την εντύπωση κλέβουν οι δύο 4pin GF120 που εκτός από τα κόκκινα στροφεία και τις λαστιχένιες λεπτομέρειες για τους κραδασμούς, διαθέτουν και κόκκινο εσωτερικό που φαίνεται και από το πλάι, έτσι που με το ψυγείο τυπικά εγκατεστημένο στο πάνω μέρος του case σας θα ξεχωρίζουν δύο κόκκινα δαχτυλίδια από την πλαϊνή όψη των ανεμιστήρων. To ψυγείο δείχνει να έχει τα συνήθη 18fpi αλλά οι σωληνώσεις είναι σχετικά σκληρές και ...αναχρονιστικές. Στο block, το χάλκινο cold plate έχει μέτριο φινίρισμα στην μεριά του επεξεργαστή και ένα λευκό pulsing λογότυπο στην μεριά που θα το βλέπετε, το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς κάνει την διαφορά σε ένα σχετικά σκοτεινό build.





Στα παρελκόμενα, εκτός από τα μεταλλικά κομμάτια με το universal backplate για τα Intel και AMD sockets, θα βρείτε και ένα fan hub που θα σας επιτρέψει να ομαδοποιήσετε την διαχείριση των ανεμιστήρων καθώς και ένα αυτοκόλλητο με το λογότυπο της εταιρίας. Όλα δείχνουν καλοφτιαγμένα και ανθεκτικά με μόνη παράληψη που εντοπίσαμε, την έλλειψη μιας επιπλέον οκτάδας βιδών και άλλους δύο ανεμιστήρες για push pull. Θα ήταν ωραίο να τις βλέπαμε σε κάποιο επόμενο revision. Στα της εγκατάστασης, τα πράγματα είναι απλά χωρίς επιπλοκές σε RAM ή PCI-e αποστάσεις: εγκατάσταση ενός χρόνου, με βίδωμα από μπροστά. Μπορεί να μην είναι ότι πιο εξεζητημένο αλλά σίγουρα κάνει σωστά την δουλειά του, χωρίς να προσθέτει κάτι φοβερό στο κόστος.

Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.












Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.

Ας δούμε τι συνέβη όταν ο i5 3570k προσπάθησε να ιδρώσει την Maelstrom 240. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα το πιο εξεζητημένο ΑΙΟ 240άρι unit που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια (H220-X) καθώς και την παλιότερη, αλλά φοβερά διάσημη Corsair Hydro H100. Τα αποτελέσματα σίγουρα δεν είναι "από άλλο πλανήτη", αλλά αν κοιτάξετε με προσοχή τα απόλυτα νούμερα σε σχέση με άλλες ψύκτρες παρελθόντων reviews, θα καταλάβετε ότι η Maelstrom αποδίδει παραπάνω από αξιοπρεπώς.


Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240 Review: Cool Factor!


Με τα πάντα στα 12v βλέπουμε την Maelstrom 240 μάλλον να βαριέται στις stock δοκιμές μας αλλά να δείχνει τα δόντια της στο overclocked test, έναντι στην Hydro H100. H Η220-Χ δείχνει παντού ισχυρότερη, αλλά δεν θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς μιας και εκεί μιλάμε για μία, επί της ουσίας, custom loop. Πάντως, οτιδήποτε τερματίζει το overclocked test κάτω από τους 80 βαθμούς Κελσίου, σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κακές επιδόσεις.



Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240 Review: Cool Factor!


Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή τα πράγματα δείχνουν καλύτερα απ' ότι τα περιμέναμε. Η Maelstrom αντέχει το πλήγμα του μειωμένου airflow και δεν χάνει σημαντικό έδαφος. Στο τέλος αυτού του test, ομολογουμένως ξανακοιτάξαμε τους GF120 με άλλο μάτι, μιας και φαίνονται να είναι σοβαρότεροι ανεμιστήρες απ' όσο αρχικά υποθέσαμε! Και πάλι η Η220-Χ κρατάει την απόστασή της, αλλά μια σημαντικά χαμηλότερη τιμή και περίπου 5 βαθμοί διαφορά στο ίδιο επίπεδο θορύβου, δεν είναι σε καμία περίπτωση ήττα για μια μονάδα σαν την Maelstrom 240.


Ξεκινήσαμε με το σημερινό review με δύνες και στροβίλους μα φτάνοντας στην τελευταία σελίδα και με την επίδραση των εντυπωσιακών ονομάτων και του όμορφου σχεδιασμού να παρέρχεται σιγά σιγά, πρέπει να δούμε με μια ψυχραιμότερη και αντικειμενικότερη ματιά τι έχει να μας πει η Deepcool με την Maelstrom 240 σε μία τόσο πολυπληθή και ανταγωνιστική κατηγορία σαν αυτή των 240mm κανονικού πάχους ΑΙΟ coolers.

Ας ξεκινήσουμε από τα μελανά σημεία, ταξινομημένα με αύξοντα βαθμό βαρύτητας. Σημείο πρώτο, η απουσία υποστήριξης socket LGA775. Μπορεί μια τέτοια ψύκτρα να κοστίζει σχεδόν όσο πλέον ένα ολόκληρο LGΑ775 σύστημα, αλλά από την άλλη οι gamers συχνά βρίσκονται αρκετές πλατφόρμες πίσω και ένας clocked Q9550 δεν είναι και δα και τόσο αμελητέα ποσότητα για κάποιον που παίζει στα 1080p. Σημείο δεύτερο, οι σκληροί σπιράλ σωλήνες. Γνωρίζουμε ότι οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων μονάδων τους αγαπάνε για πολλούς λόγους, αλλά από την στιγμή που στην αγορά βγήκαν μονάδες με πιο παχουλούς και εύκαμπτους σωλήνες, η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να παραμένει εξίσου αποτελεσματική αλλά καθιστά το προϊόν λιγότερο θελκτικό. Τέλος, σημείο τρίτο, ουσιαστικό και διαχρονικό: βρισκόμαστε και πάλι θεατές στο ίδιο έργο: οι σύγχρονες flagship αερόψυκτρες μπορεί να προκαλούν επιπλέον μπελάδες στο clearance των PCI-e και των μνημών αλλά δεν δείχνουν ακόμα να ρίχνουν λευκή πετσέτα στις νεότερες AIO 240mm μονάδες.

Με τα τρία παραπάνω όμως στην άκρη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θετικά της πρότασης της Deepcool Gamer Storm. Αρχικά η εμφάνιση. Τόσο το pulsing άσπρο λογότυπο στο block όσο και οι χρωματικά θαρραλέοι ανεμιστήρες θα αποτελέσουν σίγουρα μια όμορφη πινελιά στα build πολλών χρηστών. Μιλώντας δε για ανεμιστήρες, μπορεί οι παρεχόμενοι GF120 να μην είναι οι απόλυτοι διεκδικητές του τίτλου performance/db αλλά είναι ένα πολύ καλό ζευγάρι ανεμιστήρων που κουνάει αρκετό αέρα στα χαμηλά και έχει τσαγανό και για πιο επιθετική χρήση. Το παρεχόμενο fan hub δε, κάνει την ενιαία διαχείρισή τους ακόμα ευκολότερη. Το block/pump είναι όσο πιο μαζεμένο γίνεται για εγκαταστάσεις ακόμα και σε ασφυκτικά cases και επιστρέφοντας στο performance, μπορεί να μην είδαμε τα απόλυτα νούμερα στην ιστορία των δοκιμών του site, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: Ξέρετε πολλούς gamers που να ενδιαφέρονται για τόσο οριακά overclocks ώστε αυτοί οι τελευταίοι 2 ή 3 βαθμοί να προδώσουν την επιλογή τους;

Στην προτεινόμενη τιμή λιανικής των $105.99 η Maelstrom 240 είναι μια δυνατή επιλογή, σαφώς μέσα στον ανταγωνισμό και με ξεχωριστή όψη. Διεκδικεί με αξιώσεις κομμάτι από την πίτα των 240mm AIO και αποσπά την παρακάτω βαθμολογία και διάκριση.










Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240 Review: Cool Factor!Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240 Review: Cool Factor!




Ευχαριστούμε θερμά την Deepcool για την παραχώρηση του δείγματος!