Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος

Σελίδα 1 από 6

Ακολουθήστε τον οδηγό του HwBox και επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα, για να βρείτε τα όρια του υπολογιστή σας ή να διαγνώσετε κάποιο πρόβλημα.

Ο κάθε enthusiast ανά τον κόσμο ξέρει τι σημαίνει να λειτουργεί στα όρια τον υπολογιστή του. Τόσο πολύ που περνά ώρες ολόκληρες για την παραμετροποίησή (Tweaking) του αλλά και για την αξιοποίηση κάθε ρανίδας ισχύος από κάθε transistor του συστήματος. Οι συγκεκριμένοι χρήστες εκτός από τον χρόνο που «σπαταλούν» για την παραμετροποίηση του συστήματος, περνάνε επίσης αρκετό χρόνο και στην αξιολόγηση του με stress tests και benchmarks ούτως ώστε να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ επιδόσεων και σταθερότητας για ένα συνολικά «υγιές» PC. Βέβαια υπάρχει και ο χρήστης, η κατηγορία του οποίου δεν ενδιαφέρεται για το overclocking και θέλει απλά να διαγνώσει κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή του και να βρει το ίσως προβληματικό υποσύστημα – εάν πρόκειται για hardware.

Ο σημερινός οδηγός μας έχει να κάνει με τα stressing tools που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο δικό σας σύστημα. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ταξινομήσει κατάλληλα τα εργαλεία, ανάλογα με το υποσύστημα που θέλουμε να «ψάξουμε» και σας τα παρουσιάζουμε. Αρχικά όμως ας ξεκαθαρίσουμε στην παρακάτω ερώτηση:

 


Γιατί να στρεσάρω το PC;

Δύο λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούμε τα εν λόγω stressing προγράμματα.

1. Σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ένα overclocked σύστημα και ψάχνουμε να βρούμε τις σταθερές ρυθμίσεις (fine tuning) ούτως ώστε να τρέχει σωστά. Θυμηθείτε: Ένας υπολογιστής που δεν είναι ρυθμισμένος σωστά – και με αυτό εννοούμε ότι έχει να κάνει με την συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, των μνημών ακόμα και των ρυθμίσεων στο BIOS – θα δίνει χαμηλότερες επιδόσεις από το αναμενόμενο. : Οι ρυθμίσεις στο BIOS αναγράφονται στο Manual της μητρικής. Για οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με το τι κάνει η κάθε επιλογή

2. Η δεύτερη περίπτωση για την οποία χρησιμοποιούμε προγράμματα για stressing είναι όταν βρισκόμαστε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του υπολογιστή και αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα. Το stressing μπορεί να μας αποκαλύψει τον «υπαίτιο», λύνοντας το πρόβλημα.

Τώρα, ας αναφερθούμε στα stressing εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό του οδηγού μας. Κάθε εργαλείο ενδείκνυται για διαφορετική δουλειάς και έτσι θα τα χωρίσουμε σε κατηγορίες και παράλληλα θα εξηγήσουμε για ποιο υποσύστημα χρησιμοποιείται.

 

Επεξεργαστής/Σύστημα
Σελίδα

stress testing, test, system

ChameZX

Members
2014-09-03T13:27:21Z

Μπραβο.πολυ.ωραιο.θρεντ!!!

fa745(KillerHellas)

Members
2014-09-03T15:43:51Z

Πολυ ωραιο αρθρο...!!!

Ωστοσο, ποια ειναι η γνωμη σας για το Stress Test του AMD Overdrive ?

MetallicGR

Members
2014-09-04T04:50:21Z

Και το OD είναι καλό. Το μόνο περιοριστικό είναι ότι θέλει AMD γι' αυτό και δεν το έβαλα στον οδηγό.

Yoshi

Members
2014-09-04T06:13:21Z

ωραιος!!

επισης θα προσθετα και το hwinfo για λογους logging και temp monitoring

MetallicGR

Members
2014-09-04T06:29:13Z

Θα το προσθέσω σε δική του κατηγορία μαζί με μερικά ακόμη. :T:

kino37

Members
2014-09-04T06:37:39Z

Πολύ χρήσιμο άρθρο !

Κυρίως με πιο πρόγραμμα μπορεί να προκληθεί ζημιά και μετά από πόσο χρονικό διάστημα ;

MetallicGR

Members
2014-09-04T06:57:48Z
Πολύ χρήσιμο άρθρο !

Κυρίως με πιο πρόγραμμα μπορεί να προκληθεί ζημιά και μετά από πόσο χρονικό διάστημα ;

Με κανένα ή έστω πολύ δύσκολα να κάνεις ζημιά! Πλέον το hardware έχει μηχανισμούς που ρυθμίζουν/κλείνουν το σύστημα για να αποτρέψουν μια ζημιά. Παλιότερα μπορούσες να κάψεις άνετα ή να προκαλέσεις ζημιά στον πυρήνα με το Furmark. Στο PSU επίσης. Οπότε το αναφέρω σαν αποποίηση κυρίως απλά να υπάρχει και στην άκρη του μυαλού μας. :)

Για να δεις αν είναι σταθερό το σύστημα, κατ' εμέ δε χρειάζεται πάνω από 5 ώρες. (5 ώρες linx είναι όμως υπερβολή ειδικά αν στρεσάρεις με την έκδοση 0.6.5 που μέσα σε 2 λεπτά έχει φτάσει στα όρια κορυφαίες λύσεις ψύξης). Ανάλογα πάντα τι τεστάρεις. Μια GPU με δυό - τριά games και ένα συνθετικό μετροπρόγραμμα είναι "έτοιμη" με την έννοια του "δοκιμασμένη". ;)

Οι RAM από την άλλη χρειάζεται ώρα μέχρι να κάνει έστω ένα pass. Μόλις το περάσει είσαι έτοιμος, τρέχεις και ένα AIDA memory να δεις αν βελτιώθηκες από τα εργοστασιακά σε reads/writes/copy/latency.

George_o/c

Members
2014-09-04T13:11:24Z

Μπράβο Λουκά, χρειαζόταν αυτό :T: Επεξηγηματικότατο, καλύπτει όλους τους τομείς και αρκετά noob friendly!

P.S. Το διάβασα όλο χθες από incognito γιατί δεν ήθελα να χάσω όλα τα new posts :P

caution

Members
2014-09-04T16:08:13Z

:T: :T: :T: [MENTION=2195]MetallicGR[/MENTION]

Μπόλικο μαζεμένο πράμα - ειδικά για όσους δεν τους είναι και τόσο γνώριμα το συγκεκριμένα προγράμματα. Bookmarked, για να το έχω για απαντήσεις σε ερωτήσεις νέων χρηστών :T:

STORM1978

HWBoxed Overclocker
2014-09-05T15:19:35Z

Μπράβο Λουκά, bookmarked και εδώ επίσης, πλήρες και αρκετά επεξηγηματικό! :righton:

valantis46

Members
2014-12-18T12:04:53Z

Πολύ καλο και αρκετά κατατοπιστικό άρθρο το οποιο βοηθα αρκετά όσους ξεκινούν σιγά σιγά και μαθαίνουν τον υπολογιστή τους και τις δυνατότητες αυτού.Συγχαρητήρια

SerV0rgul

Members
2015-10-18T18:27:38Z

Όπως τα είπε και ο Βαλάντης παραπάνω το άρθρο είναι πάρα πολύ καλό και χρήσιμο για όλους !!Συγχαρητήρια για τη καλή δουλειά Λουκά !!:worship2::worship2:

Spirosssss

Members
2015-10-18T21:33:46Z

Τα 3D Tests έχουν περάσει από [MENTION=950]Sebastian[/MENTION] approval?? :P

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...