Κύκλωμα κατασκοπίας χιλιάδων συσκευών αποκαλύφθηκε από λάθος

Ένα πρόγραμμα παρακολούθησης από τον Λίβανο ήρθε στο φως έπειτα από λάθος, μιας και ο server που διατηρούσε τις πληροφορίες εθεάθη από ερευνητές.

Μια global επιχείρηση κατασκοπίας, πιθανόν με προέλευση από τον Λίβανο ήρθε στο φως από σχετικό server που "βγήκε" στο διαδίκτυο. Ειδικοί ασφαλείας έπεσαν τυχαία πάνω στον server ο οποίος περιείχε δεκάδες gigabyte δεδομένων από Android τηλέφωνα και υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows. Ανάμεσα στους στόχους λέγεται πως βρίσκονταν αρκετοί στρατιωτικοί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι ενώ το πρόγραμμα είναι πιθανό να βρισκόταν σε λειτουργία από το 2012, χωρίς την γνώση κανενός.

Η δράση της επιχείρησης με κωδική ονομασία Dark Caracal λάμβανε χώρα σε 21 συνολικά χώρες μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρωταρχικός στόχος τους ήταν όπως δείχνει η ανάλυση, τα smartphones περιλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες μηνύματα SMS. Τα smartphones και οι υπολογιστές μολύνθηκαν από ένα malware το οποίο έδωσε πλήρη πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών αφού πρώτα τους ζητήθηκε login σε κάποιο δημοφιλές social media. Όπως αναφέρει η έρευνα, η επιχείρηση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν παρατηρηθεί τελευταία και στόχευε εξ' αρχής κατόχους smartphones ενώ ακόμη και σε Windows συστήματα είχε τη δυνατότητα να καταγράφει screenshots από την οθόνη του συστήματος ή να αποστέλλει έγγραφα σε προκαθορισμένους servers στο διαδίκτυο.

Τέλος, λέγεται ότι η επιχείρηση του Λιβάνου πιθανόν να αποτελεί μέρος μιας ευρείας (και μεγαλύτερης) επιχείρησης παρακολούθησης ανυποψίαστων χρηστών, που ίσως τροφοδοτούνται από κυβερνητικά συμφέροντα.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

android, Malware , spyware, Smartphone Spying, Phishing, Lebanese , Dark Caracal

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...