Li-Fi: Νέα τεχνολογία δικτύωσης με ταχύτητες έως 224Gbps

Πως η ισχύς του φωτός μπορεί να βοηθήσει στην αποστολή αρχείων με υπερ-υψηλές ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα "θεωρητικά" 224Gbps. Πως η ισχύς του φωτός μπορεί να βοηθήσει στην αποστολή αρχείων με υπερ-υψηλές ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα "θεωρητικά" 224Gbps.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης, που έχει σαν βάση τη "διαύγεια του φωτός" ή αλλιώς το Light Fidelity (Li-Fi), με την οποία κατάφεραν αμφίδρομες ταχύτητες που άγγιξαν το 1 gigabit το δευτερόλεπτο. Η παραπάνω ταχύτητα επετεύχθη με τη χρήση της τωρινής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και ενδέχεται να φτάσει θεωρητικά μέχρι και τα 224Gbps που αναγράφεται στον τίτλο. Για την ακρίβεια, το εγχείρημα είναι αρκετά βαρυσήμαντο, μιας και οι οπτικές ίνες ταχύτητας 100Gbps μετρούν μόλις μερικά χρόνια παρουσίας στον χώρο με την υιοθέτησή τους είναι αρκετά περιορισμένη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια πολύ γρηγορότερη εναλλακτική του WiFi.

Η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το Li-Fi έχει αρκετό δρόμο ακόμη για να χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό, όμως αρκεί να αναφέρουμε πως 18 ταινίες των 1.5GB έκαστη, κατεβαίνουν σε ένα περίπου δευτερόλεπτο, πάντα με βάση τα θεωρητικά δεδομένα που έχουν στη κατοχή τους οι επιστήμονες. Το πρότυπο, σύμφωνα και με το BBC είναι 100 φορές ταχύτερο από το WiFi και ανοίγει νέους "ασύρματους" δρόμους στην επικοινωνία των συσκευών ενώ χρησιμοποιούν τους παλμούς του φωτεινού φάσματος για τη μεταφορά των δεδομένων από τη μια άκρη στην άλλη. Οι λάμπες LED με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μετατραπούν σε portable hotspots εκπέμποντας data streams στον χώρο

Το "λαμπρό" μέλλον που έχει η τεχνολογία διακρίνεται και από τις απαιτήσεις της σε hardware. Συγκεκριμένα, αρκεί μια τυπική LED λάμπα, μια σύνδεση στο ίντερνετ και ένας αισθητήρας φωτός, υλικά που μέχρι ενός σημείου είναι προσβάσιμα από σήμερα.


Li-Fi: Νέα τεχνολογία δικτύωσης με ταχύτητες έως 224Gbps