B550 AORUS Motherboards Review feat. GTX 1650 GDDR6

Σελίδα 1 από 5

Βλέπουμε τις πρώτες B550 μητρικές της GIGABYTE, που έρχονται φορτωμένες με gaming χαρακτηριστικά.
   

 

 

 

 

 

1a introduction

 

 

 

Οι επιλογές που έχει ένας gamer για το επόμενο PC του γίνονται ακόμη περισσότερες. Η Intel έχει το B460 και αρκετές μητρικές βασισμένες σε αυτό, ενώ η AMD πλασάρει το B550 ως τον (περίπου) διάδοχο του B450. Τα μεσαίας κατηγορίας chipsets είναι από πάντα και τα πιο κερδοφόρα για τους κατασκευαστές, αφού οι καταναλωτές (και δη οι gamers) επιλέγουν να δώσουν τα περισσότερα χρήματα του προϋπολογισμού τους στη κάρτα γραφικών και τα περιφερειακά, αφήνοντας στην άκρη κάποια χαρακτηριστικά που καλώς ή κακώς δεν θα αξιοποιηθούν στο έπακρο από αυτή τη κατηγορία χρηστών. Το B550 της AMD όμως παρά το γεγονός ότι προορίζεται για τη midrange αγορά, προβλημάτισε με τις, υψηλότερες από τα αναμενόμενα, τιμές αρκετών μοντέλων, σε σχέση με αυτές που βασίζονταν στο πετυχημένο B450.

Η αύξηση στη τιμή δε συνέβη τυχαία αφού οι εταιρίες προωθούν τη βελτιωμένη ποιότητα κατασκευής των μητρικών τους προσθέτοντας features όπως PCI Express Gen 4, πλούσια ψύξη και RGB, μέχρι και υποστήριξη για ταχύτατες μνήμες. Αυτό έθεσε τη τιμή εκκίνησης στα $100 όπου γρήγορα είδαμε κατασκευαστές να το ξεπερνούν, μέχρι και να το τριπλασιάζουν προσφέροντας όσο το δυνατόν περισσότερα features, σε βαθμό που πλησίαζαν πολύ τις παρόμοιες X570. Για να κατανοήσουμε τον λόγο ύπαρξης του B550, όταν απέναντί του υπάρχουν οι ακριβότερες X570 θα πρέπει να δούμε τις διαφορές μεταξύ τους, όπως μας τις έχει αναλύσει η AMD. Το X570 όταν πρωτο-κυκλοφόρησε ήταν το μοναδικό με υποστήριξη PCI Express Gen 4 και των πρώτων συμβατών SSDs με το πρότυπο. Το chipset και η μητρική ήταν ηλεκτρικά έτοιμα να υποστηρίξουν το PCI Express Gen 4 σε όλες τις υποδοχές (PCIe και M.2), ακόμα και στο uplink, την επικοινωνία του chipset δηλαδή με τον CPU. Το B550 προσφέρει και αυτό Gen 4 υποστήριξη, όμως μόνο στην πρώτη PCI Express x16 και της πρώτης M.2 που συνήθως τρέχει από τον επεξεργαστή, αφήνοντας τις υπόλοιπες υποδοχές επέκτασης μαζί με το uplink στο CPU, στο παλιότερο PCI Express Gen 3 πρότυπο, που ναι μεν έχει χαμηλότερο bandwidth, αλλά δεν θα προβληματίσει κανέναν χρήστη. Οι διαφορές αντικατοπτρίζονται διαφορετικά όταν κοιτάζουμε πολλά μοντέλα μητρικών και κάθε κατασκευαστής έχει μια σχετική ελευθερία να ενσωματώσει όπως θέλει τη δυνατότητα του PCI Express Gen 4.

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι όπου το B550 διαφέρει είναι στις μέγιστες USB που προσφέρει, έναντι των μητρικών με το X570. Από τις 8x SuperSpeed USB των 10Gbps ‘πέφτουμε’ στις 2, ενώ υπάρχουν άλλες δύο USB (3.0) με ρυθμό μεταφοράς 5Gbps, κάτι που δεν υπάρχει στο μεγάλο chipset της AMD. Λόγω της αγοράς που προορίζεται, η AMD δίνει στο B550 περισσότερες τυπικές USB 2.0 υποδοχές (των 480Mbps), 6x έναντι τεσσάρων στο X570, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τη σύνδεση γρήγορων δίσκων και USB Drives.

 

 

 

Για να δοκιμάσουμε τη νέα γενιά μητρικών φέραμε τις μητρικές της GIGABYTE στο προσκήνιο και οι δύο AORUS έρχονται στον φωτογραφικό φακό του HwBox. Μαζί τους όμως θα βάλουμε και την νέα GTX 1650 της GIGABYTE η οποία εφοδιάζεται με μνήμη τύπου GDDR6 και αποτελεί μια γρήγορη λύση για τυπικό gaming σε ανάλυση Full HD. Η ITX μεγέθους B550I AORUS PRO AX δείχνει να είναι το ενδιαφέρον part και πάντα το συγκεκριμένο form factor δείχνει τις κατασκευαστικές ικανότητες του εκάστοτε OEM. Η B550 AORUS Pro βρίσκεται εκεί για να θολώσει τη γραμμή μεταξύ της midrange και της high end κατηγορίας και σε αντίθεση με την παραπάνω, έχει τυπικό ATX μέγεθος που αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή των περισσότερων χρηστών. Το πιο σημαντικό, είναι πως οι προτεινόμενες τιμές τους δε φαίνεται να ξεπερνούν τα 200€, μένοντας αρκετά χαμηλότερα σε πολλές περιπτώσεις που τις βρήκαμε στην αγορά.

Οι νέες σχεδιαστικές γραμμές της AORUS φαίνονται ξεκάθαρα στις νέες μητρικές και έτσι τα matte μαύρα καλύμματα κυριαρχούν στην εικόνα, προσφέροντας έτσι ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα. Η ITX υλοποίηση ξεφεύγει σε αυτό το κομμάτι με την ψύκτρα των VRM να αποτελεί πρακτικά μέρος του I/O στο πίσω μέρος.

 

 

AORUSB550PRO 1

 

AORUSB550I 1

 

 

 

 

B550 AORUS PRO
Σελίδα

gigabyte, intel, aorus, motherboards, AMD Ryzen, PCIe Gen 4, b550, b550i aorus pro ax, b550 aorus pro, m.2 gen 4, itx motherboard amd

tasos kats

Members
2020-08-13T06:47:12Z

Εγώ την mini itx θα χτύπαγα και φυσικά την οθόνη ωραία παρουσίαση 

cabdik

Members
2020-09-08T05:54:26Z

μου φαινεται οτι εχουν ψιλο..ξεφυγει οι τιμες στα "μεσαια" B550...!!       20-30%  παραπανω τιμη ... γα ποιο λογο...?  για να κερδισει η AMD παραπανω απο τα μεσαια τσιπσετ...?   

 

με τετοιες τιμες σε b550...,  γιατι να μην παρεις απ ευθειας X570 που εχει και ολα τα κομφορ...??    σιγα μην δωσω 200€ για το πετσοκομμενο 550........

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...