Cooler Master GeminII SF524 Review: Η διαφορετική προσέγγιση!

Ο χώρος του consumer IT είναι συχνά θέατρο εταιριών που εμφανίζονται τόσο γρήγορα όσο και εξαφανίζονται. Εταιρίες με μικρή γκάμα προϊόντων, εταιρίες με "δύσκολα" δίκτυα retailers, εταιρίες που είδαμε μία μόνο φορά σε κάποια έκθεση και έχουμε ήδη ξεχάσει το όνομά τους ή και εταιρίες που απλά δεν ασχολούνται με την Ευρώπη. Διάττοντες αστέρες, σε έναν ουρανό με κάποια πραγματικά δυνατά ονόματα που μεσουρανούν εδώ και χρόνια. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η Cooler Master είναι μία από τις τελευταίες. Σχεδόν 20 χρόνια τώρα, κατασκευάζει cases, coolers, τροφοδοτικά και περιφερικά και διαθέτει την εξής ιδιαιτερότητα: Αφενός να κάνει αίσθηση και να αποκτά “οπαδούς” με τα flagship της, αλλά και αφετέρου, η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων της να κινείται σε τόσο καλά επίπεδα ποιότητας και απόδοσης, που δεν θα ήταν υπερβολή να σας πούμε ότι υπάρχουν αγοραστές που επιλέγουν με κλειστά μάτια, οτιδήποτε φέρει το λογότυπό της. Το τελευταίο, η συνέπεια ποιότητας & απόδοσης δηλαδή, σε όλη την γκάμα προϊόντων της, είναι ένα χαρακτηριστικό πολύ ποθητό για όλες τις εταιρίες, μιας και τροφοδοτεί brand loyalty συμπεριφορές οι οποίες φέρνουν στρωτούς και παχυλούς τζίρους. Η διατήρηση δε, του καλού ονόματος και στα προϊόντα “κάτω” από τα flagships είναι άκρως κρίσιμη, μιας και τα flagships αντιπροσωπεύουν πολύ μικρά ποσοστά των κύκλων εργασιών αυτών των εταιριών: τα πολλά χρήματα βρίσκονται στο middle και στο low end. Ο χώρος του consumer IT είναι συχνά θέατρο εταιριών που εμφανίζονται τόσο γρήγορα όσο και εξαφανίζονται. Εταιρίες με μικρή γκάμα προϊόντων, εταιρίες με "δύσκολα" δίκτυα retailers, εταιρίες που είδαμε μία μόνο φορά σε κάποια έκθεση και έχουμε ήδη ξεχάσει το όνομά τους ή και εταιρίες που απλά δεν ασχολούνται με την Ευρώπη. Διάττοντες αστέρες, σε έναν ουρανό με κάποια πραγματικά δυνατά ονόματα που μεσουρανούν εδώ και χρόνια. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η Cooler Master είναι μία από τις τελευταίες. Σχεδόν 20 χρόνια τώρα, κατασκευάζει cases, coolers, τροφοδοτικά και περιφερικά και διαθέτει την εξής ιδιαιτερότητα: Αφενός να κάνει αίσθηση και να αποκτά “οπαδούς” με τα flagship της, αλλά και αφετέρου, η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων της να κινείται σε τόσο καλά επίπεδα ποιότητας και απόδοσης, που δεν θα ήταν υπερβολή να σας πούμε ότι υπάρχουν αγοραστές που επιλέγουν με κλειστά μάτια, οτιδήποτε φέρει το λογότυπό της. Το τελευταίο, η συνέπεια ποιότητας & απόδοσης δηλαδή, σε όλη την γκάμα προϊόντων της, είναι ένα χαρακτηριστικό πολύ ποθητό για όλες τις εταιρίες, μιας και τροφοδοτεί brand loyalty συμπεριφορές οι οποίες φέρνουν στρωτούς και παχυλούς τζίρους. Η διατήρηση δε, του καλού ονόματος και στα προϊόντα “κάτω” από τα flagships είναι άκρως κρίσιμη, μιας και τα flagships αντιπροσωπεύουν πολύ μικρά ποσοστά των κύκλων εργασιών αυτών των εταιριών: τα πολλά χρήματα βρίσκονται στο middle και στο low end.

Με την Cooler Master να γνωρίζει όλα τα παραπάνω από πρώτο χέρι, ανοίγοντας ένα προϊόν της, μένει κανείς με την αίσθηση ότι η Cooler Master τα έχει σκεφτεί όλα: το προϊόν σχεδόν πάντα είναι καλό, συνηθέστατα αφήνει εξαιρετικό user experience και ακόμα και όταν δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, μπορείς να καταλάβεις ότι η Cooler Master διέβλεψε κάποιο segment στην αγορά και στοχεύει πολύ συγκεκριμένα. Αυτή η τελευταία αίσθηση, ήρθε να αναιρεθεί κατά το άνοιγμα της GeminII SF524. Ένα αρκετά μυώδες top-down cooler, με ήσυχο 12άρη ανεμιστήρα και μία διόλου ευκαταφρόνητη τιμή.

Για τους λιγότερο μυημένους, αξίζει να αναφέρουμε ότι η top-down σχεδίαση, έχει σχεδόν εγκαταλειφτεί αρκετά χρόνια τώρα, με την καθολική επικράτηση των tower design ψυκτρών, είτε single είτε dual. Το γιατί, είναι αρκετά ξεκάθαρο: από την στιγμή που η τεχνολογία των heatpipes ήρθε για να μείνει στα air coolers, η απόδοση των tower ψυκτρών ήταν ΠΑΝΤΑ καλύτερη και ο θρόνος της κορυφής δεν κατακτήθηκε ποτέ από μία top-down ψύκτρα. Στον αντίποδα, οι top down ψύκτρες, επαίρονταν για επιπλέον ψύξη στα γειτονικά components (μνήμες, phases της μητρικής) και σίγουρα χωρούσαν σε πιο στενά cases. H συγκεκριμένη δε, υπόσχεται και πολύ καλή απόσταση από τις μνήμες σας (47mm), καθώς και ήσυχη λειτουργία. Το HWBOX, φύσει δύσπιστο, θα υποβάλει την GeminII SF524 στα γνωστά βασανιστήρια, αλλά πριν αρχίσουμε, ας περάσουμε στις απαραίτητες συστάσεις.









                                                                               [COLOR="Black"][/COLOR]
   Dimension   144 x 144 x 105 mm
   Heat Sink Material   Copper Base / 5 Heat Pipes 6mm / Aluminum Fins
   Heat Sink Weight   490g
   Fan Dimension   120 x 120 x 25 mm
   Fan Speed   1300 RPM ± 10% (900 RPM with silent mode adapter)
   Fan Airflow   52.6 CFM ±10% (36.4 CFM @ 900 RPM)
   Fan Air Pressure   1.14 mmH2O ±10% (0.55 mmH2O @ 900 RPM)
   Fan Noise Level (dB-A)   22.5 dBA (16.1 dBA @ 900 RPM)  
   Bearing Type   Long Life Sleeve Bearing (40.000h)   
   Connector   3-Pin
   CPU Socket   Intel Socket: LGA 1366 / 1156 / 1155 / 775
   AMD Socket: FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2


Αρκετά όμως με τα χαρακτηριστικά και τα νούμερα. Πάμε στην σελίδα με τις φωτογραφίες!



Φώτα. Κάμερα. Letʼs get close and personal! Ξεκινώντας από την συσκευασία, όπου συναντάμε την κλασική αισθητική των ανοιχτόχρωμων συνδυασμών της Cooler Master, με το μάτι μας να σταματά στα υποστηριζόμενα Intel Sockets. Εκεί, διαπιστώσαμε γρήγορα ότι απουσιάζει το LGA 2011. Εντός, τα πάντα προστατεύονται από αφρώδες υλικό και καθώς παραθέτουμε τα παρελκόμενα, συναντάμε έναν silent adapter αλλά και μία πάστα, μίας (και κάτι) χρήσης. Το backplate είναι universal, τόσο για Intel όσο και για AMD, απλά αλλάζουν τα brackets που θα βιδώσουμε στη βάση της ψύκτρας (τα δύο γνώριμα λαμάκια σε περίπτωση Intel, το χιαστί μεταλλικό, σε περίπτωση AMD). Το τελικό βίδωμα της εγκατάστασης γίνεται από την πίσω μεριά της μητρικής, και οι οδηγίες είναι τόσο εποπτικές, που ακόμα και οι πιο αρχάριοι δεν θα διστάσουν να το επιχειρήσουν.





Το σώμα της ψύκτρας, ακολουθεί σχηματισμό “Γ”, με τον 120mm ανεμιστήρα να προΐσταται της όλης διάταξης. Τα πέντε nickel plated 6mm χάλκινα heatpipes διατρέχουν όλο το επάνω μέρος, και με μία διαδρομή που προσμοιάζει σχηματικά το γράμμα “C” φτάνουν στην βάση. Η βάση, είναι αρκετά λεία, αλλά σαφώς μπορούμε να δούμε σημάδια της διαδικασίας επεξεργασίας του μετάλλου της. Η ψύκτρα, βγαίνει από το κουτί με εγκατεστημένο τον γνώριμο 120mm αλλά παρατηρούμε ότι διαθέτει τρύπες για 140mm, αν ο κάτοχος το κρίνει σκόπιμο. Ο ανεμιστήρας που παρέχεται, έχει ήδη δώσει θετικότατα δείγματα γραφής, οπότε δεν περιμένουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις στον τομέα του θορύβου. Κατά την εγκατάσταση, ο χρήστης μπορεί να διαλέξει όποιον προσανατολισμό τον βολεύει (4 στα Intel / 2 στα AMD) με την Cooler Master όμως να αποκλείει την μία από τις τέσσερις επιλογές των χρηστών Intel: Δεν θέλουμε οι άκρες των heatpipes να κοιτάζουν προς το έδαφος. Και στα δύο μας συστήματα επιλέξαμε οι άκρες των heatpipes να κοιτάζουν την μεριά του Ι/Ο shield. Τέλος, πράγματι τα 47mm είναι εκεί για να σας απαλλάξουν από πονοκεφάλους με τις μνήμες, και αν διαλέξετε άλλον προσανατολισμό οι μνήμες σας μπορούν να έχουν όσο ύψος διαθέτει το case σας!







Με τα της εγκατάστασης, διευθετημένα, πάμε να μιλήσουμε για το πώς θα διεξάγουμε τις δοκιμές μας.



Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε δύο αρκετά σύγχρονες και διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA 1155, καθώς και την AMD AM3.

Intel LGA 1155 πλατφόρμα δοκιμής

Cooler Master GeminII SF524 Review


Για την LGA1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 40x100 (4GHz) με τάση vcore το "ασφαλές" 1.3Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

Part list

  • ASUS Maximus IV Extreme-Z
  • Sandy Bridge i5 2500K (D2)
  • 2x4GB G.skill sniper 1600MHz
  • Intel Postville 80GB
  • AMD Radeon HD 4770
  • Enermax Pro 82+ 425Watt



AMD AM3 πλατφόρμα δοκιμής

Cooler Master GeminII SF524 Review


Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) και πάλι πήραμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο πολυπόθητο 20x200 (4GHz) με τάση vcore τα 1.45Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.

Part list

  • ASUS Crosshair IV Formula
  • Phenom II X4 955 (C3)
  • 2x2GB Team Group Xtreem Dark 1600MHz
  • Western Digital 640AAKS
  • Nvidia G210
  • Corsair TX V2 850Watt



Παρατηρήσεις

Τα παραπάνω μετριοπαθή settings επιλέχθηκαν, έχοντας πάντα στο μυαλό το πραγματικό αγοραστικό κοινό μιας τέτοιας αθόρυβης πρότασης. H Cooler Master GeminII SF524 δεν επιδιώκει δάφνες performer cooler και μάλλον κινείται με αιχμή του δόρατος την πραγματικά eye-candy εμφάνισή της, οπότε εξωφρενικές τάσεις και φοβερά clocks κρίθηκαν ως μη ρεαλιστικά σενάρια χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, κρίναμε σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε την bundled πάστα και ο ανεμιστήρας ήταν πάντα στα 12 Volts, ενωμένος σε molex από το τροφοδοτικό.


Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων και αφαιρέσαμε από αυτόν, την θερμοκρασία δωματίου, ώστε να σας παρουσιάσουμε και τις delta temperatures.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.






Πάμε λοιπόν να δούμε, αν αυτή η ομολογουμένως εντυπωσιακή ψύκτρα, μπορεί να μας εντυπωσιάσει και με τις επιδόσεις της.





Οι θερμοκρασίες στο LGA1155 είναι μάλλον ...διχασμένες. Στην stock συχνότητα, οι θερμοκρασίες είναι σαφώς καλές και οι τιμές που βλέπουμε θυμίζουν τίμιο after-market cooler. Όταν όμως η συχνότητα & το vcore ανέβει, στο επόμενο test, οι επιδόσεις είναι μάλλον απογοητευτικές. Στο μυαλό μας στριφογυρίζει η σκέψη ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με ένα cooler που δεν προσανατολίζεται για Ο/Ced καταστάσεις, αλλά ας περάσουμε να δούμε μήπως μας περιμένει κάποια έκπληξη, στην επόμενη πλατφόρμα.





Δυστυχώς η έκπληξη ήρθε αλλά δεν είναι θετική. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στο AM3 με τις θερμοκρασίες να είναι καλές σε stock συχνότητα αλλά αν είναι κακές στην O/Ced συχνότητα. Η ψύκτρα φλερτάριζε διαρκώς με το thermal throttling, τόσο, που δεν μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι πέρασε το load test με επιτυχία. Με αφορμή το τελευταίο εξετάσαμε μέχρι που ανταποκρίνεται η GeminII SF524 στο θερμικό φορτίο του Phenom II μας και διαπιστώσαμε πως οτιδήποτε πάνω από 1.4V και 3.8GHz την έβγαζαν, αργά ή γρήγορα, knock out. Επομένως, πλέον ήμασταν αρκετά σίγουροι ότι η ψύκτρα δεν συμπαθεί τα σημαντικά αυξημένα vcore & frequencies. Κρίμα, γιατί το HWBOX τρελαίνεται για αυτά!



Κάπου εδώ, αναπόφευκτα, έρχεται η στιγμή της κρίσης. Με τα αποτελέσματα ανά χείρας, τα χαρακτηριστικά επαρκώς αναλυμένα και την δεδομένη τιμή (περί τα 45?), τι θα μπορούσε να πει το HWBOX για τη GeminII SF524; Τι γίνεται τελικά όταν ο κατασκευαστής εννοεί να κινεί το air flow της ψύκτρας του επεξεργαστή, κάθετα στην επιφάνεια της μητρικής;

Το προφανές είναι ότι πλέον απαιτούνται λιγότερο από 11cm από την επιφάνεια του επεξεργαστή για να εγκαταστήσετε ένα 120mm cooler. Και αυτό για κάποια παλιότερα cases ίσως να είναι από μόνο του αρκετό. Για όλα όμως τα νεότερα, που θα μπορούσαν να δεχτούν ένα single tower cooler τα πράγματα περιπλέκονται. Για να σας το θέσουμε ωμά, δεν προκύπτει τίποτα θετικό με το να φυσάς κάθετα στην μητρική! Τα υποτιθέμενα οφέλη, είναι ανύπαρκτα στις σύγχρονες μητρικές, που κατά μείζονα λόγο διαθέτουν κάποιο έστω υποτυπώδες παθητικό cooling στα phases ή και ακόμα, δεν απαιτούν κάτι τέτοιο (drMOS νέας γενιάς). Οι μνήμες; Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι DDR3 μνήμες δεν είναι αρκετά θερμές, ενώ ακόμα και όταν είναι δεν θα επωφεληθούν από 5 ή 6 βαθμούς επιπλέον δροσιάς. Δεν πρόκειται να δείτε ούτε αυξημένη σταθερότητα, ούτε επιπλέον MHz λόγω ενός ασθενούς airflow. Οπότε το όλο σενάριο με τον αέρα που χτυπάει την μητρική, πραγματικά δεν είναι κάτι άξιο λόγου, με μία εξαίρεση σε DDR2 setups όπου η επιπλέον ψύξη των μνημών, ίσως οριακά να προσέδιδε κάτι στην μακροζωία τους. Αλλά και αυτό ακόμα, καταρρίπτεται όταν οι ψύκτρα ζεσταθεί και ο αέρας που χαϊδεύει την μητρική καταντήσει ζεστός. Το τελευταίο δε, έγινε καταφανές στα test στο Intel setup, όπου κατά την διάρκεια του load επιβαρυνόταν θερμικά η HD 4770, που εκείνη την στιγμή ήταν σε idle (42°C -> 48°C)!

Αν ξεπεράσουμε όμως, το εγγενές πρόβλημα του design μπορούμε δειλά - δειλά να διαπιστώσουμε και κάποια καλά στοιχεία στην όλη παρουσία της ψύκτρας. Αρχικά, η απόδοση αν και δεν μπορεί επʼ ουδενί να χαρακτηριστεί ανταγωνιστική, είναι μάλλον “τίμια”, ειδικά αν μιλάμε για stock συχνότητες. Επίσης η όλη κατασκευή είναι άκρως ποιοτική και η λειτουργία ακόμα και στα 12V είναι σάφώς αθόρυβη. Με το silent adapter δε, ο θόρυβος είναι πρακτικά μηδαμινός και με την επιλογή για εγκατάσταση μεγαλύτερου (140mm) ανεμιστήρα ίσως να επιτύχετε ακόμα καλύτερες επιδόσεις, παραμένοντας αθόρυβοι. Τέλος, υπάρχει μία μερίδα καταναλωτών στων οποίων τα μάτια, ένα rig με μία top-down ψύκτρα, είναι αισθητικά πιο ευχάριστο από οποιοδήποτε tower design cooler. Δεν ανήκω σε αυτούς, αλλά μπορώ να κατανοήσω την ανάγκη τους, για κάτι διαφορετικό.

Με μία γλυκόπικρη αίσθηση, αλλά και με μία βεβαιότητα πως η GeminII SF524 θα βρει αγοραστικό κοινό, κλείνουμε με μία φράση, που κατά την γνώμη μας συνοψίζει την ουσία του σημερινού review: “Μία εξαιρετική υλοποίηση, μίας εξ αρχής λανθασμένης ιδέας.”








Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος. :T: