G.Skill Trident-Z F4-3200C16-Q-32GTZB Review
Ρίχνουμε μια προσεκτική ματιά στις μνήμες Trident-Z F4-3200C16-Q-32GTZB από την αναγνωρισμένη G.Skill για την πλατφόρμα X99, ενώ τη δοκιμάσαμε και στο Z170 Chipset για ολοκληρωμένα συμπεράσματα!
Η αγορά των DRAM βρίσκεται σε περίεργη φάση τους τελευταίους μήνες. Από το δεύτερο μισό κιόλας του 2016 η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με εμφανείς αυξήσεις στις τιμές κάτι που σύμφωνα με αναλύσεις θα συνεχιστεί και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Ο λόγος; Η μετατόπιση της παραγωγής για χάρη των φορητών συσκευών (smartphones, tablets και άλλα σχετικά) σε βάρος της αγοράς PC παρά τη σχετική ζήτηση που υπάρχει. Αυτό αναγκάζει τους κατασκευαστές να πουλήσουν τα IC τους σε υψηλότερες τιμές απ’ ότι στο παρελθόν στους desktop OEMs. Αν και οι ακριβείς λόγοι που οι τιμές παίρνουν την ανιούσα στα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα δεν φτάνουν ποτέ στη δημοσιότητα, εικάζουμε πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό.
Οι DDR4 είναι οι μνήμες που βρίσκονται πλέον σε αφθονία στην αγορά, ακόμη και από το τελευταίο μας review όμως σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές, όπως αναλύσαμε και από τη προηγούμενη παράγραφο. Οι κατασκευαστές παρουσιάζουν συνεχώς νέες εκδόσεις στην αγορά όσο η κατασκευαστική μέθοδος προχωρά με σταθερούς ρυθμούς σε όλο και μικρότερες λιθογραφίες. Η Samsung είναι η ηγέτιδα εταιρία στον χώρο και μέχρι στιγμής παρέχει υψηλά binned IC για χρήση σε πλήθος συσκευών, όχι μόνο desktops και φορητούς υπολογιστές.
Στο σημερινό review, έχουμε κοντά μας τις Trident Z από τη G.Skill η οποία μας παραχώρησε για δοκιμή ένα Quad Channel kit χωρητικότητα 32GB αποτελούμενο δηλαδή από τέσσερα DIMM των 8GB έκαστο. Η συχνότητα λειτουργίας του συγκεκριμένου kit ανέρχεται στα 3200MHz έχοντας timings 16-18-18-38 και τάση 1.35V. Τι το ιδιαίτερο αναμένουμε από αυτό το σετάκι μνημών; Θα το μάθουμε μέσα από τις το σημερινό review!
Σχεδιαστικά οι μνήμες έρχονται με ιδιαίτερα heatspreaders με αρκετές οξείες γωνίες και ύψος που οριακά μπορεί να χαρακτηριστεί “high” μιας και δε πρόκειται να παρενοχλήσουν υδροψύξεις ή ογκώδεις ψύκτρες. Πάντοτε βέβαια προτείνουμε να δείτε και τις διαστάσεις του συστήματος ψύξης του επεξεργαστή πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά.
Η αφαίρεση του heatspreader γίνεται εύκολα αρκεί να εξοπλιστούμε με υπομονή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Αρχικά το μικρό πλαστικό εάν το πιέσουμε ελαφρώς με ένα λεπτό αντικείμενο προς την εξωτερική πλευρά των μνημών, απελευθερώνεται από το σώμα τους και το μόνο που συγκρατεί τα heatspreaders είναι τα pads που βρίσκονται επάνω στις μνήμες. Με ένα στεγνωτήρι μαλλιών (κοινώς σεσουάρ) ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά τα heatspreaders και με πολύ απαλές κινήσεις αφαιρούμε τα μεταλλικά κομμάτια από το 10-layer PCB των Trident Z. Η θερμοκρασία είναι αρκετή για να μαλακώσει τα Pads κάνοντας την αφαίρεση painless. Φυσικά δε προτείνεται από κάποιον καθημερινό χρήστη μιας και θα ακυρώσει την εγγύηση. Εμείς το κάνουμε για να δούμε τα IC που κρύβονται από κάτω και είναι τα….
...MFR της SK Hynix, ένα όχι τόσο διαδεδομένο IC για DDR4 και ειδικά τις TridentZ που αποτελούν την αφρόκρεμα της G.Skill, όμως θα θυμίσουμε ότι πρόκειται για memory kit που θα τοποθετηθεί στη πλατφόρμα του X99 (κυρίως) και η συχνότητα των 3200MHz βρίσκεται ήδη κοντά στα όρια της εν λόγω πλατφόρμας.
Τα IC «τρέχουν» λοιπόν στα 3200MHz με τάση 1.35V ενώ το CAS τους ανέρχεται σε 16 κύκλους. Εδώ μερικές φωτογραφίες από το testbench μας με μια αερόψυκτρα για να πάρετε μια ιδέα για το ύψος τους.
Ξεκινάμε μετρώντας τις μνήμες με το XMP προφίλ τους ή με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις που δίνει ο κατασκευαστής. Στη συνέχεια προσπαθούμε να βρούμε μια ή δύο επιπλέον ρυθμίσεις, μια ασφαλή overclocked η οποία χρησιμοποιεί τάση έως 1.41-1.45V που είναι και το μέγιστο που προτείνει ο κατασκευαστής της πλατφόρμας για μνήμες τύπου DDR4 και μια δεύτερη η οποία αποτελεί και το "Extreme προφίλ" και προτείνεται για όσους θέλουν να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους τρέχοντας μετροπρογράμματα και παράλληλα το μέγιστο δυνατό που καταφέραμε με την ασχολία μας. Η δεύτερη ρύθμιση (εάν υπάρχει) δεν προορίζεται για 24/7 χρήση γι' αυτό και έχει πορτοκαλί χρώμα σε αντίθεση με τα safe που έχουν πράσινο χρώμα στα αντίστοιχα charts.
- Εάν το kit που παρουσιάζουμε έρχεται σε Quad Channel διάταξη, δηλαδή αποτελείται από τέσσερα DIMMs σε μια συσκευασία, τότε επιστρατεύουμε και τη πλατφόρμα X99 με τον Core i7 6950X χρονισμένο στα 3700MHz για το core και τα 3100MHz για το uncore.
- Εάν το kit έρχεται σε Dual Channel διάταξη, τότε προορίζεται για Intel ή AMD AM4 συστήματα. Στη περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τη πλατφόρμα Z170 και τον Core i7 6700K μας χρονισμένο στα 4500/4100MHz για core/uncore αντίστοιχα.
Στον ρόλο του κεντρικού επεξεργαστή βρίσκεται ο Intel Core i7 6700K οποίος είναι overclocked στα 4500MHz, ενώ το Uncore βρίσκεται στα 4100MHz.
Τα συστήματά μας απαρτίζονται από τα εξής:
Z170
CPU: Core i7 6700K
Motherboard: ASUS Maximus VIII Ranger
SSD: OCZ ARC 100 240GB SATA3
PSU: Cooler Master V1200 Platinum
X99
Core i7 6950X
Motherboard: ASUS Rampage V Extreme
SSD: OCZ ARC 100 240GB SATA3
PSU: Cooler Master V1200 Platinum
Συνοψίζοντας, οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε για τις μετρήσεις στο X99 ήταν οι εξής. Σημειώνεται ότι οι τάσεις του VCCIO και VCCSA αφέθηκαν στο auto για να ρυθμιστούν από το XMP προφίλ και τη μητρική και στις μετρήσεις δεν ξεπέρασαν τα 1.10V, που είναι μια αρκετά ασφαλής τάση τόσο εδώ όσο και στο Z170/Z270.
ddr4, memory, G.Skill, Trident-Z F4-3200C16-Q-32GTZB
venisk
Μπράβο μπράβο!!!!!
Πανέμορφες!! Τις πήρα με cl 14 από amazon uk ελπίζω να έρθουν μέχρι την Παρασκευή
George_o/c
On 1/18/2017 at 4:26 PM, venisk said:Μπράβο μπράβο!!!!!
Πανέμορφες!! Τις πήρα με cl 14 από amazon uk ελπίζω να έρθουν μέχρι την Παρασκευή
Ξέρω ότι το έκανες για την ταύλα και μόνο αλλά νομίζω δεν άξιζε ρε, για τη χρήση που κάνεις στα PC εννοώ
Ωραίο review παίδες
venisk
QuoteΞέρω ότι το έκανες για την ταύλα και μόνο αλλά νομίζω δεν άξιζε ρε, για τη χρήση που κάνεις στα PC εννοώ
Ναι γιατί έχει νόημα το υπόλοιπο pc για να έχει αυτό Κάποια στιγμή θα σταματήσω κ εγώ φίλε.... κάποια!!