Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

H νέα τάση της Gaming βιομηχανίας ακούει στο όνομα "RGB". Μπορεί η συντομογραφία του RGB να σημαίνει Red-Green-Blue, όμως πως αυτό ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο gaming περιφερειακό και τι δυνατότητες μπορεί να προσφέρει;
H νέα τάση της Gaming βιομηχανίας ακούει στο όνομα "RGB". Μπορεί η συντομογραφία του RGB να σημαίνει Red-Green-Blue, όμως πως αυτό ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο gaming περιφερειακό και τι δυνατότητες μπορεί να προσφέρει;

Ο απλός φωτισμός σε ένα πληκτρολόγια φαίνεται πως αποτελεί πλέον ένα ξεπερασμένο χαρακτηριστικό. Άλλωστε, το backlighting στα πλήκτρα μπορεί να βοηθάει στην πληκτρολόγηση με χαμηλές συνθήκες φωτισμού, όμως η τελική χρωματική επιλογή του κατασκευαστή μπορεί να μην τύγχανε καθολικής αποδοχής από τους χρήστες, καθώς ο φωτισμός μπορεί για κάποιους να είναι αποτρεπτικός παράγοντας αγοράς καθώς μπορεί το πληκτρολόγιο να απέχει αισθητικά από το υπόλοιπο setup, με τις εταιρίες να αναγκάζονται ορισμένες φορές να παράγουν 2 και 3 διαφορετικά μοντέλα του ίδιου πληκτρολογίου με διαφορετικό φωτισμό. Επιπλέον, όπως έχουν δείξει ανταγωνιστικά πληκτρολόγια όπως το Quickfire Rapid-i της Cooler Master, ο φωτισμός των πλήκτρων μπορεί να φέρει επιπλέον λειτουργικότητα, επιτρέποντας τον φωτισμό συγκεκριμένων πλήκτρων ως ένα επιπλέον visual aid για τον gamer.

Η Corsair είπε να πάει τον φωτισμό του πληκτρολογίου ένα βήμα παρακάτω - εισάγοντας στα προϊόντα της τον RGB φωτισμό. Το ήδη πετυχημένο Corsair K70 παίρνει κάτι παραπάνω από μια απλή αισθητική αναβάθμιση. Το K70 RGB είναι η απάντηση της εταιρίας σε μια μόδα που η ίδια μας έταζε εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο! The wait is over.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Η συσκευασία του K70 RGB έρχεται υπό το νέο Corsair Gaming brand, με τις κίτρινες "πινελιές" να ξεχωρίζουν. No worries though - πέρα από τα κίτρινα γράμματα του λογότυπου, δεν θα συναντήσουμε το χρώμα στο υπόλοιπο πληκτρολόγιο. Έτσι, πέρα από το απαραίτητο wristrest καθώς και τα συνοδευτικά manuals, δεν θα συναντήσουμε κάτι περισσότερο στην συσκευασία.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε σε αυτό το πολλά υποσχόμενο πληκτρολόγιο!









[/TR]

Onboard Memory128kb



Mechanical Keyboards Guide


Tα μηχανικά πληκτρολόγια δεν ενσωματώνουν κάποια νέα τεχνολογία. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τα είδαμε στις αγορές, αλλά ανέκαθεν κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας! Βέβαια, το υψηλό κόστος κατασκευής τους, έκανε τις εταιρίες να παράγουν μαζικά τα πληκτρολόγια μεμβρανών, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να μην έχει καν ακούσει για τα μηχανικά πληκτρολόγια. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τις απαιτήσεις των Gamers να έχουν ανέβει και με τα κοινά πληκτρολόγια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές, οι κατασκευάστριες εταιρείες μπήκαν σε σκέψεις για το επόμενο βήμα στα Gaming Keyboards. Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία μηχανικών πληκτρολογίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όπου καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να κατασκευάζουν πληκτρολόγια αυτού τύπου. Πως όμως δουλεύουν τα μηχανικά πληκτρολόγια και ποια χαρακτηριστικά τα διαφοροποιούν από αυτά των μεμβρανών;

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, βασίζονται στη χρήση ενός ελατηρίου κάτω από κάθε πλήκτρο τους. Στο εσωτερικό των πλήκτρων (switch), υπάρχει ένα ελατήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατοχύρωση της εντολής. Η διαφορά από τα Membrane (μεμβράνη) ή τα Rubber Dome (καουτσούκ) keyboard, σε έναν απλό χρήστη μπορεί να είναι από αισθητή, έως μηδαμινή ή και ανούσια. Ένας φανατικός Gamer όμως, δίχως υπερβολή, θα καταλάβει την διαφορά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκτός από τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν τα μηχανικά πληκτρολόγια, η αμεσότητα που δίνουν στον χρήστη είναι κάτι μοναδικό. Η απόσταση η οποία χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πατήματος είναι αισθητά μικρότερη, δίνοντας την δυνατότητα στον gamer να χρησιμοποιεί παραπάνω πλήκτρα το δευτερόλεπτο. Όσοι βρίσκεστε έξω από τον χορό και νομίζεται πως όλα αυτά είναι υπερβολικά, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον Gamer. Ένα από τα κλασικά παράπονα των παικτών FPS (First Person Shooter) είναι η καθυστέρηση απόκρισης του πλήκτρου. Έτσι χάνονται πολύτιμα ms τα οποία ισοδυναμούν σε “deaths”!

Έχοντας μιλήσει πιο πάνω για τα switches, καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να αναλύσουμε τα διάφορα είδη που υπάρχουν. Από τη στιγμή που τα μηχανικά πληκτρολόγια απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, θα πρέπει να μπορούν να τους προσφέρουν την δυνατότητα παραμετροποίησης. Δίχως αυτήν, οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να νιώσουν το keyboard σαν προέκταση του χεριού τους. Συνεπώς, οι διακόπτες παίζουν μεγάλο ρόλο στον «χαρακτήρα» του πληκτρολογίου.

Η Cherry, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής switch γερμανικής προέλευσης. Αυτή συνεργάζεται με τους περισσότερους κατασκευαστές πληκτρολογίων, παρέχοντάς τους ποιοτικούς διακόπτες για όλες τις ανάγκες. Ανάμεσα στα πολλά είδη διακοπτών που προσφέρει η Cherry, εμείς θα αναλύσουμε την σειρά MX, την Gaming δηλαδή σειρά, την οποία φοράνε τα πληκτρολόγια που θα μας απασχολήσουν.

Η Cherry παρέχει πέντε ειδή MΧ διακοπτών:


Cherry MX Brown Switches

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

Τα κύρια χαρακτηριστικά των διακοπτών είναι το βάρος πίεσης, η απόσταση πίεσης, ο ήχος και το tactile. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το βρίσκουμε στους Brown, White και Blue switches και στην ουσία είναι ένα feedback του διακόπτη στον χρήση για το πως πατήθηκε το πλήκτρο. Συγκεκριμένα, οι καφέ διακόπτες έχουν βάρος πίεσης 45g και η απόσταση που χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πλήκτρου είναι 2mm. Θεωρούνται γενικού τύπου διακόπτες, έχοντας χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο Gaming, είτε στην καθημερινή χρήση.

Cherry MX Black Switches

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

Cherry MΧ Black βρίσκονται στην κατηγορία των Linear switches, το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά την πίεση του πλήκτρου. Θεωρούνται Gaming switches καθώς χρειάζεται αισθητή πίεση (40-80g) για την κατοχύρωση της εντολής και έτσι δεν είναι τα ιδανικά για γράψιμο κειμένων. Η απόσταση που χρειάζεται για την ενεργοποίηση του γράμματος είναι 2mm. Ένα από τα χαρακτηριστικά των μαύρων διακοπτών είναι η smooth επαναφορά τους, καθώς το σημείο ενεργοποίησης ταυτίζεται με το σημείο επαναφοράς τους.

Cherry MX Red Switches



Τα MX Red switches είναι φτιαγμένα για Gaming. Με την πίεση να πέφτει στα 45g από τα MΧ Black, τα κόκκινα switches διακρίνονται για την αμεσότητα τους, που σε συνδυασμό με την απόσταση ενεργοποίησης των 2mm, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Gamers. Εδώ, να επισημάνουμε πως καλό θα ήταν πριν τα αγοράσετε, να μπείτε στην διαδικασία της δοκιμής, καθώς είναι αρκετά «ελαφριά» συγκριτικά τόσο με τα υπόλοιπα switches όσο και με τα άλλα πλήκτρα των keyboard, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα για παράδειγμα στη συγγραφή κειμένων.

Cherry MΧ WhiteSwitches

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

Άλλο ένα tactical switch. Οι λευκοί διακόπτες έχουν το σκληρότερο ελατήριο στην σειρά MΧ. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η πίεση, αφού χρειάζονται 55g κατά την ενεργοποίηση του διακόπτη. Επίσης, η έντονη αίσθηση του εμποδίου (tactile) τους κάνει αρκετά ιδιαίτερους συγκριτικά με τα υπόλοιπα switches. Είναι αρκετά δυσεύρετοι, αφού λίγες εταιρίες τους παρέχουν με τα πληκτρολόγια τους.

Cherry MX Blue Switches

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

Τέλος αφήσαμε τα «κουμπιά της γραφομηχανής». Έχοντας τον πιο ιδιαίτερο θόρυβο, τα Blue Switches είναι ιδανικά για γράψιμο μεγάλων κειμένων. Έχουν και αυτά feedback μέσου του tactile και εάν δεν έχετε πρόβλημα με τον ήχο τους μπορούν να σας κάνουν να λατρέψετε. Πίεση ενεργοποίησης 50g, 2mm απόσταση ενεργοποίησης και έναν ιδιαίτερο ήχο κατά το πάτημα (ή αλλιώς "Clicky") είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου switch που αναλύουμε.


Περί Key Roll Over...

Έχοντας πλέον αναλύσει τους βασικούς τύπους switches, ας μιλήσουμε για το KRO ή Key Roll Over. Το KRO είναι εξίσου σημαντικό στους gamers όσο και τα switches που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κρίσιμες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να πατήσει πάνω από 4 κουμπιά την ίδια χρονική στιγμή για να μπορέσει να «αποκτήσει πλήρη έλεγχο του χαρακτήρα του». Τα κοινά πληκτρολόγια μεμβρανών, δεν αντιλαμβάνονται πάνω από 3 χαρακτήρες ταυτόχρονα και έτσι αφήνουν τους παίκτες “στο κρύο του λουτρού” σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλά Gaming πληκτρολόγια χρησιμοποιούν λογισμικό για την αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί κάποια “native” λύση. Από την άλλη μεριά τα Mechanical Keyboards δεν έχουν περιορισμούς από άποψη τεχνολογίας. Αν το πληκτρολόγιο μας είναι συνδεδεμένο σε PS2 port τότε έχουμε στην διάθεσή μας 6 πλήκτρα για ταυτόχρονη χρήση (6KRO), ενώ σε USB port δεν έχουμε κανένα όριο (NKRO).



To K70 RGB είναι η πρώτη "φυσική εξέλιξη" του Corsair K70 που είχαμε συναντήσει περίπου 2 χρόνια νωρίτερα. Υπό την νέα σφραγίδα της Corsair Gaming, η RGB σειρά έρχεται να εμπλουτίσει τόσο νέα προϊόντα της εταιρίας όσο και ήδη υπάρχοντα τα οποία δεν θα αντικατασταθούν - απλώς θα πάρουν μια "σπέσιαλ" RGB έκδοση. Έτσι το K70 RGB δεν έχει και πολλά στοιχεία να διαφοροποιηθεί από το απλό K70, αλλά ας δούμε το πληκτρολόγιο αναλυτικά στις γραμμές που ακολουθούν.

Το K70 RGB πρόκειται για ένα παραδοσιακό standard layout 104-key μηχανικό πληκτρολόγιο. Ως στάνταρ η Corsair διαθέτει 3 εκδόσεις του K70 στην αγορά, όλα με την ίδια ακριβώς εμφάνιση αλλά αυτό που αλλάζει είναι οι διαφορετικοί Cherry MX διακόπτες, με τους προσφερόμενους να είναι Red, Brown και Blue, με τους κόκκινους να είναι αυτοί που διέθετε το δείγμα της δοκιμής μας. Όσον αφορά τις φυσικές του διαστάσεις, το K70 RGB ανέρχεται στα 43,5 εκατοστά μήκους, με το πλάτος του να φτάνει τα 14,5 χωρίς και τα 21 με το παρεχόμενο wristrest, ενώ το βάρος του ανέρχεται περίπου στο 1 κιλό και 200 γραμμάρια. Όσον αφορά την αισθητική του, το K70 διατηρεί την ίδια "καθαρή" γραμμή με το "απλό" μοντέλο, με την αλουμινένια επιφάνεια στην πρόσοψή του να ξεχωρίζει και το "βουτσισμένο" μεταλλικό μαύρο να είναι το χρώμα του.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Έχουμε δει και άλλα φωτιζόμενα αλλά και RGB προϊόντα στην αγορά. Τι το ιδιαίτερο έχει καταφέρει η Corsair με το K70 RGB; Το τελικό προϊόν βασίζεται στην στενή και αποκλειστική συνεργασία της εταιρίας με τον Γερμανικό κατασκευαστή των διακοπτών, την Cherry MX. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στον ιδιαίτερο σχεδιασμό των πλήκτρων με το διάφανο housing, και την RGB LED λυχνία να είναι ενσωματωμένη στο εσωτερικό του πλήκτρου. Αυτός ο σχεδιασμό αποτελεί αποκλειστικότητα της Corsair και επί της ουσίας επιτρέπει 2 πράγματα: Πρώτον, την ομοιόμορφη κατανομή του φωτισμού προς το πλήκτρο δίνοντας ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τους διακόπτες και τα LEDs από ESD (Electro Static Discharge), που θα επεκτείνει ακόμα περισσότερο την διάρκεια ζωής του.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky
Cherry MX Red Switches


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Αναφορικά με τους Cherry MX Red, παρ' όλο το διαφορετικό housing των διακοπτών δεν αλλάζει τίποτα περισσότερο όσον αφορά τα spec τους - έτσι οι κόκκινοι διακόπτες παραμένουν οι γνωστοί "γραμμικοί" διακόπτες χωρίς το tactile feedback, με την απαιτούμενη πίεση να φτάνει τα 45g και το κάθε πλήκτρο να απαιτεί μόλις περί τα 2mm για την ενεργοποίησή τους. Οι Cherry MX είναι κυρίως αρεστοί στην Gaming κοινότητα καθώς είναι αρκετά γρήγοροι και πιο μαλακοί από τους Black, οι οποίοι είναι και αυτοί γραμμικοί αλλά απαιτούν περισσότερη πίεση για την ενεργοποίησή τους.

Παράλληλα όσον αφορά τα μεγάλα πλήκτρα (Space, Enter, Shift, Backspace) η Corsair έχει τοποθετήσει έξτρα cross-type υποστηρίγματα, τα οποία αποτρέπουν τα πλήκτρα από το να "μπαλατζάρουν" ενώ ταυτόχρονα ασκούν ομοιόμορφα την πίεση σε όλη την επιφάνεια του πλήκτρου.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky



Όπως έχετε καταλάβει, το δυνατό σημείο του K70 RGB είναι ο φωτισμός των 16,8 εκατομμυρίων χρωμάτων που προσφέρει, χρώματα τα οποία μπορεί να είναι ανεξάρτητα και τελείως διαφορετικά για κάθε ένα από τα συνολικά 104 + 7 πλήκτρα που φέρει. Όλα αυτά γίνονται μέσω του NXP LPC11U37F-501, ενός 32bit ARM επεξεργαστή σε συνδυασμό με 128kb μνήμης, εκτός από την ROM, η οποία επιτρέπει στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα σε οποιοδήποτε σύστημα, χωρίς την απαίτηση για έξτρα software στο σύστημα.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Όσον αφορά το layout, δεν έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι το συγκεκριμένο στα πλήκτρα του K70 τα οποία δεν φέρουν επιπλέον ενσωματωμένες λειτουργίες. Αντίθετα η Corsair επέλεξε να χρησιμοποιήσει 7 επιπλέον διαφορετικά dedicated πλήκτρα για τις multimedia λειτουργίες (Stop, backward, play/pause, forward), ένα sound mute, ένα πλήκτρο επιλογής μεταξύ των επιπέδων φωτισμού και ένα πλήκτρο απενεργοποίησης του Windows key. Σε αυτό το σημείο θα συναντήσουμε και τη ροδέλα η οποία λειτουργεί ως volume up / down. Η αίσθησή της είναι μεταλλική, η αφή της όμορφη μέσω των αυλακώσεων που διαθέτει, αλλά δεν έχει διακριτές σκάλες αλλά μόνο free flow, με την αντίσταση της ροδέλας να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Όσον αφορά την εργονομία του K70 RGB, το πληκτρολόγιο διαθέτει μια απαλή κλίση από πάνω προς τα κάτω. Επιπλέον, το K70 RGB διαθέτει 2 σετ από ποδαράκια, με τα πρώτα να βρίσκονται στην άνω πλευρά και να παρέχονται 2 επιπλέον στο κάτω τμήμα του πληκτρολογίου. Έτσι, μπορείτε να ανυψώσετε το K70 RGB δίνοντάς του 2 πόντους παραπάνω σε ύψος.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Τέλος, θα σταθούμε στο wristrest του K70 RGB. Το στήριγμα των καρπών φέρει μια ελαφριά καμπύλωση προς τα πάνω ώστε να ευθυγραμμίσει τους καρπούς στο σημείο επαφής τους και να τους φέρει σε μια πιο ξεκούραστη στάση. Παράλληλα, διακρίνεται για την ελαστικής μορφής soft touch επιφάνειά του, το οποίο μέσω του μοτίβου με τους κύκλους μειώνει την πιθανότητα ιδρώτα στο συγκεκριμένο σημείο.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Η Corsair γνωρίζει ότι ένα πληκτρολόγιο με τόσα χαρακτηριστικά μπορεί να μην είναι συμβατό με όλα τα συστήματα. Έτσι, ενσωμάτωσε έναν διακόπτη στην πίσω επιφάνεια του πληκτρολογίου που του επιτρέπει διαφορετικά polling rates. Έτσι, η default επιλογή είναι το 1ms, με τον διακόπτη να προσφέρει κλίμακες στα 2, 4, ή και 8 ms. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή "BIOS" που επιτρέπει την απρόσκοπτη συμβατότητα σε όλα τα περιβάλλοντα και κυρίως στο BIOS ενός συστήματος, με την επιλογή να απενεργοποιεί όλα τα advanced χαρακτηριστικά και να μετατρέπει το πληκτρολόγιο σε ένα legacy USB input.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Όσον αφορά το interface με το υπόλοιπο σύστημα, η Corsair δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάτι διαφορετικό από το USB, κυρίως λόγω της αυξημένης ενέργειας που απαιτεί το K70 RGB. Έτσι, σε σχέση με το απλό K70 αποτελεί παρελθόν η έξτρα USB θύρα, ενώ στην θέση του καλωδίου λαμβάνουμε ένα αρκετά παχύ braided καλώδιο το οποίο καταλήγει όχι σε μία, αλλά σε δύο απολήξεις! Βάση της Corsair οι απολήξεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν και οι 2 μόνο αν το Κ70 RGB τοποθετηθεί σε USB 2.0 θύρα, με την μια πλευρά να αποτελεί το data κανάλι και την δεύτερη το κανάλι τροφοδοσίας. Αν όμως το K70 RGB χρησιμοποιηθεί σε USB 3.0 θύρα τότε δεν είναι ανάγκη η χρήση και του δεύτερου connector! Τέλος, το μήκος του καλωδίου ανέρχεται στα 1.8 μέτρα.

Προχωράμε με το επόμενο σημαντικό κεφάλαιο, το Corsair Utility Engine, το software διαχείρισης του K70 RGB.

Ο κύριος λόγος που καθυστέρησε η κυκλοφορία των RGB προϊόντων ήταν το γεγονός πως η Corsair έπρεπε να σχεδιάσει και να παρουσιάσει το απόλυτο software ελέγχου, το οποίο θα είναι σε θέσει να υποστηρίξει όλα τα gaming προϊόντα της εταιρίας, και ακόμα περισσότερο τις advanced ρυθμίσεις του φωτισμού που είναι σε θέση να προσφέρουν όλα τα RGB προϊόντα της εταιρίας.

Και έτσι, εγένετο το Corsair Utility Engine. Ένα ενιαίο interface το οποίο είναι σε θέση να χειριστεί όλα τα περιφερειακά της Corsair και προσφέρει όση παραμετροποίηση επιθυμείτε για το περιφερειακό σας. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Η αρχική οθόνη μας καλωσορίζει στο περιβάλλον παραμετροποίησης του Κ70 RGB. Στην αρχική οθόνη θα ασχοληθούμε με τα προφίλ του ποντικιού όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε προκαθορισμένα σετ λειτουργιών και φωτισμών, αναλόγως το παιχνίδι που επιθυμούμε.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Το προφίλ όμως ορίζεται ως κάτι καθολικό, και έτσι η Corsair εισήγαγε και την έννοια των modes, τα οποία θα μπορούσαμε να τα μετονομάσουμε και σαν "υπό-προφίλ". Για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προφίλ παιχνιδιού "CS:GO", με τα modes να είναι 2 ξεχωριστά για τους Terrorists και και για τους Counter Terrorists. Έτσι, τα δυο modes μπορεί να έχουν διαφορετικά key assignments, σκάλες DPI αλλά ακόμα και φωτισμό. Φυσικά, μέσω του software δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το πλήθος των modes ανά προφίλ αλλά και συνολικά των profiles. Τέλος, κάθε προφίλ έχει δυνατότητα προβολής ακόμα και OSD σε όποιο μέρος της οθόνης προκαθορίσουμε.

Επίσης, έχουμε την δυνατότητα να σώσουμε ολόκληρα τα προφίλ μαζί με τα εκάστοτε mode τους στην μνήμη του K70 RGB, ώστε αν χρειαστεί η μεταφορά του ποντικιού σε άλλο σύστημα να μην είναι αναγκαία η εγκατάσταση του CUE.

Τέλος, δεν είναι ανάγκη να δημιουργείτε από μόνοι σας προφίλ. Υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής αλλά και εισαγωγής profiles ώστε να μπορείτε είτε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας, είτε να εισάγετε προφίλ τα οποία μπορείτε να συναντήσετε στο φόρουμ υποστήριξης της Corsair!

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Από κει και πέρα σε κάθε mode θα ξεχωρίσουμε τα διαφορετικά setting που μπορούμε να πειράξουμε, και τα οποία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Assignments, Performance και Lighting.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Στην καρτέλα assignments μπορούμε να προγραμματίσουμε πλήρως το εκάστοτε πλήκτρο του ποντικιού. Οι δυνατότητες που δίνονται είναι αρκετές: Καταγραφή και εκτέλεση Macro, εισαγωγή προκαθορισμένου κειμένου, συνδυασμούς πλήκτρων του πληκτρολογίου, τροποποίηση DPI ή δημιουργία sniper button, συντομεύσεις ακόμα και media controls. Οι επιλογές που δίνονται μας είναι ήδη αρκετές και εντυπωσιακές.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Η καρτέλα Performance ασχολείται με μερικές ρυθμίσεις όσον αφορά το πλήκτρο "Winlock". Έτσι, πέρα από την απενεργοποίηση του πλήκτρου Windows για την αποτροπή τυχαίων πατημάτων, μπορούμε να ορίσουμε και την απενεργοποίηση συνδυασμών όπως το Alt+Tab και Alt+F4.


Η τρίτη καρτέλα αφορά και την διαχείριση των φωτισμών στο K70 RGB, με την οποία θα ασχοληθούμε λίγο πιο εκτενώς στην επόμενη σελίδα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιλογές, έχουμε την δυνατότητα επεξεργασίας όλων των προκαθορισμένων actions αλλά και ειδών φωτισμού. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η εισαγωγή προφίλ από διαφορετικό χρήστη μπορεί να εισάγει και μια ολόκληρη λίστα από περιττά actions και lighting effects τα οποία μπορεί να καταλήξουν να υπάρχουν ως απλά σκουπίδια.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Τέλος στην καρτέλα Settings υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του Polling rate του Κ70, να τροποποιήσουμε διάφορες επιλογές για το OSD αλλά και συμβατών media players, και φυσικά να προβούμε στην αναβάθμιση firmware της συσκευής μας η οποία αν βρεθεί νεότερη, το CUE θα μας ειδοποιήσει αυτόματα!

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Αν και σε πρώτη όψη το Corsair Utility Engine μπορεί να μας μπερδέψει, εν τέλει αν ασχοληθεί κάποιος θα διαπιστώσει πως το πλήθος αλλά και το βάθος των επιλογών είναι μεγάλο. Αναμφίβολα, το CUE είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα utilities που έχουμε δει μέχρι στιγμής στην αγορά!


Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά την εμπειρία που προσκομίσαμε από την RGB λειτουργία του Corsair Gaming K70 RGB. Να ξεκινήσουμε με το εξής - δεν θα μπορέσετε να προσαρμόσετε τον φωτισμό του K70 RGB χωρίς την παρουσία του Corsair Utility Engine (εφεξής CUE), με την διαδικασία να μην είναι η πιο απλοϊκή αλλά χρειάζεται μια μεθοδική και υπομονετική προσέγγιση, μέχρι την εξοικείωσή του.

Μεταπηδούμε αμέσως στην καρτέλα "Lighting" όπου μας δίνεται η δυνατότητα μορφοποίησης του φωτισμού.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Εφόσον έχουμε προχωρήσει από την δημιουργία προφίλ αλλά και modes (περισσότερες πληροφορίες στην προηγούμενη σελίδα), τα πράγματα είναι σχετικά straightforward. Έχετε την δυνατότητα να διαλέξετε ένα πλήκτρο μεμονωμένα ή να μια ομάδα πλήκτρων μαζί. Πατώντας ένα από τα προκαθορισμένα χρώματα της παλέτας, δίνετε στο πλήκτρο το συγκεκριμένο χρωματισμό που επιθυμείτε.

Τα προκαθορισμένα χρώματα δεν περιορίζονται σε αυτό το σετ που σας παρέχεται εξ' ορισμού. Με δεξί κλικ πάνω σε οποιοδήποτε χρώμα, έχετε την δυνατότητα να ορίσετε εσείς οποιοδήποτε από τα 16.8 εκατομμύρια χρώματα που σας επιτρέπει το software.

Παράλληλα, έχετε την δυνατότητα να ορίσετε "ομάδες" πλήκτρων ώστε να μπορείτε να τις παραμετροποιείτε μελλοντικά χωρίς να χρειαστεί η να διαλέγετε πάλι από την αρχή τα συγκεκριμένα πλήκτρα. Μερικά παραδείγματα είναι οι ομάδες "WASD", τα Arrow keys ενώ στο παράδειγμα μας βλέπετε και κάποιες custom ομάδες όπως οι ξεχωριστές τετράδες των F-keys.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Η δημιουργία ομάδων είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς είναι αυτό που θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ακόμα περισσότερα εφέ. Έτσι, πιάνουμε την μια ομάδα και με δεξί κλικ -> Assign new lighting ασχολούμαστε με την δημιουργία φωτισμού.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


4 είναι οι πιθανές επιλογές: Solid, gradient, ripple και wave. Η Solid είναι λίγο - πολύ αυτοεξηγούμενη. Το gradient θα σας επιτρέψει την εναλλαγή χρωμάτων γραμμικά με την σειρά των πλήκτρων που έχετε επιλέξει, το wave θα δημιουργήσει ένα εφέ "κύματος" στα χρώματα της επιλογής σας, ενώ η επιλογή ripple είναι παρόμοια με την wave μόνο που προσφέρει κυκλική εναλλαγή των χρωμάτων από το κέντρο προς τα άκρα, όπως όταν πέφτει μια σταγόνα στην θάλασσα.

Φυσικά, η ταχύτητα εναλλαγής των χρωμάτων, η διάρκεια του εφέ αλλά ακόμα και η "γωνία" του εφέ είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα.

Παράλληλα υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες επιλογές - μπορείτε να επιτρέψετε την εκκίνηση του εφέ είτε με την ενεργοποίηση του mode είτε με το πάτημα των πλήκτρων της ομάδας, ενώ ο τερματισμός του μπορεί να έχει διάφορες επιλογές, όπως οι κύκλοι επανάληψης, το πάτημα το πλήκτρου ή ακόμα και το release του.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Μέχρι στιγμής, οι επιλογές δημιουργίας μας φάνηκαν αρκετά προχωρημένες, και οι δυνατότητες σχεδόν απεριόριστες, αν και συνολικά η όλη διαδικασία δημιουργίας custom φωτισμού απαιτεί να αφιερώσετε χρόνο και να αποκτήσετε εξοικείωση με το CUE.

Εμείς καταφέραμε τα εξής αποτελέσματα!

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Ποιότητα φωτισμού

Η ποιότητα του φωτισμού που μας άφησε το K70 κινήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα αλλά δεν ήταν απροβλημάτιστη, καθότι έχουμε μερικούς φυσικούς περιορισμούς,

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Ένας εξ' αυτών είναι λίγο - πολύ φυσικός περιορισμός. Κάθε πλήκτρο δημιουργεί και ένα bleeding effect με τον φωτισμό να διαχέεται στο "πάτωμα" του K70 RGB. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα πλήκτρα που είναι κοντά μεταξύ τους ο φωτισμός να επηρεάζει τα γειτονικά πλήκτρα. Έτσι, αν για παράδειγμα επιλέξουμε να φωτίσουμε από ολόκληρο το πληκτρολόγιο να φωτιστεί με κόκκινο χρώμα αλλά τα WASD πλήκτρα να φωτιστούν πράσινα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ελαφρώς επηρεασμένο από τα κόκκινα πλήκτρα. Έτσι, είναι δύσκολο να ζητήσουμε από το K70 RGB να διαθέσει τελείως διαφορετικά χρώματα σε κοντινά πλήκτρα, και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ο φωτισμός των γειτονικών πλήκτρων δεν επηρεάζει τα πλήκτρα της επιλογής μας.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Μια επίσης άλλη διαπίστωση είναι πως το λευκό χρώμα δεν αναπαράγεται πιστά, δίνοντας μια τελική αίσθηση που είναι πολύ κοντά στο απαλό ροζ, παρά στο λευκό. Βέβαια, εδώ η εξήγηση είναι λίγο πιο διαφορετική, καθώς αναμειγνύονται τα R-G-B κανάλια μεταξύ τους για να παραδώσουν το τελικό αποτέλεσμα, όμως αν το RGB LED διαθέτει συγκεκριμένες στάθμες φωτός τότε είναι δύσκολη και η πλήρης αναπαραγωγή του λευκού.

Τέλος, θα διαφωνήσουμε πως το K70 RGB είναι δυνατόν, σε αυτήν την περίοδο με το συγκεκριμένο software και firmware, να αναπαράγει πλήρως και τα 16.8 εκατομμύρια χρώματα που υπόσχεται.

Εξηγώντας όσο πιο απλά γίνεται την λειτουργία των RGB LED, οι λυχνίες μπορούν να αποδώσουν 256 κλίμακες από κάθε ένα από το κάθε κανάλι (Red, Green, Blue), με τιμές από το 0 έως το 255. Η παραγωγή των χρωμάτων γίνεται μέσω συνδυασμού των καναλιών μεταξύ τους. Έτσι, με 256 πιθανούς συνδυασμούς για τα 3 κανάλια θα έχουμε 256*256*256=16777216 χρώματα, όπως φαίνεται σχηματικά παρακάτω.

Corsair K70 RGB


Θέτοντας ένα συγκεκριμένο χρώμα και ορίζοντας από το CUE να κάνει gradient από την μέγιστη τιμή του χρώματος στο 0 (δηλαδή σβήσιμο), και επίσης με πολύ αργό χρόνο εναλλαγής των χρωμάτων, διαπιστώσαμε πως υπάρχουν συγκεκριμένες διακριτές στάθμες μεταξύ των χρωμάτων και όχι τόσο smooth ώστε να μην μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε.

Μια αναζήτηση στα φόρουμ της Corsair ανέδειξε πως τελικά το πρόβλημα είναι γνωστό. Πιο συγκεκριμένα, ένας χρήστης μπόρεσε να καταλάβει πως οι διακριτές στάθμες μεταξύ των καναλιών δεν είναι 256, αλλά περιορίζεται στα 8. Έτσι οδηγούμαστε στο 8*8*8 = 512 χρώματα, με τρόπο όπως δηλώνεται παρακάτω.

Corsair K70 RGB


Η Corsair αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει απαντήσει συγκεκριμένα:

Disse:
Due to USB stack size and performance issues, we had to reduce MCU processing overhead in the best and quickest manner. The LED controller gives us greater than 8 bits of color depth but we use the 8 bits that give us what we believe to be the best color granularity. Our controller architecture provides for over 100 million color combinations out of which we select 16.8 million to display. We devised a color palette scheme to encode and compress the RGB color data and the data to select and control the “current sources” that drive the LED array. An unfortunate side effect is that it prevented us from utilizing the full color depth available from the LED controller.

We are in the process of making the necessary improvements so that we can send the uncompressed RGB data to the keyboard. Additionally, we are optimizing the data protocol and LED driver/display algorithms through the display control firmware to handle the uncompressed data, and to more efficiently program the “current sources” that drive the LED array. This should give our most “resourceful” customers an easy way to identify the data and be able to easily send standard RGB 8 bit values.


Μέχρι στιγμής, δεν είναι δυνατή η πλήρης απεικόνιση όλων των χρωμάτων της 24bit παλέτας. Η Corsair εργάζεται πάνω στο θέμα και πιστεύει πως σε μελλοντικά updates το πρόβλημα θα διορθωθεί.

Εργονομία - Layout
Ας ασχοληθούμε λίγο με την εργονομία του Corsair K70. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι ένα παραδοσιακό standard 101/102-key πληκτρολόγιο, πράγμα που σημαίνει πως δεν του λείπει οποιοδήποτε πλήκτρο από την διάταξή του. Παράλληλα, η Corsair δεν επέλεξε να χρησιμοποιήσει διπλές λειτουργίες σε κάποια από τα πλήκτρα, έτσι δεν υπάρχει η παρουσία κάποιου Fn πλήκτρου.


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Η εργονομία του πληκτρολογίου κυμαίνεται σε αρκετά καλά επίπεδα. Οι αποστάσεις μεταξύ των 3 ζωνών (QWERTY, Function keys, Special keys και numpad) είναι αρκετά κοντινές μεταξύ τους, ενώ εξίσου τα περιθώρια μεταξύ τελευταίου πλήκτρου και άκρης του Κ70 ανέρχεται στα 0,5 εκατοστά, πράγμα που μειώνει το συνολικό μέγεθος του και ευνοεί τις μικρότερες κινήσεις των χεριών.


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the skyCorsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Κατά τα λοιπά, το typing layout του K70 RGB δεν θα μπερδέψει κανέναν. Το Backspace έχει ικανοποιητικό μέγεθος όπως και τα δυο Shift, ενώ το Enter είναι full sized (διπλής γραμμής) και όχι μονής.

Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με την θέση των χεριών. Χωρίς το wristrest, τα χέρια θα απαιτηθεί να σχηματίσουν μεγαλύτερη κλίση, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο συχνά τα πατήματα στην κάτω πλευρά του κάθε πλήκτρου. Με την χρήση του wristrest τα πράγματα εξομαλύνονται. Η κλίση των χεριών γίνεται πιο ξεκούραστη, ενώ την κατάσταση βελτιώνει και η υφή του, βελτιώνοντας την συνολική εμπειρία χρήσης. Το παρεχόμενο wristrest θα επεκτείνει κάθετα το πληκτρολόγιο σας κατά περίπου 6,5 εκατοστά. Αν και θα το ήθελα ίσως ένα εκατοστό περισσότερο, αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις wristrest που έχω συναντήσει. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσει η αύξηση της κλίσης του πληκτρολογίου μέσω των παρεχόμενων stands.


Πληκτρολόγηση

Η πληκτρολόγηση δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στον γραφόντα. Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο εξοικείωσης με το K70 RGB, η πληκτρολόγηση ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Αν κάτι μπορεί να μπερδέψει ελαφρώς στην χρήση του είναι η επιλογή της χρήσης δυο φορές του πλήκτρου "| \ " που βρίσκεται τόσο δίπλα στο enter όσο και δίπλα από το αριστερό shift, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει το μέγεθος του πλήκτρου. Έτσι, για κάποιον που είναι συνηθισμένος σε κάποιο πλατύ αριστερό shift ίσως βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις να πατά ατυχώς το "\".

Αναφορικά με τα Cherry MX Red Switches μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι και κατά την πληκτρολόγηση, παρόλο που είναι γνωστό πως οι συγκεκριμένοι διακόπτες είναι περισσότερο gaming oriented. Η ταχύτητα πληκτρολόγησης ήταν αρκετά καλή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις με θα ήθελα να έχω έστω και κάποιου είδους tactile feedback. Τα Red switches είναι αρκετά μαλακά στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί πάνω τους, ενώ όπως θα δείτε στο παρακάτω γραφικό απαιτείται μόλις 2mm για την ενεργοποίηση του. Το σημείο τερματισμού είναι λίγο παρακάτω και απαιτεί ακόμα 3 mm, αλλά είναι και το μόνο σημείο το οποίο θα σας δώσει πολλαπλά πατήματα του ίδιου πλήκτρου. Επίσης αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός της χρήσης των Cherry Stabilizers, όπου στα μακρύτερα πλήκτρα (Space, Shift, Backspace) η αίσθηση του κλικ είναι αρκετά πιο αισθητή.

Η συνολική αίσθηση κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Η ύπαρξη της πλάκας αλουμινίου κάτω από τα πλήκτρα προσδίδει στιβαρότητα ενώ το βάρος του είναι άμεσα αντιληπτό και προσφέρει μεγαλύτερη ακινησία στο επίπεδο. Κατά την πληκτρολόγηση δεν είναι ανάγκη να τερματίσετε το πλήκτρο, αρκεί να συνηθίσετε το σημείο ενεργοποίησης του πλήκτρου, κάτι που μπορεί να αυξήσει και την ταχύτητα πληκτρολόγησης.


Ήχος
Τελειώνοντας με την γενική αξιολόγηση, πάμε να δούμε τον ήχο που παρήγαγε το Corsair K70 RGB. Για να δοκιμάσουμε τον συγκεκριμένο τομέα, δοκιμάσαμε την πληκτρολόγηση ενός τυχαίου κειμένου. Την ίδια στιγμή, με την χρήση της εφαρμογής Sound Meter καταγράψαμε στο Smartphone μας τα σχετικά επίπεδα θορύβου που παρήγαγαν τα πληκτρολόγια, όπως επίσης και ένα ηχητικό κλιπ. Το μικρόφωνο τοποθετήθηκε σε απόσταση 1 μέτρου, ενώ το db Meter σε απόσταση 30 εκατοστών.

Τα αποτελέσματά μας παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο:



Σχετικά θορυβώδες μπορεί να παρουσιαστεί το K70 RGB. Έτσι, κατά την πληκτρολόγηση παρατηρήσαμε μέγιστες τιμές που αγγίζουν τα 80 dB, με την μέση τιμή να ανέρχεται στα 74 dB, μια ποσότητα τυπική για ένα μηχανικό πληκτρολόγιο.


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky
Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο στο γεγονός ότι η Corsair "μύρισε αίμα" στην συγκεκριμένη RGB μόδα που μας διακατέχει τον τελευταίο καιρό. Και είναι γεγονός πως η εταιρία δεν είχε και το πιο "smooth launch" σε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα προϊόντα όχι μόνο της εταιρίας, αλλά συνολικώς της χρονιάς του 2014. Και αν και τα προβλήματα ήταν αρκετά, η Corsair ήταν η πρώτη που παρουσίασε κάποιο RGB περιφερειακό. Οι ανταγωνιστές της φαίνεται να απάντησαν σχετικά γρήγορα, με την Chroma σειρά της Razer και το G910 της Logitech να είναι οι μόνες που κατάφεραν να εμφανίσουν τόσο γρήγορα ανταγωνιστικά προϊόντα, όμως το αν στέκονται τόσο καλά όσο οι προτάσεις της Corsair είναι κάτι που θα απαντηθεί στο μέλλον.

Όσον αφορά το K70 RGB σαν πληκτρολόγιο, δεν έχουμε πάρα πολλά να επεκταθούμε, και αυτό κυρίως διότι δεν πρόκειται για έναν νέο προϊόν αλλά για ένα ήδη υφιστάμενο στην αγορά. Το K70 πρόκειται για ένα εξαιρετικό all-around πληκτρολόγιο με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, πολύ καλή εργονομία και λεπτομέρειες που μας κέρδισαν, όπως το ποιοτικό wristrest αλλά και τα dedicated media keys με την ροδέλα να αποδεικνύεται χρησιμότατη ως volume control. Κατά τα άλλα, θα θέλαμε να δούμε και μερικά αυτόνομα macro keys, χαρακτηριστικό όμως που η Corsair το κρατάει για το K95 πληκτρολόγιό της.

Επεκταθήκαμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα στις δυνατότητες του πληκτρολογίου, που δεν είναι άλλες από τον RGB φωτισμό του. Όπως παρατηρήσατε από τις γραμμές που γράφτηκαν, οι επιλογές και οι δυνατότητες που προσφέρει το software ξεφεύγει από τις παραδοσιακές "τυποποιημένες" λύσεις που έχουν να προσφέρουν άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα. Οι επιλογές δίνουν στον τελικό χρήστη την δυνατότητα να κάνει fully-customized το πληκτρολόγιο του, φέρνοντάς το ακριβώς στα μέτρα που ο ίδιος επιθυμεί, ενώ ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ αρκετών θεμάτων και εφέ που μπορεί να δημιουργήσει τόσο ο ίδιος, όσο και να "κατεβάσει" έτοιμα προφίλ από την αρκετά θερμή κοινότητα της Corsair! Παρ' όλα αυτά, το Corsair Utility Engine θέλει αρκετή δουλειά ακόμα. Ενώ το βάθος των ρυθμίσεων που προσφέρει είναι εξαιρετικό, θεωρώ ότι χρειάζεται δουλειά ως προς την ροή χρήσης και να γίνει αρκετά πιο user-friendly, καθότι στην παρούσα μορφή κάποιος που δεν θέλει να αφιερώσει κάποια ώρα εκμάθησης του συγκεκριμένου software μπορεί να αδυνατεί να αξιοποιήσει πλήρως το μηχανικό πληκτρολόγιο που μόλις αγόρασε. Keep working, Corsair.

Το Corsair K70 RGB έρχεται με τελική τιμή στην Ελλάδα που αγγίζει τα 170?, ένα τίμημα ιδιαίτερα υψηλό για όποιον επιθυμεί ένα RGB περιφερειακό. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ πως το Corsair K70 είναι ένα από τα πιο advanced RGB πληκτρολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά, και είναι ίσως ένα από τα λίγα τα οποία μετουσιώνει πιο μεστά την λειτουργία του RGB φωτισμού, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο RGB προϊόν.

Corsair Gaming K70 RGB Review: The colors of the sky


[/TD]


[/TR]

[/TABLE]















Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!