Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC 16G Review

Σελίδα 1 από 9

Οι custom υλοποιήσεις της RX Radeon 6800 XT καταφθάνουν και η πρόταση της Gigabyte είναι η πρώτη που δοκιμάζουμε μαζί με ένα ιδιαίτερο ζευγάρι ακουστικά με τη σφραγίδα της Aorus.

 

 

 gpu intro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

intro

 

 

 

 

 

 

Με την κυκλοφορία των RX 6800 και RX 6900 Series από την AMD ο νους μας πήγε αρκετά γρήγορα στις custom υλοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, παρά το γεγονός ότι οι MBA κάρτες, όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται από την εταιρία (Made by AMD) ήταν αρκετά ποιοτικές, ενώ για πρώτη φορά παρουσίασε την reference βασιζόμενη σε ένα σύστημα ψύξης με axial fans. Αυτή η προσθήκη έγινε αντί των τυπικών καρτών με blower ανεμιστήρες που τοποθετούσε σε όλες τις υλοποιήσεις της τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Η πολιτική αυτή συναντάται περισσότερο στην NVIDIA τα τελευταία χρόνια, όπου στις δύο τελευταίες γενιές καρτών γραφικών, RTX 2000 και RTX 3000 βρίσκουμε axial τύπου ανεμιστήρες αντί για blower, που καθιστούν τις μονάδες καλύτερες για χρήση σε ένα τυπικό desktop μηχάνημα.

 

GIGA6800XT1

 

 

Η ύπαρξη των custom ή aftermarket καρτών γραφικών φέρνει μαζί της και πολλά θετικά για τους enthusiasts που θέλουν ή ψάχνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από το hardware τους, όπως χαμηλότερες θερμοκρασίες, καλύτερη ποιότητα κατασκευής, χαμηλότερος θόρυβος λόγω (συνήθως) καλύτερων fans και υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας είτε από τον binned πυρήνα είτε από το γεγονός ότι τρέχει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Πράγματα που συνήθως υστερούν τα reference μοντέλα. Αν και δεν είναι απαραίτητο, αυτοί οι λόγοι είναι χρήσιμοι ακόμα και για απλούς χρήστες, αφού οι θερμοκρασίες και ο θόρυβος για παράδειγμα, περιμένουμε να είναι μετριασμένα στο νέο μας σύστημα.

 

GIGA6800XT3

 

Η Radeon RX 6800 XT GAMING OC 16G της Gigabyte βασίζεται στον RDNA 2 πυρήνα των 4608 stream processors και βελτιώνεται στα σημεία από την reference εκδοχή της AMD με ένα καλύτερο σύστημα ψύξης τριών ανεμιστήρων, το γνωστό Windforce 3X. Το πάχος των 2.7 PCI Slot υπόσχεται επίσης αρκετό χαλκό και αλουμίνιο για την αποτελεσματικότερη ψύξη του πυρήνα αλλά και των 16GB μνήμης VRAM που τον περιβάλλουν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να ελέγξετε τον χώρο του κουτιού σας προτού πάρετε μια απόφαση.

 

GIGA6800XT3

 

 

Με την μεγάλη ψύκτρα ερχόμαστε γρήγορα στο ζήτημα του πάχους της κάρτας που αγγίζει τα 2.7 PCI slots, ξεφεύγοντας από τις GPUs που συναντάμε συνήθως στην αγορά, αλλά αυτό δε θα επηρεάσει τα περισσότερα gaming builds που έχουν τον απαιτούμενο χώρο για τέτοιες GPUs. Δεύτερο έρχεται το βάρος της εν λόγω υλοποίησης το οποίο ξεφεύγει από την πεπατημένη με σχεδόν 2 κιλά να επιβαρύνουν την PCI Express της μητρικής μας. Για την τροφοδοσία της βλέπουμε δύο PCI Express συνδέσεις από το τροφοδοτικό με την AMD να αναφέρει ότι μια μονάδα των 750W είναι ικανή να τροφοδοτήσει την συγκεκριμένη υλοποίηση σε παρατεταμένα gaming φορτία απρόσκοπτα, μένοντας πιστή στους αριθμούς της AMD που αναφέρει 240 με 260W ή 300W σχεδόν με το power limit αυξημένο κατά 15%.

 

GIGA6800XT3

 

 

Το τελείως κλειστό κάλυμμα στο πίσω μέρος οδηγεί τον αέρα των ανεμιστήρων σε συγκεκριμένα σημεία της κάρτας, όπως το πάνω και προς το I/O, όπου και εκεί βλέπουμε ένα άνοιγμα για airflow. Στο επάνω σημείο και σε αντίθεση με την stock υλοποίηση της AMD βρίσκουμε τον διακόπτη των δύο προφίλ, για το OC BIOS και το Silent BIOS που ουσιαστικά έχει διαφορές στους χρονισμούς, ενώ αντίστοιχα μπορούμε να φέρουμε τους χρονισμούς της κάρτας στα μέτρα μας μέσα από τον driver της AMD, κυρίως για fine tune του core clock, των μνημών και των ανεμιστήρων. Στην περίπτωση της Gigabyte έχουμε και ένα επιπλέον εργαλείο, το Aorus Engine το οποίο περιλαμβάνει και μια έκδοση του RGB Fusion που απαιτείται για να διαμορφώσουμε τον φωτισμό της GPU στα μέτρα μας, ωστόσο υπενθυμίζουμε ότι ο φωτισμός υπάρχει μόνο σε ένα σημείο του επάνω μέρους της κάρτας και δεν συναντάται πουθενά αλλού όπως σε άλλες σειρές της Gigabyte. Οι λάτρεις του RGB θα χαρούν να μάθουν ότι η Gigabyte διαθέτει και τις Aorus Master υλοποιήσεις με πλούσιο RGB φωτισμό αλλά και το νέας σχεδίασης cooler που ενσωματώνει μαζί και LCD οθόνη, όπως και ελαφρώς αυξημένα ρολόγια, ακόμα και από αυτή την GPU του παρόντος review.

 

GIGA6800XT3

GIGA6800XT3

 

 

Το backplate είναι μεταλλικό και ασημί σε αντίθεση με το υπόλοιπο κάλυμμα της ψύκτρας που παραμένει πλαστικό και πιο σκούρο σε απόχρωση, ωστόσο αυτές οι υλοποιήσεις της Gigabyte και λόγω της πιο ψηλής ψύκτρας (ένα σχεδόν εκατοστό από μια τυπική dual slot κάρτα) δείχνουν πιο ποιοτικές από τις αντίστοιχες NVIDIA-based Gaming OC GPUs. Το backplate δε βρίσκεται σε αυτή την κάρτα για την εμφάνιση και μόνο αφού ψύχει το πίσω μέρος του πυρήνα. 

GIGA6800XT3

GIGA6800XT3

 

GIGA6800XT3

 

 

Οι έξοδοι εικόνας που δίνονται σε αυτό το μοντέλο είναι μοιρασμένες και περιλαμβάνουν δύο DisplayPort 1.4a και δύο HDMI 2.1 και η τελευταία υποστηρίζει και υπερ-υψηλές αναλύσεις όπως 8K στα 60Hz ή 4K 120Hz και αυτές θα απαιτήσουν νέο καλώδιο για την εύρυθμη λειτουργία του monitor ή της TV, το οποίο όμως πιθανόν να δίνεται ήδη με το μέσο προβολής μας. Το γεγονός ότι το I/O καταλαμβάνει μια σειρά κλείνει το μάτι σε όσους έχουν κατά νου custom water blocks και την τοποθέτηση της GPU στο δικό τους κύκλωμα, όμως για την ώρα δε βρίσκουμε την συγκεκριμένη υλοποίηση διαθέσιμη στην αγορά πέρα από την reference της AMD και φυσικά η έλλειψη είναι κάτι που θα συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, αφού οι αποστολές συμβαίνουν με το σταγονόμετρο. Η εργοστασιακή ψύξη ωστόσο, όντας ευμεγέθης, περιμένουμε να ανταποκριθεί αρκετά καλά στις ανάγκες του πυρήνα των 4608 stream processors, ενώ περιμένουμε και αυξημένους χρονισμούς κατά μέσο όρο στο gaming, σε σχέση πάντοτε με την reference εκδοχή της ίδιας κάρτας. Και εκεί, είναι μια από τις σημαντικότερες διαφορές μιας custom υλοποίησης έναντι των reference που διαθέτουν οι δύο μεγάλοι κατασκευαστές στα καταστήματα, στην ψύξη και την κατασκευή του PCB.

 

Σε αυτό το custom PCB όμως συναντάμε τα ίδια δύο 8 Pin power connectors όπως και στην reference GPU της AMD, ενώ από πλευράς φάσεων τροφοδοσίας έχουμε ένα αντίστοιχο setup με την εργοστασιακή κάρτα.

 

GIGA6800XT3

GIGA6800XT3

GIGA6800XT3

GIGA6800XT3

GIGA6800XT3

GIGA6800XT3

 

 

Οι χρονισμοί έναντι του εργοστασιακού μοντέλου βρίσκονται στα 2285MHz (2250MHz stock) και αυτοί αφορούν το Boost clock της GPU στο οποίο όπως είδαμε από την τότε παρουσίασή μας, είδαμε να πιάνει και να τα ξεπερνάει με άνεση ακόμα και η reference κάρτα μας. Οι μνήμες GDDR6 τρέχουν στα 16Gbps και πάλι, όπως και στην reference κάρτα της AMD και έχουν το ίδιο μέγεθος στα 16GB για αξιοποίηση από μεγάλης ανάλυσης textures. Παρέα με το χαρακτηριστικό resizable BAR που έχουν οι νέες πλατφόρμες, η GPU γίνεται μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους διαθέτουν μητρικές όπως με X470/X570 ή τα Z490/Z590 chipsets αφού πρακτικά ενεργοποιεί πιο άμεση επικοινωνία με ολόκληρο το frame buffer. Το παραπάνω σημαίνει ταυτόχρονα καλύτερη απόδοση του υποσυστήματος της μνήμης κάτι που μεταφράζεται τις πιο πολλές φορές σε υψηλότερα FPS σε Full HD, ή και 4K gaming, όπως το μετρήσαμε κατά την πρώτη μας επαφή με τη νέα RDNA 2 αρχιτεκτονική τον Νοέμβριο. Φυσικά η αύξηση που λαμβάνουμε εξαρτάται αρκετά από τον τίτλο που εξετάζουμε, οπότε δεν περιμένουμε την ίδια αύξηση καθολικά παντού σε όλα μας τα παιχνίδια.

 

Εικόνα από το GPU-Z της reference Radeon RX 6800 XT.

6800xt gpuz

 

 

 

 

 

 

RDNA 2 Architecture
Σελίδα

high end, amd, gaming, performance, gpu, review, 7nm , 4K Gaming, gaming headset, RDNA 2, rx 6800 xt gaming oc, aorus h5, beryllium

tasos kats

Members
2021-03-04T10:58:20Z

1700ε εδωσα για να παρω το μηχανάκι μου και κανω την δουλειά μου όχι για καρτα γραφικων που πουλάνε τα σαΐνια  

FeelsBadMan

Members
2021-03-05T15:52:40Z

The best card you can't buy! 

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...