Ερευνητές ανοίγουν το δρόμο για Stealth Υποβρύχια

Μια ακουστικού τύπου cloaking τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές που μπορεί να αξιοποιηθεί από υποβρύχια κάνοντάς δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Stealth fighters και άλλα πολεμικά αεροπλάνα χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια αντίστοιχες τεχνολογίες που κάνουν δύσκολο τον εντοπισμό τους από συστήματα sonar. Αν και η τεχνολογία δεν έχει πλήρως τελειοποιηθεί στα εναέρια μέσα, ερευνητές θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο στα πολεμικά υποβρύχια, αξιοποιώντας μερικώς την ίδια τεχνολογία.

Για να αντιληφθούμε τη λειτουργία της τεχνολογίας των "stealth" αξίζει να αναφέρουμε μερικά στοιχεία τους. Αρχικά υπάρχουν τα ειδικά "απορροφητικά" υλικά κατασκευής που κάνουν τον εντοπισμό πιο δύσκολο αντικρούοντας συγκεκριμένες ηχητικές συχνότητες. Σε ένα υποβρύχιο περιβάλλον βέβαια, εκεί όπου η πυκνότητα του νερού είναι αρκετά διαφορετική από αυτή του αέρα, η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να κάνει τα υποβρύχια πρακτικά αδύνατο να εντοπιστούν από τα συμβατικά sonar - και κατ' επέκταση από τον εχθρό.

Σε δελτίο τύπου οι ερευνητές δημοσίευσαν την αποκάλυψή τους δείχνοντας μια μεταλλική πυραμίδα 90 εκατοστών που λειτουργεί ανακλώντας τα κύματα του sonar στο βυθό. Το prototype φάνηκε να παραδίδει αρκετά καλά αποτελέσματα όταν οι ερευνητές το πλημμύρισαν με συχνότητες από 7 έως 12 χιλιάδες kHz οι οποίες επέστρεψαν στη πηγή χωρίς παραμορφώσεις κάτι που σημαίνει ότι το "cloak" ήταν λειτουργικό.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

stealth , technology, 2018, cloaking , submarine, researchers

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...