Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!

Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!

Καλωσορίσατε στο τελευταίο cooling unit review του HwBox ...με την παλιά μας πλατφόρμα! Όπως παρατηρήσατε εδώ και μερικά reviews, η πλατφόρμα των δοκιμών συστημάτων ψύξης έχει αλλάξει - μιας και η LGA1155 φαντάζει πλέον αδιάφορη για αρκετό κόσμο - και μαζί με αυτήν έρχονται αλλαγές και εξελίξεις σε πολλά κομμάτια του site. Αλλά δεν χρειάζονται spoilers για την ώρα, πάμε στην ουσία του σημερινού review.


Καλωσορίσατε στο τελευταίο cooling unit review του HwBox ...με την παλιά μας πλατφόρμα! Όπως παρατηρήσατε εδώ και μερικά reviews, η πλατφόρμα των δοκιμών συστημάτων ψύξης έχει αλλάξει - μιας και η LGA1155 φαντάζει πλέον αδιάφορη για αρκετό κόσμο - και μαζί με αυτήν έρχονται αλλαγές και εξελίξεις σε πολλά κομμάτια του site. Αλλά δεν χρειάζονται spoilers για την ώρα, πάμε στην ουσία του σημερινού review.

Στο review των τελευταίων AIO της Raijintek, Triton 280 & 360, παρά τις μεγάλες τελικές βαθμολογίες και τα εντυπωσιακά νούμερα των μετρήσεων, αναφερόμασταν συχνά στους μέτριους σε απόδοση ανεμιστήρες του bundle. Και μπορεί ο χαρακτηρισμός τότε να ήταν εμπειρικός και στο περίπου, απουσία δοκιμών, σήμερα όμως είναι η μέρα που θα αποδειχτεί αν είχαμε δίκιο στην εκτίμησή μας. Με την Noctua να παρουσιάζει την 24v σειρά Noctua NF IP67 ανεμιστήρων το concept του review προέκυψε αβίαστα: ξεσκονίζουμε για τελευταία φορά το παλιό πλέον Ivy Bridge σύστημα δοκιμών, πετάμε στην άκρη τα παρεχόμενα fans των Triton - βάζουμε στην θέση τους, τους αποδεδειγμένα αποδοτικούς NF της Αυστριακής εταιρίας και πάμε να δούμε τι τελικά μπορεί να κερδηθεί με το πέρασμα από το ένα άκρο στο άλλο. Για την 24v σειρά της Noctua, είχαμε στην διάθεσή μας τέσσερα διαφορετικά SKU. Δύο των 120mm ονόματι NF-F12 industrialPPC-24V-2000 IP67 PWM & NF-F12 industrialPPC-24V-3000 IP67 PWM και δύο των 140mm, τα Noctua NF-A14 industrialPPC-24V-2000 & Noctua NF-A14 industrialPPC-24V-3000, με την διαφοροποίηση στο όνομα να υπονοεί την διαφορά στον μέγιστο ρυθμό περιστροφής και στις δύο περιπτώσεις. Και οι τέσσερις ανεμιστήρες ήταν PWM τεχνολογίας, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να δουλέψουν και στα 12v με τον αντίστοιχο περιορισμό στις μέγιστες περιστροφές τους, ενώ όλοι τους πληρούσαν τις προδιαγραφές IP67 πράγμα μου μεταφράζεται σε αυξημένη αντοχή στην υγρασία και στην σκόνη.

Και πράγματι, διαβάσατε καλά! Το κρισιμότερο και πιο διαφοροποιό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης σειράς είναι η "παραξενιά" των 24v. Αν ασχολείστε καιρό με το watercooling, μπορεί να θυμάστε ότι μια μικρή μερίδα αντλιών συμπαθούν αυτή την τάση και ότι υπάρχουν τρόποι να την "εμφανίσετε" στον υπολογιστή σας, αλλά ας μην γελιόμαστε. H Noctua δεν ελπίζει να κάνει το περιθωριακό αυτό voltage, mainstream. Ούτε επιδιώκει να μας πείσει για την αναγκαιότητά του εκεί. Απλώς, έχοντας καλύψει επαρκέστατα τα 12v και με δοκιμασμένα πλέον designs και τεχνολογίες, επιδιώκει να μπει στα πιο industrial κομμάτια της cooling αγοράς: servers, 3D printers, όργανα μετρήσεων κτλ. και έτσι ξεκινάει με δύο χρήσιμες διαστάσεις ανεμιστήρων. Για την ώρα, θα "προσγειώσουμε" τους νέους 24v NF στα όχι και τόσο εξωτικά voltage των υπολογιστών μας (12v) και ακολούθως, με την βοήθεια ενός Rigol DP832 θα τους δοκιμάσουμε και στην ονομαστική τάση λειτουργίας τους.

Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!

 

Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!

Ξεκινώντας από την συσκευασία των νέων ανεμιστήρων της Noctua, θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνηση: οι "βιομηχανικοί" ανεμιστήρες, λόγω του κοινού που κυρίως απευθύνονται, τις περισσότερες φορές έρχονται σε bulk κουτιά μεγάλων ποσοτήτων, χωρίς μεμονωμένη συσκευασία, χωρίς παρελκόμενα και συχνά χωρίς καν τερματισμένα σε connectors καλώδια. Είναι άσκοπο να επιβαρύνεται με τέτοιες πολυτέλειες ένα προϊόν που θα καταλήξει σε μια γραμμή παραγωγής και έτσι όσοι έχετε κάποτε αγοράσει κάποιους π.χ. Delta ανεμιστήρες για τα benchtable σας θα ήρθατε αντιμέτωποι με την bare minimum προσέγγιση, σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!

Με τις παραπάνω σκέψεις ξεκινάμε με μια σύντομη ματιά στους Noctua NF-F12 iPPC-2000 & Noctua NF-F12 iPPC-3000 όπου ο κανόνας επιβεβαιώνεται: μην σας ξεγελάει το συμπαθητικό κουτί και οι τέσσερις μαύρες μεταλλικές βίδες, οι συγκεκριμένοι δύο NF-12 έρχονται με τα απολύτως ελάχιστα εντός της συσκευασίας, μιας και δεν θα συναντήσετε προεκτάσεις PWM, silent adaptors και λαστιχένιες βίδες όπως έχετε συνηθίσει στα αντίστοιχα "πολιτικά" μοντέλα. Οι ανεμιστήρες δε, είναι οπτικά απαράλλαχτοι από τους 12v ομόσταυλούς τους και αν δεν σας εφιστούσαμε την προσοχή στο αυτοκόλλητο με το part number, δύσκολα θα αντιλαμβανόσασταν την διαφορά. Επτά λεπίδες, λαστιχένιες γωνίες, πολύ προσεγμένα τελειώματα σε όλα τα πλαστικά μέρη καθώς και η IP67 αναφορά συνθέτουν μια premium εικόνα για την μονάδα, ενώ όλες οι γνωστές τεχνολογίες της εταιρίας, δίνουν το παρόν και στους δύο 24v 120mm ανεμιστήρες της σειράς. Με εξαίρεση τα παρελκόμενα, δεν υπάρχει υποψία "lite" προσέγγισης στο θέμα ποιότητας κατασκευής ενώ το three-phase motor design (με το δικό τους SSO2 Bearing) με το αντίστοιχο PWM IC που η Noctua έχει αναπτύξει παρέα με το fibre-glass reinforced PBT υλικό που αντέχει μέχρι και τους 140°C κάνουν τους δύο αυτούς NF-F12 να φαντάζουν έτοιμοι για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λειτουργίας.

Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!

Ακριβώς ίδια εικόνα και με τους δύο 140mm NF-A14 (NF-A14 industrialPPC-24V-2000 & Noctua NF-A14 industrialPPC-24V-3000) ανεμιστήρες της σειράς, όπου και πάλι μια πλειάδα τεχνολογιών, πιστοποιήσεων και specs (όπως η αναφορά για 6v - 30v λειτουργία, παρά την ονομαστική 24v τάση λειτουργίας) πείθουν για το ζήτημα της αντοχής, πολύ περισσότερο από ένα απλό "MTBF > 150.000h" και την εξαετή εγγύηση. Εκτός των εγγενών χαρακτηριστικών των ανεμιστήρων, η Noctua τονίζει και τις δυνατότητες custom παραγγελιών για τις καλωδιώσεις καθώς και τα UL and TÜV certification της σειράς, λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως τους εταιρικούς πελάτες της και φαντάζουν μάλλον αδιάφορες για τον καταναλωτή. Αν έπρεπε να το πούμε με δύο λόγια, θα λέγαμε ότι και τα τέσσερα SKU που περιεργαστήκαμε δείχνουν τελείως overbuild για οικιακή χρήση, ενώ η Noctua με την γνωστή εμμονή της στις λεπτομέρειες και την επαρκέστατη τεκμηρίωση προσπαθεί να δείξει προσεγγίσιμη και φιλική στους εταιρικούς πελάτες με τις πιο ειδικές απαιτήσεις.

Όπως και να 'χει, αν δεν είστε τελείως νέοι στον χώρο και δεν κρίνετε έναν ανεμιστήρα από τα ledάκια του, θα μείνετε με την εντύπωση ότι μιλάμε για high end μονάδες, με πολύ σφιχτά tolerances που είτε σας απασχολούν για το σύστημά σας, είτε για κάποιο άλλο σας project θα σας απαλλάξουν από αρκετές αβεβαιότητες και εκπλήξεις που μπορεί να κρύβουν οι λιγότερο εδραιωμένοι κατασκευαστές. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες ενδεικτικές ταχύτητες περιστροφής για τα σημερινά μας μοντέλα. Εντύπωση μας προκάλεσε η συνέπεια αυτών των τιμών και στα τρία κομμάτια που είχαμε διαθέσιμα για κάθε SKU.




Για τελευταία λοιπόν φορά, ο Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το BIOS, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.




Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα αναφερόμενα στα γραφήματα volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (PWM) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, των ανεμιστήρων σε αντιδιαστολή με τους bundle ανεμιστήρες των AIO μας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το σενάριο των δοκιμών που προκρίθηκε για τους συγκεκριμένους ανεμιστήρες μας προέκυψε σχεδόν από συγκυρία. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατό επί του παρόντος να μαζέψουμε όλους τους εκπροσώπους της αγοράς για ένα εφ' όλης της ύλης συγκριτικό ανεμιστήρων, αλλά με αφορμή τους κακούς ανεμιστήρες των Triton θα ελέγξουμε πόσο μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις μια καλή αναβάθμιση στους ανεμιστήρες της υδρόψυξής μας. Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και δεν αρκούν για να βαθμολογήσουμε τις μονάδες, αλλά γνωρίζουμε εμπειρικά ότι διαφορές της τάξης των 2°C βαθμών θεωρούνται άθλος για τέτοιες παρεμβάσεις σε AIO.


Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!

Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!



Ξεκινώντας με τους Noctua NF-F12 iPPC-2000 & Noctua NF-F12 iPPC-3000 (και επομένως την Triton 360) και υπενθυμίζοντας ότι οι ανεμιστήρες του bundle ξεπερνούσαν τις 2000 RPM στις δοκιμές μας, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: στο oveclocked test οι Noctua NF-F12 iPPC-2000 στα περίπου 1010 RPM των 12v ήταν αρκετοί για να matchάρουν τις επιδόσεις των bundle ανεμιστήρων με τις διπλάσιες στροφές, ενώ με τα πάντα στο full οι γρηγορότεροι iPPC-3000 κατάφεραν να κρατήσουν δροσερότερο κατά 2°C το επεξεργαστή μας. Στο test με τον κλειδωμένο θόρυβο από την άλλη, η διαφορά ανάμεσα στα δύο fans της Noctua είναι αναμενόμενα ανύπαρκτη, ενώ τα τελικά νούμερα δείχνουν πως η μάλλον μικρή για 360 ψυγείο ποσότητα θερμότητας που παράγει ο επεξεργαστής μας, δεν έδωσε την ευκαιρία στους ανεμιστήρες της Noctua να ξεδιπλώσουν κάποιο εντυπωσιακό προβάδισμα.


Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!

Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!



Η εικόνα αλλάζει ελαφρώς με το πέρασμα στους 140mm. Λίγο το μικρότερο ψυγείο (και ο αντίστοιχα μεγαλύτερος αντίκτυπος των ανεμιστήρων) λίγο οι συγκριτικά χειρότεροι ανεμιστήρες της Triton 280, μας οδηγούν σε μια διαφορά 3°C στο overclocked test με τις πλήρεις τάσεις, ενώ με μια ματιά στο test με τον κλειδωμένο θόρυβο βλέπουμε μια από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχουμε σημειώσεις σε αλλαγή ανεμιστήρων σε AIO: σχεδόν 4°C είναι μια σοβαρότατη διαφορά θερμοκρασίας όταν μιλάμε για το ίδιο load και τον ίδιο παραγόμενο θόρυβο!


Το ότι η Noctua NF είναι μια ακριβή, κατασκευαστικά άρτια οικογένεια αποδοτικών ανεμιστήρων, ήταν λίγο πολύ γνωστό. Η αλήθεια είναι ότι από την παρουσίαση των πρώτων NF και μετά, παρά την δύσπεπτη τιμή, οι εν λόγω μονάδες ορίζουν το high end κομμάτι της κατηγορίας και είναι ο συνήθης αντίπαλος και το μέτρο σύγκρισης για κάθε ποιοτικό fan που ελπίζει σε κομμάτι από την πίτα της Noctua. Και ενώ το χρώμα - σήμα κατατεθέν - ήταν ένα πάγια αδύναμο σημείο για τους ανεμιστήρες της Αυστριακής εταιρίας, με την διάθεση της πρώτης Industrial σειράς αλλά και με τα νέα πολύχρωμα Chromax, η Noctua δείχνει να διαθέτει πλέον λύση και για αυτούς που απλά δεν θα μπορούσαν να ενδώσουν στις αισθητικές επιταγές της, παρά τις δεδομένες υψηλές επιδόσεις των parts της. Και μιλώντας για επιδόσεις, για άλλη μια φορά οι ανεμιστήρες της Noctua πλασαρίστηκαν ακριβώς εκεί που τους περιμέναμε, αποδίδοντας άψογα στις full περιστροφές τους και ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν τους περιορίσαμε τις ταχύτητες περιστροφής, σε όφελος της ήσυχης λειτουργίας.

Με τα συμπεράσματα για τις επιδόσεις να μην αιφνιδιάζουν, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα 24v. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η σπάνια στα συστήματά μας τάση, ξενίζει. Αλλά αν το σκεφτείτε από την μεριά της εταιρίας, με προτάσεις σε όλες τις συνήθεις διαστάσεις και πλέον λυμένο το θέμα του χρώματος, η Noctua θέλησε να κάνει το άνοιγμα σε μια πιο industrial περιοχή της αγοράς. Servers πάσης φύσεως, ηλεκτρονικοί αυτοματισμοί, τροφοδοτικά, υδρόψυκτα enthousiast builds με "περίεργες" αντλίες και πάρα πολλά DIY δημιουργήματα τόσο στο καθαρά computing όσο και στον πιο electronic engineering χώρο, είναι μια αγορά που έχει μόνο να κερδίσει από έναν κατασκευαστή σαν την Noctua. Στις αγορές oπου η SANYO DENKI (San Ace), η Sunon, η Delta και οι άλλες μεγάλες στο industrial εταιρίες είναι η νόρμα για τα ποιοτικά parts, έρχεται και η - μεγάλη στο consumer μα μικρή στο industrial κομμάτι - Noctua να καταθέσει την δική της πρόταση σε ένα σίγουρο layout διαστάσεων, με δοκιμασμένο design και δεδομένες υψηλές επιδόσεις.

Θα σας προτείναμε τους 24v NF για το σύστημά σας; Με το χέρι στην καρδιά, αν θέλετε απλά δύο καλά fans για το AIO σας η εταιρία ήδη έχει πολλές καλές προτάσεις στο 12 Volt line up της, χαρακτηριστικό που σας αφήνει διαθέσιμο μεγαλύτερο εύρος ταχυτήτων περιστροφής. Από την άλλη, αν διαθέτετε custom υδροψύξεις που ήδη απαιτούσαν "περίεργες" τάσεις, αν σας αρέσει ο μαζεμένος θόρυβος στα 12v, αν σας συγκινούν οι IP προδιαγραφές και πιστεύετε ότι για ειδικότερους λόγους (βρώμικο περιβάλλον εργασίας, υγρασία, κραδασμοί κτλ) οι επιπλέον αντοχές ενός τέτοιου σκληροτράχηλου ανεμιστήρα θα είναι ευεργετικές για την δική σας εφαρμογή ή αν απλά αγοράζετε ανεμιστήρες σήμερα που δεν αποκλείεται να ξαναχρησιμοποιήσετε σε άλλα project σας στο μέλλον, τότε οι 24v μονάδες της Noctua σίγουρα διαθέτουν το κάτι παραπάνω που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους "πολιτικούς" ανεμιστήρες. Προσωπικά, θέλω την Noctua στην industrial κατηγορία! Θα μου άρεσε π.χ. να ανοίξω ένα τροφοδοτικό ή έναν ενισχυτή και να συναντήσω μέσα fans της εταιρίας μιας και με έχει πείσει από καιρό για την εμμονή της στην λεπτομέρεια και για την προσέγγισή της στο θέμα ποιότητα κατασκευής και quality control. Οπότε, πάρα το κάπως ειδικό χαρακτήρα τους, οι νέοι 24v NF δείχνουν να πατάνε πολύ καλά στα πόδια τους και αν οι τωρινές ή οι μελλοντικές σας απαιτήσεις φλερτάρουν με μια από τις παραπάνω κατηγορίες, τα δεδομένα επίπεδα ποιότητας, το άριστο support, οι επιδόσεις αλλά και η απροβλημάτιστη διαθεσιμότητα στην αγορά κάνουν τους 24v NF μια άκρως δελεαστική πρόταση.

Watercooling enthusiasts, engineers του υπογείου, 3D printers του Σαββατοκύριακου, ερασιτέχνες των ενισχυτών, εραστές των Arduino, πάσης φύσεως ninja των κολλητηριών και των prototypes, η Noctua είναι πλέον ανάμεσά στις cooling επιλογές για τα τερατουργήματά σας!

Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!Noctua industrialPPC 24v NF Review: Διαφορά Δυναμικού!



Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση των δειγμάτων!

 

GregEl

Members
2016-05-23T13:19:46Z

Πρέπει να τους "ακούσεις" μια φορά από κοντά και θα θέλεις μια ζωή noctua. Έχω την U12S και είμαι υπερευχαριστημένος. Υπάρχουν και άλλοι ανεμιστήρες και ίσως πιο όμορφοι (e-loop noiseblockers, cm silencio fp) αλλά αν με ρωτήσεις ποιοί είναι οι αγαπημένοι μου θα σου απαντήσω οι 12v industrialPPC PWM.

"Προσωπικά, θέλω την Noctua στην industrial κατηγορία! Θα μου άρεσε π.χ. να ανοίξω ένα τροφοδοτικό ή έναν ενισχυτή και να συναντήσω μέσα fans της εταιρίας μιας και με έχει πείσει από καιρό για την εμμονή της στην λεπτομέρεια και για την προσέγγισή της στο θέμα ποιότητα κατασκευής και quality control."

Συμφωνώ και θα ήθελα και εγώ το ίδιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...