Μητρικές ίσως επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής του Ryzen CPU σας

Στη νέα έκδοση του HWInfo προστέθηκε το νέο Power Reporting Deviation που μας λέει εάν η μητρική μας δίνει τροφοδοτεί με περισσότερο ρεύμα τον επεξεργαστή μας.

 

Η συγκεκριμένη είδηση ξεκινά να θυμίζει το χαρακτηριστικό Multi Core Enhancement που υπήρχε σε αρκετές Intel μητρικές της αγοράς, που πρακτικά επέτρεπαν την αύξηση των συχνοτήτων χωρίς την ανάγκη για χειροκίνητο overclocking του επεξεργαστή. Η ομάδα του HWInfo με τη συμβολική βοήθεια του TheStilt, ο οποίος έκανε μια συνοδευτική ανάρτηση στο φόρουμ του HWInfo, αναφέροντας όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί κανείς για το Power Reporting Deviation metric που προστέθηκε στη νεότερη beta του προγράμματος.

Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα τροφοδοσίας των επεξεργαστών είναι λίγο πολύ γνωστός. Η μητρική στέλνει το απαραίτητο ρεύμα στον επεξεργαστή και εκείνος στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει κάποιο από αυτό ανάλογα με τις ανάγκες του τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο VRM και CPU βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία αναφέροντας τις απαιτήσεις του ενός στο άλλο με τη μορφή ενός αριθμού, που δεν είναι άμεσα εμφανής στον χρήστη. Παλιότερα οι επεξεργαστές δεν είχαν τόσο προηγμένες μονάδες ελέγχου στο εσωτερικό για την αυτόματη ρύθμιση των συχνοτήτων και των τάσεων λειτουργίας, κάτι που υφίσταται στους Ryzen, μεταξύ άλλων. Το HWInfo μπορεί να μας μεταφέρει το βαθμό απόκλισης της ισχύος που δίνεται στο CPU, δείχνοντάς μας ένα ποσοστό ενώ σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός καλό είναι να μετράται κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου φορτίου για σωστότερα αποτελέσματα. Μια μητρική που εμφανίζει 50% στο συγκεκριμένο πεδίο δίνει φαινομενικά το μισό ρεύμα στον επεξεργαστή και έτσι ο τελευταίος ζητά ακόμη ένα 50% για να λειτουργήσει σε φορτίο, ξεπερνώντας τις εργοστασιακές τιμές κατά περίπου 50%, έχοντας πλήθος αρνητικών αποτελεσμάτων.

Ένα από αυτά είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του επεξεργαστή που μπορεί να δώσει λάθος εντύπωση στον χρήστη ότι χρειάζεται καλύτερη ψύξη για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές εργασίες. Ακόμη, οι πιθανόν υψηλότερες συχνότητες μαζί την υψηλότερη τάση που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ίσως έχουν επίδραση και στη μακροζωία του επεξεργαστή και το σημαντικότερο είναι πως ο τελικός χρήστης δε μπορεί να το δει εύκολα. Πρακτικά η μέθοδος των κατασκευαστών μητρικών δείχνει να μπερδεύει τη τηλεμετρία των Ryzen εμφανίζοντας χαμηλότερο νούμερο από το κανονικό κατά τη χρήση και σίγουρα σε αυτό ίσως απαντήσουν κάποιες από τις μεγάλες εταιρίες κατασκευής μητρικών.

Ο author του HWInfo 'Martin' είπε μεταξύ άλλων: "Power Reporting Deviation" is a new feature available on AMD Ryzen CPUs that tells how much the CPU telemetry seen by the CPU differs from real world (expected) data. Note that this value has a useful meaning only under full CPU load and values around 100% (95 - 105 %) mean the telemetry is working correctly. On systems with a higher deviation under full load this means the CPU thinks it's working at lower or higher power than expected for the given SKU, hence out of specification. This is usually caused by mainboard vendor (often intentionally) providing wrong calibration data in BIOS (AGESA) to fool the CPU to run at a higher power than the limit for the SKU."

 

 

 

 

 

 

 

 

 Πηγή. 

Βρείτε μας στα Social: fb.png.1537ea4510ab3e974329f5d517730fcb.pngigram.png.2e83a1b2ece699220a0c9fb4eb1075cd.pngytube.png.e87f621f0db4c5d7de63b48f09b46c13.png

 

amd, ryzen, motherboard, HWiNFO , Power Reporting Deviation , TheStilt

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...