Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC GPU Review

Σελίδα 1 από 8

Στον απόηχο των GeForce RTX 3070, RTX 3080 και RTX 3090, η RTX 3060 Ti έρχεται να επεκτείνει την Ampere οικογένεια GPUs και θα την δοκιμάσουμε σε αυτή την παρουσίαση.

 

 

 gpu intro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

intro

Μετά την κυκλοφορία των πρώτων RTX 30 Series και την μετέπειτα μείωση των αποθεμάτων σε ιστορικά χαμηλά, η NVIDIA αποκαλύπτει ακόμη μια κάρτα γραφικών, αυτή τη φορά, για όσους δε χρειάζονται τις απόλυτες επιδόσεις όπως στην περίπτωση της RTX 3090, αλλά θέλουν να τρέχουν τα παιχνίδια τους με όσο το δυνατόν υψηλότερα settings είναι δυνατό. Το αποτέλεσμα είναι η RTX 3060 Ti που μένει κοντά από άποψης specs με την RTX 3070, ενώ μοιράζεται μάλιστα και τον ίδιας κοπής πυρήνα, GA104 με ομοιότητες που εκτείνονται και πέρα από αυτόν.

Η RTX 3060 Ti είναι το μοντέλο που εάν κυκλοφορήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς στην αγορά όπως μας υπόσχεται η NVIDIA, θα προσελκύσει όσους gamers θέλουν να κάνουν τη μετάβαση από την προηγούμενη γενιά, των RTX 20 ενδεχομένως σε κάτι ταχύτερο, μένοντας όμως στο ίδιο segment της αγοράς και την ίδια τιμή, όπως αυτό που καλύπτει η RTX 2060 Super αυτή την στιγμή. Η τελευταία είχε κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2019 με προτεινόμενη τιμή τα 420€ και ενάμιση χρόνο από σήμερα μπορούμε να αποκτήσουμε αρκετά υψηλότερες επιδόσεις με την ίδια τιμή, στη θεωρία. Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν την 3060 Ti να κοντράρει ακόμα και την RTX 2080 Super και σε αυτή την παρουσίαση θα λύσουμε όλες τις πιθανές απορίες που έχει ένας gamer πριν βάλει την παραγγελία του. Η RTX 3060 Ti ήρθε ‘σωστά’ μετά την διάθεση των μεγάλων καρτών της εταιρίας, ως είθισται, όμως αυτό που μας εξέπληξε είναι το πόσο σύντομα κυκλοφορεί, κάτι στο οποίο ίσως ευθύνεται η AMD με τις διαρκείς φήμες για ακόμη περισσότερες RDNA 2 GPUs, ενώ από όσα έχουν έρθει στην επιφάνεια ετοιμάζει ήδη την GPU που θα απαντήσει στην 3060 Ti, στην κατηγορία δηλαδή με κόστος μέχρι και τα 400€. Το ποσό που ζητούν οι GPUs αυτής της mainstream αγοράς έχει αυξηθεί, όπως και το ποσό που ζητούν οι ακριβές υλοποιήσεις των εταιριών, τόσο της NVIDIA που βλέπουμε σήμερα, όσο και της AMD μιας και στις δύο περιπτώσεις, οι πραγματικές τιμές βρίσκονται αρκετά υψηλότερα – και αυτό ισχύει εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι ‘πλασματικές τιμές’ υπάρχουν στην RTX 3060 Ti και θα περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να δούμε την εξομάλυνση σε μικρότερους αριθμούς.

Κοιτάζοντας με μεγαλύτερη προσοχή τα specs της, στην 3060 Ti συναντάμε 4864 πυρήνες CUDA, περίπου χίλιους λιγότερους από την RTX 3070 (8 SMs απενεργοποιημένα από τον πλήρη πυρήνα της 3070), ενώ ο πυρήνας έχει φυσικά το ίδιο μέγεθος με το μεγαλύτερο μοντέλο. Τα μειωμένα CUDA cores συνεπαίρνουν και τις δύο άλλες μεγάλες ομάδες πυρήνων, τους Tensor cores που πλέον μετράνε 152 μονάδες (έναντι 184) καθώς και τους RT cores που ευθύνονται για το καθηλωτικό ray tracing, εκεί όπου συναντάμε μόλις 38 μονάδες (έναντι 46). Αυτός ο συνδυασμός μονάδων συνδέεται μέσω ενός 256-bit διαύλου με την μνήμη που είναι η ίδια ακριβώς με την RTX 3070, στα 8GB, τύπου GDDR6 και ταχύτητας 14Gbps. Οπότε συνολικά, έχουμε ένα υποσύστημα μνήμης που είναι εφάμιλλο με την RTX 3070 σημειώνοντας ταχύτητα μεταφοράς μέχρι τα 448GB/s, ενώ οι σημαντικότερες διαφορές εντοπίζονται το εσωτερικό του GA104 πυρήνα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι θεωρητικές επιδόσεις της RTX 3060 Ti (FP32) ξεπερνούν αισθητά αυτές της RTX 2080 Super οπότε μένει να δούμε πως θα μεταφραστεί αυτό στην πράξη, έχοντας την GPU εγκατεστημένη στο test setup μας.

 

 

 

 

 3060TI3

 

Η Gigabyte με αφορμή την RTX 3060 Ti επανέρχεται με την Gaming OC υλοποίηση στην mainstream αγορά, με μια σχεδίαση που διαφοροποιείται αισθητά από τις high end κάρτες γραφικών, λόγω των μειωμένων απαιτήσεων σε τροφοδοσία και την μικρότερη έκλυση θερμότητας που περιμένουμε από την 3060 Ti σε σχέση με τις μεγάλες του lineup – τόσο τις τωρινές ‘μεγάλες του lineup’ όσο και τις last gen, RTX 2080 Super. Βέβαια μπορεί να μιλάμε για μια λιγότερο δυνατή κάρτα γραφικών, όμως το σύστημα ψύξης χρειάζεται αφού και πάλι, μιλάμε για ένα σημαντικό αριθμό πυρήνων και wattage περίπου 220W που πρέπει να διατηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και σε άλλες κάρτες γραφικών συναντώνται ξανά εδώ και έτσι το ανοικτό σημείο στο μεταλλικό backplate φροντίζει για το αυξημένο airflow από αυτό το σημείο. Το cooler εδώ είναι το Windforce 3X που σημαίνει ότι έχουμε ένα σύστημα τριών ανεμιστήρων, ένα μικρό RGB σημείο στο επάνω μέρος συμβατό με το πρόγραμμα RGB Fusion 2.0 ενώ η υλοποίηση διατηρεί την dual PCI slot σχεδίαση και το πλαστικό κάλυμμα με στόχο να μην εμποδίσει άλλες γειτονικές GPUs. Φυσικά αυτό το σενάριο ισχύει και έχει νόημα όταν η GPU μας έχει υποστήριξη για SLI/NVLink, όπου στην προκειμένη περίπτωση η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένα ηχηρό ‘όχι’, υπενθυμίζοντας πως ούτε η RTX 3080 διαθέτει αυτή τη λειτουργία.

 

3060TI3

3060TI3

 

Το άνοιγμα στο πίσω μέρος φανερώνει το γεγονός πως το PCB είναι κοντύτερο από το υπόλοιπο cooler, όμως και πάλι το μήκος της δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους σκοπεύουν να την τοποθετήσουν σε ένα από τα τυπικά mid κουτιά της αγοράς. Ίσως όμως το καλώδιο της τροφοδοσίας που στέκεται στην μέση του PCB να δυσαρεστήσει όσους θέλουν ένα καθαρό look στον υπολογιστή τους, αφού περνάει μπροστά από τη μισή κάρτα προτού κρυφτεί κάπου πίσω από τη μητρική μας. Στην πράξη, το σύστημα με τους τρεις ανεμιστήρες και τα τρία heat pipes που καταλήγουν σε τρία fin stacks περιμένουμε να κρατήσουν δροσερή την κάρτα μας. Η GPU με αυτόν τον συνδυασμό specs και εμφάνισης από την Gigabyte αμφιταλαντεύεται μεταξύ της high end και της mainstream κατηγορίας αφού οι επιδόσεις που περιμένουμε να μας επιστραφούν κοιτάζουν κατάματα τις high end GPUs μιας μόλις γενιάς πίσω όπως την RTX 2080. Το βελτιωμένο ray tracing χάρη στους 2ης γενιάς RT cores και οι 3ης γενιάς Tensor cores από την άλλη, τρέχουν ταχύτερα από τις Turing GPUs οπότε υπερκαλύπτουν την παλιά γενιά σε όλους τους τομείς.

 

 DSC0664 copy

 

 DSC0664 copy

 

Η μια και μοναδική 8 Pin PCI Express σύνδεση ρεύματος ικανοποιεί πλήρως την GPU, αλλά κρατάει κλειδωμένο ταυτόχρονα το wattage στα 230W.

3060TI5

 

geforce rtx 3060 ti product gallery full screen 3840 2 bl

 

 

 

 

 

Ampere Architecture
Σελίδα

high end, amd, gaming, gigabyte, performance, gpu, review, 4K Gaming, RTX 3060 Ti, 170hz, 3060 ti gaming oc, m27q gaming monitor, kvm monitor, qhd gaming

stavros

Members
2020-12-08T16:07:11Z

Με ray tracing δοκιμάστηκε ?

zinaclegg

Members
2021-03-25T03:09:05Z

πραγματικα φαινεται οτι καλυτερο η καρτα.

happy wheels

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...