AMD Ryzen 5 3400G & 3600X CPU Review

Σελίδα 1 από 7

Ο Ryzen 5 3400G είναι ο νέος APU της εταιρίας και ιδανικός για entry level gaming ενώ ο Ryzen 5 3600X δίνει απλόχερα 12 threads στη mainstream κατηγορία. 

 

 

 RYZENINTRO

 

 

 

1a introduction

 

Ο ερχομός των νέων Ryzen 3000 μας έκανε να περιμένουμε και τα πιο προσιτά μοντέλα για να πάρουμε μια ολοκληρωμένη γεύση από τη νέα γενιά έναντι του ανταγωνισμού που στη προκειμένη περίπτωση είναι η Intel.

 

Έχοντας συμπληρώσει δύο μήνες και μερικές ημέρες από τη κυκλοφορία των Ryzen 3000 η AMD έχει ήδη βελτιώσει τις επιδόσεις τους, όμως είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που βλέπουμε να εμφανίζονται περίεργα θέματα όπως η αδυναμία εκκίνησης του Destiny 2 σε πολλά (αν όχι όλα) τα Ryzen 3000 PCs της αγοράς. Αυτό το θέμα μαζί με μερικά ακόμα διορθώθηκε περίπου 30 ημέρες μετά τη κυκλοφορία των επεξεργαστών με το AGESA 1003 ABB που δόθηκε από τους κατασκευαστές των μητρικών. Υπενθυμίζεται ότι το 1003 ABA κατέβηκε σχεδόν άμεσα λόγω προβλημάτων που εντοπίστηκαν από την ASUS. Τις επόμενες εβδομάδες ακολούθησαν βέβαια και διάφορα άλλα θέματα όπως αυτό με τα boost clocks που έδειξε να απασχολεί αρκετούς enthusiasts και έχει να κάνει με το πόσο ειλικρινής είναι η AMD προς τους καταναλωτές σχετικά με τους μέγιστους χρονισμούς που μπορούν να φτάσουν τα chip σε φορτίο. Η σχετική έρευνα έδειξε ότι chips όπως ο 3600X μένουν πιστά στις επίσημες τιμές, όμως τα μεγαλύτερα και απαιτητικότερα όπως ο 3900X βρίσκονται κατά μέσο όρο πίσω από το μέγιστο boost clock που αναφέρει η AMD στη συσκευασία, κάτι που ενδεχομένως έχει να κάνει με τη ποιότητα κατασκευής, ή τη ποιότητα του πυριτίου εάν προτιμάτε.

 

 

 

 

 

Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης των Ryzen 3000 περιλαμβάνει δύο ακόμα CPU, τον Ryzen 5 3600X καθώς και τον Ryzen 5 3400G που ολοκληρώνουν τη midrange κατηγορία με τιμές από τα 150€ έως τα 250€, εκεί όπου θα συναντήσουν τη σθεναρή αντίσταση του Core i5 9600K και του Core i5 9400. Η Intel έχει αυτή τη περίοδο και τις F παραλλαγές σε μερικά μοντέλα που πιέζουν ελαφρώς τις τιμές προς τα κάτω λόγω της έλλειψης ενσωματωμένων γραφικών κάτι που θα ωθήσει τους χρήστες στην αγορά μιας αποκλειστικής για να έχουν εικόνα στο PC τους. Και όλα αυτά με στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικά σαν μοντέλα απέναντι από τις προτάσεις της AMD που έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στη τρίτη γενιά τους. Η σημαντικότερη διαφορά των δύο μοντέλων μεταξύ τους είναι η αρχιτεκτονική, αφού οι APUs βρίσκονται ένα βήμα ‘πίσω’ στο roadmap της AMD και αξιοποιούν τη Zen+ έναντι της Zen 2 που έχουν τα μοντέλα όπως ο 3600X. Οι διαφορές έτσι του 3400G έναντι του 2400G (Zen) εντοπίζονται όμως και πάλι στην αρχιτεκτονική κι έτσι περιμένουμε υψηλότερες επιδόσεις εάν συγκρίνουμε τον 3400G με τον προκάτοχό του, ενώ αξίζει να πούμε πως η ενσωματωμένη GPU είναι η ίδια με υψηλότερα ρολόγια κατά 200MHz από τον 2400G. Μεταξύ της πρώτης και της + παραλλαγής της Zen αρχιτεκτονικής βέβαια αξίζει να πούμε πως το gap είναι σημαντικά μικρότερο απ’ ότι η Zen+ στη Zen 2 γι’ αυτό έχουμε ήδη σχηματίσει μια εικόνα για τις επιδόσεις που θα πρέπει να περιμένουμε από τον νέο ‘μικρό’ APU της εταιρίας.

 

AMDRyzen1

 

 

AMDRyzen1

 

 

Ο Ryzen 5 3400G έχει χαμηλό σχετικά TDP που οροθετείται στα 65W το οποίο όμως θα ξεπεραστεί ελαφρώς σε συνθήκες υψηλού φορτίου και όταν φυσικά υπάρχει το θερμικό και ηλεκτρικό headroom για υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας, κάτι που δανείζεται και ο 3600X των 95W. TDP wise και οι δύο επεξεργαστές διατηρούν τον ίδιο αριθμό με τους προκατόχους τους, ωστόσο ο 3400G έχει κατά 300MHz υψηλότερο Boost Clock και τις περισσότερες φορές τρέχει μέχρι και τα 4.2GHz, μια δύσκολη συχνότητα για τον 2400G που τερμάτιζε στα 3.9GHz. Μάλιστα αρκετά από αυτά τα parts (2400G) υστερούσαν από άποψης συχνοτήτων και υπάρχουν λίγα δείγματα που μπορούν να κάνουν 4GHz και στους τέσσερις πυρήνες σταθερά.

Η ενσωματωμένη GPU είναι η Vega 11 των 704 πυρήνων την οποία είδαμε για πρώτη φορά στον 2400G ενώ στη γενιά του 3400G τη βλέπουμε να τρέχει στα 1400MHz έναντι των 1250MHz της πρώτης έκδοσης. Με αυτές τις αλλαγές καθώς και ότι προκύπτει από τη νέα αρχιτεκτονική του CPU οι επιδόσεις αναμένεται να έχουν μετρήσιμη διαφορά, ενώ σημειώνεται ότι ο 3400G θα επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τις υψηλότερα χρονισμένες μνήμες που υποστηρίζει. Σε αντίθεση με τον 2400G, ο 3400G έχει τη δυνατότητα να τρέξει τις μνήμες με μεγαλύτερη ευκολία στα 3200MHz που σημαίνει ότι η ενσωματωμένη GPU θα έχει πρόσβαση σε υψηλότερα χρονισμένες μνήμες κάτι που θα φανεί στις τελικές επιδόσεις. Στη πορεία θα δούμε και τις αντίστοιχες μετρήσεις που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Ο Ryzen 5 3600X έχει την ίδια στιγμή 6 πυρήνες και 12 threads που τρέχουν από τα 3.8GHz έως και τα 4.4GHz – η τελευταία συχνότητα φυσικά αναφέρεται σε έναν και μόνο πυρήνα (ίσως και δύο) ενώ το all core boost που εντοπίσαμε σε benchmarks όπως το Cinebench R20 ήταν τα 4.1GHz. Σημειώνεται ότι σε gaming σενάρια όπου το load δε φέρνει τον επεξεργαστή στα όριά του μπορεί να δούμε και υψηλότερες συχνότητες για μερικά δευτερόλεπτα, κάτι που όπως είπαμε και νωρίτερα ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες. Το συγκεκριμένο chip είναι αυτό που στη προηγούμενη γενιά θεωρούσαμε αρκετά καλό μοντέλο με ικανοποιητικές επιδόσεις και το ίδιο περιμένουμε να κάνει και τώρα ειδικά εάν υπολογίσουμε και τις έξτρα βελτιώσεις που παίρνουμε από τη νέα σχεδίαση Zen 2. Όπως και στα άλλα δύο chips που είχαμε στη κατοχή μας κατά το λανσάρισμα στις 7 Ιουλίου έτσι κι εδώ στον Ryzen 5 3600X εντοπίζουμε όλα τα θετικά της Zen 2 αρχιτεκτονικής όπως τη διπλάσια cache αλλά και η λιθογραφία των 7nm της TSMC.

 

Πριν προχωρήσουμε, στη επόμενη σελίδα της αρχιτεκτονικής, μια ματιά στα specs των επεξεργαστών που δοκιμάζουμε.

 

 

Ryzen Deep Dive 06102019 9

 

 

 

 

Zen 2 Architecture Deep Dive
Σελίδα

amd, ssd, review, finfet, controller, phison, ryzen 5 , nvme ssd, 12nm , x570, PCIe Gen 4, ryzen 3000, Ryzen 5 3400G , pcie 4, Ryzen 5 3600X

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...