Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset Review: Let's Get Immersed!

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset Review: Let's Get Immersed!

Έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος από την τελευταία μας ενασχόληση με κάποιο περιφερειακό της Logitech. Η τελευταία φορά, ήταν ένα Logitech G600 MMO Mouse που μας είχε αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα αφού τα δυνατά χαρακτηριστικά του, επισκιάζονταν από κάποια σημαντικά προβλήματα που εντοπίσαμε στις δοκιμές. Στη σημερινή παρουσίαση, αφήνουμε για λίγο τα καταδεικτικά στην άκρη και περνάμε στον ήχο: gaming headset. Το όνομα αυτού, Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset και η αλήθεια είναι ότι πριν ακόμα ξεκινήσουμε, ομολογούμε ότι θα θέλαμε με αυτό το προϊόν να γυρίσουμε σελίδα και δούμε μία πρόταση με απόδοση που να αξίζει να φέρει το λογότυπο της Logitech πάνω της. Έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος από την τελευταία μας ενασχόληση με κάποιο περιφερειακό της Logitech. Η τελευταία φορά, ήταν ένα Logitech G600 MMO Mouse που μας είχε αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα αφού τα δυνατά χαρακτηριστικά του, επισκιάζονταν από κάποια σημαντικά προβλήματα που εντοπίσαμε στις δοκιμές. Στη σημερινή παρουσίαση, αφήνουμε για λίγο τα καταδεικτικά στην άκρη και περνάμε στον ήχο: gaming headset. Το όνομα αυτού, Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset και η αλήθεια είναι ότι πριν ακόμα ξεκινήσουμε, ομολογούμε ότι θα θέλαμε με αυτό το προϊόν να γυρίσουμε σελίδα και δούμε μία πρόταση με απόδοση που να αξίζει να φέρει το λογότυπο της Logitech πάνω της.

Βλέπετε, η Logitech δεν είναι κάποια εταιρία που ως διάττοντας αστέρας θα μας δώσει δύο τρία προϊόντα και μετά θα την ξεχάσουμε. H Logitech, έχει τέτοια γκάμα προϊόντων, τόσες διακρίσεις αλλά και τόσα χρόνια στον χώρο, που με την δεδομένη εμπειρία της, κάθε της αστοχία χρεώνεται μεγαλύτερη και κάθε της προϊόν πρέπει να περνάει την Ιερά Εξέταση για να αποδείξει ότι αξίζει να φέρει το βαρύ της logo. Και αυτό δεν είναι από κάποια επαγγελματική διαστροφή των reviewers αλλά επειδή ο πήχης για την Logitech είναι εκ των πραγμάτων ψηλά και το κοινό της έχει συνηθίσει σε ένα θετικότατο user experience, οπότε κάθε τι υποδεέστερο, φαντάζει σκανδαλώδες. Στα review των Corsair Vengeance Headset, σας είχαμε πει ότι στα του ήχου, τα πράγματα συχνά φλερτάρουν με την σφαίρα του υποκειμενικού, αλλά λίγη εμπειρία, δύο τίμια και αμερόληπτα αυτιά καθώς και κάποιες παρατηρήσεις για την εργονομία, είναι αρκετές για να σας δώσουν το 90% της ιστορίας για ένα headset, αυτής της κατηγορίας.

Μα ποιας κατηγορίας; Α ναι, οι συστάσεις: Ενσύρματα, USB, gaming, με αυτόνομη λύση "κάρτας ήχου", λειτουργία Surround και retail τιμή γύρω στα ?80. Ακολουθεί πίνακας με τα specs του προϊόντος...


Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset Review: Let's Get Immersed!


...καθώς και μια σελίδα, με φωτογραφίες δια χειρός Jason!



















Το μαυρογάλαζο κουτί που θα παραλάβετε, διαθέτει παράθυρο και πολύγλωσσα highlights των χαρακτηριστικών του headset. Ανοίγοντας το, ερχόσαστε αντιμέτωποι με την πρώτη θετική έκπληξη: αν ακολουθήσετε την διαδρομή του (δυστυχώς μη αποσπώμενου) sleeved καλωδίου από το αριστερό cap ως την τελική σύνδεση θα διαπιστώσετε ότι αφενός η συσκευή διαθέτει ένα μικρό controller για την ένταση της ακρόασης και την σίγαση του μικροφώνου και ότι αφετέρου τα καλώδια καταλήγουν σε δύο 3.5" jack τα οποία εσείς θα συνδέσετε στο μικρό USB module. Δηλαδή το Logitech G430 μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε αναλογική πηγή και επιπλέον η εταιρία σας δίνει την δική της USB Audio λύση για να έχετε την εμπειρία χρήσης που εκείνη επιθυμεί. Και analog & digital συνδέσεις! Σχεδόν δύο προϊόντα σε ένα. Υπέροχα!

Κατά τα λοιπά το headset είναι αρκετά ελαφρύ (~260gr) και το αφρώδες υλικό των αποσπώμενων pads, δείχνει δροσερό και ανθεκτικό. Τα ακουστικά μπορούν να ρυθμιστούν για τον μέγεθος του κεφαλιού σας και τα caps ακολουθούν, στρίβοντας, την καμπυλότητα στην περιοχή των αυτιών. Ο controller της έντασης έρχεται μάλλον λίγο χαμηλότερα από εκεί που θα περιμένατε αλλά συνηθίζεται εύκολα. Το μικρόφωνο - που διαθέτει noise canceling λειτουργία - είναι εύκαμπτο και τα δοκιμαστικά Skype Calls μας, το κολακεύουν. Γενικά η εργονομία είναι πολύ καλή, με ελαφρώς αυξημένη πίεση στα αυτιά, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό ακόμα και μετά από ώρες χρήσης. Η απομόνωση των εξωτερικών θορύβων είναι μέτρια - αλλά ούτως ή άλλως τα Logitech G430 δεν παίζουν στην σκληρή κατηγορία των "κλειστού τύπου".

Με τις πρώτες εντυπώσεις να μας προϊδεάζουν θετικά, πάμε στην επόμενη σελίδα που θα δούμε το παρεχόμενο software και τις επιλογές που μας δίνει.

Η εγκατάσταση του Logitech Gaming Software δεν χρήζει οδηγιών όντας απροβλημάτιστη και ζήτημα ενός download και μερικών clicks. Την στιγμή που συντάσσεται το review οι διαθέσιμες εκδόσεις καλύπτουν μόνο την οικογένεια των MS Windows λειτουργικών. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση, βρίσκεστε στο γνώριμο LGS και στο κάτω μέρος του μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα Logitech προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με τον υπολογιστή σας.






Επιλέγοντας το G430 θα σας δοθούν αρχικά τα ρυθμιστικά για τις εντάσεις μικροφώνου και ακουστικών ενώ και ένα αρκετά αναλυτικό equalizer για να φέρετε τον ήχο στα μέτρα σας. Δυστυχώς οι ρυθμίσεις σε αυτό, μένουν στον υπολογιστή σας και όχι σε κάποια flash μνήμη εντός της συσκευής, ώστε να σας ακολουθούν στις LAN εξορμήσεις σας. Στην καρτέλα του Dolby μπορείτε να ακούσετε ένα αρκετά εντυπωσιακό Demo της Logitech, όπου μια γυναικεία φωνή θα περιφέρεται με αρκετή σαφήνεια στο ακουστικό σας πεδίο, από τα δύο 40mm ηχεία της συσκευής. Ασφαλώς και υπάρχει διακόπτης για την ενεργοποίηση ή μη της Dolby Surround λειτουργίας καθώς και ρυθμιστικά για την ένταση των "εικονικών" ηχείων γύρω σας. Για τις δοκιμές μας αφήσαμε αυτές τις εντάσεις ως είχαν, μιας και δεν διαπιστώσαμε κάτι θεμελιωδώς λάθος, εκεί.

Για τις δοκιμές, όπως πάντα, ακούσαμε από ασυμπίεστα FLAC συμφωνικής μουσικής, μέχρι και groovατα mp3 των 320kbps, αλλά και πολλά ακόμα είδη μουσικής. Ακόμα δοκιμάσαμε αρκετούς τίτλους παιχνιδιών όπως το Crysis 3, το Bioshock Infinite και το Battlefield 3 και είδαμε ταινίες με διάφορα audio streams (AC3, DTS κτλ). Τέλος για το μικρόφωνο, δοκιμάσαμε το skype καθώς και να ηχογραφήσουμε μερικά κομμάτια ομιλίας για να ακούσουμε με λεπτομέρεια το αποτέλεσμα.



Μία μέρα αργότερα και μετά από αναλογικές και ψηφιακές δοκιμές, είχαμε διαπιστώσει τα εξής:

  • High End

  • Ξεκινώντας με τα "ψηλά" και οι εντυπώσεις είναι μάλλον ...μέτριες. Δεν είναι ότι διαπιστώσαμε παραμορφώσεις ή τριξίματα, απλά το G430 όντας απλά ένα Gaming Headset είναι πραγματικά έξω από τα νερά του σε κόρνες και λεπτά πνευστά. Οι υψηλές κόβονται μαχαίρι από αρκετά "κάτω" οπότε όταν το θέμα έχει γεμάτα πρίμα, στην ακρόαση φτωχαίνει αισθητά. Επίσης σε Dolby λειτουργία, τα πρίμα μοιάζουν να αλλάζουν θέση και να πηγαίνουν κάπως στην περιφέρεια της ακουστικής σκηνής. Ενδιαφέρον τρικ με μάλλον θετικό αντίκτυπο στην εμπειρία. Το ευτυχές είναι ότι όποια πρίμα τελικά φτάνουν στα αυτιά σας, είναι καθαρά και με σταθερές τονικότητες. Οπότε αν δεν είχατε την ευκαιρία να ακούσετε κάποια πραγματικά καλά audiophile ακουστικά, δεν θα μπορούσατε να ξέρετε τι υπάρχει "εκεί πάνω" και παράλληλα αυτό που θα παίρνατε από το G430 σε αυτή την μπάντα, θα ήταν ναι μεν "κουρεμένο" πλην όμως τίμιο και χωρίς παραμορφώσεις.

  • Mid Range

  • Η δυνατή περιοχή του Logitech G430. Τα 40mm drivers γεμίζουν όμορφα ακόμα και σε υψηλές εντάσεις με άνετη αίσθηση. Η παραμόρφωση κρύβεται στα τελευταία σκαλοπάτια του volume control, ευτυχώς εκτός της χρηστικής περιοχής. Το control στα περάσματα σε χαμηλότερα θέματα, είναι σφιχτό αν και οι εναλλαγές, με την κάρτα ήχου της Logitech γίνονται κάπως βιαστικά (χωρίς να ακούμε για ώρα τους απόηχους του προηγούμενου γεγονότος) πράγμα που φάνηκε στις αναλογικές δοκιμές μας με την X-FI Xtreme Titanium Fatal1ty, οπού εκεί η ακριβότερη κάρτα έδειξε ένα προβάδισμα. Πάντως τα μεσαία είναι πολύ καλά και οι Gamers θα τα καταευχαριστηθούν. Και ενώ η ακριβότερη κάρτα δείχνει εδώ ένα πλεονέκτημα, δεν θα φτάναμε με τίποτα στο σημείο να πούμε ότι η USB λύση της Logitech κρατάει πίσω το headset.

  • Low End

  • Πολύ καλά τα ευρήματα στα χαμηλά! Έχοντας δοκιμάσει headsets με >40mm drives κρατούσαμε μικρό καλάθι, αλλά τα G430 δεν φαίνεται να υστερούν σημαντικά. Η ανάλυση είναι καλή και το cut off δεν είναι προβληματικά ρηχό. Η ένταση από την άλλη θα μπορούσε να ήταν και ακόμα μεγαλύτερη, αλλά δεν βοηθάνε σε αυτό τα αρκετά "αεράτα" pads τα οποία αφήνουν αρκετό ήχο στο περιβάλλον. Όπως και να έχει όμως, υπάρχει Low End και διαθέτει και καλό εύρος οπότε τα παιχνίδια που το αγαπάνε, θα κολακεύσουν το Logitech G430.



Συνολικά o ήχος είναι σαφώς τίμιος. Η ανάλυση αρκετά καλή για το εύρος που εξυπηρετείται, ενώ οι δύσκολες περιοχές παραλείπονται εντέχνως, έτσι ώστε να μην ακούσετε τέρατα όταν το θέμα απλά δεν γίνεται να αναπαραχθεί πιστά. Η ακριβότερη κάρτα ήχου ανέδειξε μερικές αδυναμίες του ολοκληρωμένου της Logitech αλλά τίποτα ουσιώδες και επαρκές για να σας βάλει σε σκέψεις για αγορά κάποιας καλύτερης κάρτας. Θα λέγαμε ότι το headset και κάρτα του, ανήκουν στο ίδιο tier οπότε αν το budget σας φτάνει μέχρι τo Logitech G430, έχετε αγοράσει έναν καλό συμβιβασμό "πηγής" και "ηχείων".

Στην Dolby λειτουργία του, το stereo περιεχόμενό αποδίδεται αρκετά "απλά", αβίαστα και χωρίς αμηχανίες στο μοίρασμα στα εικονικά κανάλια. Σε πολυκάναλο περιεχόμενο τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα και θα λέγαμε ότι πράγματι η Logitech χτυπάει bullseye με τα δύο ηχειάκια και τις περίεργες συναρτήσεις μεταφοράς να σας τοποθετούν στο κέντρο του χώρου της δράσης. Στο gaming η αίσθηση παραμένει καλή και θα δείτε ότι ίσως να παίζετε Battlefield 3 με μεγαλύτερη προσοχή στο τι και από που ακούτε, από εδώ και στο εξής. Και όλα αυτά με μια αίσθηση άνετου ήχου και σε εντάσεις επαρκείς και χωρίς παραμόρφωση.

Το μικρόφωνο, τέλος, είναι άκρως ικανοποιητικό. Θα μας άρεσε να κάνει mute απλά σηκώνοντας το boom αλλά ας έχει, μιας το noise cancellation δείχνει να δουλεύει καλά, ειδικά στο μόνιμο θόρυβο, αλλά και η ανάλυση δεν είναι καθόλου φτωχή. Επιπλέον το ευλύγιστο boom θα φέρει με αρκετή ευκολία το μικρόφωνο εκεί που πρέπει.



Και με τα του ήχου για λίγο στη άκρη, ας δούμε κάποιες διαπιστώσεις για την χρηστικότητα του G430.

Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή, με τα πλαστικά μέρη να δείχνουν ανθεκτικά και τις μεταλλικές λεπτομέρειες στο headband να δίνουν υποψίες πολυτέλειας. Το γαλάζιο φαντάζει δροσερό και τα pads αν και δεν σφραγίζουν ιδιαίτερα επιθετικά τον ήχο από και προς τα έξω, κρατούν το headset στην θέση του χωρίς να σας κουράζουν. Το G430 θα καθίσει αρκετά εύκολα στα περισσότερα κεφάλια και δεν διακρίναμε εργονομικά προβλήματα, πλην της κάπως μεγάλη απόστασης του headset με το volume cotroller: αν παίζετε κολλημένοι στο γραφείο, ίσως ο controller να κρύβεται από κάτω.

Μία έλλειψη που εντοπίσαμε με τον "καλημέρα", εκτός από αυτή της απουσίας κάποιας θήκης μεταφοράς, είναι το ότι το (πολύ ευλύγιστο) καλώδιο δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το σώμα του headset. Είναι ένα feature που μπορεί να σώσει τα ακουστικά από κάποιο άτσαλο τράβηγμα και είναι κρίμα η Logitech να μην το υιοθετεί σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Η παρεχόμενη κάρτα ήχου του G430 είναι τιμιότατη για την χρήση που προορίζεται και οι ρυθμίσεις της ενσωματώνονται όμορφα στο Logitech Gaming Software. Ακόμα, θα λέγαμε ότι δίνει και μια προστιθέμενη αξία στο kit, μιας και όταν χρόνια μετά τo G430 σας ίσως να βρίσκεται σε αχρηστία, δεν αποκλείεται να βρείτε ένα χρήσιμο πόστο για την USB κάρτα ήχου του!

Ξεκινήσαμε το review με σχετικά νωπές τις εντυπώσεις από την τελευταία μας εμπειρία με Logitech προϊόν, έχοντας μια κρυφή ελπίδα, αυτή την φορά να είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν πιο θετικό επίλογο για το περιφερικό της δοκιμής μας. Και είμαστε. Το Logitech G430 είναι μια καθόλα τίμια πρόταση, με πολλές σημεία που αγαπήσαμε και χωρίς ιδιαίτερες αδυναμίες. Τουλάχιστον όχι τέτοιες, που να μπορούν να σας τρέψουν σε ...φυγή.

Πρώτα πρώτα, με τη σοφή επιλογή της Logitech να περιλάβει USB κάρτα ήχου στο πακέτο, η αγορά του G430 είναι μια περίπτωση "δύο σε ένα", αφού οι κάτοχοι καλών καρτών ήχου μπορούν να συνδέσουν το headset τους με αυτές ενώ οι κάτοχοι μετριότερων, on board ή laptop, θα επωφεληθούν από την παρεχόμενη USB λύση. Επίσης, με αυτό τον τρόπο η Logitech ξεπερνά το παράδοξο των USB-only headsets: έχω το mp3/κινητό μου (jack), έχω το headset μου και δεν μπορώ με τίποτα να ακούσω μουσική, no more! Επιπλέον, το G430 θα ενταχθεί στο μάλλον γνώριμό σας LGS, θα σας υπηρετήσει καλά στο Skype και στις in-game συνομιλίες σας, ενώ θα σας επιτρέψει να απολαύσετε και την μουσική ή τις ταινίες σας, τηρουμένων των αναλογιών.

Και ας σταθούμε σε αυτό το τηρουμένων των αναλογιών. Θα ήταν τελείως άστοχο να δοκιμάζαμε την πρόταση της Logitech και να λέγαμε ότι το G430 είναι x φορές χειρότερο από τα αγαπημένα μας, λόγου χάρη, Sennheiser HD650. Τα headphones των τριψήφιων τιμών και οι αντίστοιχες κάρτες ήχου, υπάρχουν για έναν πολύ συγκεκριμένο και απαιτητικό κοινό. Ακόμα και αν δεν έχετε ασχοληθεί σοβαρά με τον ήχο, ακόμα και αν τα αυτιά σας δεν έχουν εξασκηθεί σε blind tests και ακροάσεις συστημάτων αναφοράς, είναι προφανές ότι ένα audiophile σετ ακουστικών θα είναι πολύ πιο απολαυστικό και πλήρες σε μουσικά θέματα και πολύ πιο πιστό και αναλυτικό σε studio εφαρμογές. Το G430 δεν διεκδικεί τέτοιους ρόλους.

Το G430 είναι μια πλήρης πρόταση, για τον gamer που θέλει ένα προϊόν με καλό out-of-the-box user experience, άριστη εργονομία, τίμια απόδοση σε ήχο και αυξημένη συνδεσιμότητα. Όταν τα παραπάνω, έρχονται και από έναν γνωστό κατασκευαστή, με γνώριμο περιβάλλον χρήσης και ευχάριστο σχεδιασμό τότε το πράγμα μάλλον δένει. Προσθέστε σε αυτά το κομψό και δροσερό design και την ρεαλιστική τιμολόγηση και έχετε μια πρόταση που αν ξέρετε τι ζητάτε, δύσκολα θα σας απογοητεύσει.

Δεν μας άρεσε:
- Μη αποσπώμενo καλώδιο.
- Απουσία κάποιας στοιχειώδους θήκης / πουγκιού.

Μας άρεσε:
+ Ψηφιακή και αναλογική σύνδεση.
+ Software intergration, με τα υπόλοιπα Logitech προϊόντα.
+ Τιμή.

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset Review: Let's Get Immersed!

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset Review: Let's Get Immersed!

Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Logitech για την παραχώρηση του δείγματος. :T: