AMD Radeon RX 6900 XT GPU Review

Σελίδα 1 από 7

Η 2.5 PCI-slot Radeon RX 6900 XT της AMD γίνεται το κεντρικό στοιχείο του σημερινού μας review και την δοκιμάζουμε στις αναλύσεις που της αξίζουν.

 

 

 gpu intro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

intro

 

Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικές εβδομάδες από την στιγμή που δοκιμάσαμε την Radeon RX 6800 XT και η AMD μας είχε υποσχεθεί ακόμα μια κάρτα γραφικών, η οποία θα έρθει να συμπληρώσει την high end κατηγορία. Αυτό το μοντέλο είναι η Radeon RX 6900 XT και από όσα μας είχε αναφέρει η AMD στην παρουσίασή της, σίγουρα περιμέναμε την απόλυτη κάρτα γραφικών από την κόκκινη εταιρία, με αρκετά υψηλές επιδόσεις για να οδηγήσει και την 4K ανάλυση με άνεση. Η 6800 XT, όντας μια GPU για απροβλημάτιστο 4K Gaming, προσέφερε -εκτός από αυτό – και αρκετά χαμηλότερες απαιτήσεις σε ρεύμα από τον ανταγωνισμό. Αυτό περιμένουμε να συνεχιστεί και σε αυτή την υλοποίηση, αφού βασίζεται στην ίδια σχεδίαση, περιλαμβάνοντας όμως περισσότερους πυρήνες από την 6800 XT για αυτό που η AMD ονομάζει: Powerhouse Performance. Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μας και κατά την παρουσίαση είναι το κατά πόσο η 6900 ΧΤ μπορεί να μείνει στην ίδια κατανάλωση, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει αρκετά περισσότερους πυρήνες από την μικρότερη έκδοση, την Radeon RX 6800 XT. Παρά τα περισσότερα cores (5120 έναντι 4608) η διαφορά στην κατανάλωση θα είναι πολύ μικρή αυξάνοντας κι άλλο τον λόγο performance per watt υπέρ της 6900 XT. Στοιχεία που πλαισιώνουν τον νέο και μεγαλύτερο πυρήνα παραμένουν κοινά με την 6800 XT, όπως η Infinity Cache που επιστρέφει διατηρώντας το ίδιο μέγεθος των 128MB, ενώ βρίσκεται εκεί για να μεγιστοποιήσει το bandwidth των GDDR6 μνημών συνολικού μεγέθους 16GB. Με αυτή την υπόσχεση, από τα 512GB/s που είναι το θεωρητικό bandwidth των GDDR6, ο αριθμός επεκτείνεται στο 1.66TB/s.

 

 

 

RX6900XT10

RX6900XT10

 

Τα μοντέρνα features της κάρτας φαίνονται από κάθε πλευρά της και έτσι με το DirectX 12 Ultimate support βλέπουμε όλα τα χαρακτηριστικά που μας απασχολούν μέσα στο 2020 και θα συνεχίσουν να το κάνουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Οι νέες κάρτες ενσωματώνουν και Ray Accelerators για την επιτάχυνση του σχετικού εφέ στα παιχνίδια και η AMD έχει ήδη μια λίστα υποστηριζόμενων τίτλων. Αν και κάποια αναμένονται μέσα στο 2021, υπάρχουν μερικά όπως το Watch Dogs Legion που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα τόσο για τις AMD όσο και τις NVIDIA κάρτες γραφικών που κυκλοφορούν. Το 2020 έφερε στο προσκήνιο αυτή την αρκετά απαιτητική διαδικασία από πλευράς επεξεργαστικής ισχύος και μαζί της, αναπτύσσονται διάφορες μέθοδοι που στόχο έχουν να ισορροπήσουν τις επιδόσεις. Δείτε το σαν ένα μπραντεφέρ δηλαδή. Το αντίστοιχο DLSS της AMD Super Resolution είναι υπό ανάπτυξη και περιμένουμε να έρθει στα PCs μας με τη μορφή ενός driver update στο μέλλον. Το Variable Rate Shading θα δώσει τη δυνατότητα στην AMD να δείξει ακόμα καλύτερες επιδόσεις, φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό γνωστό στον χώρο του development για τις next gen κονσόλες για την βελτίωση των επιδόσεων. Ουσιαστικά διασπά τη σκηνή μας σε μερικές ομάδες pixels, κάθε μια από τις οποίες ομαδοποιεί διαφορετικά τα pixels ανάλογα με το που κοιτάζουμε. Στο Borderlands 3 που είναι ένας FPS τίτλος, κοιτάζοντας στο κέντρο έχουμε ομάδες των 1x1, ενώ όταν φεύγουμε από το κέντρο της εικόνας κάθε ομάδα περιλαμβάνει περισσότερα pixels που μοιράζονται πανομοιότυπη χρωματική πληροφορία, κάτι που γλιτώνει σημαντικό χρόνο από το rendering. Σε συνδυασμό με την υπόλοιπη συλλογή εφέ FidelityFX οι Radeon RX 6000 οδεύουν στο δρόμο για πιο αληθοφανή γραφικά και αρκετά από αυτά αποτελούν μέρος του νέου DirectX 12 Ultimate API της Microsoft.

 

RX6900XT10

Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και ένα μικρό mousepad, στις διαστάσεις της GPU. Μπορεί να είναι μικρό για τους περισσότερους, όμως η εγκοπή και το σχέδιο μας θυμίζουν ότι ήρθε μαζί με την κάρτα γραφικών της παρουσίασης. Επιπλέον, κρυμμένο μέσα στην συσκευασία θα βρούμε και ένα keycap με το 'R', παρμένο από το Radeon το οποίο είναι συμβατό για πληκτρολόγια της Cherry MX. 

RX6900XT10

 

Έχοντας την κάρτα στα χέρια μας, παρατηρούμε πολύ λίγες διαφορές στην εμφάνιση σε σχέση με τις άλλες δύο reference υλοποιήσεις και θα πρέπει να είστε καλοί στο να εντοπίζετε λεπτομέρειες, ή απλά να έχετε δει την κάρτα από το πλάι εκεί όπου υπάρχουν εμφανείς διαφορές στο πάχος από την 6800 XT, αλλά και την απλή 6800 της εταιρίας. Από κατασκευαστικής σκοπιάς αυτά τα σχέδια είναι τα καλύτερα που έχει δείξει η AMD μέχρι σήμερα και διατηρούν το chip σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, όμως θα τονίσουμε την ανάγκη για χειροκίνητη ρύθμιση της καμπύλης του ανεμιστήρα για μέγιστες επιδόσεις. Αντίστοιχα εξαιρετική δείχνει και η κατασκευή του board με 16 φάσεις τροφοδοσίας για καθαρό ρεύμα στον πυρήνα και τις μνήμες ενσωματώνοντας 14 layers υλικού για αυξημένη σταθερότητα και σε μεγάλα clocks. Το Total Board Power αυτού του μοντέλου είναι 300W, όσα και της 6800 XT και έτσι μένει να δούμε πως θα αποτυπωθεί αυτό στους χρονισμούς μιας και μιλάμε για ένα μοντέλο με περισσότερους πυρήνες. Η 6800 XT ήταν γνωστό από τους αριθμούς που βγάλαμε στο δικό μας review, δεν έφτανε τα 300W (κατανάλωσης) που πρακτικά σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερο overclocking headroom σε σχέση με την 6900 XT κάτι που θα απαντηθεί στις επόμενες σελίδες.

 

RX6900XT10

RX6900XT10

 

Οι τρεις ανεμιστήρες είναι ίδιας κοπής με την 6800 XT που δοκιμάσαμε στο παρελθόν, και η μεγάλη κλίση των blades έχει τοποθετηθεί με στόχο το μέγιστο airflow. Το heat sink ακριβώς πίσω από τους ανεμιστήρες περιλαμβάνει και ένα ευμέγεθες vapor chamber που καλύπτει όλη σχεδόν την επιφάνεια του PCB μαζί με τις μνήμες και το κύκλωμα τροφοδοσίας και από τις μετρήσεις της 6800 XT δείχνει να κάνει αξιοπρεπή δουλειά. Το χαρακτηριστικό φωτιζόμενο λογότυπο Radeon είναι αυτή τη φορά RGB και η AMD δίνει μαζί με την κάρτα ένα συνοδευτικό αλλά γνώριμο software για να το παραμετροποιήσουμε. Η Cooler Master όντας στενός συνεργάτης της AMD, κατασκευάζοντας μεταξύ άλλων και τις εργοστασιακές ψύκτρες των Ryzen, φαίνεται πως ήρθε ξανά σε επαφή με την εταιρία για την κατασκευή του εργοστασιακού cooler της 6900 XT. Η εφαρμογή, που θυμίζει αυτή των περιφερειακών της εταιρίας, αλλά και της Wraith Ripper για το TR4 socket, αναγνωρίζει την κάρτα από το αριστερό σημείο και στο δεξί έχουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για το RGB Radeon logo. Μπορούμε πέρα από τα κλασικά lighting modes (breathing, color cycle) να ορίσουμε μια φράση να παίζει σε morse code, ένα έξυπνο και geeky στοιχείο.

 

RX6900XT10

AMD Radeon RX 6900 XT 2 copy

6900XT GPUz

 

Το γνώριμο εμφανισιακά software βρίσκεται εκεί για την ρύθμιση του LED, όπου στην RX 6900 XT είναι RGB και μπορούμε να το πειράξουμε για να ταιριάξει με το υπόλοιπο build. Ο λόγος που λέμε ότι είναι γνώριμο, είναι καθώς το συγκεκριμένο στιλ ανήκει στα προϊόντα της Cooler Master οπότε μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι και αυτό το σύστημα ψύξης είναι ένα σχέδιο από την Ταϊβανέζικη εταιρία, γνωστή για τα προϊόντα ψύξης αλλά και τα κουτιά της.

 

rgb led

 

 

 

 

 

RDNA 2 Architecture
Σελίδα

high end, amd, gaming, performance, gpu, review, 4K Gaming, RDNA 2, Radeon RX 6900XT

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...