Testing: Game Loading Times σε HDD, SATA SSD, NVMe SSD

Σελίδα 1 από 3

Δοκιμάζουμε τέσσερα drives διαφορετικών επιδόσεων σε gaming για να δούμε ποιο είναι ταχύτερο, καθώς και ποιο εν τέλει αξίζει για αυτή τη χρήση.

 

 

 

 

 

1a introduction

 

Όλοι μας έχουμε κατά νου έναν μηχανικό δίσκο όταν μιλάμε για την αποθήκευση παιχνιδιών, όμως πλέον οι τιμές των SSD έχουν ξεφύγει προκαλώντας μας να προσθέσουμε περισσότερους για αυτή τη δουλειά στο σύστημά μας, αφήνοντας πίσω τους μηχανικούς δίσκους που αρκετές φορές κουβαλάμε από παλιότερα PCs. Το πόσο μπορεί να βοηθήσει τις επιδόσεις στο gaming ένας SSD είναι ένα εύλογο ερώτημα και εξαρτάται αρκετά από το παιχνίδι – το πόσα μικρά αρχεία περιλαμβάνει όπως επίσης και το πλήθος τους, αλλά πριν αρχίσουμε να συγκρίνουμε τα μέσα αποθήκευσης που μαζέψαμε θα ήταν καλό να δούμε γιατί ένας SSD μπορεί να είναι ταχύτερος από έναν μηχανικό σκληρό, στη θεωρία.

 

Δείτε και το σχετικό βίντεο στο κανάλι μας:

 

 

 

 

 

 

Ο σκληρός δίσκος είναι ίσως από τα πιο παλιά υποσυστήματα του οποίου η βασική λειτουργία έχει παραμείνει σταθερή ανά τα χρόνια. Με τη χρήση ενός δίσκου η επιφάνεια του οποίου αντιδρά μαγνητικά στη κεφαλή του βραχίονα η μονάδα μπορεί με αυτόν τρόπο να αποθηκεύσει δεδομένα, ενώ η ταχύτητα που γράφονται ή διαβάζονται αυτά εξαρτάται από το σημείο που κοιτάμε επάνω στο platter. Δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο δίσκος στο εσωτερικό τρέχει στις 7200 στροφές ανά λεπτό, θα δούμε ότι η εξωτερική πλευρά είναι ταχύτερη αφού διανύει μεγαλύτερη επιφάνεια από την εσωτερική χωρίς να απαιτεί τόσο συχνές μετακινήσεις του βραχίονα παρουσιάζοντας έτσι υψηλότερες ταχύτητες. Ο τρόπος που βρίσκουν τα δεδομένα οι σκληροί δίσκοι γίνεται κοιτάζοντας ένα index στην αρχή του file system τους, εκεί όπου καταγράφεται η τοποθεσία (διεύθυνση) του αρχείου επάνω στον δίσκο για εύκολη εύρεση από τη κεφαλή, επηρεάζοντας αυτό που λέμε access time - μια σημαντική μέτρηση και από τις σημαντικότερες διαφορές έναντι των SSD.

 

HDD PLATTER

 

HDD PLATTER SPEEDs Illustration copy

 

 

Οι SSDs από την άλλη σε όποια μορφή και να τους δούμε έχουν αρκετές διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Εν αρχή είναι η το χαμηλό access time που τους επιτρέπει αστραπιαία εύρεση δεδομένων από το matrix των NAND ενώ ακόμα και σε παρατεταμένες εγγραφές ή αναγνώσεις προσφέρουν υπερδιπλάσιες ταχύτητες και ένας ακόμη λόγος πέρα του access time είναι η έλλειψη μηχανικών μερών.

 

NAND 3DΠηγή: Enterprise Storage Forum.

 

 

Οι μικρότερες λιθογραφίες κατασκευής των chip έκαναν αυτού του τύπου τις μνήμες αρκετά προσιτές ενώ αύξησαν και τη πυκνότητά τους σε μεγάλο βαθμό ειδικά όταν μιλάμε για drives 2.5 ιντσών όπου μπορεί να φτάσουν και τα 8TB σε χωρητικότητα. Παράλληλα οι σύγχρονοι ελεγκτές που πλαισιώνουν αυτές τις μνήμες έγιναν πιο αποδοτικοί και δείχνουν να τις αξιοποιούν καλύτερα βελτιώνοντας έτσι και την αξιοπιστία τους σε βάθος χρόνου, ένα ζήτημα που για πολλούς υφίσταται ακόμα σε αντίθεση με τους μηχανικούς σκληρούς δίσκους. Την ίδια στιγμή, μερικά χρόνια πριν είδαμε και την είσοδο των PCIe SSD, αυτών που δε χρησιμοποιούν το (παλιό) πρωτόκολλο SATA για την επικοινωνία με το σύστημα αλλά το NVMe που μιλάει μέσω PCIe με το CPU ή το Chipset αυξάνοντας έτσι το bandwidth έως και τα 32Gbps (4GB/s) ή τα 64Gbps που έχει το PCIe Gen 4 για ταχύτητες έως 8GB/s σε ρύθμιση x4. Για την ώρα το τελευταίο spec υποστηρίζεται μόνο από τις μητρικές της AMD με το X570 chipset αλλά και όσες έχουν το TRX40 για τη πλατφόρμα των μεγάλων Threadripper.

 

 

 

 

Πως μετρήσαμε
Σελίδα

hdd, Western Digital, sata, ryzen, wd blue, παρουσίαση, nvme ssd, 2020, SATA SSD , x570, gaming performance, loading times, nvme gaming, wd black, aorus nvme gen4

Nickzzz

Members
2020-02-23T13:43:57Z

Βασικά ποιος ο λόγος να μην πας σε ssd με τις τιμές που έχουν φτάσει.

MetallicGR

Members
2020-02-24T07:32:12Z
On 2/21/2020 at 5:34 PM, stavros said:

Θα είχε ενδιαφέρον ένα τεστ και σε 4Κ.

 

Θα είχε!

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...